Nyolc halálos állat a kenguruk földjén

 Amikor szóba kerülnek Ausztrália állatai, elsőként legtöbbünknek a kenguruk jutnak eszébe. Sokan azt hiszik, milyen kedves és barátságos állat, pedig rúgása akár halálos erejű is lehet, ezért a vadonban érdemes őket elkerülni. Persze, nem ők az igazán veszélyesek. Nézzük meg ennek a gyönyörű országnak a veszélyes, sőt halálos oldalát!

A BEJEGYZÉS A NYUGALOM MEGZAVARÁSÁRA ALKALMAS, FELKAVARÓ KÉPEKET TARTALMAZ!

Az országban számos mérges kígyófaj él, akik igencsak kreatív állatok. A golfpályákon a lyukakba bújnak, felkúsznak a lefolyókon keresztül a fürdőszobába, már-már mindennapos látvány bármely háztartásban. Évente több ezer kígyómarás a jellemző, szerencsére jól felkészült az ország és kevés a halálos kimenetelű kígyómarás. A pitonok rendkívül veszélyesek, nem kímélik a környezetüket, de nemcsak az emberre jelentenek fenyegetést, nem ritka, hogy kisebb kenguruk esnek nekik áldozatul, sőt! Olyan is előfordul, hogy egy krokodil lesz a vacsora.

A krokodilok is komoly veszélyt jelentenek az emberekre. Az elmúlt 50 évben mintegy 100 támadást regisztráltak, amelynek sajnos a harmada halállal végződött.  Nem ritka jelenség egyes helyeken, főként az ország északi részein, hogy a hátsó kertünkbe lépve hasonló látvány fogadjon minket, mint a most következő képen. Persze ilyenkor nem kell kétségbe esni. Csak egy telefon és a hivatalos szervek már jönnek is, hogy biztonságosan elszállítsák a lakott terület közeléből.

Két óceán mossa Ausztrália partjait, melyekben mintegy 170 cápa faj honos. Ezek közül öt potenciálisan veszélyes faj él a régióban: a nagy fehér, a tigris-, a bika-, az óceáni fehérfoltú és a bronzcápa. Komoly statisztikát vezetnek az országban a cápatámadásokról. (1791 és 2016 között 1005 esetet regisztráltak, melyek közül 234 volt halálos kimenetelű - Australian Shark Attack File (ASAF), azaz Ausztrál Cápatámadási Adatbank). Az elmúlt három évben több mint 50 támadást regisztráltak, melyeknél a legtöbb esetben szörfösök és nyaralók voltak az áldozatok. A támadások többsége a nagy fehér cápához köthető, emiatt magasabb a halálozási arány, mint a világon bárhol. Legtöbb esetben "csupán" egy harapás történik, de ez akár arra is elég, hogy valakit kettéharapjon.

shark-in-wave.jpg

Következzen most a világ egyik legveszélyesebb hala, a kőhal. A parthoz közel él és a sekély vízben lépdelve szinte lehetetlen észre venni, olyan tökéletesen olvad bele a környezetébe a víz alatt. A hátán végigfutó tüskesor könnyedén hatol át egy gumi talpú vizicipőn, hogy aztán rendkívül erős izom- és idegmérge az áldozatba hatoljon, ezzel brutális fájdalmat, bénulást okozva. Azonnali orvosi ellátással, ellenanyag beadásával kezelhető, de sajnos enélkül légzési elégtelenséget és szívpanaszokat okoz. Évente körülbelül harminc szúrást jegyeznek fel.

A világon egyetlen olyan polipfaj él, mely emberre halálos méreggel bír, ő nem más, mint a kékgyűrűs polip. Ha veszélyt éreznek, élénk kék gyűrűiket úgy villogtatják, akár egy sziréna, ezzel figyelmeztetik a "támadót", hogy nem ajánlatos közelebb menni hozzá, mert harap. Mérge rettentő veszélyes, tetrodotoxint tartalmaz, mely bénító hatású idegméreg, emberi véráramba kerülve néhány percen belül bénulást okoz, majd végez az áldozattal. Hinnétek, hogy ilyen veszélyes ez az apró, 10-12 centiméter nagyságú élőlény?

20090417_polip2.jpg

Egy újabb apróság, aki veszélyesebb, mint aminek látszik, ő nem más, mint a márvány kúpos csiga, másik nevén a ragadozó kúpos csiga. Főként kis halakra vadászik, elejtésükhöz pedig olyan különleges mérget használ, melyben több száz különböző toxin található. Bár gyönyörű házáért rajonganak a gyűjtők, az élő egyedeket célszerű elkerülni. Mérge halálos, légúti izombénulást okoz, és sajnos ellenanyag sincs, emiatt több tucat "gyilkosság" kötődik a nevéhez. 

Ausztráliában 22 mérges pókfaj él. Közülük a legveszélyesebb mérge a tölcsérhálós póknak van. Jellegzetes külsejéről könnyen felismerhető, fegyvere a csáprágója, mely egy tőrre emlékeztet és olyan erősen képes vele döfni, hogy akár az ember lábkörmét is képes átlyukasztani. Az atraxotoxin nevű méreganyag képes akár 15 perc alatt egy ember életét kioltani, de hála a felkészült egészségügynek és a jól tájékoztatott lakosságnak, lassan 40 éve, hogy létezik ellenanyag, és azóta nem volt haláleset, amelyért ez a faj lenne a felelős.

Az eddig felsorolt állatokban az a jó, hogy van esélyünk, hogy észre vegyük őket. Persze, ha egy cápát látunk közelről, akkor már nagy a baj, de a most következő Irukandji medúzát az teszi különösen veszélyessé, hogy szinte észrevehetetlen. Apró termete ne tévesszen meg senkit! Mérge annyira erős, akár két tucat kobráé. Kemény kis jószág. Csípése után mérge lappang az áldozat szöveteiben, hogy aztán amikor eléri a nyirokmirigyeket, elviselhetetlen görcsöket, tűszúrásra emlékeztető fájdalmakat, pokoli kínokat okozzon.

Ha tetszett az összeállítás kövess minket a Facebookon is! 

Ennyi veszélyes jószág mellett mégis miért érdemes odautazni? Hát ezért! Kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes