Lenyűgöző szökőkutak a világ minden tájáról

 A világon mindenhol a szökőkutakat városszépészeti elemként alkalmazzák. Egy kis kreativitással, szobrokkal díszítve vagy látványos vízi játékkal, egy kis zenével feldobva egy egyszerű szökőkút felettébb látványossá varázsolható. A következő hat szökőkút tökéletes példa erre, igazi művészi alkotások.

Dubai Fountain, a világ legnagyobb szökőkútja

Unisphere, New York, USA

A világ legnagyobb földgömbje, a Unisphere az 1964-es Világkiállítás óta különleges éke a Flushing Meadosw-Corona Parknak. Ez a rendkívül látványos, több mint negyven méter magas, rozsdamentes acélból készült szerkezet a park szinte minden pontjáról látható és égbe törő vízsugarak teszik még látványosabbá.

Fuente del Barco de Agua, Valencia, Spanyolország

Ez a különleges szökőkút Valenciában található, a Playa de la Malvarrosa (Malvarrosa strand) igazi ékessége. A vízsugarakkal azt az illúziót kelti, mintha egy vitorlás lebegne a vízen. Rendkívül egyszerű és mégis hihetetlenül látványos! A kút a Fuente del Barco de Agua nevet viseli, amely egyszerűen csupán annyit jelent "vízi csónak kút".

Banpo híd, Szöül, Dél-Korea

A Han folyó felett áthaladó Banpo híd két oldalán végigfutó világrekord hosszúságú szökőkút ámulatba ejti az embert. Neve tökéletesen passzol a látványhoz: Moonlight Rainbow Fountain, azaz Holdfény Szivárvány Szökőkút. 1140 méteren oldalanként 380 fúvóka és 38 szivattyú segítségével percenként közel 200 tonna vizet mozgat meg ez a monumentális szökőkút, mely Dél-Korea fővárosát teszi még izgalmasabbá. 

Szökőkút-óra, Osaka, Japan

Japánban a kreativitás nem újdonság, ezt tükrözi ez a pályaudvari szökőkút, mely különleges kialakításának és megvilágításának hála néhány percenként egy vízfüggönyben megmutatja az arra járóknak a pontos időt. Amikor pedig épp nem az idő zubog el előttünk, virágminták rajzolódnak ki a helyén. Bámulatos!

ezgif_com-crop.gif

The Divers Fountain, Dubai, Egyesült Arab Emírségek

"A búvárok szökőkútja" Dubai hatalmas plázájának 24 méter magas, a bevásárlóközpont mind a négy szintjén áthaladó látványossága. A mélybe ugró búvárokat 2009 óta csodálhatja a nagyközönség hála egy szingapúri tervezőcégnek. 

Óriás - Swarovski Kristallwelten, Wattens, Austria

Szomszédunk, Ausztria is tartogat igazi meglepetéseket. André Heller multimédiaművész egy mesebeli kristályvilágot hozott létre a Swarovski századik évfordulójára 1995-ben. A következő képen látható különleges Óriást egy gyönyörű kert, nyitott kristályliget veszi körül, ahol könnyű beleveszni ebbe a varázslatos csillogó világba... 

Amelia Valerio Weinberg Emlékkút, Cincinnati, Ohio, Amerikai Egyesült Államok

Mivel a KultúrPara fő profiljába tartoznak a könyvajánlók, nem hagyhattam le a listáról ezt a könyveket mintázó különleges szökőkutat sem, amely Cincinnati főkönyvtára előtt található. Egy helyi szobrász, Michael Frasca lenyűgöző alkotása, melyet 1990-ben adtak át.

Kövess minket a Facebookon is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes