Kultúrpara

2023. október 31., kedd

A görög hold alatt

Egy vakítóan fehér homokos tengerpart, egy gazdag és görög félisten, egy csóró diáklány, akiből idővel A kategóriás színésznő lesz, valamint egy váratlan szerelem és következményei - ez a cselekménye Carol Kirkwood A görög hold alatt című regényének. Egyhuzamban végigolvastam! 


Könyvajánló
Carol Kirkwood
A görög hold alatt

Ithos-szigete, ahonnan a regény címét kapta, gyönyörű görög szigetecske: fehér homokos tengerparttal, zafírkék tengerrel, tradicionális épületekkel szegélyezett macskaköves utcácskákkal, a háttérben a sziklás hegyekkel. Mindig változó, mindig ugyanaz. Itt történnek a fő események, amelyek előbb bonyolítják, majd 2 évtized után megoldják a cselekmény szálait.

Los Angeles, 2000. szeptember
Shauna Jackson, ír származású, A-kategóriás színésznő, sokszoros Golden Globe és Emmy-díjas, a híres filmrendező, Dan Jackson özvegye. Vagyonos, hírneve csorbítatlan, mégis szomorúnak, megalázottnak és magányosnak érzi magát.  Írországból Kaliforniába lánykori nevén utazik haza, hogy megkímélje magát a paparazzóktól. Férje korai halála egy szívroham következtében is elég tragédia, de az újságírókat az a hír tüzeli igazán, hogy Dan hűtlen volt a feleségéhez, és fia is született egy másik nőtől - a sztorit a gyermek anyja adta el a sajtónak. Mit tegyen most, mihez kezdjen ezzel az egésszel? A szerető nem magától ilyen pénzéhes, családjában nagybeteg él, akinek gyógykezelésére kell a pénz, nagyon-nagyon sok pénz.

Monaco, 1982. június
Shauna fiatal lányként felkerül egy fényűző jachtra mindenesnek, ahol Demetriosz Theodoszisz, a hajóépítő mágnás fia felfigyel tehetségére, tartására és természetes szépségére. Miután éppen kidobta aktuális partnerét, Shaunát viszi magával a monacoi elit báljára, a Grimaldi-palotába. Shauna mindenképpen szeretné elkerülni a klisét, és csóró diákként nem beleszeretni a vele nem egy fajsúlyban lévő férfibe és annak világába, de érzéseitől nem menekülhet. Demetriosz hamarosan rádöbben, hogy először életében megérintette a szerelem érzése - de ahogy lenni szokott, a helyzet nem ilyen egyszerű, családja és annak üzlete iránti elköteleződés más sorsot szán neki - így némi hathatós kalamajka és egy harmadik személy közbeiktatásával különválnak útjaik. Shauna sértett, megalázott és... még valami. Közel húsz év múlva érkezik meg újra Ithos-szigetére, hogy szembenézzen Demetriosszal és önmagával.

Édes-kedves-bájos, részemről egyhuzamban elolvasott mű, a cselekményszálak formálása viszi előre az olvasót, és bár itt-ott kiszámítható vég felé bonyolódik, mégis szinten tartja az érdeklődést. Különleges mese az elvesztett és a megtalált szerelemről. Kicsit fejlődéstörténet is remek karakterábrázolásokkal, másrészt bepillantást lehet nyerni a gazdagok, hatalmasok világának törvényszerűségeibe, harmadrészt kiviláglik, hogy ők is csak emberek, gyarlóságaikkal, vágyaikkal egyetemben, helyenkénti egyszerű életük simán példázza, hogy a paloták is csak egy helyszínek és a bálok is lehetnek fárasztóan terhes kötelességek - ugyanakkor a barátság az barátság szegénynek, gazdagnak egyaránt. Fiatalság, bolondság! - de emléke mindig megmarad, és ha kapnak az emberek egy második esélyt, pláne egy fehér homokkal borított tengerparton, zafírkék tengerrel, tradicionális épületekkel szegélyezett macskaköves utcákon, háttérben a sziklás hegyekkel: még két évtized után is isten tudja, mi történhet.

Szerintem olvassátok!
Fülszöveg

Hollywoodból el tud menekülni. A múltjától is el tud?

Shauna Jackson A-kategóriás filmsztár, az élete tökéletes. Hírnév, vagyon, házasság. Legalábbis látszólag tökéletes minden.

Amikor botrányba keveredik, Shaunának oda kell visszatérnie, ahol húsz évvel ezelőtt megváltozott az élete, egy idilli görög szigetre.

Ithos újra megigézi, és előtörnek keserédes emlékei arról a régi nyárról, egy férfiról, akit nem tudott feledni, és egy rég eltemetett titokról.

Vajon megragadja az esélyt Shauna, hogy szembenézzen a múlttal?

Carol Kirkwood első regénye, a Hotel on the Riviera Sunday Times bestseller lett. Ez a második könyve.


"Imádtam! Sistergő feszültség, titkok és szenvedély. Muszáj lapozni és lapozni." Jo Thomas

"Egészen lebilincselő. Ennek a szövegnek éppolyan nagy szíve van, mint a szerzőjének." Cathy Kelly, a Párizsban kezdődött és az Idén minden más lesz című bestsellerek szerzője

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Next21 Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

Termékadatok
Cím: A görög hold alatt
Eredeti cím: UNDER A GREEK MOON
Szerző: Carol Kirkwood
Fordító: Lévai Márta
Kiadó: Next21 Kiadó
Megjelenés: 2023. március 30.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786156414540

2023. október 30., hétfő

Inszomnia

 Könyvajánló - Sarah Pinborough: Inszomnia

Nézd meg, be van-e zárva az ablak
Nézd meg, be van-e zárva az ajtó
Nézz be a gyerekekre
És csinálj bármit…
Csak ne aludj el!

Emma képtelen aludni.
Meggyőződése, hogy valaki van odakint.
Azóta tart, amióta közeledni kezdett a negyvenedik születésnapja.
Az anyja is ugyanígy volt ezzel a negyvenedik születésnapja előtti héten.
Az anyja bele is őrült, és elkövette, amire gondolni sem szabad.
Vajon Emmával is megismétlődik az egész?




Szokatlan pszichológiai thriller, és ahogy Sarah Pinborough-tól megszokhattuk: tényleg nyomasztó, sőt, sokszor félelmetes leírása a belső, mély, pszichés félelemnek, rettegésnek, pániknak és paranoiának. Szokatlan, mert megjelenik benne egy elem, ami ritkán szokott a hasonló történetekben: ez pedig a természetfeletti. De abszolút helye van ebben a történetben.

– Emma, fáradtnak látszol! – Ez az első dolog, ami elhangzik Michelle szájából, amikor ajtót nyit nekünk, én pedig legszívesebben a csillogó és tökéletesen sminkelt szemébe böknék.
– Sűrű hetem volt – mondom. – És nem sokat aludtam.
– Próbáltad már a kamillateát?
– Majd szerét ejtem. – felelem udvariasan. Michelle azon nők közé tartozik, akiknek mindenre van javaslatuk, és ezek jobbára tökéletesen haszontalanok.
Reménykedem, hogy ezt most nem kell kipróbálnom.
Michelle a konyhába vezet bennünket, amelynek kétszárnyú ajtaja szépséges kertjükre nyílik.
– Én úgy tapasztalom, hogy működik. – Hátrapillant. – Ha löttyint bele az ember egy kis vodkát.

Emma hamarosan 40 éves, és a születésnapja előtti héten jóformán megőrül. Elborult rettegés veszi át az uralmat a napjai, de főként az éjszakái felett, nem tud és nem mer aludni, meggyőződése, hogy valami vagy valaki kint van, figyeli őt és rá vár. A napok óta zajló inszomnia megteszi a hatását, és egyre mélyebbre zuhan az őrület mocsarába, látjuk, hogy mit tesz az alváshiány, hogy mennyire veszélyes. És megtudjuk, hogy szinte ugyanez történt az édesányjával is, szintén a 40. születésnapja előtt. 



Vajon létezik ismetlődő sors? Létezik az örök körforgás, és az uroborosz valós? Mi történik az emberi testtel és elmével, ha napokon át nem alszik? Ezekre a kérdésekre keresi a választ ez a regény, és mindezt nagyon hathatós, magával ragadó és átélhető atmoszférával, jó stílusban teszi. Az epilógus pedig... Javaslom, hogy ha még nem olvastad a szerzőtől a Ne higgy a szemének! c. könyvet (vagy nem láttad legalább a sorozatot), akkor először kezdd azzal!

Miért van az, hogy éjjelente mindig sokkal, de sokkal elevenebb a múlt? Kísértetek, szellemek, démonok. Emlékek.

Vannak részek, ahol kicsit leül a történet, és túlságosan egyedinek, eredetinek sem mondanám, de ettől függetlenül nagyon jó kis könyv volt, jó hangulatot tudott teremteni, már amennyiben az átérzett félelmet és a félőrült állapotot lehet jó hangulatnak tekinteni :)




Sarah Pinborough 1972-ben született Milton Keynes-ben, Angliában. Első könyve 2004-ben jelent meg, azóta több mint 20 különféle könyvet írt, illetve sikeres sorozatok és tévéműsorok forgatókönyvírójaként tevékenykedett. Magyarul a 21. Század Kiadó adja az újabb regényeit, a fordító eddig mindegyik könyvénél Tomori Gábor volt.

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A regény a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!

2023. október 29., vasárnap

Egy újabb hangulatos színezőkönyv Marty Noble mesés alkotásaival

Könyvajánló - Marty Noble: Teaidő - Színezőkönyv

"A Teaidő több mint harminc illusztrációja vintage plakátok kecses hölgyeit, mesés teáskészleteket és gyönyörű csészéket vonultat fel, mindezt a délutáni teázás szertartásához kapcsolódó mintákkal és díszítésekkel gazdagítva."

teafokep.jpg

Marty Noble lenyűgöző művész, aki több generációs művészcsaládból származik. Santa Barbarában nőtt fel, számos művészeti ágban kipróbálta magát krzdve a batikolással, folytatva a festészettel majd az illusztrációk készítésével. Az elmúlt két évtizedben mintegy 230 könyvben jelentek meg alkotásai és a felnőtt színezők terén is mesék darabokat köszönhetünk neki.

Korábban már két teljesen különböző világot ábrázoló színezőjébe kóstolhattunk bele, amelyekben Jane Austen és a merőben eltérő Steampunk világba utazhattunk általa. Az alábbi linken kaphattok egy kis ízelítőt ezekből a színezőkből:

Jane Austen / Steampunk

Ezúttal kicsit visszatérünk Jane Austen világába, de azon belül is a teázás pihentető, kikapcsoló, feltöltő környezetébe cseppenünk. Ezúttal is gyönyörű, izgalmas, változatos képek sora várja a színezésre vágyókat. Mesés csészés, asztalok, virágok, minden, ami a teázásról az ember eszébe jut. A minőség pedig a Kreatív Kikötő sorozatban már megszokott: A4-es méretű minőségi nyomtatás, vastag papír, hogy akár festékkel, filccel is dolgozhassunk és mindezt kedvező áron kapjuk kézhez. Most jöjjön néhány kép a kötetből kedvcsináló gyanánt:

Időnként megkérdezik tőlem, hogy miért szeretek színezni. A válasz összetett, megpróbálom listázni, hogy miért is jó színezni.

1. A legegyszerűbb válasz sokszor a legkézenfekvőbb: örömöt okoz. Leülünk az asztalhoz vagy a kanapéra. Magunk elé veszünk egy szép képekkel teli színezőkönyvet, kikészítjük a ceruzáinkat, ecseteinket, filceinket és nincs más csak a papír és mi. Egyszerű és könnyű szórakozás.

2. Kikapcsol, feltölt. Számomra tökéletes relaxációs élmény (kivéve, amikor egy-két minta felbosszant, de ez apróság és csak ritkán fordul elő).

3. Nem kellenek hozzá drága, különleges eszközök, mégis valami szépet lehet alkotni. Könnyen kiélheti az ember a művészi hajlamait, de az sem érdekel senkit, ha nem lesz tökéletes vagy a színek nem harmonizálnak teljesen egymással. A lényeg, hogy a végeredmény az alkotás folyamata örömmel töltsön el minket.

4. Ha pedig valami igazán szépet sikerül alkotni, akkor kapunk egy kis sikerélményt is a végére. Hisz ki ne örülne, ha valami szépet sikerült összehozni?

5. Nosztalgikus, hisz visszarepít a gyerekkorba. Gyerekként már pár évesen a szüleink a kezünkbe adták a zsírkrétát, a ceruzákat, hogy kiélhessük a kreativitásunkat. Miért ne okozhatna ugyanaz a szórakozás felnőttként is szép pillanatokat?

6. Egyre gyakrabban halljuk a rohanó mindennapokban az énidő kifejezést. Ez is pontosan arra jó, hogy arra a kis időre csak egy dologgal foglalkozzunk. Olyankor nem dolgozunk, nem a háztartási munkák kötnek le, nem agyalunk a problémákon vagy épp a holnapi tennivalókon. Minden csak a saját szórakoztatásunkra történik.

7. Ha pedig nem az énidő a lényeg, akkor tökéletes közös program is lehet. Mi például már szerveztünk közösen barátokkal festést, de színeztünk is együtt. Közben lehet beszélgetni is, a végén pedig élvezni a szép munkáinkat vagy együtt nevetni a bénázásainkon. Akár gyerekkel együtt is szuper program színezni.

Végezetül pedig a Teaidő egyik képe általam színezve:

Köszönöm a lehetőseg a Partvonal Kiadónak!

3295442.jpgA kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján a borítóképre kattintva!

Kövess minket Facebookon is!

Varázslatos vízi világ

Tölts meg színekkel csodálatos unikornisokat és szépséges angyalokat!

Színezz izgalmas baglyokat és fantasztikus rókákat!

2023. október 28., szombat

Az összeomlás kora

Már nem kérdés, hogy van-e vagy lesz-e klímaváltozás, bőven benne járnak Neal Stephenson Az összeomlás kora című regényének hősei. Általános hőmérsékletemelkedés, ahol a 45 Celsius fok egészen barátinak tekinthető, sok alacsonyan fekvő terület víz alá kerül nemsokára (Hollandia, Velence, stb.), amik ellen egy texasi dúsgazdag állítólag kitalált valamit. Hátrányai: bődületes pénzekbe kerül, nem minden állam engedheti meg magának alkalmazását, valamint nemcsak nyertesei lesznek a folyamatnak. Geo- és nagypolitikai szinten indul meg a lobbizás, ipari kémkedés és terrorizmus a cselekmény mellett, ellen, kinek-kinek érdeke szerint. 

Könyvajánló
Neal Stephenson
Termination Shock
Az összeomlás kora

Nem sokkal jelenünk után játszódik Neal Stephenson Az összeomlás kora című regénye, ahol a klímaváltozás már nem kérdés, hogy létezik, az egyetlen ennél is sürgetőbb: mit lehet tenni ellene? Houstonban egy kőgazdag texasi gründolásával van valami nagy dobás a vízszint- és hőmérsékletemelkedés legyőzésével kapcsolatban, ahová tanácskozásra a legérintettebb, de még inkább  legpénzesebb államok képviselőit hívták meg bemutatóra (London, Szingapúr, Velence, Hollandia és természetesen Houston). A kimaradó államok éhesen szimatolnak az esemény körül (India, Kína például). A kidolgozott terv nem más, mint kén a sztratoszférába, óriás ágyúkkal - megváltoztatják az időjárást. Ennyire egyszerű lenne?  Ez a klímaváltozási konferencia meghozná a változást? Vannak, akik egyszerűen csak szoláris bolygótervezésnek tartják a nagy kitalációt, és mint később kiderül, kigondolója nem csak egy helyen indította be rakétáit. Mindenesetre a módszernek lesznek egyértelmű nyertesei, többé-kevésbé nyertesei és egyértelmű vesztesei. Naná, hogy érdekek mentén elindul az ellencsapás a módszer ellen. Az időjárás megváltozásán túl a döntéshozóknak figyelembe kell(ene) venni geopolitikai krízispontokat is.

A főhősök sem azok a kifejezett Grál-lovagok, valamennyien érdekeik mentén tevékenykednek. 

1) A houstoni bennfentes konferenciára érkezve Frederika Mathilde Louisa Saskia, a holland királynő a könyv elején éppen letenni készül zsúfolásig tömött kis magángépét Waco repülőterén, ahol egy gyors vihar éppen kellemes 45 Celsius fokra hűtötte a levegőt. Nem itt akart leszállni, de környezeti tényezők miatt nem tehet másképp, így lesz kvázi illegális behatoló Texasba. A kisgép képes repülni, majd leereszkedve, a földön gépkocsivá alakulva továbbmenni. Pechükre vaddisznócsordába futnak bele, a gép tropára megy. Ezek a disznók elvadulva, szinte járványszerűen belakták Texast, elhódítva az államot az emberektől. Veszélyesek, óriási testűek, erősebbek és vadabbak a régi, jól ismert disznóknál, akiket az emberek régebben élelmezési céllal tartottak milliószámra. 

2) Ez lesz a közös pont a másik főhőssel, Rufus Granttel (Rozsdás), aki rézbőrű katonai veterán - és bosszút esküdött egy méretes vadkan ellen, aki megölte a kislányát. A cél érdekében egyszemélyes vállalkozást indít a lakosság számára: vaddisznók kilövése, hogy pénzt is tudjon keresni. Amikor beteljesül bosszúja, az események - vaddisznóüldözés kontra repülőbaleset összehozza egymással a holland királynőt (aki országa megmentésére igyekszik cselekedni) és Rufust. Saskia tőle kér segítséget, hogy eljuthassanak Houstonba. Persze, az  ott tomboló hurrikán miatt nem indulhatnak azonnal, amiből borítékolhatóan új problémák, de új lehetőségek is keletkeznek. Aztán Rufus kénytelen-kelletlen - átmenetileg - őrgrófnak lép elő a királynő kíséretében...

Idézet a könyvből: 

– Úgy tudom, elég világos a helyzet – értékelte Saskia. – Az a sok láp és lagúna. Önök nem tudják úgy elbarikádozni magukat az Adriától, mint mi az Északi-tengertől.
Michiel bólintott.
– Egy vihargáttal legfeljebb némi időt nyerhetünk. Vagy megfékezzünk a tengerszint emelkedését, vagy a város elpusztul.
Saskia felhúzta a szemöldökét, mintha csak tréfára venné a megjegyzést. Elég nyersen hangzott egy klímaváltozásról szóló koktélparti csevegéseihez képest. A tengerszint emelkedését nem lehet csak úgy, egy helyen „megfékezni”. Ezért is hívták tengerszintnek. Globálisan kell kezelni a klímaváltozást. Az efféle gondolkodás – igazítsuk a bolygó klímáját Velence igényeihez – nem lett volna meglepő a velenceiektől mondjuk a 12. században, de manapság elég pofátlanul hangzott.
A férfi azonnal észrevette nemtetszését, és lefegyverző vállvonással hozzátette:
– Már elnézést, elvégre ezért vagyunk itt, nem igaz?
– Tudta, hogy kiket hívtak meg? – kérdezte Saskia.
– Negyedórával ezelőttig nem. London, Szingapúr, Velence, Hollandia és természetesen Houston. Vajon mi a közös bennük?
– Azon a nyilvánvaló tényen kívül, hogy valamennyiük létét fenyegeti az emelkedő tengerszint?
– Akárcsak Bangladesét vagy a Marshall-szigetekét. Ők miért nincsenek itt?
– A pénz – válaszolta Saskia, miközben tekintete egy pompás mandzsettagombra tévedt a londoni küldöttség egyik tagjának csuklóján. Kettős kézelőjét természetesen úgy szabták, hogy az egyik egy hajszállal hosszabb legyen, kiemelve vaskos karóráját. A királynői pálya apró előnyei közé tartozott, hogy Saskiának sosem kellett úgy tennie, mintha lenyűgözné az ilyesmi.
– Egy bennfentes klub – morfondírozott Michiel, és jobb tenyerét felemelve diszkréten körbemutatott a termen. – Nem vitatom, hogy az árvízveszély a fő ok, de kell mellé egy halom pénz és némi, hogy úgy mondjam, technokrata hozzáállás, amely elengedhetetlen a hatékony intézkedésekhez. 

3) Deep, a harmadik mozgatórugót képviselő szereplő (Laki, később Nagyhal) hiperaktív, kinesztetikus figura, aki a kétkezes melóban erős. Laki becenév, kamaszként halászhajókra vették fel mindenesnek - de mert ez szezonális meló volt, így a halászhajók javításához igazodva kitanulta a hegesztő szakmát is. Mivel fiatalemberként nem volt senkije, mondhatni, egész évben dögre kereste magát. Szezonban halászhajón dolgozva, szezonon kívül járva az országot, hajókat javítva. Valamiféle kötelezően abszolválandó jótékonyság jegyében szülőhazájában, Indiában önkénteskedik, amikor.... a Tényleges Ellenőrzés Vonalához keveredik, jelentsen ez akármit is. Az, hogy szikh, itt is számít, sőt, itt számít csak igazán. Aztán valahogy India nemzeti hőse lesz belőle.

Nos, itt tartunk a vaskos kötet első tizedében. Izgalmas kalandok, geopolitikai és klímamenedzselési problémák, kémkedés minden szinten, elsősorban ipari vonatkozásban, kémelhárítás, monarchia működési problémái, terrorizmus, komoly világépítés, szóval zajlanak az események.

A több helyszínen egyszerre játszódó történet méltó a szerző eddigi műveihez: lassú történetmesélés, ahol mindennek jelentősége lehet. A világban történő folyamatokat összefüggésekbe helyezi, megspékeli fanatizmussal, emberi gátlástalansággal, pénzzel, erőszakkal, és máris izgalmas, kalandos, szorongáskeltő élményben lehet részünk. A holland királynő pragmatizmusa simán ellensúlyozza Velence gátlástalanságát, a kínai simulékony könyörtelenség hatalmas ellenállás India fanatizmusával szemben. Szókimondó, helyenként trágár stílusa jót tesz "a semmi finomkodás" irányának, itt már csak a sokkolás segít, abban pedig nincs hiány. Szuperviharok, túlmelegedés, helyenként csak speciális ruházatban lehet tartózkodni a szabad levegőn, tengerszintemelkedés, gátlástalan törtetés, csipetnyi futva elkövetett romantika, lassú történetmesélés, és a szálak végre összeérnek a közel 700 oldalas, igényes kötésű műben. Dramaturgiája igyekszik érthetővé és élvezhetően izgalmassá tenni a szálakat - de aki nem kedveli a lassú, terjengős történetmesélést, annak nehéz dolga lesz a művel.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

A ​közeli jövőben a tengerszint emelkedik, az emberiség szuperviharok, áradások, járványok és irgalmatlan hőhullámok szorításában vergődik.
Amikor egy texasi olajmilliárdos váratlan megoldással áll elő az éghajlatváltozás által okozott katasztrófák mérséklésére, a világ válaszút elé kerül: hagyja, hogy az excentrikus mágnás végrehajtsa a kísérletét, vagy megpróbálják valamilyen indokkal feltartóztatni?
Működik-e egyáltalán ez a soha nem tesztelt technológia? És ha működik, milyen váratlan mellékhatások merülhetnek fel, amelyekkel senki sem számolt?
Bár úgy tűnik, a helyzeten már nem sokat lehet rontani, többekben felmerül, mi lesz, ha ez a kéretlen gyógymód többet árt, mint használ? Az ügyben ugyanúgy érintettek vezető európai politikusok, mint a kínai titkosszolgálat, az indai hadsereg tisztjei, vagy néhány egyszerű amerikai őslakos, és mindegyikük döntése kihat a bolygónkat érintő változásokra.
A texasi olajmezőktől a holland királyi palotán és a Himaláján át a Kínát Indiától elválasztó vitatott határvonalig vezet az út, a sokszoros New York Times-bestseller író Neal Stephenson pedig a tőle megszokott alapos tudományossággal és lehengerlő mesélő készséggel járja körbe a közelgő jövő legégetőbb kérdéseit.


Neal Town Stephenson elsősorban sci-fi műveiről ismert amerikai író. Könyveiben jellegzetes, visszatérő motívumként bukkannak fel a matematikai, pénzügyi és tudománytörténeti szálak.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Fumax Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!
Termékadatok
Cím: Termination Shock - Az összeomlás kora
Eredeti cím: Termination Shock
Szerző: Neal Stephenson
Fordító: Varró Attila
Kiadó: Fumax Kiadó
Oldalak száma: 688
Megjelenés: 2022. december 14.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634702733
Méret: 198 mm x 142 mm

2023. október 27., péntek

Pacsirta - a szeretet, ami gúzsba köt

Könyvajánló - Kosztolányi Dezső: Pacsirta


Ez a szép cím egy igazságtalan történetet takar - a sárszegi család, a köztiszteletnek örvendő Vajkayék történetét, akikkel igazságtalan a sors, a társadalom, de legfőképp, akik igazságtalanok saját magukkal és egymással szemben is. A szeretet nem csak felszabadító lehet. Sőt. A szeretet sokszor gúzsba köt, főleg, ha mögötte üres, kommunikációmentes és félelemmel teli élet áll.


„Mennyit szenvednek a gyermekek a szülők miatt, és a szülők a gyermekek miatt.” Milyen élete lehet egy kisvárosi, szüleivel élő felnőtt lánynak, akit a széltől is óvnak, és akiért anyja és apja feláldozza az életét? És mi történik, ha ez a lány, akit Pacsirtának becéznek, egyetlen hétre elutazik? A Vajkay szülők napról napra visszatérnek ahhoz a színes élethez, amit a bezárkózásuk előtt éltek, mielőtt úgy döntöttek, meg kell óvniuk a lányukat a világ kegyetlenségétől. Azért, mert ők maguk is csúnyának tartják a lányukat… A magyar irodalom egyik legnagyszerűbb regényét tartja a kezében az olvasó, melyből pont száz éve, 1923-ban jelentek meg az első részletek a Nyugat folyóirat hasábjain. Bár a Pacsirta a századforduló egy képzeletbeli kisvárosában játszódik, alaphelyzete és felvetett kérdései, mint a szülő és gyermek viszony, vagy a közvetlen környezet és az ítélkezés hatása az ember életére a 21. században is élő problémák. A regény úgy idézi meg az Osztrák–Magyar Monarchia világát, hogy érzékelteti, de kimondatlanul hagyja, hogy ez a világ éppen megszűnt létezni. A színes mellékszereplők sorsán keresztül megmutatkozik a főváros és a vidék adta lehetőségek közti különbség, a politikai megosztottság és az emberi lét hol tragikus, hol komikus, a történelemmel együtt hömpölygő sokszínűsége.

Sárszeg városában éli életét Pacsirta a szüleivel, az idős Vajkay Ákossal, és feleségével. Elzárva élnek a társadalomtól, elzárva, magányosan, a saját börtönükben, mert Pacsirta bár felnőtt nő, esélye sincs saját, önálló életre, házasságra, szerelemre. Bár szellemileg ép, és fizikailag is nagyjából, mégis: csúnya. Formátlan, ormótlan, szerencsétlen vonásokkal, és hiába kedves, visszafogott és értelmes. 

– Különben mi újság? – kérdezte anya.

– Köszönöm, jól vannak.

– Etelka nénéd?

– Jól van.

– Béla bátyád?

– Az is.

– Szóval, jól vannak.

Ott is ezt kérdezték:

– Különben mi újság?

– Köszönöm, jól vannak.

– Édesanyád?

– Jól van.

– Édesapád?

– Az is.

– Szóval, jól vannak – mondták.

A Vajkayak pedig bezártak. Bezárták a lányukat és bezárták saját magukat is, hogy megvédjék őt a külvilág kegyetlenségétől, saját börtönükben élnek, amely szeretettel van kibélelve, vak szeretettel a lányuk iránt, de mégis hazug és keserű. Egyikük sem akart ilyen életet. Egyikük sem érdemelte meg ezt az életet. 

A regény kezdetekor Pacsirta a messzi Budapestre utazik rokonaihoz egy hétre, a Vajkay házaspár pedig visszacsöppen a valódi sárszegi életbe: színházba mennek (évek óta nem voltak, mert Pacsirta nem szereti a "színházszagot", vendéglőbe mennek (ahol szintén ritkán járnak, mert Pacsirta nem szereti a "vendéglőszagot", meg a rossz, rossz, egészségtelen ételeket), és Vajkay, az öreg, aki mindent tud a magyar nemesi családokról és származási fákról, ért a címertanhoz, újra csatlakozott a régi cimborákhoz, a Párducokhoz, akik csütörtök esténként rúgnak ki a hámból elég alaposan. Az évek óta egy kortyot nem ivó, egészségesen étkező Vajkay megadta a módját a mulatozásnak, és ittasan hazaérve végre, évek, évtizedek óta talán először, a házaspár ki tudta, ki merte mondani, amit valójában érez és gondol. 

Vannak, akiknek csak a fájdalom marad, a kegyetlen, alaktalan fájdalom, mely semmire sem jó, semmire sem használható, csak arra, hogy fájjon, ebbe aztán beleássák magukat, mindig mélyebben hatolnak bánatukba, mely csak az övék, a végeérhetetlen tárnába, a sötét bányába, mely végül összeomlik fölöttük, és akkor ott maradnak, nincs mentség.

Szeretik Pacsirtát. Féltik őt. De bezárva élnek miatta és érte, és bezárva él ez a szegény lány is, aki egész életében tapasztalhatta a társadalom kirekesztését. Mert a testi fogyaték kirekeszt az életből. Aki túl sokat iszik, felelőtlenül mulatozik, vagy éppen csapodár, erőszakos: az más, az elfogadható, amennyiben kinéz valahogy és képes valamiféle elvárt életet élni. De ez az üres, felszínes társadalom a testi (és a szellemi) fogyatékot nem tudja tolerálni. Minden mást igen. Vajkayék pedig betagozódtak, és inkább visszavonultan éltek, a lányuk érdekében. Eközben pedig Pacsirta - hiába próbálta a levelében fényezni a rokonlátogatást - találkozott ezzel a felszínes társadalommal, ahol a külsőség, az illem minden, és semmi más nem számít. Apja pedig olyan tisztán látta őt és a bánatát, mint talán senki más.



Kosztolányi mesterien építette fel ezt a regényt, amely a Vajkay család egyetlen hetét mutatja be, a lányuk nélkül. Pacsirtáról csupán egy hosszabb leveléből értesülünk, és amikor hazaér, akkor éri el a regény csúcspontját az ő szempontjából. Valójában ez megtörtént már korábban - azon a bizonyos csütörtöki borgőzös éjszakán. Megrendítő, mit tesz a családdal a megfelelő kommunikáció hiánya. Megrendítő, hogy milyen üres és sivár élet lesz, ha nem vagyunk őszinték egymáshoz és saját magunkhoz. És közben ott vannak a mellékszereplők. Az undok firkász, aki nemesfiúként született, a nagyravágyó lány, a vendéglős lánya, az orvos, akit csak mulatozni lehet látni, a színészek és színésznők, a szerencsétlen bíró és annak csapodár felesége, akiről mindenki tudja, hogy felszarvazza az urát, valószínűleg ő maga is, a Vajkayék által gyűlölt vasutas, aki talán a legjóravalóbb az összes közül, csak illedelmessége miatt azt hitték, talán majd ő elveszi Pacsirtát... mindegyik éli a maga hazug, üres, tragikus életét, és ezek közül egy a Vajkay család. 

Pacsirta helyesírási hibák nélkül írt, szabatosan, értelmesen, mert elvégezte a felsőbb leányiskolát. Stílje azonban merev volt. Mihelyt tollat vett kezébe, másképp fejezte ki magát, mint mikor beszélt, az iskolai fogalmazványok hatása alá került, Janecznét látta maga előtt, egykori szigorú tanárnőjét, keményített gallérjában, fekete nyakkendőjével, s félt, hogy hibát ejt, ennélfogva olyan szavakat használt, melyeket élőbeszédben sohasem alkalmazott.

Írása el is vesztette természetességét, rendszerint emelkedettebb, lelkesebb lett, mint ahogy akarta.

Bár a kötet idestova száz éves, a környezet, történet is annyi, mégis, a benne megfogalmazott problémák, élethelyzetek és a lefestett figurák épp annyira maiak, épp annyira érthetőek, mert emberiek. Az újonnan alakult Multiverzum Kiadó pedig most felkarolja ismét ezeket a régi magyar történeteket a friss, ropogós újak mellett. Olvassátok!

1964-ben Ranódy László rendezésében készült el a legendás film a történetből olyan színészekkel, mint Páger Antal, Tolnay Klári, Nagy Anna, Bara Margit, Törőcsik Mari, Latinovits Zoltán, Bessennyei Ferenc, Darvas Iván és sokan mások. 

Elnevette magát. Ákost sértette a nevetés. Lehetséges – e, hogy valaki ilyen nyíltan beszél arról, ami benne van, ilyen hetvenkedve vall arról, ami fáj belül? Vagy talán már nem is fáj. Hiszen nevet.

Köszönöm a lehetőséget a Multiverzum Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron. 



Kövess minket Facebookon!

2023. október 26., csütörtök

Egy ​ifjú természetbúvár naplója

Könyvajánló - Dara McAnulty: Egy ​ifjú természetbúvár naplója

"Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyvében megosztja velünk kifogyhatatlan csodálatát és elmélyült érdeklődését a természeti világ és annak lakói iránt."

fokepifjuterm.jpg

A Typotex Kiadó egy nagyon különleges kötetet hozott el a magyar olvasóknak Dara McAnulty debütáló írásával. A kötet egy különleges napló, mely megmutatja, hogy a tinédzserkorú spektrumzavarral élő ifjú szerző miként küzdött meg azzal, hogy a családjával az ország másik végébe költöztek. Évszakokon átívelve láthatjuk a természet iránti mérhetetlen szenvedélyét, alázatát, tiszteletét az Egy ​ifjú természetbúvár naplója című kötetben és azt is, ahogy ez a rajongás átsegíti a változás okozta nehézségeken.

"Ez a napló annak a krónikája, hogyan alakult át a világom tavasztól őszig odahaza, kint a természetben és bent a fejemben. Egy utazásé nyugatról, az észak-írországi Fermanagh megyéből keletre, Down megyébe. Beszámoló arról, milyen elszakadni egy otthontól, átkerülni egy másik vidékre, másmilyen tájba, és hogy milyen, amikor olykor az érzékeim és a gondolataim is talajvesztetté válnak."

A kötetben megismerjük a családját, szüleit, testvérét, s hogy miként ültette el a tudós, természetvédő apja a vad tájak iránti szenvedélyt benne, az idősebb fiában is. Különleges család az övé, mind autisták leszámítva az édesapját, aki igyekszik az emberi világ rejtélyeit kibogozni nekik.

A pazar tájleírások például a tavasszal ébredező természetről csodálatos hangulatot adtak a könyvnek, de közben bőven akadnak szomorú részek, amikor az Asperger okozta nehézségeiről olvashatunk. Megszakadt a szívem, amikor arról mesél a naplóban, hogy miként szigetelődött el iskolatársaitól a zaklatások, szekálások miatt, többek között azért, mert őt a tipikus fiús dolgok, mint a foci nem érdekelték, nem tudták lekötni. Számára az erdő, a mezők, a természet jelentette a menekülést az emberek világából.

Gyönyörű lírai hangvételű történet. Süt belőle Dara természet iránti szenvedélye, szeretete, de közben ott van a düh és a frusztráció is, mivel azt látja, hogy rengeteg ember nem tiszteli a bolygó nyújtotta csodákat. Utóbbi miatt kezdett el apja mellett aktívan kiállni a természetvédelemért már ilyen fiatalon.

Az ő mindennapjain keresztül beleshetünk egy kicsit különc, de rendkívül összetartó, példaértékű család életébe. Olyan nehézségekkel találkoznak, melyek nem érintenek egy átlagos családot, de valahogy mégis mindig találnak erőt, kapaszkodót, hogy kimásszanak a hullámvölgyekből.

Nem is tudom miként lehetne röviden összefoglalni a könyv műfaját, amely igazán visszaadná ennek a naplónak az értékét. Talán...egy szerelmes óda a természethez megspékelve egy erős, csodálatos fiatal srác és családja történetével. Igen, talán így. Olvassátok, ha valami egyedire vágytok vagy, ha kicsit többet szeretnétek tudni arról, hogy milyen problémákkal kell megküzdeni a spektrumzavarral élőknek vagy, ha ti is imádjátok a természetet és örömmel vetitek bele magatokat Észak-Írország természeti kincseibe.

mcanu110_med.jpgKöszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak!

A kötet a borítóképekre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket a Facebookon is!

A gyaloglás filozófiája

Hét elgondolkodtató történet széthulló családokról

A pszichopolitika és a csillapító társadalom

2023. október 25., szerda

Felfalt kozmosz

Egy család tragédiája ismert világuk és az Univerzum összeomlása közben, fantasztikus világépítés, körömrágásra késztető dramaturgia, izgalmas kalandok, expedíció a Szupraverzumba - dióhéjban ez Markovics Botond Felfalt kozmosz című könyvének tartalma. A vaskos könyvet minden szabadidőmben olvastam, nekem letehetetlennek bizonyult. 

Könyvajánló
Markovics Botond (Brandon Hackett)
Felfalt kozmosz

Az alaphelyzet, hogy 2426-ban a Földtől távol eső Tanzer bolygón észlelésre kerül egy roppant fényes jelenség, ami egyre növekvő tendenciát mutat. Ezen a bolygón él száműzetésben egy csonka család, apa és három gyerek, az anyjuk lázítás miatt került hosszú börtönbüntésre, ahol öngyilkos lett. Az apa az átélt traumák hatására elvarázsolt a hétköznapi teendőkkel kapcsolatban, a tényleges szülői szerepet legidősebb lánya, Emily Schroeder veszi át, nevelgetve tőle sokkal fiatalabb testvéreit, Dialit és Kaitot. Egy családi összejövetelen vannak éppen, amikor első jeleit látják ismert univerzumuk haldoklásának. 

Az apa kutató, és szinte az egyetlen, aki képes átlátni a fénnyel kapcsolatos dolgok lényegét, róla nevezik el a jelenséget is ("Schroeder szeme") - ezért a földi vezetők "megbocsátanak" neki és visszarendelik a Földre családostól. Emily azonban köszöni szépen, nem kér a kegyelemből, a Tanzeren marad.

A Föld az események kezdetekor három nagy, egymással vetélkedő szuperhatalom játékszere, ahol a biztonságért cserébe számos szabadságjog kerül mellőzésre - a legtöbb állampolgár hallgatólagos egyetértésével (Alfa, Zöld Utópia, Hindusztáni Protektorátus). Úgy néz ki, a rendet csak diktatúrával lehet fenntartani.

A szokatlanul nagy fény fényessége egyre csak erősödik, a pontszerű jelenség néhány másodpercen belül túl ragyog minden más csillagot, hamar akkorára nő, mint egy pénzérme, és nem áll le a növekedése. A tudósok azonnal elemezni kezdik a helyzetet, amire egészen egyszerűen jelenlegi ismereteik alapján egyelőre képtelenek ésszerű magyarázatot adni - ezért anomália címkét biggyesztenek rá. A jelenség nem szupernova, nem gammavillanás és nem is csillagrobbanás. Döbbenetükre a növekedés, a csillag tágulása egészen egyszerűen nem ér véget: "Schroeder szeme" két hónappal később már az éjszakai égbolt tizedét elnyeli, bizonyítva, hogy egyáltalán nem átmeneti csillagászati jelenség. Óriási a riadalom, az éjjeli világosság teljesen felborítja a természet rendjét, új klímát generál. Az emberek álmatlanságra panaszkodnak, mások ingerültebbek lesznek és sokan vannak olyanok is, akik atavisztikus félelemmel tekintenek a fényre. Teljesen nyilvánvaló, valamit össztársadalmilag lépni kell: de mit? A tudóstársadalom teljes tanácstalanságban létezik a jelenséggel kapcsolatban. A tömegek egy része rettegi a fény által bekövetkező világvégét, mások vallási fanatizmusba menekülnek. Halhatatlan földi diktátorok, fanatikus vallási vezetők küzdenek egymással a túlélésért, miközben briliáns elméjű tudósok futnak versenyt a fénnyel, szupertechnológiák kifejlesztése és kivételes űrexpedíciók képében.

Itt lép képbe Emily, a legidősebb Schroeder lány, aki még a Tanzeren kifejleszt egy hathatós hírvívő technológiát, amellyel iszonyú távolságokból elképesztő sebességgel lehet információkat továbbítani, valamint megépítenek egy asztrohajót, amely képes elérni és akár be is hatolni a később Szupraverzum elnevezést kapó fénybe. Szóba kerül még a Földpajzs megépítése, de a Vonulás is egy szenzációs felfedezés okán. Vajon megoldást jelentenek ezek a problémára? 

Markovics Botond ebben a regényében elképesztő dramaturgiával, pompás világépítéssel, századokon át ívelő időtényezővel törte rá az olvasókra az ablakot, már akinek nem volt annyi előrelátása, hogy eleve kinyissa azt. Az ábrázolt földi diktatúrák éles társadalomkritikát tartalmaznak, az egyéni szabadság határait feszegetve, nem ítélve, csak bemutatva, hová vezethetnek a társadalmi egyenlőtlenségek és az autokrácia, a személyi kultusz vadhajtásai, a szólásszabadság korlátozása. Képet alkothatunk arról, milyen az, amikor az emberek sorsát igazgató hatalom túl régóta regnál, továbbmenve sértődékeny, és nem számít az egyén emberi méltósága. A cél szentesíti az eszközt? A hatalom személyiségromboló, ereje földi országok szintjén is tarol: stratégiák, árulások, ipari kémkedés, önzés színesíti, de még inkább torzítja a kataklizmával fenyegető helyzetet. A három szuperhatalom féltékenyen figyeli egymást, széthúzásuk csak súlyosbítja a tömegek túlélésének arányait.

A szabad akarat boncolgatása is  terítékre kerül, jó, nem jó, kell, nem kell, túl sokat adunk rá és nem ér annyit, amennyit fel kell áldoznunk érte? Külön kitér arra az esetre is, amikor valódi választása nincs az egyénnek azt illetően, mit akar: vagy meghal, vagy teszi, amit kell. És itt a természet közömbös ereje lép be tényezőként: nem érted és nem is ellened léteznek törvényszerűségei, hanem csak úgy, léteznek. Úszol az árral vagy beledöglesz - a szó legszorosabb értelmében. A Szupraverzum ellenség vagy lehetőség? Dacolni vagy alkalmazkodni?

A társadalmi egyenlőtlenségek és a diktatúrák okozta szembenállások következményei durva töréseket okoznak a főhősök sorsában, akikkel a Tanzeren találkoztunk először. Az apa komoly eredményeket ér el a Földön az Alfa nevű szerveződés keretében, de a bekövetkező családi tragédiák elveszik egészségét, míg egyik lánya, Diali átkerül az Utópiába és ott törik derékba karrierje, fia pedig az Einstein-expedíció tagja lesz, aki a fény felé repül, felfedezni annak sajátosságait. Mindhármójuk sorsa tragédiába torkollik, kérdés, ki hogyan képes kikerülni ezekből a helyzetekből. Emilyt is megtapossa az élet, hiszen korszakos felfedezése mit sem jelent, amikor szembehelyezkedik az Alfa által meghatározottakkal:  csak éles esze és újabb felfedezése menti őt meg önmagától, és ítéli kizárólagos feladok teljesítésére. Emily ezen felül erős érzésekkel fordul családtagjai felé, de képes-e bárkit is megmenteni belőlük?

Szerintem olvassátok! Számomra letehetetlennek bizonyult.

Fülszöveg

A ​távoli Tanzer bolygón a tudományos pályára készülő Emily Schroeder és két kistestvére, a csillagközi felfedezésekről álmodó Kaito és a táncművészetért lelkesedő Diali az elsők közt észlelik az égbolton szupernóvaként felragyogó kozmikus jelenséget, amely ahelyett, hogy elhalványulna, egyre csak növekszik, és mintha az egész világmindenséget akarná felfalni.

Egyesek szerint ez az Univerzum haldoklásának elsőként észlelt pillanata. Az elmélet sokakat rettegéssel tölt el, míg másokat vallásos fanatizmusba kerget, mert senki nem tudja, mi történik, amikor a vakító fényár eléri a Földet. Emily, Kaito és Diali a maguk módján próbálnak szembeszállni a fenyegető apokalipszissel, és kénytelenek megkérdőjelezni mindazt, amit Univerzumról, létezésről és szabad akaratról gondolnak.

Markovics Botond (Brandon Hackett) évszázadokon és fényéveken átívelő regényében meghökkentő kozmológiai elméletek, nagyszabású szupertechnológiák és felfoghatatlan világokba tartó űrexpedíciók sorakoznak fel a civilizáció védelmében, miközben briliáns elméjű tudósok, halhatatlan diktátorok és elszánt vallási vezetők küzdenek vélt igazukért.


A Brandon Hackett álnéven író Markovics Botond 1975-ben született, és közgazdászként szerzett diplomát. Az első írásai 2002-ben jelentek meg nyomtatásban, amit az évtizedben több regény is követett. Az írói álneve is ebből az időszakból származik, elválasztandó az írást a hivatalos munkájától. Hackett regényeit 2012 óta az Agave Könyvek jelenteti meg: Az ember könyve egy olyan idegen világba kalauzolja az olvasót, amelynek lakói szagokkal kommunikálnak, és ahol az evolúció egészen más utat választott magának; Az időutazás napja és Az időutazás tegnapja szédítően vad kísérletezés az időutazás feltalálásával és annak következményeivel, míg a Xeno idegen fajok és kultúrák egymásra gyakorolt hatását tanulmányozza egy rendkívül sodró cselekményű történeten keresztül.Hackett jelenleg Budapesten él feleségével és két macskájukkal.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Agave Könyvek!

Kövess bennünket Facebookon!
Termékadatok
Cím: Felfalt kozmosz
Szerző: Markovics Botond
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalak száma: 496
Megjelenés: 2023. augusztus 31.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635981595
Méret: 208 mm x 147 mm x 34 mm