Lenyűgöző hegyek, melyek országaik és bolygónk ékei

December 11. Nemzetközi Hegy Nap

A Mount Everest a legmagasabb megmászható hegy a bolygón

Világnap a hegyeknek? És tényleg! December 11-én van a hivatalos Nemzetközi Hegy Nap. Ezt a neves eseményt az ENSZ jegyeztette be 2003-ban International Mountain Day (szó szerint azt jelenti, hogy nemzetközi hegy nap) néven. A megmozdulás célja az volt, hogy felhívják rá a figyelmet milyen fontos részét képezik világunknak a hegyeink.

Nemcsak attól természeti kincsek, hogy gyönyörűek, klassz kirándulóhelyek, síparadicsomok, hanem felbecsülhetetlen szerepük van a Föld klímájában, ásványi kincseik pedig nélkülözhetetlenek számunkra.

Az ünnep és tisztelgés jegyében ismerjük meg világunk pár kiemelkedő hegyét.

Matterhorn, Svájc

Bárkitől megkérdezik, hogy mit mondana Svájcról, garantált, hogy az első öt dolog között lesznek a hegyei. Nem véletlen, a világ minden pontjáról érkeznek ide túrázás és a siklás szerelmesei. A statisztikák azt mutatják, hogy a turisták imádják. Az egyik legtöbbet fényképezett látványossága Európának. 4478 méteres magasságával az Alpok hetedik legmagasabb hegye.

Licancabur, Chile

Ez a Dél-Amerikában található, mintegy 1000 éve alvó vulkán 5920 méter magasan fekszik és a világ egyik legmagasabban fekvő tavának ad otthon. A tó különlegességét nemcsak ez adja, attól is érdekes, hogy az év jelentős részében jég borítja, köszönhetően a -30 Celsius fokos hidegnek és mégis, rengeteg plankton él a vízben.

Kirkjufell, Izland

Erről a gyönyörű izlandi hegyről két képet mutatok nektek, mert az év egyik és másik részében két különböző arcát mutatja. Snæfellsnes-félszigeten található „Templom hegy” uralja a tájat a maga 463 méteres magasságával. A festői környezet magával ragadja az ember tekintetét függetlenül attól, hogy épp körülöleli az aurora borealis vagy nem.

32_kirkjufell.jpg

3_kirkjufell.jpg

Roraima-hegy, Venezuela, Brazília és Guyana

Ez a különleges látványt nyújtó táblahegy három ország határán található. 15 km hosszú, lapos tetejű, 2772 méter magas hegy csúcsát általában felhők borítják és gyönyörű vízesések teszik még látványosabbá.

Fitz Roy, Argentína és Chile

Ez a hegy, másik nevén Cerro Chaltén, mely Argentína és Chile határán található az Andok legismertebb és egyik legszebb csúcsa. Szürke sziklái ritkán bújnak elő a felhők takarásából, ezért nevezték el az indiánok füstölgő hegynek (Cerro Chaltén), melyet szent hegyként tiszteltek.

Denali, Alaszka

6168 méteres magasságával Észak-Amerika legmagasabb hegye. Majdnem 120 évig viselte a McKinley-hegy nevet, míg végül a helyiek évtizedes küzdelmei után visszakapta eredeti nevét, a Denalit a Denali Nemzeti Park 100. születésnapján. A hegy már több áldozatot követelt, megmászása veszélyes vállalkozás. A sarkkör viszonylagos közelsége rémes időjárást produkál.

Fuji, Japán

Japán legmagasabb hegye, az ország egyik jelképe, mely 2013 óta az UNESCO világörökség része. Bár legtöbbször felhők borítják, tiszta időben akár 150 km-re is el lehet látni. A hegyet öt tó veszi körül, melyekben kristálytisztán tükröződik a hegy szabályos alakja.

Großglockner, Ausztria

A Keleti-Alpok legmagasabb csúcsa, mely rendkívül népszerű célpontja a hegymászóknak. Évente átlagosan 5 ezren másszák meg. A hágón átvezető Großglockner Hochalpenstraße Ausztria legszebb panorámaútja, mely 48,3 km hosszú, 36 kanyarral és legnagyobb emelkedési szöge 12 százalékos. Kihagyhatatlan élményt nyújt!

Mont Blanc, Olaszország és Franciaország

Nevének jelentése a fehér hegy, de a franciák A fehér hölgynek (La Dame Blanche) is nevezik. Ez a 4808 méteres szépség a hegymászók és síelők paradicsoma. Feljegyzések szerint idén 230 éve, hogy először meghódították a hegycsúcsot. Azóta már "rutinfeladattá" vált, átlagosan évi 20 ezren jutnak fel a csúcsra.

Kékes, Magyarország

A hegyeket ünnepelve nem feledkezhetünk el kicsiny országunk hegyeiről sem. A Kékest nem kell nagyon bemutatni, 1014 méteres magasságával az ország legmagasabb csúcsa, mely nyáron tökéletes kirándulóhely, télen pedig síövezet.

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes