Különleges látnivalók, kirándulóhelyek Magyarországon

Itt a tavasz, mozdulj ki te is!

Remélem hihetünk a meteorológusoknak, és jövő héttől tényleg megérkezik a tavasz 20 fok feletti napi csúcshőmérséklettel és szép napos idővel. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én amint kisüt a nap, örömmel mozdulok ki egy kicsit a szabadba. Nézzünk pár gyönyörű látnivalót, amihez nem is kell messzire utazni!

Mésztufahegy, Egerszalók

Ez a csodálatos természeti képződmény a Laskó-patak völgyét teszi még páratlanabbá. A föld mélyéről feltörő, közel 70 Celsius-fokos forrás 18 méter magas domboldalon lefolyó vize egy gyönyörű 120 négyzetméteres mészkőlerakódást épített ki, mely évről évre növekszik, hogy egy napon az egész domboldalt maga alá temesse. Ez a sódomb helyi védelem áll, és ha hasonlót szeretnénk látni Törökországba, Pamukkaléba vagy az Egyesült Államokban található Yellowstone Nemzeti Parkba kéne utaznunk.

Visegrád, Dunakanyar

Ez a város egy igazi gyöngyszem a Dunakanyarban. Tökéletes találkozása a kultúrának és a természeti látnivalónak: reneszánszkori műemlékek, gyönyörű panoráma, kalandpark és bob-pálya. A Duna Esztergom és Budapest közötti szakasza az ország egyik legfontosabb turisztikai körzete. Szépen gondozott parkerdők, természeti ritkaságok, vízi- és télisportok lehetőségei, valamint a Fellegvár teszik ellenállhatatlan kirándulóhellyé.

Tata, az „Élővizek városa”

Ez a barokk kisváros alig egy órányira fekszik a fővárostól. A legtöbben az Öreg-tó partján álló várról ismerik, de emellett helytörténeti gyűjteményei és geológiai múzeuma is népszerű. Nagy kiterjedésű tavai a horgászat, míg a Fényes strandfürdő a vizisportok szerelmeseit vonzzák a városba. Akik pedig egy hangulatos séta reményében vágnak neki a városnak, árnyas parkokra és tanösvényre számíthatnak.

Szalajka-völgy, Szilvásvárad

A Szalajka-völgyben található Európa egyik legszebb természeti képződménye, a Fátyol vízesés. Akad itt még forrás, patak, tisztás, kisvasút, kilátó, barlang, tanösvény, csupa olyan dolog, ami egy szabadban töltött napot izgalmasabbá tesz. A patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, melyet a helyi éttermekben meg is kóstolhatunk, ha pedig elfáradtunk a túrázásban megpihenhetünk a legendás kisvasúton.

Hegyestű, Balaton-felvidék

A Hegyestű a Balaton-felvidéki Nemzeti Park éke, mely egy vulkán kürtőjének maradványa. Eredeti kúp formáját elveszítette a bazaltbányászat miatt, de aztán a kitermelés felszínre hozta a magma megrekedése és hűlése során megszilárdult bazaltoszlopokat, melyek szorosan egymás mellett állnak, akár az orgonasípok. Ez a különleges hegy hazánkban egyedülálló, de Európában is ritkaságnak számít.

Molnár János-barlang, Budapest

Sokan nem tudják, hogy a fővárosban lehetőségük van izgalmas barlangi búvárkodásra. Rózsadomb környékén találhatóak termálkarsztos barlangok, melyeket a mélyből feltörő hévizek hoztak létre és kiemelkedő természeti értéket képviselnek. A Molnár János-barlang felel a Lukács-fürdő vízellátásáért, míg korábban a lőpormalmokat hajtotta. A hetvenes években több száz métert sikerült feltárni, mára azonban több mint 8 kilométer bejárható és a kutatások még mindig tartanak. A fosszíliák sem ritkák odalent, például kagylók, cápafogak.

Gemenci-erdő

A Gemenci-erdő nem is egy erdő, hanem több mint húsz erdőség, melyeket a Duna holtágai és még élő kanyarulatai választanak el egymástól. Világhírű vadállományáról, élnek itt vaddisznók, őzek, gímszarvasok, vadmacskacsaládok, rókák, borzok és a sikeresen visszatelepített hódok és aranysakálok is. Nemcsak emlősök lepik el a környéket, láthatunk fekete gólyát, gémféléket, vízi és parti madarakat. Vadrécék, vadludak, kárókatonák pedig ezrével telelnek át a gemenci Duna-szakaszon.  

Kopaszi-gát

Ez a hangulatos közpark a főváros divatos, kedvelt szabadidős helyszínévé vált az elmúlt években. Sok zöld, változatos kávézók, éttermek, teraszok, játszóházak tarkítják. Tökéletes helyszín egy kellemes sétára vagy egy csendes piknikre a Duna partján. De játékra és sportra is ideális helyszín.

9_5.jpg

Kaptárkő, Szomolya

Szomolya központjából indul a tanösvény, mely a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Terület természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. A Kaptár-völgyben helyezkedik el nyolc kőkúpra tagolódó riolittufa vonulat, melyek oldalaiba a régmúlt korok emberei fülkéket faragtak. Ezek rendeltetéséről, korukról, alkotóikról számos legenda, feltételezés született. Bármelyik mesében megállnák a helyüket tündérek otthonaként.

8_6.jpg

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig kíváncsi vagy a világ legnagyobb könyvére BAZ megyében, kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes