Éjféli nap, sarki fény, mesebeli erdők és trollok: irány Észak-Európa

Európa fővárosai 6. rész

Észak-Európában találhatóak a skandináv és a balti országok. Kétféle világ: a skandináv vidéken főleg mesebeli hegyekben járhatunk, míg a balti államokban inkább az alföldi jelleg az uralkodó. Mindkettőnek megvan a maga különlegessége: természeti szépség, kultúra, vikingek, trollok, mikulásfalu, sarki fény és éjféli nap.

Finnország, Helsinki

Finnországot az ezer tó országának is nevezik, bár ez elég komoly ferdítés, ugyanis közel 200 ezer (igen, tényleg ennyi!) tavat tartanak nyilván. A nagy számok itt még nem érnek véget, akad még 180 ezer szigetük is. Az ország egy hatalmas síkság, néhány dombbal megspékelve, melyet gyönyörű erdőségek borítanak. Az ország legészakibb területéről már szinte mindenki hallott. Ez a híres Lappföld, a Mikulás otthona, ahol részt vehetsz egy rénszarvas szánhúzótúrán, miközben az északi fény fog elkápráztatni. De nemcsak ez ejti ámulatba a turistákat télen: Kakslauttanen iglu falva izgalmas és kötelező látványosság. Nyáron pedig Turkuba utazva a középkorba csöppenhetünk, ahol középkori jelmezbe bújt udvari zenészek szórakoztatják a népet, miközben a középkori ruhákba bújt árusoktól gyönyörű kézműves és hagyományos finn portékát vásárolhatunk. Az UNESCO védelme alatt álló Suomenlinna erődítmény is megér egy kirándulást. És jöjjön egy kis érdekesség a finn könyvmolyokról: az országban mintegy 1200 könyvtári intézmény található, melyeket a népesség fele látogat (évi 6 millió látogatás). Így lettek a finnek a könyvtárba járás és a kölcsönzött könyvek száma alapján is világcsúcstartók.

A "Balti-tenger leánya"-ként is emlegetett Helsinki tiszta, biztonságos város számos látnivalóval. Székesegyház, múzeumok, a különleges fűtött, ezáltal egész évben jégmentes Sofiankatu utca, sziklatömbbe robbantott templom, nyüzsgő és legendás piactér, galéria, állatkert, vidámpark, színház és katedrális tarkítja városnéző túránkat. Jean Sibelius, a leghíresebb finn zeneszerző emlékére állított emlékmű figyelemreméltó látványt nyújt.  

Norvégia, Oslo

Norvégia elsősorban lenyűgöző természeti látványosságairól ismert. Legfőbb látványosságai közé meredek sziklafalai, lélegzetelállító fjordjai, hegyei, lenyűgöző tájai, a sarki fény és nyári hónapokban az éjféli nap tartoznak. Európai rekordokkal is büszkélkedik. Itt található a kontinens legnagyobb gleccsere, a Jostedalsbreen, legmélyebb tava, a Hornindalsvatnet, legmagasabb vízesése, a Vinufossen-vízesés és átautózhatunk a világ leghosszabb alagútján, mely Laerdal és Aurland városokat köti össze. Az ország egyik legizgalmasabb látványossága egy sziklahasadékba ékelődött kő a Kjerag nevű hegyen 1000 méterrel a Lysefjord felett. A több tonnás kő szilárdan beékelődött, így a turisták sétálhatnak rajta, a bázisugrók pedig legálisan hódolhatnak hobbijuknak. A gonosz trollok szerves részét képezik a kultúrájuknak, még figyelmeztető kresz táblák is hirdetik több helyen a jelenlétüket. :)

Fővárosát, Oslo-t bájos középkori épületek, templomok és a modern épületek tarkítják. Mélyen bele kell nyúlni a pénztárcába, hiszen a világ egyik legdrágább városa, de szerencsére néhány nap alatt bebarangolható. Ellátogathatunk a gyönyörű kikötői kilátással rendelkező Akershus Erődbe, a régi hajógyár köré épített kikötőbe, megnézhetjük a modern Operaházat, a parlamentet, a Királyi Palotát. Megismerkedhetünk a síelés több ezer éves történelmével a Holmenkollen símúzeumban és ámulhatunk a hatalmas sísáncon. Bepillantást nyerhetünk a vikingek történetébe a Viking Hajó Múzeumban. A város felét zöld borítja, egyik hatalmas parkjában található a világon egyedülálló méretekkel büszkélkedő ikonikus Vigeland Szoborpark, mely 650 különleges bronzból, gránitból és kovácsoltvasból készült szobornak ad otthont.

Litvánia, Vilnius

Litvánia a természetrajongók számára tökéletes választás. Számos nemzeti park és rezervátum őrzi a természet kincseit. Vadregényes erdei, tavai és különleges, ritka látnivalói vonzzák a turistákat. A Keresztek hegyét zarándokok tömegei látogatják, akár Litvánia Mekkájának is nevezhetnénk. Becslések szerint ma kb. 200 ezer kereszt díszíti a legendás dombot. Az UNESCO védelme alatt álló Kur-földnyelven aranyló homokban sétálhatunk és vitorlázás közben élvezhetjük a táj festői szépségét. A mesebeli Trakai kastély, a Raudonė kastély és a Kaunasi erőd is megér egy kirándulást. A kimerítő túrák után érdemes ellátogatni Druskininkaiba, ahol az ország legrégebbi fürdőjében pihentethetjük fáradt tagjainkat mielőtt megnéznénk a híres szovjet szoborparkot, a Grutas parkot, ahol többek között Lenin, Sztálin, Marx szobraival találkozhatunk.

Az ország fővárosa, Vilnius Európa egyik legszebb barokk városa. Óvárosában több mint ezer középkori épületet találunk, nem meglepő hát, hogy az UNESCO oltalma alatt áll ez a városrész. Macskaköves, középkori kanyargós utcáin sétálva kihagyhatatlan látnivaló a gótikus remekmű, a Szent Anna-templom, a Vilnius-i Egyetem épületegyüttese, a Hajnal-kapu és az Elnöki palota is. A város egyik jellegzetes helyszíne a Székesegyház-tér, itt található a katedrális és a mellette magasodó 57 méteres harangtorony, mely a város szimbóluma.

Lettország, Riga

Lettország egy hatalmas zöldellő parkra emlékeztet, melyen csodálatos erdők várják a túrázókat, kerékpárosokat. Gyönyörű nemzeti parkok, mesés vízesések, hangulatos barlangok. Emellett fehér homokos, gyönyörű, 500 km hosszan húzódó tengerpartja a nyugalom és tisztaság birodalma. Érdemes ellátogatni a festői Gauja folyó szurdokvölgyénél álló Sigulda erődítményhez, a rundalei Rastrelli palotába, Jurmala üdülőbe. Lettország egyik legjelentősebb kikötővárosában, Liepaja-ban kellemes strand és gyógyiszapfürdő várja a megfáradt utazókat.

Riga történelmi belvárosa az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható. Utcáin sétálva számos gyönyörű szecessziós épületbe botlunk. Itt található Európa egyik legnagyobb Székesegyháza, a Szent Jakab-katedrális, a Lőportorony, Kis- és nagy céhház, régi kereskedőházak, Történeti és Hajózási Múzeum, Skanzen. Az óvárosi Szent Péter templom tornyából gyönyörű kilátás tárul elénk. A Feketefejűek háza pedig Riga és az ország jelképe. Sajnos a II. világháborús bombázásokban jó része odalett, azonban néhány évvel ezelőtt újjá építették romjaiból. A bejárat felett pedig ezzel a mondattal emlékeznek az eseményre: "Ha ismét elpusztulnék, jöjj és emelj ismét újjá."

Észtország, Tallinn

Észtország ideális kirándulóhely a természet rajongói számára. Nagy erdőségekkel, mocsarakkal, békés tavakkal, kisebb vízesésekkel, néhány kastéllyal, várrommal és hangulatos kisvárosokkal várja a kíváncsi utazókat. Három gyönyörű nemzeti parkjában megismerkedhetünk az ország növény- és állatvilágával, de a nemzeti parkokon kívül több rezervátum is és botanikus kert is található az országban. Ha pedig elég volt a túrából megpihenhetünk homokos strandjain vagy gyógyfürdői egyikében. A Kopu világítótorony az ország egyik szimbóluma, egyben a világ legidősebb világítótornya. 

Tallin Észak-Európa egyetlen olyan városa, ahol a középkori városfal teljes hosszúságában fennmaradt 26 tornyával együtt. Igazi különlegesség. A város gyalog kényelmesen bejárható. Miközben kanyargós, macskaköves utcáin sétálunk megszemlélhetjük a Kardriorg palotát és gyönyörű kertjét, a 15. századi Három nővér lakóházakat, a Hosszú Hermann tornyot, a Kiek in de Kök nevű zömök bástyát és múzeumot, a Tallini dómot, valamint az óváros híres templomát, a Szent Olav-ot. A városnézés közben pedig bevásárolhatunk a helyiek kedvenc bolhapiacán, a balti jaama turg-on. Az Aleksander Nyevskij-katedrális 11 harangjával az orosz ortodoxok időket idézi.

Dánia, Koppenhága 

A Dán Királyság varázslatos ország végtelen tengerpartokkal, mesébe illő kastélyokkal, bájos falvakkal és barátságos lakókkal. Az ország Jylland félszigetből és 443 kisebb szigetből áll, melyek közül a legnépszerűbb Sjælland és Fyn szigete, de számos kisebb sziget tartogat még izgalmas kirándulási lehetőségeket. Érdemes meglátogatni Arhus városában a Dómot, Billundban Legoland-et, míg Hirtshalsban vár Észak-Európa legnagyobb tengeri akváriuma. Az UNESCO védelme alatt álló Jelling viking emlékei is a kötelező látnivalók közé tartoznak, sokat elmesélnek az itt élők múltjáról, kultúrájáról. És mindenképpen érdemes egy sétát tenni Skagerrak tengerparti homokdűnéin. A Kronborg-kastély nemcsak a Shakespeare rajongókat fogja ámulatba ejteni, de az biztos, hogy a Hamlet kedvelői különlegesen fogják érezni magukat a dráma színterén.

Koppenhága a világ legélhetőbb városa. Lakosságának közel fele kerékpárral közlekedik, érdemes nekünk is ezzel az eszközzel bejárni a látnivalókat. A várost járva láthatjuk a királyi család téli rezidenciáját, az Amalienborg palotát, múzeumokat, Nyhavn-t, a kikötőnegyedet, ahol a híres meseíró Andersen is élt egykor. Ha már Andersen említésre került, egy sziklán ülve láthatjuk A kis hableány szobrát is. A szuveníreket pedig beszerezhetjük Strøget-ben, a város bevásárlónegyedében. Itt található Európa egyik leghosszabb sétálóutca is, mely több mint egy kilométer hosszú. A város szívében található vidámpark, Tivoli a világ második legrégebbi vidámparkja és a dán főváros leghíresebb látnivalója. Miért érdemes ellátogatni ide? Zöld oázisok, hullámvasutak, őrült hinták, ínyenc éttermek és rendszeres tűzijáték.

Svédország, Stockholm

Svédország is az észak-európai államok közé tartozik, de már megismerkedhettetek vele a sorozat első részében, ahol Európa legnagyobb országaié volt a főszerep. Ha lemaradtál róla, kattints!

Izland, Reykjavík

Ezzel a mesebeli jégvilággal már találkozhattatok a sorozat második részében, melyben a szigetországokkal ismerkedtünk. Ha lemaradtál róla, kattints!

Ha kíváncsi vagy a sorozat előző részére, kattints!

Kövess minket a Facebook-on is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes