Az Óceánok Világnapja és két szörfös, aki mindent megtesz, hogy mentse az óceánok élővilágát

 1992-ben Rio de Janeiro adott otthon a Környezet és Fejlődés ENSZ Konferenciának (UN Conference on Environment and Development), ahol számos fontos dolog megvitatása mellett a résztvevő 172 tagállam úgy döntött, hogy a továbbiakban június 8-át kinevezik az Óceánok Világnapjának. Azóta ezen a napon számos rendezvény segít megismerni ezt a páratlan világot és igyekeznek felhívni az emberek figyelmét a tengerek és óceánok fontosságára.

world-oceans-day-wallpaper.jpg

Földünk területének több mint 70%-át tenger borítja, amely rengeteg fajnak ad otthont. Sőt! Nap mint nap fedeznek fel új fajokat, miközben sajnos a globális felmelegedés, a túlhalászat és a szennyezés következtében számtalan faj kerül a kihalás szélére és ki tudja mennyi veszett már oda. Egy-egy faj elvesztése pedig képes lehet felborítani a biológiai egyensúlyt, amelynek felborulása ökológiai katasztrófához vezet.

Mielőtt bárkiben felmerülne a kérdés, hogy miért is érdekelne minket az óceán, mikor a közelben sem vagyunk, elárulom, hogy az oxigénkészlet felét a tengeri növényvilágnak köszönhetjük, ráadásul az általunk kibocsájtott széndioxid harmadát elnyelik, és az bolygó lakosságának negyedét még élelemforrással is ellátják.

Joggal merül fel a kérdés, hogy mit tehetünk mi íly messze a tengerektől és óceánoktól. Sajnos a mai napig találunk olyan kozmetikai terméket a piacon, mely veszélyeztetett fajok egyes részeit tartalmazzák, ilyen például a csikóhal. Nyaraláskor találkozhatunk olyan szuvenírekkel, melyek károsították a vizek élővilágát, ilyen például a korall. Ha ezeket a termékeket nem vásároljuk, máris elmondhatjuk, hogy tettünk valamit azért, hogy megvédjük bolygónk "kékségeit". De közvetlenebb módon is segíthetünk, ha kinézünk magunknak egy olyan alapítványt, egyesületet, céget és támogatjuk az ez irányú tevékenységeit.

És utóbbinak a fényében bemutatnék egy nagyon klassz és különleges globális mozgalmat, akik bebizonyították, hogy két fiatalember elhivatottsága segíthet megvédeni a természetet, ráadásul egy egyszerű karkötő is képes csodákra. :)

29365885_2106638386246217_6655381105369805143_n.jpg

Amiről beszélek, nem más mint a 4Ocean nevű vállalkozás, mely aktívan tisztítja az óceánokat, közben pedig inspirálja az embereket, hogy együtt tegyünk azért, hogy tisztábbak legyenek nagyvizeink. A történet két szörfössel kezdődött, akiknek szenvedélyük az óceán. Alex Schulze és Andrew Cooper Indonéziában, Balin értetlenül nézték, amint halászok a temérdek műanyagszemét között próbálnak beevickélni hajóikkal. A fiatalok próbálták elmagyarázni nekik, hogy a hálóikkal össze tudnák gyűjteni a szemetet, amire az volt a válasz, hogy azért senki nem fizet. Ekkor elhatározták, hogy ez ellen valamit tenni szeretnének, és így született meg a 4Ocean.

Elkezdtek karkötőket árulni, és az ebből befolyó pénzt is arra fordítják, hogy megtisztítsák a vizeket. Két év után elmondhatják, hogy jelen vannak számos országban, 150 alkalmazottjuk van világszerte, hajóik, kapitányaik, akik a hét minden napján rendelkezésre állnak, és rengeteg önkéntes, akik boldogan segítenek nekik. Mire volt ez elég? Eddig több mint 286 tonna (!!!) szemetet távolítottak el az óceánokból és partjaikról.

17425110_1907958806114177_7836751030761312962_n.jpg

Mit lehet tudni ezekről a 4Ocean karkötőkről? 100%-ban újrahasznosított hulladékból készülnek, vízállóak, állítható méretőek, unisex viseletek, és mára jelképe az elkötelezettségnek a tisztább élővizek iránt. Egyetlen karkötő megvásárlásával hozzájárulsz, hogy fél kiló szemetet tudjanak kihalászni az óceánok vizéből.

A honlapjukon elérhetőek a karkötőik, és Magyarországra is szállítanak. Ha szeretnéd segíteni a munkájukat, kattints!

Kövess minket a Facebook-on is!

Érdekel néhány érdekes dolog a világ legkedveltebb tengeri emlőséről? Kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes