Alaszkai-öböl, ahol két óceán találkozik, de nem keverednek össze. Igaz vagy hamis?

 Számos kép és videó terjed az interneten az Alaszkai-öbölben látható különleges jelenségről olyan felkiáltásokkal, hogy "ahol két óceán találkozik, mégsem keveredik". Gyönyörű a látvány és hangzatos a cím, de nem sok köze van a valósághoz. Akkor mégis mi okozza ezt a páratlan jelenséget?

Ezt a furcsa természeti jelenséget akkor láthatjuk, amikor az Alaszka partjain található jeges gleccserekből és folyókból származó nehéz üledékkel, vassal terhelt víz eléri a rendkívül magas sótartalmú óceánt. Ilyenkor a különböző sűrűségű és eltérő színekben pompázó vizek egymásnak ütköznek és az üledék mennyiségétől, valamint a víz szeszélyeitől függően fokozatosan elkeverednek. A vizek mozgása miatt ez a találkozási pont sosem bukkan fel kétszer ugyanott, de felettébb látványos!

Az első ilyen jellegű kép, amely elterjedt az interneten 2007-ben készült. A fotót egy oceanográfus, Ken Bruland készítette, miközben egy 6 hetes hajóúton volt egy tudósgárda tagjaként. Egyik céljuk az volt, hogy tanulmányozzák a régióban felbukkanó örvényeket, áramlatokat. A Thomas G. Thompson kutatóhajón 28 tudós vágott neki a "kalandnak", hogy még jobban megismerjék az óceán világát.

A Thomas G. Thompson kutatóhajó az Alaszkai-öbölben

Az út alatt azt is vizsgálták, hogy a víz magas vastartalma miként befolyásolja a tengeri termelékenységet, különös tekintettel a plankton növekedésére gyakorolt ​​hatását, mely az óceáni tápláléklánc alapja, fontos része az ökoszisztémának. 

Fotó: Ken Bruland - A fotón a világosabb kék víz a gleccserekből érkező üledékes víz, amikor találkozik a sós óceánnal, mely sötétebb színben pompázik. 

Az internet előnye és hátránya is a gyors információáramlás. Így terjedhetett el pillanatok alatt a tévhit, hogy a két óceán találkozik és sosem keveredik... 

Kövess minket a Facebook-on is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes