Egy magyar disztópia, amit olvasnod kell!

 Galád módon, sajnos, nekem is vannak előítéleteim. Pl. a magyar írókkal szemben, amennyiben valamelyik szórakoztató irodalmi műfajban alkot(ná)nak. Szerencsére akadnak olyanok, akik szépen lassan lebontják az előítéleteim falát. Ilyen volt Moskát Anita is, méghozzá a Horgonyhely c. művével.

A történet merőben újszerű, az alaphelyzet egy olyan felállás, amit elképzelni sem tudunk: az emberek röghöz kötötten élnek, de nem csak amolyan átvitt értelemben, hanem tényleg. A horgonyhelyüktől nem távolodhatnak el, különben kínok közt halnak meg. Egyetlen kivétel van: a terhes nők. A terhes nők mozoghatnak, így ebben a furcsa, szürke, borongós és nyomasztó világban a terhes nők uralkodnak, mert tőlük függ a kereskedelem, a szállítás, a minden. A történet nagyon szépen mutat be egy ilyen kifacsart világot: hogy is élnek vissza a kiváltságukkal ezek a nők, és milyen kegyetlenkedésekre képesek. 

– Az elmúlt két hétben a többi anyaházzal tanácskoztunk. (…) Őrület ez a sok nő! Terhesek, kényesek, kényelmesek, rengeteget pletykálnak, és egyetlen szóra megsértődnek. Még szerencse, hogy nem kezdett el valaki vajúdni, az lett volna csak a felfordulás.

Moskát Anita, az ifjú írónő

De léteznek történetek a múltból, amely szerint nem volt mindig így: nem mindig csak a terhes nők utazhattak, nem volt olyan erő, ami röghöz köti az embereket. Mi okozhatta ezt? Hogyan lehet megtörni a hatalmát? És jó az, ha megtörik a hatalmát? Ezeket a válaszokat keresi egy könyvtárhajós vándorkereskedő férfi, aki mivel hajón született, a hajó a horgonyhelye; a serdülő korú lánya, és egy furcsa földevő férfi. 

Kevés férfi fordult meg a hajón, a feleségeik ritkán engedték el őket. Könyveket lapozgatni és a világ híreit hallgatni női mulatság, miért is érdekelné a férfiakat, mi történik a falun túl, ha úgysem utazhatnak el soha?

Nagyon szépen megírt könyv, olyan kegyetlen világgal, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellette. És mégis a torkunkra forr a szó az utolsó oldalak előtt. Ez a regény egy kőkemény fricska mind a nők, mind a férfiak orra alá, de leginkább azoknak, akik uralkodni vágynak mások felett. Ismerd meg te is ezt a könyvet, de készülj fel: menekülni akarsz majd a szürke, ocsmány világ elől, ami menthetetlenül magába fog szippantani. 


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes