5 gasztroajándék, amit még elkészíthetsz!

Nyakunkon a karácsony, és a legtöbben próbáljuk elkerülni a december közepi forgalmat és embertömeget mindenhol - bár sokunknak nem sikerül, már csak abból kiindulva, hogy karácsony előtti utolsó napokban mindig minden tele van. De ha mi mégis megpróbálunk előre készülni, és esetleg egy kis saját készítésű finomsággal megajándékozni szeretteinket, akkor még van idő az elkészítésre!

Fűszeres gyógylikőr

Hozzávalók:

3-4 rúd fahéj, darabokra törve
1-1,5 ek egész szegfűszeg
3 ujjnyi friss reszelt gyömbér
6-8 ek méz (mindegy milyen)
0,5 l házi pálinka (szilva a legjobb, de lehet bármilyen)

Egy nagy befőttesüvegben összekeverünk mindent, és két hétig állni hagyjuk, naponta néhányszor egy fakanál segítségével megkeverjük. Végül szűrjük, és egy szép kis üvegbe töltve ideális ajándék lehet.
A friss gyömbér, a szegfűszeg, a fahéj és a méz együttesével ez az ital segít a torokfájós, megfázós időszakban, és emellett nagyon finom!

 

Cukrozott mandula

Hozzávalók:

20 dkg mandula
2 ek sűrített tej (helyettesíthető kicsit több sima tejjel)
10 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor (elhagyható)
3 ek víz (tej esetén elhagyható)
1 tk örőlt fahéj

A mandulát megpirítjuk, a többi hozzávalót egy lábosban alacsony-közepes lángon melegítjük, folyamatosan keverve. Ha felolvadt a cukor, hozzáadjuk a mandulát, és folyamatosan forgatjuk. Ahogy a folyadék elpárolog, a massza egyre sűrűbb lesz, végül, ha jól csináltuk, rácukrosodik a mandulára. Óvatosan kell vele bánni, ne peregjen le róla a cukorbevonat!
Kiborítjuk egy sütőpapírra, és két villával, óvatosan szétszedjük az összeragadt szemeket. Ha már nem forró, egy szép papírzacskóba tölthetjük, amennyiben ajándékba szánjuk, érdemes megvárni, amíg teljesen kihűl, de ideális lehet egy kis karácsony esti ropogtatásra még melegen is :)

 

Narancsgolyó

1 db narancs
1 dl víz
10 dkg cukor
20-25 dkg darált keksz
2-3 ek baracklekvár
30 dkg csoki

A narancsot egészben lefagyasztjuk, majd a fagyott gyümölcsöt kislyukú reszelőn lereszeljük. A csoki kivételével minden hozzávalót összekeverünk, és apró, maximum 2 cm-es átmérőjű golyókat formázunk. Ezeket egy tálcára téve a fagyasztóba rakjuk néhány órára. Miután lehűltek, a csokit egy kis zsiradékkal felolvasztjuk, és belemártogatjuk a golyókat. Fogvájóra szúrhatjuk, vagy sütőpapírra is sorakoztathatjuk őket. A fagyos golyókra azért van szükség, hogy egyrészt a forró csokitól ne essenek szét, másrészt a csoki így másodpercek alatt megköt rajtuk. Használhatunk tejcsokit, fehércsokit, étcsokit, vagy ezek tetszőleges keverékeit, de lehet akár kakaóporba, dióba, mogyoróba, kókuszba is forgatni.

Elkészíthető banánnal is, ez esetben természetesen meg kell szabadítani a gyümölcsöt a héjától :)

 

Mézeskalácsfűszer házilag

Ha utálsz sütni, de egy szeretted odavan a mézeskalácsért, meglepheted saját készítésű fűszerrel is, hátha szerencséd lesz, és megkínál a végeredményből :)

Hozzávalók:

2 ek kardamom
3 ek őrölt fahéj
2 ek szegfűbors
2 ek szegfűszeg
3 db csillagánizs
2 ek gyömbér
2 kk szerecsendió

A legjobb, ha a fahéjon kívül egész fűszereket használunk, amelyeket mozsárban vagy fűszerőrlőben őrölünk finomra, de ha ez nem megoldható, vásárolhatunk eleve őrölt fűszereket is.


Csokilikőr

Hozzávalók:

25 dkg étcsoki
2-3 dl víz
30 dkg cukor
2 dl tejszín
3 dl vodka vagy whisky

A cukorból és a vízből szirupot készítünk, a csokit gőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt, majd összekeverjük a cukorsziruppal. Ezután hozzáadjuk az alkoholt, pár napig állni hagyjuk, majd üvegekbe töltjük.
Ezzel csak óvatosan, két éve, amikor elkészítettem, nagyon finom lett, de miután üvegbe töltöttem, az istennek nem akart kijönni onnan - fel kellett melegíteni az egészet :)

A fenti receptek mindegyikét próbáltam már az elmúlt években, némelyiket többször is, és némi ügyetlenkedés mellett mind nagyon finom lett, és az elkészítésük sem bonyolult - ezért is merem ajánlani bárkinek, aki szeretne enni-inni valami jót, vagy meglepné egy szerettét valamivel, amit ő készített.

Jó készülődést mindenkinek!,

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes