Vér, árulás, mágia és testvériség egy háborúk sújtotta világban...

Könyvajánló - Mark Lawrence: Széthullott Birodalom-trilógia

Vér és árulás,
mágia és testvériség,
és egy kivételes fiú lenyűgöző és brutális
útja egy káosz uralta világban a trón felé...

Mark Lawrence debütáló regényével, a Tövisek hercegével tagadhatatlanul beírta magát a fantasy rajongók kedvencei közé. Hamar a legnevesebb írók között találta magát, ráadásul nem csupán a könyvmolyokat varázsolta el, hiszen számos díjat is bezsebelt regényeivel.

Alkotott egy rendkívüli, magával ragadó világot. Jól felépítette a történelmét, kiváló háttérsztorit alkotott, melyet mesterien leírt környezetbe helyezett. (Utóbbi ráadásul még jó kis térképpel is megspékelve, így folyamatosan térben is nyomon követhető a szereplők által belakott világ.) Minden van benne, ami egy jó fantasyhoz kell: család, vér, barátság, testvériség, mágia, árulás, hatalomvágy, törtetés, kegyetlenség, brutalitás, élőholtak és még itt-ott egy csipetnyi humor is egy jól kigondolt történetben. 

Szerencsére ezek nem csupán az első kötetről mondhatóak el. A szerzőnek sikerült a trilógia mindhárom kötetét magas színvonalon megalkotnia, a rajongók legnagyobb örömére pedig a Fumax Kiadó elhozta nekünk most mindet egy szép, igényes gyűjteményes kötetben.

Na de miről is szól a történet? Van egy főhősünk, Jorg Ancrath, aki inkább antihősnek tűnik. Ha azt mondanám , kemény gyerekkora volt, akkor nagyon finoman fogalmaznék. Egy keménykezű, nem egyszer kegyetlennek, szívtelennek bizonyuló király nem éppen mintaapa, így mellette nehéz az élet, de sokat könnyített rajta szerető, odaadó édesanyja és kisöccse, William. Ám hercegi élete azon a napon ért véget, amikor kilenc évesen végignézte, ahogy brutális kegyetlenséggel meggyilkolják anyját és testvérét, ő pedig súlyos, fájdalmas sérülései miatt hónapokon át a halállal nézett farkasszemet. És ez még csupán a kezdet...

Jorg, a szellemileg és fizikailag is számos sérülésen átesett herceg szemén keresztül látjuk a birodalmat, az ott dúló káoszt és háborúkat. Számomra rendkívül izgalmas volt a karaktere, kíváncsi voltam, mi lesz ebből a bosszúra éhes, szociopata, gyilkos kölyökből, aki tizenhárom éves korára már egy züllött, vérszomjas rablóbanda vezérévé válik, majd néhány éven belül felszínre törnek uralkodói ambíciói. Közben megkísérti a nekromancia és a tűzmágia, ráadásul rengeteg vér tapad a kezéhez.

Miközben végigkísérjük a felnőtté váláshoz vezető úton, látványos csatajelenetek sora bizonyítja Jorg éles eszét, ravaszságának szinte határtalanságát, bár sokszor - és ezen nincs mit szépíteni - aljas kis rohadék módjára viselkedik. De a véres jeleneteken visszaemlékezései sokat lágyítanak, így az egyébként eléggé sötét hangulatú regény szórakoztatóvá válik. Valami bizarr, számomra érthetetlen módon a szerző elérte, hogy ez a kegyetlenkedő Jorg még szimpatikus is legyen. Ráadásul a történet mellékszereplői is hozzátesznek a regény sikeréhez. Érdekes, fura fazonokat vonultat fel a herceg környezetében, akik ütős kis párbeszédeket produkálnak.

Persze a királlyá váláshoz vezető út gyakran brutális, mégis letehetetlen volt számomra a könyv, amelyben ennek a zseni szociopatának olyan hatalommal bíró ellenséggel kell szembenéznie, akiknek már a puszta létezése is félelmet kelt. Eleinte még nem is igazán értjük sokszor, hogy mi is történik. Váratlan fordulatok és számos rejtély tarkítja a történetet, de szép lassan összeállnak a kirakós darabkái, hogy aztán kapjunk a szerzőtől egy meglepő, de a cselekményhez és a trilógia hangulatához tökéletesen passzoló brutális és meghökkentő végkifejletet...

2953511_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron elérhető a kötet a kiadónál!

Kövess minket a Facebookon is!

Kíváncsi vagy a szerző legújabb könyvére? Kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes