Európa legnagyobb országainak fővárosai testközelből

Európa fővárosai 1. rész

Európa országait szívesen utazzák be a turisták, főleg mióta a fapados légitársaságoknak köszönhetően rendkívül kedvező áron el lehet jutni szinte bárhova. Ha egy utazó városnézésre készül, általában az adott ország fővárását veszi célba, hiszen ezek jellemzően uralkodói székhelyek, koronázási helyek vagy egyházi székhelyek, melyeknek köszönhetően rengeteg gyönyörű épületre, térre biztosan lehet számítani. Legtöbb esetben nagy történelmi múlttal rendelkeznek, de akad olyan is amikor a kijelölt várost mesterségesen fejlesztették. Ilyen például Madrid, amit központi helye miatt jelöltek ki erre a célra. A sorozat első részében Európa öt legnagyobb területű országának fővárosából nézünk meg egy-egy látnivalót.

Oroszország, Moszkva

Ugyan Oroszország területe több mint 17 millió km²-re tehető, ebből az Európához tartozó terület „csupán” ennek a töredéke, 3,96 millió km², de még ez a szám is elég, hogy területileg az első helyre kerüljön. Ha Moszkva látnivalóit kéne latolgatni szinte bizonyos, hogy majdnem mindenki a Vörös teret említené. De miért is ne tenné? A tér a Kreml-el együtt az UNESCO Világörökség része és a világ egyik legismertebb tere. A Boldog Vazul-székesegyház (Vaszilij Blazsennij-székesegyház) az orosz főváros egyik emblematikus és gyakran használt jelképe. A kilenc templomból álló épületegyüttes központi eleme az 57 méter magas, hagymakupolával ékesített torony, ez alatt található a főtemplom, melyet körbevesz a többi. Mind egyedi hagymakupolát kapott, de a templomok között szabad az átjárás és mindegyik egy-egy győztes diadalt szimbolizál.

Ukrajna, Kijev

Maradunk Kelet-Európában, ugyanis a második helyen valamivel 600 ezer km² felett Ukrajna áll. A Dnyeper két partján fekvő Kijevet történelmi emlékei miatt érdemes meglátogatni. Bár a háborúk megtépázták az országot, a főváros kihagyhatatlan látnivalója a Kijevi Barlangkolostor (Pecserszka Lavra). Az ortodox egyház egyik fontos központja ez a különleges komplexum, amely szintén az UNESCO védelme alatt áll. Szent hely Ukrajnában, melyet zarándokok és turisták ezrei keresnek fel nap mint nap. A kolostor alatti labirintusrendszerben, barlangokban éltek, imádkoztak és ott is temetkeztek a szerzetesek, tetemeik szinte tökéletes állapotban maradtak fenn a barlangok hideg és nedves levegőjének köszönhetően.

Franciaország, Párizs

Harmadik helyen közel 550 ezer km²-el Franciaország áll. Fővárosát senkinek nem kell bemutatni, hiszen a Szajna parti várost többek között Gustave Eiffel lenyűgöző tornya miatt évente turisták millió látogatják. Amit viszont sokan nem tudnak, hogy eredetileg Barcelonában szerette volna bemutatni az 1888-as világkiállításon a különleges tornyot, de a tervet elvetették. Szerencsére Franciaországot sikerült meggyőzni, így megépülhetett 1889-ben. Nem mindenki szereti az ikonikussá vált tornyot, az elmúlt évszázadban többször le akarták bontani, például a németek a második világháború alatt fegyvergyártásra akarták használni. A helyiek közül egyesek Csúfságnak, mások Öreg Hölgynek is csúfolják, de voltak lelkes csalók, szélhámosok, akik érdekes módon akartak hasznot húzni belőle: Victor Lustig 1925-ben kétszer adta el ócskavasként. :)

Spanyolország, Madrid

Félmillió km²-es nagyságával harmadik helyre került ez az életszeretetről, a derűs életstílusról, tánckultúrájáról, fiesztákról ismert gyönyörű mediterrán ország. Fővárosát akár a legek városának is nevezhetnénk, ugyanis ez Spanyolország leglátogatottabb városa, mely a tengerszint felett 660 méterrel fekszik, ezzel kivívta az Európa legmagasabban fekvő fővárosa címet, ráadásul azt tartják, hogy a világ egyik legélhetőbb és legtisztább városa. Érdekessége még, hogy szinte mértanilag pontosan az ország közepén található. Múzeumok, híres bevásárló utca, bikaviadal, látványos felhőkarcolók, híres futballstadion, katedrális, gourmet piac és még hosszan sorolhatnám miért érdemes ellátogatni ide. Kiemelném a látnivalók között a gazdagon díszített gyönyörű Királyi palotát, a Palacio Real de Madrid-ot, mely az ország királyának hivatalos rezidenciája, ünnepségeknek, diplomáciai, és protokolláris eseményeknek ad otthont és olyan híres művészek munkái ékesítik többek között, mint Goya, Caravaggio és Mengs.

Svédország, Stockholm

Svédország az ötödik ezen a listán, fővárosát észak Velencéjeként is becézik, mert 14 szigetre épült és több tucat híd teszi hangulatossá. Fekvése ellenére a Golf-áramlat kellemes klímát biztosít számára, ezzel is könnyedén vonzza a turistákat. Na, de ezalatt ne 40 fokos nyárral számoljunk, a nyári hónapokban kellemes tavaszi idő várja az ide érkezőket, ami tökéletes városnézéshez. Rengeteg parkja és számos gyönyörű épülete magával ragadja a kikapcsolódásra vágyókat. Akadnak érdekes múzeumok, katedrális és Stockholm szíve, Riddarholmen, A lovagok szigete, mely a város óvárosa. Most mégsem ezek közül emelek ki egyet, hanem lemegyünk a föld alá, ugyanis gyakorlatilag az egész város bejárható metróval és akár művészeti galériaként is tekinthetünk rá. Minden állomáson sokszínű, szokatlan dekoráció várja az utazókat.

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha megismernéd az Egyesült Államok néhány látnivalóját, kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes