Az egyik legveszélyesebb extrém sport: aszfaltszánkózás

 Az aszfaltszánkó, eredeti nevén Street Luge (utcai szánkó) a világ egyik legveszélyesebb sportja. Miért is? Egy átalakított, meghosszabbított gördeszkán néhány centire a talajtól hanyatt fekve indulnak neki egy meredek lejtőnek, nem ritkán átlépve a 100 km/óra sebességet.

Ezt a sportot kaliforniai deszkások találták ki, mikor deszkájukra fekve észrevették, hogy nagyobb sebességet tudnak így elérni hála a légellenállásnak. Így jelentek meg az első aszfaltszánkósok, akik San Francisco lejtőin hódoltak az új sportnak. Persze hamar rájöttek, hogy a gördeszka nem a legalkalmasabb eszköz, ezért komoly átalakuláson esett át. A nagy sebességhez masszívabb kerekekre, erősebb felfüggesztésre, lábtartóra és fejtámlára volt szükség, valamint hosszabbak és keskenyebbek lettek. Ezek többnyire saját gyártmányú deszkák, de manapság már kereskedelmi forgalomban is akad néhány darab.

Az első hivatalos versenyeknek is Kalifornia állam adott otthont. 1975-ben a Signal Hill-en tartott rendezvényen saját szövetség híján az Amerikai Gördeszka Szövetség volt a rendező. Itt még nem voltak komolyan kötve a szabályok, minden rider úgy gurult, ahogy neki kényelmes volt: állva, guggolva, fekve. Ezeken a versenyeken született meg az első hivatalos sebességrekord, mely 89,13 km/óra volt és Sam Puccio nevéhez fűződik. Ez a rekord a Guinness Rekordok könyvében is helyet kapott. Ez az időszak sajnos nem tartott sokáig, három évvel később megszüntették a versenyt, mert a kezdetleges technika és a nagy sebesség nem túl jó páros, emiatt sok volt a baleset.

9285158_orig.jpg

Akadtak azonban adrenalinfüggők, akik hamar beleszerettek az új sportágba és folytatták azt „fű alatt”. Három nagy szervezet alakult ez idő alatt: URA (Underground Racers Association), a FIGR (Federation of International Gravity Racing) és a RAIL (Road Racers Association for International Luge). A sport iránti elkötelezettségüknek hála a következő évtizedekben komoly biztonsági és versenyszabályok bevezetése után sikerült biztonságosabbá tenni a sportot, közben pedig máshol is elkezdett terjedni az új őrület. Többek között Dél-Afrikában, Kanadában, Ausztráliában és Európában is.

A sport 40 éves történelme alatt igazi legendák születtek. Az egyikük a fenti képen látható Mike McIntyre, aki a tavalyi év óta tartja a jelenlegi világrekordot, amely 164,12 km/óra. Egy másik legenda, aki a világ egyik leghíresebb deszkása, Roger Hickey alig maradt el ettől a rekordtól a tavalyi évben. Kezdetektől az életének szerves részévé vált a sport. Az évek során mindent megtett, hogy egyre jobb és gyorsabb legyen. A ma 58 éves úriember még mindig rettenthetetlenül száguld a lejtőkön saját tervezésű Genesis-én. 

És így néz ki, amikor egy profi átlépi a 160 km/órát. Nézni is félelmetes!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig kíváncsi vagy másik extrém sportra is, akkor kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes