Művészet a természet védelméért: Víz Alatti Művészeti Múzeum, Cancun

MUSA, Cancun, Mexikó

2009-ben Roberto Diaz Abraham és Jaime Gonzalez-Cano egy különleges művészeti múzeumot alapított MUSA, azaz Museo Subacuático de Arte (Víz Alatti Művészeti Múzeum) néven. A múzeum Cancunban, Mexikóban található és már a nevéből biztosan rájöttetek mitől lesz a világ egyik legkülönlegesebb múzeuma: minden szobor a víz alatt található. 

A szobrok elkészítésével először Jason de Caires Taylor-t, az elismert brit szobrászt kérték fel. A legtöbb mű az ő nevéhez kötődik, de további öt kiváló művész alkotása került azóta a tenger fenekére: Elier Amado Gil, Karen Salinas Martinez, Roberto Diaz Abraham, Rodrigo Quiñones Reyes és Salvador Quiroz Ennis. Nekik köszönhetően ma már több mint 500 monumentális szobor ékesíti a múzeumot. Ez a mennyiség bőven elég volt hozzá, hogy ez legyen az egyik legnagyobb és legambiciózusabb víz alatti mesterséges látnivaló a világon.

És hol jön képbe a természetvédelem? Az alapítók célja az volt, hogy bemutassák a művészet és a környezettudomány tökéletes kapcsolatban tud állni. A szobrokat a tengerfenékre rögzítették, ráadásul olyan speciális anyagból készültek, melyek elősegítik a korallok életét. A múzeum egy zátony szerves része, ahol gond nélkül tudnak megtelepedni rajta a korallok, különböző növények, és képes otthont adni a tenger apró állatinak, rákok, halak is.

A régió, azaz a Cancun-Isla Mujeres Marine Park a világ egyik leglátogatottabb vízterülete, így óhatatlanul is sérülnek a korallok. A múzeum létrejöttével ezen a területen kevesebb a látogató, ami támogatja a természetet, segíti a zátonyokat regenerálódásában.

Három izgalmas módon tekinthetjük meg a kiállítást. A kényelmesebb, könnyebb mód, hogy felszállunk a MUSA által üzemeltetett speciális üvegfenekű hajókra, ahonnan nem csupán a szoborcsoportot, hanem az ott kialakult élővilágot is megcsodálhatjuk. Garantáltan a család minden tagja kortól függetlenül élvezni fogja ezt a fajta múzeumlátogatást.

A másik két lehetőség már az aktívabbak és merészebbek számára javasolt. Két részre oszlik a terület, a Salon Nizuc-ra és a Salon Manchones-re. Az elsőben négy, a másodikban nyolc méter mély a víz. A négy méteres vízben lehetőség van snorkeling, azaz szabadtüdős merülés közben megtekinteni az alkotásokat, míg a másik területen már a búvárfelszerelés ajánlott. Természetesen utóbbihoz rendelkeznünk kell a megfelelő papírokkal, hogy képzett búvárok vagyunk.

ob_9586bd_01.jpg

Azóta Jason de Caires Taylor munkái mellett megnyitottak egy harmadik területet is, ami a Punta Sam nevet viseli. 3 és fél méter mély, emiatt a snorkeling szerepel mint lehetőség csupán a hajó mellett. A teknősök kedvelt színterét választották a kubai művész, Elier Amado Gil Blessing, azaz "Áldás" nevű szoborcsoportjának.

Nem meglepő, hogy egy ilyen ritka és látványos dolog hatalmas elismerést kapott világszerte. A médiának köszönhetően széles körben vált ismertté, amely nem csupán a környezetnek, de a régiónak gazdaságának is jót tesz, ugyanis több millió dollárt termelt az elmúlt években. 

Különleges élmény lehet a szobrok között úszni! Akinek lehetősége van, szerintem érdemes megnézni.

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess bennünket  Facebook-on is!

Fotók: MUSA

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes