A Sziklás-hegység ámulatba ejtő természeti kincsei

Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai 1. rész

A Sziklás-hegység öt államon átível, számos természeti kinccsel örvendeztetve meg az ott élőket. Ezekben az államokban található festői környezetben a Shoshone vízesés, a hófehér homokos sivatag, a White Sands, lenyűgöző gejzírek, Thor kalapácsa és a mesés Maroon tó.

Az Európa fővárosairól szóló sorozat (Ha lemaradtál róla, kattints!) népszerűsége arra ihletett, hogy más kontinensre is elkalandozzak. Első körben az Amerikai Egyesült Államokra kerül sor. Sajnos még nem jártam ott, de igyekszem gyönyörű helyekre elkalauzolni titeket és magamat is.

Az Amerika Egyesült Államok területe közel megegyező Európa területével, így nem meglepő, hogy számos lenyűgöző, izgalmas, különleges, egyedi természeti kincs található itt. Ötven állam és egy szövetségi kerület alkotja ezt a független szövetségi köztársaságot, melyre az ezerarcú kultúra tökéletes jelző. A kontinenst meghódító európaiaknak, az általuk képviselt szemléleteknek, az alapító atyáknak, valamint a számos különböző etnikumnak köszönhetően igazán színes kultúrájú államok jellemzik. Az első részben a Sziklás-hegységben barangolunk.

Idaho, Boise

Idaho ásványkincsekben gazdag, innen kapta becenevét is, mely Gem State, azaz „drágakő-állam”. Területének nagy része esik a Sziklás-hegység területére, emiatt gazdag természeti látnivalókban, havas csúcsokban. Hegyei legnagyobb részét fenyvesek borítják, valamint gleccserek, zuhatagok, kanyonok tarkítják a tájat. Az Egyesült Államok legmélyebb szakadéka is itt található, ez a Hells Canyon. Számos nemzeti parkkal és emlékhellyel találkozhatunk, melyeket festői kráterek, gránit ormok, sziklaképződmények tesznek különlegessé. A Shoshone vízesés mintegy kétórányi autóútra fekszik az állam fővárosától, Boise-tól. Mesebeli látványt nyújt, ahogy 65 méter magasból zuhan a mélybe, hogy táplálja a Snake River vizét. 

Új-Mexikó, Santa Fe

Évszázadok alatt lakták indiánok, valamint része volt a spanyol alkirályságnak és Mexikónak is, emiatt kultúrájára mindhárom nép nagy hatást gyakorolt. Fővárosa, Santa Fe, az USA legmagasabban fekvő fővárosa címmel büszkélkedhet, 2134 méterrel a tengerszint felett fekszik. Érdekesség, hogy a Sziklás-hegység vidékét európai ember először ebben az államban látta, amikor a spanyol hódítók átkeltek az Appalache-hegységen, majd a Mississippin, hogy megtalálják ezt a gyönyörű vidéket. De az állam nemcsak a hegység rejtette csodáiról ismert, hanem a lenyűgöző fehér homokos sivatagáról is, a White Sands-ről ("fehér homok"), mely Földünk legnagyobb és teljes egészében táblás gipszkristályok alkotta dűnemezeje.

white_sands.jpg

Wyoming, Cheyenne

A legkisebb népességű állam, ami nem meglepő, mivel igen nagy részén terül el a Sziklás-hegység. Az állam egy fennsík, melyet több hegylánc szel át. Évente  több millió turista látogatja meg gyönyörű nemzeti parkjait és emlékműveit. Fő látványossága a Devils Tower (Ördögtorony), mely egy ősi vulkán magja, valamint a Yellowstone Nemzeti Park, mely három állam találkozásánál található. Ezek Wyoming, Montana és Idaho. A park gejzíreiről, hőforrásairól és rendkívüli állatvilágáról híres, mely hőforrások közül a legnagyobb és leglátványosabb a Grand Prismatic Spring. Különleges színvilágától leesik az ember álla.

Utah, Salt Lake City

Az állam neve egy Ute nevű őslakó indián törzs nevéből ered, jelentése: a hegyek népe. Öt gyönyörű nemzeti parkkal büszkélkedhet, ahol számos természeti kincs várja a látogatókat. Például a The Narrows, ahol a Zion Canyon legkeskenyebb részén sétálhatunk át a 300 méter magas sziklafalak között egy sekély folyómederben. Érdekessége az államnak még, hogy területén száraz sivatagot és dús fenyőerdőket is találunk. Ennek három egyszerű oka van: az itt található Sziklás-hegység, Colorado-fennsík és a Nagy-medence. Egyik különleges látnivalója Thor kalapácsa, mely az USA egyik legszebb nemzeti parkjában, a Bryce Canyon Nemzeti Parkban található. Itt több ezer sziklatű, sziklaoszlop és sziklaív magasodik vöröses-fehér színben pazar látványt nyújtva.

Colorado, Denver

Colorado csodálatos tájairól és síparadicsomairól ismert. Hatalmas nemzeti parkjai vonzzák a kirándulókat. A Mesa Verde Nemzeti Park egy különleges látnivalóval büszkélkedhet. Itt található a Cliff Palace ("sziklapalota"), mely mintegy 2600 méter magasan fekszik, környezetében pedig több mint 4000 régészeti lelőhely található, emiatt az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Ha kirándulás helyett síelésre vágyunk, a legideálisabb Aspen, mely egy igazi síparadicsom, a turizmus központja. A várost négy hatalmas síterület veszi körbe, ahol együttesen mintegy 470 kilométernyi sípálya található. A régió nemcsak síelésre alkalmas, mesés tájakon kirándulhatunk, mint például a Maroon tó. Hát nem gyönyörű?

Ha tetszett az összeállítás kövess minket a Facebookon is! 

A sorozat második részében az államok mesés tengerpartjaira látogatunk majd.

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes