Üdv Monowiban! Lakosság: 1 fő

 Nebraska állam északi határánál búzatáblák között egy földúton haladva rábukkanunk az Egyesült Államok legkisebb városára, ahol a lakosság csupán egy fő, Elsie Eiler. Az idős asszony Monowi település egyetlen állampolgára, polgármestere, tisztviselője, kincstárnoka, könyvtárosa, kocsmárosa. A környékbeliek csak úgy emlegetik: Elsie a legszebb, legokosabb, legfiatalabb és leggazdagabb embere Monowinak.

El tudjátok képzelni, hogy egy egész kis falu csak a "tiétek"? Oda mentek és azt csináltok, amit akartok, nem panaszkodik a szomszéd az ugató kutyára vagy a hajnal háromkor üvöltő zenére. Akad bizony ilyen falu, bár nekünk elég sokat kell utazni, hogy rábukkanjunk erre a szellemvárosra, egészen az Amerikai Egyesült Államokig, azon belül pedig Nebraskáig.

Monowit 1902-ben cseh telepesek alapították, amikor a Fremont, Elkhorn és Missouri erdei vasútvonalak itt keresztezték egymást. A vidéken rengeteg vadvirág szépíti a tájat, innen ered a falu neve is, ugyanis a Monowi az őslakosok nyelvén virágot jelent.

Fénykorában, a harmincas években a városban mintegy 150 ember élt, de a munkalehetőségek, a lehetőségek elég korlátozottak voltak, ezért a fiatalok szép lassan elvándoroltak a városokba. Mire elértük a millenniumot, már csupán egy idős házaspár élt itt, Rudy és Elsie Eiler. 2004-ben Elsie megözvegyült, így a kis falu lakossága lecsökkent egy főre.

Az idős hölgy nem akarta elhagyni otthonát, sőt! Ő lett a falu polgármestere, akinek első cselekedete volt, hogy 2005-ben Rudy emléke előtt adózva megnyitotta Monowi első közkönyvtárát. Elsie-nek a polgármesteri és könyvtárosi pozíció nem volt elég, így italmérési engedélyt állított ki saját magának (milyen jó, hogy nem kell a hivatalokba rohangálni, ha te magad vagy a hivatal egyetlen képviselője :D), és üzemelteti a falu egyetlen kocsmáját, ahova még 100 km-ről is járnak vendégek.Persze a város fejeként vannak kötelezettségei is: fizetnie kell az adókat, melyeknek az emeléséről is ő határoz, amennyiben úgy látja szükség van több bevételre a falu zavartalan működéséhez, emellett meg kell újítania időről-időre a kocsma engedélyeit, ráadásul komplett önkormányzati finanszírozási tervet kell előállítania, hogy a település közvilágítása, a négy darab utcai lámpa és a vízellátás zavartalanul üzemelhessen.Azt gondolhatnánk, hogy ennek a kedves 84 éves hölgynek magányos az élete, de nem az. Hétfő kivételével minden reggel 9-kor megérkezik a Monowi Tavern-be, hogy kinyissa a bárpultot. A környező falvakból szinte családtagokként járnak hozzá az ismerősök. Azt mi is pontosan tudjuk, hogy a falvak közösségi élete a helyi ivókban, kifőzdékben zajlanak, így van ez Monowiban is. A törzsvendégek, mint egy nagy család járnak ide, hogy beszélgessenek, egyenek egy jó hamburgert vagy megigyanak egy korsó jéghideg sört. Ráadásul minden vasárnap este kártyapartira gyűlnek össze a népek.

Mit gondoltok? Tudnátok úgy élni, mint Elsie Eiler?

Kövess minket a Facebookon is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes