A pokolba egy lávatavon keresztül vezet az út

Erta Ale lávató, Etiópia

Az Erta Ale vulkán Etiópiában található az Afar-medencében. Neve füstölgő hegyet jelent, de déli része elnézve az alábbi képeket, joggal kapta a Pokol kapuja nevet. Lenyűgöző látványt nyújt a felszínre törő izzó lávatömeg. Csodálatos lehet pár lépésre állni a természet ilyen vad szörnyetegétől.

A világ legmélyebb fekvésű krátere, ráadásul mindössze 85 méter mély, legmagasabb pontja is csak 613 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. Ennek köszönhetően jól látható a tűzhányóban vadul fortyogó láva. Ha mindez nem lenne elég, hogy azt gondoljuk már csak egy lépésre vagyunk a pokol tüzétől, a világ egyik legforróbb sivatagában található, ahol ráadásul nem ritkák a merényletek sem.

Az ország legaktívabb vulkánja, mely 50 éve folyamatosan aktív. Jelentős mennyiségű bazalt-lávát okád ki magából, ennek köszönhető, hogy itt található a világ öt lávatavának egyike, mely 1906 óta kápráztat el minket és időnként túlcsordul a kráter déli peremén.

Az állandó aktivitás miatt a közelben élők tudják, mikor kell menekülőre fogni. Néhány nagyobb kitörés volt az elmúlt évtizedekben, de szerencsére a több ezer környéken élő embernek mindkét alkalommal sikerült elmenekülnie, bár 10 éve két ember eltűnt, akik feltételezhetően a tűzhányó áldozatai lettek.

Ezeket a lenyűgöző drámai felvételeket egy 38 éves portugál fotós, Joel Santos készítette néhány lépésre a fenevad gyomrától. Még egy drónnal készült videofelvétellel is megörvendeztette azokat, akiknek nem adatik meg, hogy közelről is megtapasztalják, milyen amikor egy 1100 Celsius-fokon izzó halálos tó csak egy ugrása van az embertől.

Gyönyörű, de rendkívül veszélyes. A lávató megközelítése is komoly veszélyeket rejt magában. Több helyen még egészen frissen megszilárdult, néhol kénes gőzöket és párát eregető lávamezőn sétálva lehet eljutni a tóhoz. Itt az ember minden lépését jól megfontolja, óvatosan lép, sokszor inkább csak csúsztatja a cipőjét. A koromfekete lávamező lélegzetelállító látványt nyújt.

Ha véletlenül az ember szembe kerül a széllel, akkor gázmaszkot is kell viselni az erős kénszagú levegő miatt. Ráadásul a tó kiszámíthatatlan. Folyamatosan változik, rendszeresen vannak lávafelcsapódások, felfröccsenések. Recsegő, sercegő hang jelzi néhány másodperccel az esemény előtt a repedés hangját, amelyen keresztül a forró láva a kilövell a felszínre. Ezek a felcsapódások akár 30 méter magasak is lehetnek.

Érdekesnek találtad a bejegyzést? Akkor kövess minket a Facebookon is!

Ha elég volt a forróságból és kíváncsi lennél egy alvó vulkán jeges tavára, kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes