Városnyi méretű országok: miniállamok

Európa fővárosai 3. rész

A törpeállamok, más néven miniállamok tényleg pinduri országok. Monaco például kisebb, mint Budapest legkisebb kerülete, azaz a VII. kerület és a legnagyobb közülük sincs akkora, mint a mi fővárosunk. Mégis rendkívül gazdag országok, melyek főként kedvező adózásukkal és kiemelkedő turisztikai látványosságaikkal vonzzák egész évben turisták millióit.

Vatikán, Vatikánváros

Ország az országban, ami ráadásul gyakorlatilag csak egy város, ami önálló államként működik Olaszország fővárosának szívében és a maga 0,44 négyzetkilométerével a világ legkisebb területű állama. Népessége nem haladja meg az ezer főt, ami érthető: kis mérethez kis lakosság. Nemcsak népességében különleges, egy teljesen elzárt világ, ugyanis a Szent Péter teret leszámítva mindenhol falak veszik körül összesen hat bejárattal, melyből a leggyakrabban használt a Vatikáni Múzeum bejárata. A múzeum páratlan gyűjteményének végignézésére egy nap is alig elég, de ha a város egy látnivalóját ki kell emelnem, akkor a Szent Péter Bazilikát és annak Panoráma kilátóját ajánlanám, ahonnan nemcsak a térre, de az olasz fővárosra, Rómára is páratlan kilátás nyílik. A teljes város az UNESCO védelme alatt áll.

Monacói Hercegség, Monaco

A világ második legkisebb állama szintén Európában található, melynek területe szinte csak Monaco városából áll. A Földközi-tenger partján található kicsiny ország mediterrán, napos éghajlata, gyönyörű látképe és a kaszinók világa vonzza a turistákat. De nemcsak őket, cégek előszeretettel helyezik ide székhelyük kedvező társasági adóinak köszönhetően, így vált igazi adóparadicsommá a bolygó legsűrűbben lakott országa. Két dolog jellemzi leginkább: csillogás és fényűzés. És az ország mindent megtesz, hogy kielégítse tehetős lakóit: gyönyörű tiszta utcák, impozáns épületek, a bűnözés szinte teljes hiánya jellemzik. Kis mérete ellenére akad bőven látnivaló: Hercegi palota, múzeumok, székesegyház, botanikus kert, kaszinók, katedrális és a kikötő tele luxushajókkal, jachtokkal, vitorlásokkal. Kiemelném a szerencsejátékok fellegvárát, mely a Casino de Monte-Carlo nevet viseli és egy lélegzetelállító épületben található. Gyönyörű homlokzat, belül domborművek, aranycirádák ékesítik.

San Marino Köztársaság, San Marino

San Marino a világ ötödik legkisebb állama, de Európában még épp felfér a dobogó harmadik helyére. Minden irányból Olaszország határolja, körülöleli. Különlegessége, hogy a világ legrégebb óta fennálló köztársasága, mely egy kolostor köré épült. Évente több mint három millió turista látogat el ide, hogy megcsodálja történelmi emlékeit. A történelmi városrészben láthatunk kolostorokat, múzeumokat, palotákat, bazilikát, színházat, melyek épületei mind az elmúlt évezred különböző korszakait idézik. Különlegessége egy erőt sugárzó, látványos tornyok szegélyezte erőd, a Guaita, mely a magasból óvja San Marino városát, őt magát pedig az UNESCO védi. Az erőd tornyai láthatóak az ország zászlaján és címerén, a törpeállam jelképévé váltak az elmúlt évszázadokban.

Liechtenstein Hercegség, Vaduz

Egy újabb adóparadicsom a hercegségek között. Az egyetlen ország, mely csak az Alpokban fekszik, emiatt a turisták kedvelt helye. Turisztikai központja a Liechtenstein Center, ahol rengeteg izgalmas program várja a látogatókat. Nyári időszakban izgalmas hegyi túrák, kerékpározás, sziklamászás, a nyugodt kikapcsolódásra vágyókat pedig golf és horgászat várja. A téli programok nem hiszem, hogy bárkit meglepnek: sí és snowboard. Fővárosában, Vaduzban található a parlament és a hercegi család székhelye. És hol máshol élhetnének uralkodók, mint egy pompázatos kastélyban a hegy tetején? Íme a Vaduzi Várkastély:

Andorra Hercegség, Andorra la Vella

Végre nem csupa legkisebb, hanem Európa legnagyobb törpeállama. Ne gondoljuk, hogy ez azt jelenti, hogy hatalmas lenne, kisebb Budapestnél. A Pireneusokban fekvő ország átlagos magassága közel 2000 méter. A gyönyörű hegyek vonzzák a turistákat. Liechtensteinhez hasonlóan itt is a magashegységi turizmus óriási. Télen jönnek a népek síelni, boardozni, nyáron pedig az alpinizmus és a trekking a kedvelt program. Ez a kicsiny hegyekkel övezett ország három gyönyörű nemzeti parkkal büszkélkedhet. Fővárosa Andorra la Vella, hangulatos kis városka, utcáit kőből készült épületek tarkítják. Nem meglepő hát, hogy parlamentjüknek is egy 16. században kőből épült különleges épület ad otthon. Ez pedig a La Casa de La Villa.

Málta, Valletta

Málta is a miniállamok sorába tartozik, de már megismerkedhettetek vele a sorozat második részében, mely a szigetországokat mutatja be. Ha lemaradtál volna, kattints!

Kövess minket a Facebook-on is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes