A Térség: egy ütős sci-fi, amit olvasnod kell!

Könyvajánló - James S. A. Corey: Leviatán ébredése

A bolygónk túlnépesedett, így az emberiség egy részének nincs választása: költöznie kell. Néhány évszázad múlva már belakták a Naprendszert: kupolás városok a Marson, egész kolóniák élnek külső bolygókon, holdakon, sziklákon, gázóriásokon kiépült állomásokon látszólagos békében. Míg végül az ember legnagyobb ellensége, a mohóság, hogy a hatalmat bármi áron megszerezzék, a teljes emberiséget veszélybe sodorja...

Az emberiség sorsa két ember kezében van: egy megfáradt, fásult, alkoholista, lecsúszott, látomásokkal küzdő zsaru, Miller és egy hatalmas igazságérzettel, megingathatatlan erkölcsi iránytűvel rendelkező kapitány, Holden kezébe kerül. De hogy jutottak idáig? Miller egy látszólag unalmas feladatot kap: egy gazdag család "elkallódott" lányát kell megtalálnia és hazavinnie. Eközben Holden egy jégbányász hajó tisztjeként egy hajszál híján él túl egy az űrhajót ért brutális támadást, majd egy hirtelen megnyilvánulásával a pengeélen táncoló egyensúlyából kibillentve a Naprendszert, háborút sikerül kirobbantania. Eközben olyan titkokra lel rá, amin a teljes emberiség sorsa múlhat és a Miller által keresett lánynak mindehhez nagyon is sok köze van. Ezen a ponton apránként összekapcsolódik a történet két szála és az események ijesztő és durva láncolatán keresztül eljutnak oda, hogy meg kell menteniük mindenkit...

De vajon képes egy maroknyi ember megmenteni a világot?

Ez a kiváló űropera tartja izgalomban a rajongókat már évek óta. A Térség című sorozatot két kiváló írónak köszönheti a világ, Daniel Abrahamnek és Ty Francknek. Személy szerint, mikor elkezdtem az első részt kicsit megijedtem, mert néhány oldal alatt nevek, beosztások, állomások, hajók neveinek garmadájával találkoztam. El is kezdtem gyors jegyzetelni, hogy ki kivel van és mit csinál, aztán hamar rájöttem, hogy felesleges volt, hiszen ezek közül a szereplők és helyszínek közül csak kevesebb, mint egy tucatnak van jelentősége és garantált, hogy az ő nevüket, posztjukat megjegyzi az ember. A szerzők nem bánnak kesztyűs kézzel a karakterekkel, számos halott, megnyomorított, sugárral fertőzött áldozat van, de azért akadnak igazi harcosok, akikért sokáig izgulhatunk. 

A világ leírása nagyon-nagyon jól sikerült. Talán ezt nevezném a fő húzóerőnek a sorozatban. Bemutat egy összeomlással, a bolygóközi háborúval fenyegetett Naprendszert, ahol több milliárd ember szóródott szét a Föld, a Mars kupolái, a Külső Bolygók, az Övben található gázóriások holdjain kiépített kolóniák között. Vannak ámulatba ejtő űrhajók, de akadnak ócskavasnak valók, ráadásul több tízezer hajó utazik nap mint nap az állomások között, hogy különböző árukat és éltető jeget szállítsanak.

A regény során ugrálunk fejezetenként egyik ember fejéből a másikba. Hol Miller, hol Holden gondolatain keresztül követjük az eseményeket, ami a két karakter sokban eltérő személyisége, gondolkodásmódja, erősen másfelé tendáló erkölcsi iránytűje miatt még érdekesebbé teszi a történetet. És apránként rájövünk, hogy valahol a kettő keresztezésénél leledzik a megoldás. A szerzőpárosnak sikerült egy igazán klassz sorozatot alkotni. Az első részt néhány nap alatt kivégeztem és már nyitottam is ki szépen sorban a következőket. Együtt izgultam a szereplőkkel, szorítottam értük a csatákban, megsirattam elesett bajtársaikat, közben folyamatosan járt az agyam, hogy mi fog ebből kisülni. Olyan atmoszférát sikerült kreálnia a két szerzőnek, hogy teljesen beszippantott.

Izgalmas, olvasmányos regény látványos helyszín leírásokkal, csatajelenetekkel, érdekes karakterekkel, kisebb-nagyobb fordulatokkal, politikai játszmákkal, állandó küzdelmekkel az életben maradásért, harccal a bajtársaik, szeretteik életéért. Nem meglepő, hogy a SyFy csatorna le is csapott a történetre. És már nemcsak a könyvek tarolnak, hanem a belőlük készült The Expanse címen futó filmsorozat is milliókat ültet le a készülékek elé hétről hétre.

A sorozat eddig megjelent köteteit a Fumax Kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelheted a képre kattintva!

leviatan.jpg

Kövess minket a Facebookon is!

Ha érdekel az özönvíz lehetséges magyarázata sci-fibe burkolva, kattints!

Képek forrása, itt és itt.

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes