Női sorozatgyilkosok: a halál angyalai és a fekete özvegyek

A világ legkegyetlenebb sorozatgyilkosai 2. rész

Fotó: Konstantin Yuganov/Fotolia

Az előző részben kiveséztem a férfiakat, de ne feledkezzünk meg róla, hogy nők között is léteznek szörnyetegek. A sorozatgyilkosok között is erős a férfidominancia, statisztikák szerint az ilyen típusú elkövetők számának csupán 15 százalékát teszik ki a gyengébb nem képviselői, de ők a legtöbb esetben hosszabb ideig tevékenykednek. Átlagosan nyolc évig tart kézre keríteni őket, míg férfi társaikat két év alatt sikerül a rácsok mögé juttatni. A női sorozatgyilkosok két csoportra oszthatóak: a halál angyalai és a fekete özvegyek.

A halál angyalai

A halál angyalai általában kórházi dolgozók, nővérek, gondviselők, akik megölik a betegeiket. Ennek a tettüknek több oka is lehet. Van, aki könyörületből öl és van, aki élvezetből. De olyan is akad, aki egyszerűen túl fárasztónak találja a beteg ápolását és „megszabadul” a tehertől.

Sajnos sem térben, sem időben nem kell messzire mennem, hogy példát hozzak az ilyen típusú elkövetőre. Faludi Tímea a budapesti Nyírő Gyula Kórházban dolgozott ápolónőként és 2000 májusa és 2001 februárja között nyolc embernek adott be halálos injekciót, elmondása szerint azért, hogy megszabadítsa őket szenvedéseiktől és fájdalmuktól. Egyes becslések szerint áldozatainak száma több mint 30 is lehet. A pszichológusi értékelés azonban mást mond: uralkodni akart áldozatain, istennek akarta érezni magát.

"Gondolom, mindenkiben kérdések halmozódtak fel, hogy miért tettem, vagyis miért gyakoroltam eutanáziát. Ezek a kérdések bennem is fennállnak. Sajnos nem tudom megmagyarázni. Amit én az utolsó öt esetre próbálok rátestálni, az az, hogy nem bírtam nézni a szenvedésüket, a fájdalmaikat... Nem érzem magam gyilkosnak, de angyalnak sem...."

A szememben a második legsúlyosabb dolog az esetben, hogy ezek után tizenegy év börtönbüntetésre ítélték, ám jó magaviselettel 2009-ben szabadlábra helyezték a Fekete Angyal néven elhíresült nőt.

622x350.jpg

A kategória egy másik sokkoló tagja a texasi Genene Jones. Egy kórház ápolónőjeként dolgozott a gyerekosztályon, ahol feltehetőleg 60 újszülöttet és gyereket gyilkolt meg. Erős készítményeket, mérgeket fecskendezett a csecsemőkbe, gyerekekbe. A terve az volt, hogy újraéleszti ezeket a kis betegeket, hogy aztán a megmentő képében tetszeleghessen, de ez sajnos nem minden esetben sikerült. 1971 és 1984 között kiemelten sok haláleset kapcsolódott a nevéhez, ami feltűnt ugyan a kórház vezetőségének, de elkerülendő a vizsgálatokat és a botrányt, csendben elbocsátották. Így aztán egy másik kórházban folytathatta működését. Szerencsére ott már gondosabban jártak el, az első haláleset után vizsgálatot indítottak, ahol sikerült bebizonyítani a gyilkosságot. Jelenleg 99 éves börtönbüntetését tölti.

Egyes pletykák szerint Stephen King szadista nővérkéjét a Tortúra című könyvben Jones ihlette.

Fekete özvegyek

A fekete özvegyek legtöbb esetben férjeiket, szeretőiket, gyermekeiket segítik a másvilágra, hogy megszerezhessék az örökséget vagy az életbiztosításokat. Persze nem mindig a pénz a fő motiváló erő, gyakran személyes sérelmek okozzák az özvegy áldozatának vesztét.

grandma-nannie-doss-_40525o.jpgEbbe a kategóriába sorolható Nannie Doss 1920 és 1954 között 11 ember halálát okozta. Ötödik férje arzénmérgezésben bekövetkező halála tette gyanússá a hatóságok előtt. Túl sok haláleset vette körül. Addigra már megölte 4 férjét, 2 gyermekét és 2 lánytestvérét, édesanyját, egy unokáját és unokaöccsét. Legtöbb esetben méreggel végzett velük, illetve néhány esetben megfojtotta áldozatát. Folyamatosan hirdetéseken keresztül kereste az igazit, férj után vadászott, ezért a média a “A magányos szívek gyilkosa” jelzővel illette. Nem mindig csak kedvtelésből ölt, hiszen a férjeire minden esetben kötött életbiztosítást. Öt férje közül az első élte túl egyedül a vele való házasságot, aki miután minderre fény derült azt nyilatkozta, hogy azért hagyta el feleségét, mert félt tőle. Négy lánygyermekük közül kettő 1927-ben ételmérgezés gyanújával elhunyt, ekkor döntött úgy, hogy menekülőre fogja.

bellegunness_young.jpgA kategória másik képviselője, Belle Gunnes egy igazi vérszomjas fenevad volt. A norvég-amerikai sorozatgyilkos végzett összes férjével, kérőjével, sőt még gyermekét is megölte, csakhogy pénzhez jusson. Életbiztosítási összegeket gyűjtött és nem átalkodott a szemtanúk eltakarításától sem. Gyilkosságai számát 35 és 45 közé teszik. Első férje volt az első áldozata, akire két életbiztosítást is kötött. Hirdetéseken keresztül vadászott a jómódú férjjelöltekre. Több ezer dollárt szedett össze a különböző életbiztosításokból az évek folyamán (mai viszonylatban százmillió forintos nagyságrendről beszélhetünk). Az egy évtizeden át tartó mészárlásnak egy tűz vetett véget, melyben leégett Gunnes háza és felszínre került egy lefejezett asszony és három gyermek teteme. Később felásták a teljes birtokot és még több holttest került elő.

A sorozatgyilkosok történetei rengeteg regény, film, képregény, videojáték megszületésének inspirálói voltak. Az elkövetők sokszínűsége és sokszor a mérhetetlen brutalitásuk, elrettentő mivoltuk magával ragadják az embereket. Egy egész üzletág épült erre. Ma már a „rajongóknak” nem kell beérniük a szörnyetegek által készített festményekkel, írásaikkal, hanem vásárolhatnak kártyákat, akciófigurákat is.

Kövess minket a Facebookon is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes