Görbe tükör az álláskeresés labirintusáról

Könyvajánló - Fekete Judit: Az őrület határán - Kálmán Lili munkanélküli naplója

"Mit tehetsz, ha minden veszni látszik?

Lili egy menő multinál dolgozik, és talpraesett marketingesként megszokta, hogy minden problémát gyorsan megold. Csakhogy egy nap behívják a tárgyalóba, és bizony, AZT a hírt közlik vele.
Munkanélküli lett.
Nincs mese, ideje új állás után nézni.
Fergeteges rodeó indul a magyar valóságban.
Elgondolkozik, legyen-e belőle aloe vera mlm ügynök, vagy elfuserált cukrász. Sofőr. Virágáruslány. Hallgasson-e a volt kollégára, aki felhívja a Nagy Ötlettel?
Várjon az igazira vagy vállaljon átmeneti munkát? Adja fel az álmait? És az elveit?
Miközben naplót ír, vagy épp lelkesen blogol, mellékesen várja a nagy Őt is, de főleg kicsiket talál.
Ám az Élet gyakran meglepőbb, mint gondolnánk…
A hol szomorkás, hol kacagtató történet üdítő színfoltja a hazai könyvkínálatnak, és lelket feltöltő olvasmány mindazoknak, akik épp hasonló cipőben járnak.

Kövesd Lili történetét és találd meg önmagad!"

Fekete Judit 1979-ben született Budapesten. Egy mosolygós, vidám csajszi, aki főállásban marketinges, mellette szövegíró, blogger, aki könyvkritikákat ír. A Könyvmolyképző Kiadónál jelent meg Az őrület határán - Kálmán Lili munkanélküli naplója, mely egy humoros hangvételű kötet az álláskeresés labirintusában bolyongó Lili őrült kalandjairól.

Sok esetben egy könyv első bekezdése rengeteget elmond a könyvről. Ennél a naplónál az első oldal után már biztos voltam benne, hogy jókat fogok nevetni olvasás közben.

"Április 19., kedd

A munkahelyi pszichológus azt mondta, fontos, hogy az ilyen feszült helyzetekben is őszinték legyünk, és azonnal kimondjuk, amit érzünk. Mondtam neki, hogy ez egy lelketlen, szívtelen banda, hányingerem van az egésztől, és felőlem mindenki kinya... - mire közbevágott, hogy köszöni szépen az őszinteségemet, és talán egyes esetekben egy napló segíthet.
Úgyhogy mostantól naplót vezetek, hogy kiírjam magamból a kirúgás okozta stressz."

A főhős, Lili napjaink legismertebb problémájával kénytelen szembenézni, miután hosszú évek jól végzett munkája után egyik nap váratlanul a tárgyalóba hívják, és közlik vele a rossz hírt: el kell válniuk útjaiknak. 35 éves marketingesként ott találja magát a Munkaügyi Központban, immár bejegyzett munkanélkülivé vált.

Elindul a vadászat az új állásra. Eleinte még egész optimistán áll a kérdéshez. Megpróbálja kidolgozni a tökéletes önéletrajzot, órákat malmozik a megfelelő fotó kiválasztásán, aztán nekifut a hirdetések böngészésének. Kialakul a napi semmittevős rutin: álláshirdetések, tucatnyi helyre elküldött CV, és a tévé bámulása. Mégis hogyan okozhatna gondot egy profi marketingesnek eladnia saját magát? Nehezebb, mint gondolta. Lassan egy érzelmi hullámvasúton találja magát.

"Két hete teszem a semmit, kilenc helyre küldtem be az önéletrajzomat. Valószínűleg túl jó lett, azért nem jelentkeznek. Épp egy új pozíciót hoznak létre miattam."

Hetek telnek el, közben belefut egy-egy elfuserált állásinterjúba, majd röhögve távozik az interjúnak álcázott mlm előadásról. A céltalannak tűnő álláskeresés közben pedig már azon is elgondolkozik, hogy bevállalja-e a sofőr melót, amit barátnője javasolt egy ismerős temetkezési vállalatánál, vagy az anyja által szervezett virágáruslány állást.

Nosztalgikus és szórakoztató olvasni ezt a könyvet. Fekete Judit nagyon jól ír, ráadásul amikor leírja, hogy Lilinél a napi rutin részévé vált az álláshirdetések böngészése, sőt már szórakozásnak is beillik, akkor láttam magam, amint a friss ropogós diplomámmal a zsebemben csináltam pontosan ugyanezt heteken keresztül. Az egyik barátnőmmel a mai napig emlegetjük a LEGO építő munkatárs pozíciót. :)

És olvasva a barátai, ismerősei, családja reakcióit a leányzónak, az első szó, ami eszembe jutott a helyzetéről, az a katasztrófaturizmus volt. Például hogyan reagál a vidéki aggódó anyuka? 

"Anya totál kétségbeesett, azt mondta, haza kell költöznöm, és ha Pesten maradok, biztosan egy híd alatt kötök ki. Mondtam neki, hogy a híd alá semmiképp nem feküdnék, inkább egy meleg aluljáró, de nem értette a viccet, elsápadt, és azt ismételgette, hogy azonnal haza kell költöznöm."

téma mondjuk bőven ad (sajnos) okot rá, hogy szarkasztikus, szórakoztató, katasztrófaturistás regényt lehessen rá alapozni. Persze az élet munkakeresés közben sem állhat meg teljesen, bár Lili előszeretettel vackolja be magát a tévé elé, hogy őrült műsorokkal szórakoztassa magát, azért rá-rá találnak a pasik is. 

Mindig ijesztő egy olyan könyvet olvasni, melynek ismered a szerzőjét. Mikor a kezembe vettem, könyörögtem az égiekhez: "Legyen jó, legyen jó!", mert az ember nem szívesen bánt meg egy írót sem, de ha személyesen is ismered, akkor még nehezebb a helyzet.

Na, de mielőtt frászt hozom rátok, azt kell mondanom ez a könyv jó! Egy ültő helyemben végig is olvastam, és közben jókat nevettem, bár néhol azért kicsit szomorú is volt Lili naplója. De az élet már csak ilyen. Ez egy lendületes, könnyen olvasható, néhol fanyar humorral, a nyers valósággal megspékelt kötet, amit érdemes elolvasni, de főleg akkor, ha épp hasonló cipőben jársz. Lilit pedig nem lehet nem kedvelni, még akkor is így leszel ezzel, amikor épp elpattan nála is a cérna. Laza, vagány, önironikus csaj.

Na, de hogy végül lett-e Lili számára happy end, azt már csak azok tudják meg, akik elolvassák Kálmán Lili munkanélküli naplóját. :) 

7902_b1.jpgA kötetet megvásárolhatod a kiadó honlapján kedvezményes áron a borítóképre kattintva.

Ha érdekelnek a könyvújdonságok,
hogy mit olvass és mit ne,
kövess minket Facebookon!

Érdekelne a kiadó más érdekes könyve is? Kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes