A világ 7 csodálatos városa

 Elérkeztünk A világ csodái sorozat befejező részéhez. Az előző részekben megnéztük az ókori világ 7 csodáját, majd a világ 7 új csodáját, a harmadik részben pedig a természet 7 új csodáját. Most pedig következzen a 7 új csodák sorában: városok. A New7Wonders (7ÚjCsoda) kezdeményezés során úgy döntöttek, megkeresik a világ legcsodásabb városait is. 2012-ben több, mint 220 országból érkezett jelölés 1200-at is meghaladó számú városra. Végül több száz millió szavazat árán 28 város került a végső fináléba. Olyan lenyűgöző városokra lehetett szavazni a döntőben mint Prága, Barcelona, London, Athén, Doha, Bangkok, Kyoto, Vancouver vagy Havanna. De kik kerültek ki 2015-ben végül győztesen? Nézzük!

Doha, Katar

Doha Katar fővárosa, egyben 1,3 milliós népességével az ország legnépesebb városa, ráadásul a leggyorsabban fejlődő is. Itt él az ország lakosságának több mint a fele. A Perzsa-öböl mentén fekvő várost közel 200 éve alapították és évtizedekig a brit kormányzóság központja volt, majd 1971-ben vált a független Katar fővárosává. Ez a dinamikusan fejlődő metropolisz, mely az olajipar központja, igyekszik egyre több turistát csábítani. Az elmúlt években rohamos változásokon esett át a város, mégis igyekeznek megőrizni egy-egy darabot a múltból is. Mint például hagyományos régi piacterüket, a Souq Waqif-t, ahol a vásárlás mellett megismerkedhetünk a helyi gasztronómiával is. Népszerű helyei között található a tengerparton húzódó 7 km-es sétány, a Corniche nemcsak a turisták, a helyiek kedvelt sétáló helye is, ahol a tengerben és a felhőkarcolókban egyaránt gyönyörködhetünk. A sétány közelében találjuk az Iszlám Művészetek Múzeumát, amely kívülről is gyönyörű, belül pedig az arab világ kincsei várják a látogatókat. De megéri megtekinteni a Katari Egyetemet, egy sétát tenni az Aspire Parkban vagy ellátogatni a State Grand Mosque-hoz, bár utóbbit, a mecsetet érdemes este is megnézni, a kivilágítással igazán páratlan látványt nyújt.

La Paz, Bolívia

La Paz (eredeti teljes nevén Nuestra Señora de La Paz, a Miasszonyunknak a Béke Úrnőjének városa, kecsua nyelven Chuquiyapu) a déli félteke legmagasabban fekvő fővárosa, mely Bolívia kulturális központja, egy barátságos, festői környezetben nyugvó város. Elsőre nekünk biztos, hogy szokatlan lenne a több mint 3600 méteres tengerszint feletti magasság, kell pár nap az asszimilálódáshoz, de megéri. A 6402 méter magas hófedte Illimani-hegycsúcs páratlan látványt nyújt. De a városban sem kell félnünk, hogy látnivaló híján maradunk. A hegyes-völgyes városban sétálva kötelező látnivalói a San Francisco tér és templom, a Murillo tér, a Jaén utca, a Prado és a Metropolitan Katedrális. A turisták között igen népszerű Boszorkánypiacra is érdemes ellátogatni, ahol minden beszerezhető, ami a rítusokhoz, mágikus szertartásokhoz szükséges, de találkozhatunk jósokkal, asztrológusokkal és persze boszorkányokkal is. La Paz színes város, ahol az ősi kultúrák, hiedelmek keverednek a modern világgal.

Vigan, Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigetek legnagyobbikán, Luzonon található Vigan városa, mely a Dél-kínai-tenger partján található. Kiérdemelte helyét az UNESCO Világörökségei között, mivel egyik azon kevés spanyol városnak, ahol még a gyarmati korból származó épületek találhatóak. Belvárosában felismerhetőek az erre utaló tipikus jegyek, a macskaköves, hangulatos kis utcák, valamint az olyan épületeket, ahol a filippinó és a gyarmati európai építészet keveredik. Egy ilyen különleges utca a Calle Crisologo, melyen végigsétálva megcsodálhatjuk a régi spanyol épületeket, melyek szerencsére túlélték a háborús éveket. A város jelképévé vált harangtorony, a Bantay Bell Tower kötelező látnivaló a városba látogatóknak a Szent Pál katedrális, valamint a Pagburnayan, ahol betekintést nyerhetünk egy tradicionális fazekasműhely életébe. Ezek után pedig mindenképpen érdemes egy sétát tenni a város legnépszerűbb parkjában, a Plaza Burgosban.

Havanna, Kuba

Havanna a tüzes és viharos történelmű Kuba fővárosa és egyben az ország legnagyobb és legnépesebb városa. Nem egy tipikus turista város, de egyre többen kíváncsiak az évekig elszigetelt országra. Trópusi klíma, zene, tánc, szivarok, rum, aktív élet az utcákon, jellegzetes autók, a spanyol építészet nyomai és helyenként sajnos a nyomor, az éhezés, a hiánycikkek. Ez mind Havanna. A város ma három nagyobb területre osztható: Old Havana, Vedado és az újabb külvárosi kerületek. Old Havana, a város történelmi központja, mely 1982 óta az UNESCO Világörökség része. Az elmúlt évtizedekben rengeteg felújításra volt szükség, de igyekeztek jellegzetességét megőrizni. Kihagyhatatlan látnivalói a Capitolio, Kuba városháza, melyet a washingtoni Capitolium mintájára építettek, a Morro erőd, amely hátborzongatóságával vonzza a látogatókat és a Plaza de la Revolucion, a Forradalom tere, ahol az állami ünnepségek zömét megrendezik. Érdemes felkeresni a Havannai Nagyszínházat, ellátogatni a Kubai Nemzeti Balett egy előadására vagy ismerkedjünk meg a rumkészítéssel egy kis kóstolóval együtt a Havana Club Rum Múzeumban.

Kuala Lumpur, Malajzia

A trópusi Malajzia fővárosa és gazdasági központja Kuala Lumpur. A felhőkarcolókkal tarkított metropolisz jelképé váltak a Petronas-ikertornyok, melyek 452 méteres magasságukkal meghatározzák a város látképét. Ráadásul pazar panorámában gyönyörködhetünk odafentről. És, ha már panoráma, itt található Ázsia legmagasabb tv-tornya, a 421 méter magas Menara Kuala Lumpur, körpanorámájának köszönhetően az egész város belátható. Érdemes egy sétát tenni a gyönyörű Lake Gardensben, a Madár és Orchidea parkban, majd megnézni a királyi rezidencia színhelyét, az Istana Negarát, valamint a Masjid Negarát, mely nemzeti mecsetük. A szuvenírek begyűjtéséhez és a helyiek megismeréséhez tökéletes helyszínt nyújt Pasar Seni, a központi piac, melynek egy gyönyörű műemléképület ad. Ha kicsit elhagyjuk a nyüzsgő várost, 13 km-re található hindu szent helyet látogathatjuk meg. A Batu Caves egy sziklába épített templom, melyhez 272 lépcsőfok vezet és egy hatalmas aranyszobor fogadja a látogatókat. De vigyázzunk, a hely majmok otthona is, akik eléggé elszemtelenedtek. 

Bejrút, Libanon

Libanon fővárosa Bejrút, a világ egyik legrégebbi városa. Első történelmi említése még az i. e. 15. századból származik. Egy forró mediterrán éghajlatú város, melyet a '70-es években kelet Párizsaként emlegettek. Aztán 16 év polgárháború, majd a 2006-os izraeli bombázások, rengeteg kár keletkezett. A város a kultúrák és vallások olvasztótégelye. Ami érthető, hiszen számos nép foglalta el az idők során, akik mind otthagyták nyomukat. Többek között egyiptomiak, perzsák, rómaiak, görögök, muzulmánok, ottománok, franciák. Életük állandó részévé váltak a háborúk. Ebben az évtizedben a szír polgárháború menekültjei kötik le az energiáikat. Nem lehet könnyű így élni. A városban vannak gyönyörű részek és romosak is. Ha rászánjuk magunkat egy útra, mindenképp érdemes ellátogatni a Nemzeti Múzeumba, a Mohammad Al-Amin Mecsetbe, az egykori Római Fürdőbe és sétára indulni a város legrégebbi nyilvános helyére, a René Moawad Gardenbe. A 22 ezer négyzetkilométeres park tökéletes egy kis szabadidős tevékenységre, utána pedig megnézhetjük a Nemzeti Könyvtár komplexumot.

Durban, Dél-Afrikai Köztársaság

Ismét nem egy fővárosé a terep, ugyanis Durban csupán a harmadik legnagyobb városa a Dél-Afrikai Köztársaságnak. Gazdaságilag viszont annál fontosabb, mert itt található Afrika egyik legforgalmasabb kikötője. A város pedig szubtrópusi éghajlatával és mesés strandjaival a turistákat vonzza. Bár az biztos, hogy az utóbbi évek közül 2010-ben járt itt a legtöbb látogató, amikor stadionja, a Moses Mabhida Stadion is a labdarúgó-világbajnokság helyszínei között szerepelt. A városban kultúrák és építészeti stílusok keverednek, ettől pedig látképe egyedülálló. Ha Durbanban járunk érdemes elszakadni a szörfdeszkánktól és ellátogatni a központtól csupán 35 km-re található Phezulu Safari Parkba, ahol különleges élményben lehet részünk, amikor a vadon élő állatok egy dzsipből csodálhatjuk. Phezulu faluban megismerkedhetünk a zuluk világával, ráadásul krokodil- és kígyópark is várja az ide látogatókat.

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon is! 

Megnéznéd a sorozat összes részét? Kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes