Hozzánk is elért az őrület: fejjel lefelé álló ház Siófokon

 Ha ránézünk az alábbi képre az első gondolatunk az, hogy biztos valami természeti csapás eredményét látjuk, de a valóság ennél sokkal egyszerűbb. Ma már számos országban találkozhatunk ezzel a turisztikai attrakcióval. Siófokon látogatható ez a kétszintes, fordított családi ház, ahol nemcsak külsőre állt feje tetejére a világ, a berendezését is fordítva látjuk. A fejünk felett lógnak a bútorok, míg mi a mennyezeten sétálunk.

(fotó: fb.com/ Fordított Ház Siófok)

Egy lengyel vállalkozásnak köszönhetően épült meg a város legújabb látványossága. Siófokon a Május 1. utca és a 7-es főút kereszteződésében áll ez a különleges ház. Főszezonban tíz órától este kilencig, elő- és utószezonban pedig este hatig várják a kíváncsi látogatókat. A balatoni nyaralás alatt érdemes ellátogatni ide, a legkisebbeknek le fog esni tőle az álla, de garantált, hogy a felnőttek is élvezni fogják, amint belépnek egy fejjel lefelé fordított világ ajtaján.

A házban sétálva megtapasztalhatjuk milyen lehet egy denevér szemszögéből látni a világot. Sőt még a ház előtt parkoló autón is egy fejjel lefelé álló makettház ékesíti az udvart. A különleges házban sétálva könnyen megszédül az ember a fordított világban, érthető hát az üzemeltetők figyelmeztetése: akiknek egyensúlyproblémáik vannak nem ajánlott, mert az egyensúly megzavarása számukra veszélyes lehet.

img_0336.jpg(fotó: hirbatalon.hu)

Európában többfelé találunk feje tetejére állított házakat, ugyanis két lengyel vállalkozó 2008-ben elindította a Világ Fejjel Lefelé kezdeményezést, így az sem meglepő, hogy a siófoki ház is lengyel vállalkozóknak köszönhető. Nézzünk párat kontinensünk fordított házaiból.

Az első házat 2007-ben fejezték be, mely Daniel Czapiewski üzletember nevéhez köthető. Eredetileg műalkotásnak szánta, nem gondolta, hogy Szymbark kicsiny városa egy igazi turistaattrakciót kapott. 

2010-ben Zakopane is beállt a sorba, és építtetett magának egy kalandos házat, ahol nem szerencsés tíz percnél többet egyszerre tölteni, mert itt is garantált a szédülés.

post-45246-0-01410600-1457880588.jpg

Nyugati szomszédunk, Ausztria 2012 óta büszke tulajdonosa egy fordított háznak Terfens-ben. A cél egyértelműen a figyelemfelkeltés volt, ami be is jött. A ház azóta is folyamatosan emberek tízezreit vonzza.

upside-down-house-terfens-austria-1.jpg

Kövess minket a Facebook-on is!

 

 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes