5 csodatea a gyógynövények szerelmeseinek

 

Könyvajánló - Paula Grainger - Karen Sullivan: Csodateák

Nem vagyok egy nagy teás. Inkább a kávé az én világom, teát reggelihez-vacsorához szoktam inni, ha az olyan, és akkor is sima feketét. Na jó, a különlegességeket szeretem kipróbálni, a tejszínes angol tea pl. egész fogyasztható érdekesség, bár kedvenc nem lesz. Soha, egyik sem. Ha meg beteg vagyok, akkor külön rosszul is esik a tea, egyszerűen nem nekem való. 


Na de ahogy írtam: a különlegességeket szeretem kipróbálni. Alkalmam nyílt most erre a Corvina Kiadó jóvoltából, amit ezúton is köszönök, méghozzá Paula Grainger és Karen Sullivan Csodateák c. könyve által. Meg is osztanék itt öt csodatea receptet, amelyek segíthetnek kigyógyulni a nyavalyából, vagy csak erőt meríteni a szürke hétköznapokból!

Ingázók itala

Hozzávalók:

1 tk szárított csipkebogyó
fél tk szárított feketebodza
fél tk szárított, aprított echinacea-gyökér
negyed tk szárított fahéj (aprított, vagy egy kis darab az egészből)
negyed tk szárított zsálya, vagy néhány friss levél

A gyógynövényeket tegyük nagy teatojásba, ez a keverék hatékonyan tartja távol a betegségeket. Ha egy termoszba töltjük, magunkkal is vihetjük, és reggel a vonaton, buszon megihatjuk.

 

Köhögj kevesebbet!

Hozzávalók:

1 tk szárított izsóplevél
fél tk szárított zsálya
1 tk szárított, aprított örménygyökér
1 tk szárított ökörfarkkóró levél és virág
1 tk szárított, aprított édesgyökér
negyed tk szárított vagy friss kakukkfű
300 ml szűrt víz
2 tk manukaméz

Tegyük az összes gyógynövényt előmelegített teáskannába, forraljuk fel, majd gyöngyözve főzzük 10 percig, hagyjunk elpárologni a folyadékból egy keveset. Ezután hagyjuk hűlni, így lesz erős a tea. Szűrjük a teljesen kihűlt teát egy edénybe, majd forraljuk fel ismét, és levéve a tűzről keverjük bele a mézet. Ezután fogyasztható. Érdemes naponta többször, kisebb adagokban inni köhögés esetén. Az izsóp görcsoldó szer, ezért a száraz, görcsös köhögés ellen hatásos.

 

Agyadra megy!

Hozzávalók:

1 tk szárított damiana-levél
1 tk szárított gingkolevél
fél tk vízmelléki csucsóka
fél tk szárított rozmaring
negyed tk szárított, vagy 1 cm friss gyömbér

Tegyük a gyógynövényeket előmelegített teáskannába, frissen szűrt vizet melegítsük majdnem forralásig, és 300 ml-t töltsünk a kannába. 5-10 percig lefedve hagyjuk állni, majd szűrjük le.

Ez a tea agyserkentő hatással bír, erősíti a koncentrációt, ugyanakkor nyugalmat biztosít. Figyelem! Magas vérnyomás vagy vérhígító gyógyszer szedése mellett veszélyes lehet, akkor inkább kerüljük!

 

Aranytej

Hozzávalók:

300 ml tej (lehet növényi is)
1 tk őrölt kurkuma
negyed tk fahéj
2 szem feketebors
1 tk kókuszolaj
méz ízlés szerint
szerecsendió

Melegítsük majdnem forrásig a tejet, a kókuszolajat és a fűszereket, majd kis lángon, gyöngyözve főzzük 25 percig. Szűrjük le, keverjünk bele egy kis mézet, a tetejére szórjunk szerecsendiót. Keverhetjük egész fahéjrúddal is.

Ezt az italt Indiában főképp a téli hónapokban fogyasztják, ismert a kurkuma gyulladáscsökkentő hatása, így többféle bajra, ízületi gyulladásra, megfázásra is jó lehet, emellett felmelegít.

 

Másnap reggel

Hozzávalók:

2 tk őszbogáncsmag
1 tk szárított csalán
1 tk szárított, aprított orvosiziliz-mag
fél tk szárított szibériai ginseng
negyed tk őrölt vagy fél rúd fahéj
2 tk szárított citromfű
1 tk méz (elhagyható)

Törjük össze mozsárban az őszbogáncsmagot, a citromfű kivételével minden gyógynövényt tegyünk kis serpenyőbe, és adjunk hozzá 350 ml szűrt vizet. Lassan forraljuk, forrás után rögtön vegyük lejjebb, és gyöngyözve főzzük 5 percig. Ezután vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a citromfüvet, a mézet, a szűrjük le.

Igen, ez a tea másnaposság ellen jó. Segíti a máj munkáját, egyensúlyba hozza a vércukorszintet, megnyugtatja a háborgó gyomrot. 

Persze nem csak ezek szerepelnek, rengeteg recept található a könyvben, hasfájástól hasmarsig, álomhozó teától a bátorságot adóig minden, még olyan is, ami segíti az allergiától szenvedők életét!
Miközben keresgéltem a receptek között, egy rakás előttem ismeretlen gyógynövény nevével találkoztam, de ez még hagyján. A recepteket keretező szövegeket olvasva egyre inkább olyan érzésem támadt, mintha egy vallás szentkönyvét forgatnám. Ki tudja, talán így is volt. A teák szerelmeseinek tényleg kötelező beszerezni ezt a könyvet - és egy gyönyörű karácsonyi ajándék lehet belőle!

Ha érdekel a könyv, ne habozz, katt a képre!

3265612_5.jpg

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes