Egy könyv, amely nélkülözhetetlen az amerikai múlt és az amerikai jelen megértéséhez

Könyvajánló - Colson Whitehead: A földalatti vasút

4kultkonyv.png
„Az olvasó gyilkos élményben részesül, miközben megérti, milyen rettenetes emberi árat kellett fizetni a rabszolgaságért… felsejlik előtte Toni Morrison A kedves című regénye, Victor Hugo Nyomorultakja, Ralph Ellison A láthatatlanja, Jorge Luis Borges, Franz Kafka és Jonathan Swift ábrázolóművészete… Colson Whitehead története nélkülözhetetlen az amerikai múlt és az amerikai jelen megértéséhez.”

(Michiko Kakutani, New York Times)

A 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatának két kötetéről már olvashattatok nálunk. Ha lemaradtál, a címekre kattintve elérhetőek: Ragyog a hold és Az essexi kígyó. Október 25-én - ma - jelenik meg a következő cím, A földalatti vasút, amely jelentős mérföldkő az amerikai múlt és az amerikai jelen megértésében.

Cora rabszolga egy georgiai ültetvényen,  élete maga a pokol – környezetében talán senki sem szenved annyira, mint ő. Anyja magára hagyta, barátai nincsenek, hiszen a rabszolgákat nem csupán az ültetvényesek sanyargatják, ők maguk is gyötrik társaikat, kegyetlenül, brutálisan. Cora úgy látja, nincs más lehetősége, mint a szökés. Amikor először hall a föld alatti vasútról, a rabszolgákat északra menekítő titkos szervezetről, elhatározza, bármi történjék is, útnak indul. Nem is sejti, milyen hosszú és gyötrelmes út vár rá… 

"Tudta, hogy a fehérember tudósai a dolgok felszíne alá kukucskálnak, így akarják megérteni, miképp működik a világ. A csillagok járása az égen, a nedvek együtt munkálkodása a vérben. Ajarry saját fekete testéből csinált tudományt, gyűjtötte a megfigyeléseket. Minden tárgynak értéke van, és ha ez az érték megváltozik, minden más is megváltozik. A törött lopótök kevesebbet ér annál, amelyik megtartja a vizet, a horog, amelyen fönnakad a harcsa, drágább annál, amelyikről lecsúszik a csali. Amerikában az volt a fifika, hogy az embert is tárgynak tekintették. Nem érdemes vesződni egy vénséggel, aki úgysem élné túl a tengeri utat. A jófajta törzsből származó, erős, ifjú kanokért ellenben bolondultak a kuncsaftok.
A rabszolgalány, aki egymás után nyomja ki magából a kölyköket, kész pénzverde, pénz, ami pénzt fial. Ha tárgy vagy – kordé, ló, rabszolga –, az értéked szabja meg a lehetőségeidet.
Ajarry ügyelt a helyére."

Ajarry - Cora nagymamája

Colson Whitehead fordulatos, megindító regénye, A föld alatti vasút (The Underground Railroad) az 1800-as évek Amerikájába repíti az olvasót, ahol rabszolgatartók és abolicionisták feszülnek egymásnak, s ahol a szökött rabszolgák és segítőik büntetése kínhalál. A kötet az elmúlt év talán legnagyobb irodalmi szenzációja és egyik leghangosabb köny​v​sikere. A hírek szerint a történetből az Oscar-díjas Holdfény című film rendezője, Barry Jenkins készül sorozatot forgatni.

Díjak, amelyeket elnyert: 

Pulitzer-díj, 2016

Nemzeti Könyvdíj (USA), 2016

„Az Év Könyve”, Amazon.com, 2016

The New York Times-bestseller, 2016

„Az Év Könyve”, The New York Times, 2016

A KULT Könyvek további kötetei is idén ősszel érkeznek!

1. Michael Chabon: Ragyog a hold - már megvásárolható! 

A Pulitzer-díjas Michael Chabon újabb irodalmi remekművel jelentkezik igazságról és hazugságról, családi legendákról és egzisztenciális kalandokról, valamint azokról az erőkről, amelyek el akarnak bennünket pusztítani...egy olyan hazugság, amely igazat mond, olyan kitaláció, ami tény; Michael Chabon legmerészebb és legmegindítóbb műve.

gustav.jpg 2. Rose Tremain: A Gustav-szonáta
Megjelenés: 2017. november
Gustav-szonáta a barátságról szól: a szenvedélyes szeretetről, az eltávolodásról és a küzdelemről. Erőteljes és mélyen megindító mű az egyik legnagyobb kortárs regényíró tollából.

 

3. Sarah Perry: Az essexi kígyó 
Megjelenés: 2017. november 15. kult-sarah_perry_az_essexi_kigyo_300dpi.jpg

Kendőzetlenségében magával ragadó regény, melyben vágy és hit gabalyodik egymásba a lápon, de az igazi csoda a barátság. Sarah Perrynek megvan az a rendkívüli adottsága, hogy elkövesse a prózával az elképzelhetetlent - más szóval olyan író, aki érti az életet. (Jessie Burton)

 

A regények címeire kattintva elérhetőek a kiadó honlapján!

Colson Whitehead A föld alatti vasút című regénye első helyen szerepelt a New York Times bestsellerlistáján. 2016-ban elnyerte a Pulitzer-díjat, a Nemzeti Könyvdíjat, és a New York Times Book Review az év tíz legjobb könyve közé sorolta.

Egyéb művei: The Noble HustleZone OneSag HarborThe IntuitionistJohn Henry DaysApex Hides the HurtThe Colossus of New York. Whitehead két másik regénye is felkerült a Pulitzer-díj rövidlistájára, valamint a szerző MacArthur- és Guggenheim-ösztöndíjban részesült. New Yorkban él.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel meg is rendelheted a művet!

foldalatti.jpg

 

 

 

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Amelyek még meg sem jelentek, de te tudni szeretnél róluk? Nálunk ilyenek is vannak! Ne maradj le róluk, kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes