Kultúrpara

2023. február 28., kedd

Egy veszélyes szekta és bosszúszomjas feleségek két izgalmas regényben

Könyvajánló - Stephanie Wrobel: Ez ​fájni fog / Tess Stimson: Az ​enyém, vagy a tiéd sem

Két izgalmas regény a hűvös estékre: az egyikben egy testvérpár keveredik bele egy sötét szekta mindennapjaiba, a másikban pedig egy szemétláda pasi meghal, a fő gyanusítottak pedig az exfeleség és a jelenlegi feleség.

fokepalexandraketthriller.jpg

Elsőként jöjjön Stephanie Wrobel Ez fájni fog című regénye, amely elrepíti az olvasókat egy beteges szektába, a Bölcsesség Erdejébe. Megismerjük Kitet, aki igyekszik feldolgozni anyja halálát, gyászol, gyötri a bűntudat, közben igyekszik túlélni a monoton hétköznapokat. Majd rátalál a Bölcsesség Erdejére. Azt gondolja, hogy egy számára tökéletes lelkigyakorlatra, önismereti tréningre iratkozik be, amikor elmegy a magánszigetre, ahol a terv szerint egy hat hónapos képzés vár rá, ami után új emberként térhet haza.

A szigeten tilos a mobil vagy bármilyen kommunikációs eszköz, mert ezek csak elterelnék a figyelmet az önfejlesztésről, hátráltatnák a teljes önmagukká válásukat. Aztán telnek a hónapok és Kit testvére, Nat kap egy mailt, amelyben megfenyegetik, hogy elárulják a húgának mocskos kis titkát, ha nem teszi meg ő maga. Nat pánikba esik és úgy dönt elmegy Wisewoodba, hogy felkutassa a lányt. A terve, hogy tisztázza magát és együtt hazatérnek.

Érkezése után a szigeten egyértelművé teszik, hogy Nat nem szívesen látott vendég, plána amikor egyre tisztábbá válik számára, hogy egy furcsa rituálékkal megáldott kultusz szimpatotta be Kitet. A szigettel a történetbe érkezik egy érdekes karatker, Rebecca, a szekta vezetője. Célja, hogy a csoport tagjai legyőzzék félelmeiket, fájdalmaikat és ezáltal kihozzák magukból a maximumot. Kit is igyekszik megértetni nővérével, hogy életében nem volt még ilyen boldog, ezért itt akar maradni a szigeten.

8862542_5.jpg"- A tudomány bebizonyította, hogy nem lehet valakinek akarata ellenére átmosni az agyát. Nem lehet uralkodni egy másik ember elméje fölött. Az agymosás fogalmát Hollywood tette olyan ismertté. Ez jó kifogás a családtagok számára, hogy egy külső erőt vádolhassanak a szerettük helyett.
Pontosan ezt mondta volna bárki, akinek átmosták az agyát."

A regény eleje nagyon tetszett. A szekta megismerése, az érdekes, színes, naív vagy épp kissé tébolyult karakterek kavalkádja. Aztán lelassult a történet és egy lassan építkező thrillerben bontakozik ki a sztori. Akadnak veszélyes helyzetek, zsarolások, fenyegetések, fordulatok és nagy leleplezések. De vajon Nat képes lesz rávenni húgát, hogy hazatérjen vele? Vagy a testvérek vesztét okozza a Bölcsesség Erdeje?

Ez egy kissé megkavart regény kultuszokkal, szektával, testvéri kötelékkel, gyerekkori traumákkal, bizarr terápiás módszerekkel, hűséggel, szeretettel, kontrollal, manipulációval, félelemmel, fájdalommal, bántalmazással és titkokkal. Három nő szemszögéből, az időben ugrálva kerülnek elő a kirakós darabkái, hogy kapjon az olvasó egy sötét, de szórakoztató thrillert.

És most nézzük a második regényt: Tess Stimson Az ​enyém, vagy a tiéd sem. Ez a könyv nálam nyert. Érdekes, izgalmas, a szerző végig pontosan tudta, miként tarthatja fenn a feszültséget, hogyan fokozza az olvasó kíváncsiságát.

A történetet két nő szemén át követhetjük. Egy exfeleség és egy jelenlegi feleség. Louise-t elhagyta Andrew egy másik nőért, Cazért. A féltékeny, dühös, sértett Louise bosszúra szomjasan figyeli, ahogy volt férje új családot alapít egy másik nővel.

Louise kotorászik Caz múltjában, sötét titkot keres, amivel tönkreteheti annak az életét, aki elvette tőle a férjét. Érthető, hogy a két nő között nem éppen baráti a viszony. Aztán eljön az a bizonyos sötét nap: egy családi parti, ahol mindketten (azaz hárman Andrew-val együtt) részt vesznek, ahol mindenki élete fenekestől felfordul, amikor egy gyilkosság eredményeként a két nő Andrew véres holtteste felett áll.

És innentől indul a nyomozás. Vajon melyik feleség a tettes? A régi vagy az új? Netán egy harmadik fél? Természetesen a két nő egymásra mutogat, mindenkinek megvan a maga nézőpontja, a maga indítékai, a maga titaki és történetei.

Egyik nő sem győzött meg arról, hogy főnyeremény feleség lenne, bár időnként tudtam őket sajnálni. Viszont közben hamar rájövünk, hogy ez a csávó megérte a pénzét, és ezt semmiképp sem jó értelemben mondom. Louise-t elhagyta szinte napokkal azután, hogy megszületett második gyermekük. Ráadásul alighogy lement a válás már el is vette Cazt, ahol szintén nem volt fenékig tejfel az élet. Nap mint nap emlékeztette rá a nőt, hogy ő csak a második. A helyzet pedig semmit sem javult a közös gyerekük érkezésével sem. És ezek még csak nem is a legnagyobb hibái, bűnei.

az_enyem_vagy_a_tied_sem_b1_02.jpgSzerintem ebből a pasiból előbb utóbb bárkinek elege lenne, így kettejük háttérsztorija nem nagy segítség, ha indítékot keresünk, hogy megtaláljuk a gyilkost. A regény során kirajzolódik a kép egy rettenetes férjről, így egyre nehezebb nem arra gondolni, hogy megérdemelte. Látjuk a hazugságokat, a titkokat, mindenki védeni akar valakit, valamit és mindenki önző. 

Láthatunk rengeteg egészségtelen, mérgező kapcsolatot, hogy az emberek miként hatnak egymás életére. Kifejezetten tetszett, hogy a váltott nézőpont sztorijain és a kihallgatásokon, rendőri interjúkon keresztül áll össze a történet. Végig feszült, olvasmányos, izgalmas meglepő végkimenetellel. Első könyvem a szerzőtől, de remélem nem az utolsó.

A köteteket az Alexandra Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképekre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek őket a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Szörnyű családi titkok, eltemetett tragédiák

A tűz ítélőszéke

Villanás a sötétben

2023. február 27., hétfő

Helena titka

Egy asszony titkai a fia szemszögéből nézve, egy fejlődéstörténet, egy felnövés kínjai, egy örökség és a húsz évvel azelőtt történtek - ezzel a mondattal foglalható össze Lucinda Riley Helena titka című kötet. A tavaly elhunyt szerzőnek nem ez a legjobb regénye, de egynek elmegy. 




Könyvajánló

Lucinda Riley: Helena titka

Azt mondják, aki először vendégeskedik a Pandóra-házban, szerelembe esik. Helena titka innen indul, és eltelik több, mint 20 év, mire újra megfordul abban a házban. A szemnek gyönyörű épület Cipruson található, és ahogy Helenának, úgy neki is megvannak a maga titkai. Az ottlét sok emléket hoz felszínre, Helena kamasz fia is igyekszik a hely szellemének megfelelni, ugyanakkor küzd a felnőtté válás minden kínjával. Szeretne tudni az apjáról, de mindenáron meg is védelmezné az anyját - ami egyszerre természetesen kivitelezhetetlen. Amikor Helena találkozik első szerelmével a szigeten, minden a feje tetejére áll. Hogyan tovább?

A csodálatos helyszín sokat ad a történethez, a mediterrán tájleírások élvezetesek, szinte ott az olvasó a helyszíneken, és valamennyit kárpótolt abból, hogy végtelenül elhúzott a cselekmény, és Helena titka is sokára körvonalazódott. Egy kicsit több vagy legalább nagyobb rejtély elkelt volna a dramaturgiához.

Idézet a könyvből: 

Senkinek sem makulátlan az élete, akármit is mutatnak az emberek a külvilág felé.
A sors és a véletlenek egy ponton mindenkinek feldúlják a mindennapjait.

Semmiképpen sem  ez legyen a beugró Lucinda Riley könyvek olvasásakor, nagyrészt a többi regénye kifejezetten remekmű ehhez képest. Valami borzalmasan semmitmondó csevegés a történet egyharmada, a felénél indul be a cselekmény, de ugye, ki kezdi el a regényt a felénél olvasni? Az egyáltalán nem baj, hogy különbözik a szerző egyéb regényeitől sémára, de az probléma, hogy - finoman fogalmazva - tizenkettő egy tucat a cselekmény alakítása, kidolgozása. A mediterrán tájon játszódó történet éppen csak karcolja a felszínt, a családregény művészi beütéssel nem akar nagyot dobni, egyszerűen egy kamasz felnövés regénye, aki imádja az anyját és mindenáron meg akarja őrizni annak titkait. A helyenkénti részletesebb kidolgozás nagyon hiányzik neki, és valamivel kevesebb nyavalygás és jobban kihangsúlyozott rejtély is is jót tett volna a cselekménynek. Egynek elmegy történet, mert teljesen hihető, ugyanakkor abszolút kiszámítható. A cím kicsit megtévesztő, mert bár Helenáról szól, de a kamasz, majd huszonéves fia szemszögéből, aztán belép egy narrátor is, aki az aktuális háttértörténetről számol be az olvasónak.

Szóval, aki már olvasta a szerző egyéb, remek keretbe helyezett, megfelelően kidolgozott, szerkesztő által feszes cselekményvezetésűvé tett könyveit, ahol nincsenek értelmetlen, tucatnyi oldalas, nyögvenyelős kitérők, annak sajnos csalódás ez a mű. 

Fülszöveg

Egy varázslatos ház. Egy emlékezetes nyár.
Úgy tartják, hogy aki először vendégeskedik a Pandóra-házban, szerelembe esik…

Helena több mint két évtized után visszatér Ciprusra a családjával, hogy birtokba vegye örökségét, a Pandóra-házat, ahol kamaszként egy varázslatos nyarat töltött el. A gyönyörű épület és az asszony megannyi titkot őriz, amelyeket ez idáig oly gondosan rejtegetett a családja elől.
Kamasz fia, Alex nemcsak a felnőtté válás minden nehézségével kénytelen szembenézni, de mindenáron védelmezné varázslatos szépségű édesanyját. Hajtja ugyanakkor a kíváncsiság, hogy megtudja, ki is valójában az apja.

Amikor Helena a szigeten összefut élete első szerelmével, Alexisszel, a találkozás olyan események sorozatát indítja el, amely alapjaiban rengeti meg a nő múltját és jelenét is. Az asszony és a fia is tisztában vannak azzal, hogy ha kinyitják Pandóra szelencéjét, onnantól fogva az életük végérvényesen megváltozik. Vajon készen állnak rá, hogy ezt megtegyék?


Lucinda Riley Írországban született, karrierje kezdetén színésznőként több mozi- és tévéfilmben, illetve színpadi darabban szerepelt, majd huszonnégy évesen megírta az első regényét.
A könyveit eddig harminchét nyelvre fordították le, és negyvenmillió példányban keltek el világszerte. A regényeit számos nemzetközi elismerésre jelölték. A Sunday Times és a New York Times bestsellerszerzője. A világszerte népszerű és műfajteremtő A hét nővér-sorozatból várhatóan egy hétévados tévésorozat készül. A The Guardian Angels című gyerekkönyvsorozaton a fiával, Harry Whittakerrel közösen dolgozott.
Bár négy gyermekét az angliai Norfolkban nevelte fel, 2015-ben teljesült az álma, amikor házat vásárolt az írországi Nyugat-Corkban, amit mindig is az otthonának érzett. Az utolsó öt regénye már itt született. Rákbetegségét 2017-ben diagnosztizálták, 2021. június 11-én, családja körében érte a halál.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, General Press Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!
A képek a kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Helena titka
Eredeti cím: The Olive Tree/Helena's Secret
Szerző: Lucinda Riley
Fordító: Szigeti Judit
Kiadó: General Press Kiadó
Oldalak száma: 432
Megjelenés: 2022. augusztus 29.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634526537
Méret: 197 mm x 137 mm

2023. február 26., vasárnap

Villanás a sötétben

 Könyvajánló - Stacey Willingham: Villanás a sötétben

"Minden sorozatgyilkosnak van kézjegye. Mint a művész neve a festmények sarkában, vagy mint a húsvéti tojások a filmekben; a művészek elismertségre és hallhatatlanságra vágynak. Arra, hogy a haláluk után is emlékezzenek rájuk."

 

Hat kamasz lány tűnt el nyomtalanul a louisianai kisvárosból, amikor Chloe Davis még csupán tizenkét éves volt. A nyár végére az eltűnésükért felelős férfi kilétére is fény derült: Chloe édesapja az, aki bevallotta a gyilkosságokat. A férfit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miközben a családja megpróbálta túlélni a megdöbbentő bűntény traumáját.
Húsz év elteltével az immár felnőtt Chloe pszichológusként praktizál, és az esküvőjére készül. Rengeteget dolgozott azon, hogy a napjai nyugalomban és boldogságban teljenek. Ám ez az állapot törékenynek bizonyul: amikor egy tinédzser lány eltűnik, majd nemsokára még egy – aki ráadásul Chloe páciense –, a múltbeli nyár emlékei romba döntik Chloe életét. Vajon csak ő látja a hasonlóságokat a két bűnténysorozat között, vagy súlyosabb indítékok rejlenek az újabb gyilkosságok mögött?

Chloé 12 éves volt, amikor az apját letartóztatták hat fiatal lány meggyilkolásáért. Chloé ma pszichológus, az eskövőjére készül, de hirtelen eltűnik egy lány. Aztán még egy - Chloé egyik páciense. Mindenki gyanús, maga Chloé is, de megkérdőjeleződik az életfogytiglani börtönbüntetését töltő apja bűnössége is. Vajon mi történt azon a szörnyű nyáron, 20 éve? És most csak egy másológyilkosról van szó, vagy valaki jó viccnek érzi, hogy újra a frászt hozza a közösségre? Vagy tényleg nem Chloé apja volt a tettes 20 éve sem? De miért vállalta magára? És hol volt 20 évig?

Számtalan kérdés, aminek a nagy részére választ kapunk a regény folyamán. Jól megírt, izgalmas történet, egyszerre járunk Chloé traumatikus múltjában, azon a nyáron, 12 éves korában, amikor az egész világa darabokra tört, és ami hatással volt a pályaválasztására is, és egyszerre a jelenben. A váltás annyira gyors, hogy megesik, hogy párbeszéd közben váltunk jelenről a múltra, így néha csak kapkodom a fejem, hogy most mi van, eddig nem is hozzá beszélt - de a kis zavar ellenére is különösen tetszik ez a megoldás, mert életszerű, filmszerű. Nekünk is egy-egy szó, egy váratlan válasz, egy hanglejtés hoz elő rég elfeledett vagy sokszor csak eltemetett emlékeket, és hirtelen már nem ott vagyunk, hanem valahol egész máshol, a múltban. 

 Az otthon nem csak egy ház, egy halom tégla meg deszka, amit cement meg szögek tartanak össze. Ennél sokkal érzelmibb dolog. Az otthon biztonság. Az a hely, ahová hazamész, amikor kilenckor kezdődik a kijárási tilalom.

Csavaroktól sem mentes, pszichothrillerbe hajló krimi-thriller, és bár nem kiszámíthatatlan, azért tartogat meglepetéseket. Jól megírt kötet, amiben elsősorban nem magukra a bűncselekményekre, hanem a szereplők - elsősorban Chloé - belső világára, érzéseire és gondolataira nyílik rálátásunk, látjuk azt a hatalmas törést az életében, amit az okozott, amikor kiderült az apjáról, hogy hat fiatal lányt meggyilkolt. Főként Chloé szemén át szemléljük a világot és a történéseket - nagyon tetszett a lány észjárása, és Stacey Willingham nagyon jól adta át a legbelsőbb, legfelkavaróbb és legzavarosabb gondolatokat, az apró megérzéseket. Nem akciódús, de az olvasóra ható könyv, a belső zavar, a kétkedés, az érzések és gondolatok kavalkádja - mindez nagyon erőteljesen megjelenik a lapokon.



Stacey Willingham Amerikában, Charlestonban él a férjével, eredetileg újságíró szakon végzett, és dolgozott szövegíróként és marketinges vezetőként több ügynökségnél. A Villanás a sötétben az első regénye, amelyet már több, mint 30 nyelvre fordítottak le - ma elsősorban regényírással foglalkozik. Magyarul a General Press gondozásában, Szigeti Judit fordításában került kiadásra.

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

2023. február 25., szombat

Mit tanít nekünk Frida Kahlo?

Könyvajánló - Arianna Davis: Élj ​merészen! - Mit tanít nekünk Frida Kahlo

Mit tanít nekünk Frida Kahlo? Ebben a könyvben leckéket, inspirációt kapunk az ikonikus művész életéből, hogy miként éljünk teljes életet, alkossunk szabadon, sose adjuk fel önmagunkat, s mindig álljunk ki az igazunk mellett.

Frida Kahlo nevét nem csak a művészetre nyitott emberek ismerik, hisz a 20. század egy igazi emblematikus figurája. Lehetetlen nem ismerni ezt a különleges nőt, ráadásul az elmúlt években előtérbe került, neve teljesen összefonódott a feminizmussal, talán híresebb, mint valaha.

Arianna Davis Élj merészen! című könyvével betekintést nyerhetünk az ikonikus művész életébe. Ez a kötet tökéletes választás azoknak, akik szeretnék kicsit jobban megismerni Fridát, ráadásul mindezt szórakoztató, olvasmányos formában tele érdekességekkel. Képet kapunk Kahlo életéről és munkásságáról is. A művész több mint kétszáz festmény készített, amelynek harmada önarckép. Utóbbit azzal indokolta, hogy önmagát ismeri a legjobban. Ami jól látszik is alkotásain, kendőzetlen igazság, magabiztosság és bensőséges ábrázolás. Talán így tudnám leginkább jellemezni a munkáit.

Élete során rengeteg nehézséggel kellett megküzdenie, kezdve a gyermekbénulással hatéves korában, majd 18 évesen egy tragikus buszbaleset is hagyott maradandó sérüléseket. Egész életét fájdalom és betegségek kísérték. De bármi is állta útját, mindig képes volt szenvedélyesen élni, így sokan tanulhatunk tőle, hogy miként élhetünk rettenthetetlenül, szabadon, nyitottan a világra.

"NEM VAGYOK BETEG.
ÖSSZE VAGYOK TÖRVE.
DE AMÍG FESTENI TUDOK,
BOLDOG LESZEK, HOGY ÉLEK."

Sosem félt megmutatni tökéletlenségeit. Önarcképeivel is a női szépség sztereotípiáit akarta megkérdőjelezni. Rendkívül inspiráló személyiség és látva a nehézségeket, a szerelmi csalódásokat és, hogy mennyi energiájába került, hogy ne férje árnyékában kelljen élnie.

Mindenki meríthet a kötetből, hiszen számos tanulsággal kínálnak a benne foglalt történetek. A legfontosabb, hogy az életünk bármely területén élhetünk bátrabban, de mindig maradjunk hűek önmagunkhoz és ne féljünk önmagunk lenni álarcok, megkötések nélkül. Legyünk nyitottak, merészek. A kockázatvállalás hozhat ugyan kudarcot, de attól is csak többek leszünk, hisz tanulhatunk belőle. Legyen szó akár barátságról, szerelemről, intimitásról, kreativitásról, érdemes feltenni a kérdést, hogy "Vajon most mit tenne Frida?".

Mindenkinek megvannak a maga harcai, hullámvölgyei, de Davis könyvében látjuk, hogy bármilyen akadály leküzdhető teljesen mindegy, hogy milyen fájdalom, szenvedésről beszélünk. Frida Khalo lenyűgöző módon küzdött meg a mindennapos fájdalmakkal, van mit tanulni tőle. Igazi példakép, aki bőven megérdemli, hogy ikonná vált.

Arianna Davis Élj merészen! című könyvének, és persze Frida Khalónak köszönhetően bárki is veszi ezt a kötetet a kezébe, garantált, hogy kap néhány tippet, hogy ne csak elszaladjon mellette az élet, hanem élje meg élete minden pillanatát.

9028532_5.jpgKöszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak!

A kötet a borítóképre kattintva megrendelhető kedvezményes áron a kiadó oldalán.

Kövess minket Facebookon

Főkép: fb.com/jaffakiado

Egy hétköznapi ember különleges élete - Paul Newman

Ismerkedj meg a piszkos génjeiddel!

Sose add fel!

2023. február 24., péntek

Visszajövök érted

Ha megkapod az élettől a második esélyt, ki lenne olyan bolond, hogy elszalassza? A Visszajövök érted című kiadvány főhőse, a jósvádájú, sikeres pszichiáter pontosan ezt a második esélyt kapja meg. Mert hiába nagymenő és gazdag, élete kiüresedett, ő maga kiégett, úgy néz ki, hiába gondolta azt, hogy a mélyszegénységből csak úgy lehet kitörni, és boldogságot lelni, ha mindenkin átgázol. De a második esélyek nincsenek ingyen, és nem biztos, hogy minden úgy alakul, ahogy azt főhősünk elképzelte. Eleve elrendelés vagy véletlenek összjátéka keseríti a sorsunk feletti irányítást?

Könyvajánló
Guillaume Musso: Visszajövök érted

”Ha az élet nyújt egy második esélyt, ki olyan őrült, hogy elszalassza?” - ez az alapvetés Guillaume Musso Visszajövök érted című művének. Tényleg, ki olyan bolond, hogy nem élne vele? Ethan Whitaker jósvádájú pszichiáter, akit imádnak páciensei, hivatásában óriási sikereket ér el, bár... ő maga messze nem követi klienseinek adott tanácsait, hogyan élhetnének boldogabban, kielégítőbben, könnyebben. Ezeket a hatalmas sikereket azért tudta / tudja elérni, mert 23 éves korában hozott egy óriási horderejű döntést, amellyel egérutat nyert középszerű élete elől - onnantól nem foglalkozott azzal, hogy a karrierje érdekében kin és hogyan gázol át: akarta, kellett neki az amerikai álom, és nem volt semmi, amit ne áldozott volna fel a cél érdekében. Amikor viszont ott áll a siker kapujában, kénytelen rádöbbenni arra, amit közhelyes mondattal úgy lehet jellemezni: a pénz önmagában nem boldogít. Meditál élete sikerein, kiégve, boldogtalanul szemlélődik, és azon tűnődik, mivégre volt is ez az egész.

- Amikor az ember még gyerek, azt hiszi, a szülei tökéletesek, és vakon imádja őket. Később azt hiszi, hogy gyűlöli őket, mert nem olyan tökéletesek, mint hitte, mert csalódnia kellett bennük. Még később az ember megtanulja elfogadni a hibáikat, mert ő maga sem hibátlan. Talán ez jelenti azt, hogy felnövünk.

2007. október 31-e bekövetkeztekor új esélyt kap - de még inkább lesújt rá a végzet -, méghozzá háromszor is, hogy egy élet rossz döntéseit, tévedéseit, önsorsrontásait, hazugságait 24 óra lefolyása alatt rendbe hozza. Ez Musso egyik legjobb regénye, amelyben az egzisztencializmuson túl az eleve elrendeltetést vizsgálja: ki irányít? Az egyén vagy a sors? Valóban, minden ember életében van egy pont, ahonnan nincs visszaút? Tényleg csak “azok takaróznak a végzettel, akik nem vállalják a felelősséget az életükért"? Ethan azon töpreng, képes-e változtatni azon a bizonyos nap eseményein, ha újraélheti azt. Háromszor is. Minden alkalommal más és más kimenetele lesz az újrázásnak, kérdés, hogy azokkal elégedett lehet-e?

Izgalomból és fordulatokból nincs hiány ebben az idősíkok között váltakozó lélektani műben sem, és bár 13 éve jelent meg először magyarul a boltok polcain, semmit sem veszített varázsából. Kellően csavaros, kellően elsöprő lendületű, kicsit időutazunk is, krimiszál, misztika és romantika is van benne: mi kell még? Akik kedvelik az efféle egyveleget egy kötetben, azoknak letehetetlen lesz, keresni fogják az időt arra, hogy haladjanak a szöveggel - még akkor is, ha esetleg a végkifejletet laposkának találják majd. Ez nem baj, és végül is, csak az a fontos, hogy valamiféle reményt találjon abban az olvasó, hogy mindig van mit tenni, ha reménytelennek látszik is a helyzet. Kiváló érzékkel megírt könyv, ahol néha a tegnap a holnapnak a mája. Vagy valami ilyesmi. Na. Már megérte kézbe venni, nem?

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

"A ​francia Coelho” új sikerkönyve!

Ethan, harmincas pszichiáter, gazdag, híres, jóképű. A siker azonban nem adta könnyen magát. Ethan Boston egyik szegénynegyedében nőtt fel, és napról napra elégedetlenebb volt az életével. Huszonharmadik születésnapján döntő lépésre szánta el magát; egy New York-i kiruccanáson kilépett addigi életéből, egy forgalmas utca sarkán örökre eltűnt barátja és menyasszonya szeme elől…

Tizenöt évvel később Ethan szédelegve ébred manhattani luxusjachtján. Egy ismeretlen, vörös hajú nő fekszik mellette. És ezzel kezdetét veszi egy rémálomszerű nap… amelyeknek a végén egy kórházi műtőasztalon találja magát, három pisztolygolyóval a testében. Vajon elkerülhető az elkerülhetetlen? Vagy minden ember életében van egy pont, ahonnan már nincs visszaút?


Guillaume Musso Franciaország egyik legsikeresebb kortárs írója. Fordulatos, finom humorú és az élet szépségébe vetett hittel teli regényeit huszonnégy nyelvre fordítják. A Visszajövök érted! páratlan utazás, amelyet végigjárva kicsit máshogy tekintünk saját életünkre is.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Park Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!
A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: Visszajövök érted
Szerző: Guillaume Musso
Kiadó: Park Kiadó
Oldalak száma: 344
Megjelenés: 2022. július 25.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789633558522
Méret: 210 mm x 140 mm

2023. február 23., csütörtök

A Patkánysziget és más történetek

 Könyvajánló - Jo Nesbø: A Patkánysziget és más történetek

Jo Nesbø neve ma már azok előtt sem ismeretlen, akik soha egyetlen könyvét sem olvasták, vagy esetleg nem is szeretik a skandináv krimiket. Nos, ezek a történetek nem is azok - inkább sci-fibe hajló különleges történetek, amelyekben megcsillogtatja, hogy némi agymenésért neki sem kell a szomszédba mennie.




Az embernek minden körülmények között harcolnia kell önmagáért. Például amikor egy posztapokaliptikus világban egy felhőkarcoló tetején várja, hogy evakuálják, miközben a tömeg az utcán küzd a túlélésért. Vagy amikor tudósként rátalál az örök élet képletére, amelyet meg kell semmisítenie, mielőtt túl késő lenne. Esetleg ha ugyanabba a lányba szeret bele, mint a barátja. Akkor pedig mindenképpen, ha egy bérgyilkoscsata közepén találja magát. De bármiért is küzdjenek a kötet öt novellájának szereplői – a hatalomért, az igazságért, a bosszúért vagy épp a szeretteikért –, egy biztos: ahol vannak túlélők, ott mindig vannak áldozatok is…

Nesbø ebben a novelláskötetében más vizekre evez, és a megszokott krimi-thriller-családdráma-társadalom vonal helyett, de leginkább mellette a sci-fi világában kalauzolja olvasóit, akad itt időutazás, járvány, disztópikus jövő, társadalmi problémák és persze a mindezek árnyékában meghúzódó, de épp ezeket irányító és kiváltó emberi kapcsolatok és vágyak. 

Megesküdött magának, hogy ezentúl csak olyan egészséges, organikus anyagokat visz be a szervezetébe, mint a kokain, és rájött, hogy muszáj pénzt szereznie, méghozzá gyorsan.

A kötet öt történetet tartalmaz, rövidebb-hosszabb novellákat, amelyek néhol már kisregénybe hajlanak. A paletta sokkal színesebb Nesbø első novelláskötetéhez képest, nem csak a témákat tekintve, de az írások színvonalát is. Némelyik történet kissé kapkodónak, kidolgozatlannak hatott, némelyik túlságosan sablonos volt vagy éppen egysíkú, kétdimenziós, tipizált karaktereket vonultatott fel, máshol a háttér ismertetése volt a terjedelemhez képest túlságosan terjengős. De mégsem hazudtolta meg önmagát: mindegyik írásban fellelni Nesbø írói zsenijét, a különleges csavarokat, amiket alkot, mindegyikben akadt valami egyedi, és persze mindegyik morális kérdéseket feszeget. 


És mivel az egyensúlyozás főként koncentrációt igényel, az agyam ideiglenesen elnyomta a félelmemet, aminek abban a helyzetben semmilyen haszna nem lett volna. Pszichológusként és bérgyilkosként is az a tapasztalatom, hogy az emberek bizonyos körülmények között meglepően racionálisak tudnak lenni.

A legjobb közülük számomra kétségkívül A kabócák volt, de szorosan ott van a nyomában Az adatmegsemmisítő is. A címadó A Patkánysziget a leghosszabb, de egyben a leggyengébb is szerintem. Az előző novelláskötet ötlete, a féltékenység sokszínűségét bemutató A féltékenység-szakértő és más történetek  szerintem sokkal erősebb volt, sokkal jobb, kidolgozottabb és ötletesebb történettel. De ehhez hozzátartozik, hogy a krimi-thriller az egyik kedvenc műfajom, a sci-fi, disztópia viszont sokkal távolabb áll tőlem.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!

2023. február 22., szerda

A történelem leghírhedtebb merényletei

Könyvajánló - Jonathan J. Moore: A történelem leghírhedtebb merényletei

"A könyv Agamemnón és III. Ramszesz meggyilkolásától II. Pál pápa, Andy Warhol és Reagen elnök sikertelen merényletén át egészen az arab tavaszig, Kadhafi "szelfis" meglincseléséig ível, és vezeti át az olvasót. Rafinált, ügyetlen vagy épp fanatikus elkövetőkkel vagy hősökkel ismerteti meg az érdeklődőt, akikre szörnyű sors várt (Figyelem csak FELNŐTT olvasóknak!). Olvashatunk benne híres maffialeszámolásokról és a történelmet más irányba fordító véres eseményekről."

fokepmerenylet.jpg

A Kossuth Kiadó szép sorban elhozza magyar nyelven az olvasóknak Jonathan J. Moore érdekességekkel telepakolt könyveit. A szerző foglalkozott már szektákkal, titkos társaságokkal, felfedezésekkel és halálbűntetésekkel is, A történelem leghírhedtebb merényletei című kötetében pedig olyan gyilkosságokat gyűjtött össze, amelyek felborzolták a történelem folyását.

A szerző hét fejezetre bontva gyűjtötte össze a merényleteket. Olvashatunk uralkodókról, politikai vezetőkről forradalmárokról, hírességekről, maffiózókról, de olyanokról is, akik eltakarításában a demokráció nem segített, így maradt az agressziv megoldás és a kötet végére jutott egy fejezet azoknak, akik megúszták az ellenük irányuló merényletet.

Egy sikeres gyilkossághoz csupán a megfelelő pillanatra van szükség. Ezeket a pillanatokat használták ki az olyan elkövetők is, mint Brutus, ki császára ellen szövetkezett és egy késsel oltotta ki Caesar életét, aki mellett tucatnyi római császár neve bukkan fel egy összefoglalóban a "Római császárok véres végzete" címmel.

Számos híres-hírhedt gyilkosság részletes leírását olvashatjuk, mint például IV. Henrik, I. Pál, Abraham Lincoln elnök története vagy épp II. Miklós cár és családjának a véres lemészárlása. Moore könyvében nemcsak a merényletek körülményeit ismerjük meg, hanem a helyszínt és természetesen a fegyvereket. A történelem során a gyilkosok kreativitása határtalannak bizonyult. Brutális forró vassal való kivégzés, különféle tőrök, kések, mérgek általi halál és persze a klasszikusnak számító pisztolyok is szép számmal akadnak.

Talán az egyik legbizarabb fegyver, amivel találkozhatunk a kötetben az első, 1920-ban elkészült fegyverré alakított toll, mely hamar népszerűvé vált a titkos ügynökök között. Apró volt, könnyen elrejthető, ráadásul akár méreggel, ciánnal is megtölthették a lövedéket. Utóbbi például a KGB leghatékonyabb fegyverévé tette.

800px-tupac_graffiti_vlasotince_serbia.jpgNemcsak a politikai merényletek voltak meghatározóak a történelem során, hisz ki ne emlékezne például John Lennon tragédiájára vagy számos zenész, mint Notorius B.I.G. és Tupac halálára, bár gengszerbandák tagjaként sajnos nem is voltak ezek olyan meglepőek, ahogy a maffián belüli leszámolások sem. Nem úgy, mint Versace halála, akit egy mentálisan zavar férfi lőtt le a saját otthona előtt.

Persze nem csupán egy jól kivitelezz merénylet okozhat káoszt, széthúzást vagy akár polgárháborút. Bár érdekes eljátszani a gondolattal, hogy mi történhetett volna, ha az 1933-as merénylet sikerrel zárul és Hitler életét veszti, de ugyanez igaz az 1981-es merényletet megúszó Ronald Reaganre is.

Ez egy érdekes, olvasmányos, rengeteg fényképpel, illusztrációval tarkított kötet, amely egy-egy gyilkosságon vagy épp gyilkossági kísérleten keresztül mutat be egy-egy kulcsfontosságú történelmi eseményt. Érdekes szereplők, politikai játszmák, bizarr fegyverek, merész orvgyilkosok. Bárkinek ajánlom ezt a könyvet, aki a történelem sötét, sorsfordító pillanataiban elmélyedne kicsit.

coveratortenelemleghirhedtebb_20210616_1012_56.jpgA kötetet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron elérhető a kötet a kiadónál!

Kövess minket a Facebookon is!

Nagy Sándor, a hódító

Az utolsó császárné

Több mint 1000 vizuális jel értelmezése

2023. február 21., kedd

Bánat és öröm - avagy hogyan lehet a bánatról vidáman írni?

„Érdemes kideríteni, vajon miért a maga házát égeti fel folyton az ember.” - talán ez a mottó fedi le a legalaposabban Meg Mason Bánat és öröm című regényét, amely a KULT Könyvek-sorozatban jelenik meg február utolsó napjaiban. Ahogy a kiadvány gondozója, a 21. Század Kiadó egy mondatos ajánlójában írja: "Egy család, egy házasság és egy krónikus betegség tökéletes tempójú, sötét humorú és megindító portréja." Martha és Patrick története nemcsak egy házasság tablója, de a lelki egészség elhanyagolásáé, az apró kis önáltatásoké, melyek végül élethazugságokhoz és a kapcsolatok széteséséhez vezetnek. (Ez az első ajánló, amit szipogva írtam. Bizony, én, a kemény, cinikus, vén csataló.) 


Könyvajánló
Meg Mason: Bánat és öröm

Ki hinné, hogy az is ellenszenves a feleség számára, ha a férjét mindenki nagyon kedvesnek találja? Pedig Marthaval pontosan ez a helyzet, továbbá idegesíti, hogy Patrick "már megint azt csinálja az állkapcsával", hogy hét éve laknak azon a címen, de a férj még mindig beüti a navigációba a címüket városon belül is, hogy "órákig" képes egy étlapot tanulmányozni rendelés előtt, az olvasó pedig csodálkozik, hogy ilyen apróságokon kiborulhat egy feleség, amíg meg nem érti, hogy mindezek csak a jéghegy csúcsát jelentik. A mélyben sokkal nagyobb problémák húzódnak meg, és amikor a feleséget már az is idegesíti, hogy vesz levegőt a másik, vagy túl hangosan pislog, akkor tulajdonképpen vége mindennek.

Két ember házasságban összekerül, akik előtt nincs minta a családi élet normális működését illetően - eleve kudarcra ítélt vállalkozás? Első pillantásra úgy néz ki, de aztán lesz-e kibontakozás? Martha 17 éves kora körül mentálisan megbetegedett, Dúdolkából a Ház Rezidens Kritikusa lett. Anyja azelőtt is képes volt szemétkedni bárkivel, de onnantól Martha lett a célpontja, mert a lány bármikor képes volt kihozni belőle a legrosszabbat. Egyetemi képzését sem képes rendesen folytatni, mert az apja szobáján kívül sehol sem érzi jól magát. Házasságkötése után sem maradtak abba a problémái, pl. ha nem értett egyet a férjével, dobálni kezdte, villával, hajszárítóval, de igazi nagy baja akkor lett, amikor Patrick egyedül elutazott az apja esküvőjére: minden fekete lett körülötte, plusz az utcáról behallatszó légkalapács zaja egyszerűen megőrjítette. Indulatait képtelen volt kezelni, számtalan telefont vert már földhöz, ha rossz hírt kapott rajta, stb. A férj úgy gondolta, a levegőváltozás kedvező lehet az állapotára, ezért Londonból Oxfordba költöznek. Persze, a probléma nem a lakóhelyben volt, aminek cseréjétől megváltást vártak... az új helyen is gyakran előfordult, amikor a rettegéstől és tompaságtól és a mindent elemésztő depressziótól fel sem tudott kelni onnan, ahová épp zuhant, míg Patrick érte nem ment és ki nem rángatta belőle. Orvostól orvosig hurcolta az anyja, később a férje, csak kapta a különböző antidepresszánsokat, és óva intették a gyerekvállalástól.

Egy házasságban mindig van valami olyan súlyos bűn, amiért nem lehet bocsánatot kérni. Ehelyett amikor a kanapén a tévét nézi az ember, és eszi a vacsorát, amit a férje azalatt főzött, amíg ő a kórház után lezuhanyozott, azt mondja: – Patrick… – Igen. – Finom lett ez a szósz.

Martha a depressziója miatt folyamatosan áldozatszerepben tetszeleg (aki szenved, azt nem lehet felelősségre vonni semmiért, nem?), őt meg kell érteni, ő nem akar ilyen lenni, csak ilyen és kész, őt szeretni kell, őhozzá igazodni kell, és nem tűri a néha az állapotából adódó, máskor (jó periódusaiban) pedig egyszerűen kínos és elviselhetetlen viselkedésére vonatkozó, személyre szóló kritikákat. Amikor végre 40 éves korában egy orvos megállapítja a tényleges diagnózist, ÉS azt is megemlíti, hogy az erre szedett gyógyszerek mellett simán vállalhat gyereket, Martha egyszerűen összeomlik, és az egész világra haragszik, benne főleg közvetlen hozzátartozóira, őrájuk, ha lehet, hatványozottan: büntetni akarja őket. A ki nem beszélt, elhallgatott tények egyszeriben szakadékot teremtenek közöttük, és nagyon nehéz ismételten akárcsak köszönni is egymásnak. Lesz-e ebből kibontakozás? Martha döbbenettel szembesül azzal, hogy nem az övé a világ minden problémája, hogy nem mondhatja meg senkinek sem, mi a legjobb annak a másiknak, hogy 40 évesen már nem viselkedhet folyamatosan gyermeki infantilizmussal a szenvedései és a betegsége ellenére sem. De addigra, mire erre rájön, minden hidat felégetett maga mögött. Hogyan tovább?

Mi a megoldás, mi a mű tanulsága? Nincs értelme a végtelenségig gyereki énnel büntetni a környezetet, hozzátartozókat, barátokat csak azért, ami az egyénnel megtörtént. Nem a tied a világ minden problémája (ahogy írtam pár mondattal feljebb már egyszer), nem vagy egyedül a problémáddal. Nem érdemes az áldozat szerepébe belemerevedni, hiszen a rossz dolgok nagyon gyakran nem értünk, vagy ellenünk történik meg velünk, hanem csak úgy megtörténik. Senki sem akar rákos lenni, mentális beteg lenni, vihar sújtotta házban lenni az esemény megtörténtekor, hanem azok leszünk és éppen ott vagyunk. Nem büntetésből, nem készakarva, hanem ezt dobta a sors, a véletlen, az események összjátéka. A kérdés "csupán" annyi, ki mihez kezd a fentiekkel. Az élet nem fekete-fehér, olyanok vagyunk, amilyenek vagyunk, egy ponton túl nem tudunk és nem is akarunk finomítani legbelsőbb lényünkön. Senki sem ígérte meg nekünk, hogy az életünk minden pillanatában boldogok leszünk, a krízisek folyamatosan jönnek-mennek mindenki életében. De hogy a lehető legtöbb pillanatban örömünket leljük és tőlünk telhetően boldogok legyünk, az bizony csak rajtunk múlik. 

Normális mértékű szomorúságot éreztem, ami mindig arányos volt azzal, ami történt, meg a következményeivel is. Ily módon pedig Patrickkel is normális lettem. Bárki megmondhatta volna, hogy az adott helyzetben így viselkedik minden normális feleség – aki történetesen utálja a férjét.

A mentális beteg környezete pedig ugyanúgy szenved. Maradjunk annyiban, hogy nagyon nehéz szerelemmel (de akár testvéri vagy baráti szeretettel) szeretni azt az asszonyt, aki a legváratlanabb időszakokban egyszerűen annyira rosszul van, hogy a kezét sem tudja felemelni, segíteni nem hagy magán, mentális állapotát képtelen kézben tartani, folyamatosan következetlen, minden semmiségen felkapja a vizet, akinek nem lehet komolyan venni egyetlen elképzelését sem. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy mentális betegségéről nem tehet Martha, ez nem gyógyul arra a mondatra senkinél sem, hogy szedd össze magad, asszony. Bizony, az eszköztelennek, magát tehetetlennek érző hozzátartozó gyakran mindennap végén feladja a mentális beteggel kapcsolatban a megértést és a törődést - hogy  minden reggel újra kezdje az egészet. Akkor is szereti, ha elviselhetetlen, akkor sincs egyedül, ha magányosnak érzi magát, és a megbocsáthatatlant is  megbocsájtja. Mert ott van neki. Akkor is, ha látszólag minden este feladta. Mindezt írta meg remek dramaturgiával, élő, papírról lelépő párbeszédekkel és fekete humorral a szerző. (Igen, humorral. Helyenként visítottam a röhögéstől, ezt nem lehet szebben leírni.) (Bónusz: még sosem írtam papírzsebkendővel felszerelkezve, szipogva egy könyvajánlót.) Irodalmi eszközeivel képes volt elérni, hogy ne tegyem le a kötetet, minden ellenérzésem és a nehéz téma ellenére olyan szöveggel operált, amely vitt magával. (Hatott rám, ami a KULT Könyvek-sorozat sajátossága.) 

A mű első harmada kifejezetten idegesítő, pláne nekem, a talpraesett, majd én megoldom, na ne szórakozz velem habitusú egyénnek. Realista, gyakorlatias észjárású emberek semmiféleképpen se kínlódjanak ezzel a művel, írtam le magamnak ezen az első egyharmadon agonizálva, mert idegrohamot kapnak Martha saját állapota érdekében (vagy ellenében?) meghozott anyagi és mentális döntéseitől. (Drága esküvői ruha adományba adása, jegygyűrűje ellenértékén apjának vesz számítógépet, a többit eladományozza, a jó kis munkahelyére nem megy vissza dolgozni, mert az első hebehurgya esküvőjére emlékezteti, kiborul minden említésre sem méltó semmiségen, brrrrrrrrr!) Nos, abszolválva a teljes történetet, azt javaslom, lendülj túl ezen az első egyharmadon! Nincs mese, egy mentális beteg élete felületesen nézve ilyen: idegesítő, nem ráció szerinti, értelmetlen, ereimet helyben felvágom tőle fílingű. A második harmadánál kezdenek összeérni a sorok, a szerző viszi befelé az erdőbe az olvasót, kikacsint rá, hogy van itt még más is, mélyebb összefüggések IS, jómagam pedig megbűvölve kúsztam utána, de folyton visszanézegetve, hogy azért fenntartom magamnak a jogot a menekülésre (+ a könyv falhoz verésére), ha nagyon nem tetszene, amit láttatni akarsz, szerzőkém. És nem tetszett, de nem menekültem, mondván, ha eddig eljutottam, MOST MÁR tudni akarom, van-e megoldás. Így értem a harmadik harmad végére, és aztaq..a nyögéssel csuktam be a kötetet. Muszáj volt eltávolodnom a cselekménytől, hogy objektíven írhassak róla. Többször átolvasva ezt a cikket, háááát... ez a célkitűzés nem sikerült maradéktalanul. De nincs ezzel semmi baj sem. Ezzel sem.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Sunday Times Bestseller

Women’s Prize for Fiction – jelölés

„Hihetetlenül sokrétű és végtelenül humoros... Miközben olvastam, elkezdtem listát írni, ki mindenkinek akarom elküldeni, de aztán rájöttem, minden ismerősömnek.” − Ann Patchett

Martha Frielt mindenki okosnak és szépnek tartja. Azt mondják neki: zseniális író vagy, és életed minden napján szeret téged egy férfi, Patrick, a férjed. Martha anyja szerint nincs mindenkinek ilyen szerencséje.

Akkor mégis mi a gond? Tizenhét éves korában bomba robbant az agyában, és egyszerre minden megváltozott. Most lassacskán negyvenéves. Nincsenek barátai, gyakorlatilag munkája sincs, és gyakran szomorkodik. És miért dönt úgy Patrick, hogy kilép a házasságból?

Vajon sikerül Marthának helyrebillentenie az életét? Képes lesz rá, hogy mindent elölről kezdjen, és egy boldogabb véget írjon az eddigi történethez?


Meg Mason ausztrál író. Öröm és bánat című regénye bekerült a 2022-es női szépirodalmi díjra, valamint az év könyvének választotta: Times, Sunday Times, Guardian, Observer, Independent, Mail on Sunday, Evening Standard, Spectator, Daily Express, Irish Times, Irish Examiner, Irish Daily Mail, Metro, Critic, Sydney Morning Herald, Los Angeles Times, Stylist, Red és Good Housekeeping.
A Financial Times, a Vogue és a The New Yorker újságírója volt. Íróként Jane Austen és George Saunders hatott rá.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!
(Még előrendelhető státuszú, élj a kedvezménnyel!)

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a 21. Század Kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok

Cím: Bánat és öröm
Eredeti cím: Sorrow & Bliss
Szerző: Meg Mason
Fordító: Endreffy Kata
Kiadó: 21. Század Kiadó
Sorozat: KULT Könyvek
Megjelenés: 2023. február 27.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635683130

2023. február 20., hétfő

A világ első nemzeti parkja - a Yellowtsone

 Nemzeti parkok a világ minden tájáról - Yellowstone Nemzet Park, USA

A világ legelső nemzeti parkja a csaknem 9000 négyzetkilométer kiterjedésű Yellowstone, amelynek neve mára fogalommá vált. Ismerjük meg jobban a hamarosan 151 éves nemzeti parkot!




A hatalmas park (csak viszonyításként: Bács-Kiskun megye 8445 négyzetkilométer) az amerikai Montana, Idaho és Wyoming államok területén fekszik, és a védelemnek hála egyike a Föld utolsó nagy érintetlen ökoszisztémáinak. A térség egy ún. nyugvó szupervulkán területén fekszik, sokezer évvel ezelőtt egy hatalmas erupció helyszíne volt, aminek során vulkáni hamu terítette be a teljes Közép-Nyugatot (USA középső északi 12 állama kb.), Mexikó északi részét és a Csendes-óceán partközeli részeit. Az elmúlt 2 millió évben háromszor tört ki a Yellowstone szupervulkán, utoljára kb. 640 ezer éve. Szupervulkánnak az olyan hatalmas kiterjedésű és erőteljes vulkánokat nevezzük, amelyek képesek egyszerre több, mint 1000 köbkilométernyi anyagot kilövellni, és a kitörés olyan nagy területet érint, hogy egyben klímaváltozást is okoz.




Ha a Yellowstone ma kitörne, a környező államokban minden élőlény azonnal elpusztulna, és több tonnányi kéngáz kerülne a levegőbe, aminek hatására Észak-Amerika teljes élővilága néhány órán belül megsemmisülne. A hamu 3 napon belül elérné Európát is, majd az ún. vulkáni tél következne, ami miatt 12-15 °C fokkal csökkenne az átlaghőmérséklet, és szinte világszerte megbénulna az élet. 

Az biztos, hogy ez a vulkán ki fog törni egyszer - hogy mikor, az kb. megjósolhatatlan. De most még egy gyönyörű és színes élővilágnak ad helyet - amely éppen a korábbi kitörések nyomán kialakuló gazdag talajnak is köszönhető.




A Yellowstone területén nagyjából 11 ezer éve jelent meg az ember, az itt található obszidiánból készítettek szúró- és vágóeszközöket, amelyekből találtak példányokat a távoli Mississippi völgyeiben is, ami bizonyíték arra, hogy a korai indián-törzsek kereskedtek a távolabb élőkkel is. 1806-ban a Lewis és Clark-féle expedíció egy tagja, John Colter elszakadt a társaitól, és 1807 telén keressztülvágott a mai Yellowstone északi részén. Miután összetűzésbe keveredett néhány indián-törzzsel, és felépült, pokolbéli tájakról számolt be, bugyogó folyókról és feltörő gejzírekről - ekkor még lázálomnak, hallucinációnak, vagy egyenesen mesének hitték beszámolóját, ám a következő években egyre több prémvadász is ugyanilyen élményekről számolt be. A későbbi évtizedekben több kutatóexpedíció is indult a térségbe, de vagy meghiúsultak, vagy olyanok járták be, akiknek a szava nem számított túl hitelesnek, aztán az amerikai polgárháború megakasztotta a törekvéseket. Az első igazi expedíció, amely bejárta a terület egy részét és pontos naplót is vezetett, az 1869-es Folsom-expedíció, majd egy évre rá Washburn-Langford-Doane-expedíció, amelynek tagjai között földmérő, geológus és író is volt. Mintákat vettek a talajből, vízből, tanulmányozták az itt élő állatvilágot. C. Hedges javasolta először 1870-ben, hogy a terület kapjon védettséget.




1871-ben egy nagyszabadású kutató-expedíció során fotográfiák és festmények is készültek a Yellowstone ikonikus helyszíneiről, élővilágáról, majd részletes jelentést írtak az amerikai kongresszusnak, aminek nyomán 1872 március 1-jén kivették a területet az elárverezendő földek közül, és létrehozták a világ első védett nemzeti parkját. Langfordot nevezték ki a park élére, ám ekkor még állami támogatást nem kapott, így eszközök és emberek híján a területen nem tudták betartatni az aláírt törvényeket, így rengeteg orvvadász és egyéb károsította veszélyeztette ezt az egyedülálló ökoszisztémát. 

1877-től kezdve biztosítanak állami pénzt a terület védelmére, az első parkőr pedig Harry Yount volt, akit Philetus Norris, a Yellowstone második parkfelügyelője bérelt fel. Ettől kezdve fokozatosan, évről évre egyre több látogató szerette volna bejárni az egyedülálló területet, és a látogatószám növekedésével nőtt a védelemre és a fenntartásra fordított állami keret és emberi erőforrás is, ekkor dolgozták ki azt a rendszert, amely szerint - kisebb-nagyobb módosításokkal - a mai napig is működnek a nemzeti parkok, legalábbis az Egyesült Államok területén. 




A park vizei közül a legnagyobb a Yellowstone-tó, amelynek partvonala 177 km, és innen ered a Mexikói-öböl felé tartó Yellowstone-folyó és a Csendes-óceánba torkolló Snake-folyó. A park területe nagyrészt egy fennsíkon fekszik, de több kisebb-nagyobb hegyvonulat és mély szurdokok keresztezik a többnyire erdős területet. Számtalan egyedi képződmény található meg itt, pl. a világ egyik legnagyobb megkövesedett erdeje, amelyet teljesen betemetett a hamu. Több kanyon, többszáz vízesés található itt, melyek közül a legnagyobb 94 méteres, nagy részük a Yellowstone-folyó mentén. Legmagasabb hegycsúcsa a 3462 m magas Eagle Peak (Sas-csúcs).




A Yellowstone a Nagy Yellowtsone Ökorendszer központi területe, de hozzá tartozik még a Grand Teton Nemzeti Park, és a környező erdőségek is. Ez az ökoszisztéma a Föld egyik legnagyobb érintetlen, háborítatlan élő rendszere. A farkasokat sikeresen kiirtották ugyan az 1800-as években, ám az 1990-es évek közepén több farkaspopulációt is nagy sikerrel telepítettek ide vissza, amely hozzájárult ahhoz, hogy a rendszer emberi beavatkozás nélkül is fennmaradjon, és a húsevők kordában tartsák a nagyvad-állományt, a folyóparti tisztásokon újra gyökeret eresztett a növényzet, mivel nem legelik le a patások, így a gyökérzet megtartja a földet, amelyet a folyó kevésbé erodál, visszaköltöztek a kis rágcsálok, amelynek nyomán a ragadozó madarak is. Egyike azon kevés területnek, amelyen minden faj megtalálható ma is, mint akkor, amikor a fehér ember először betette a lábát. 




A park területén több ezer féle őshonos fa, cserje, zuzmó és egyéb növényzet él, több olyan is köztük, amely csak itt található meg. Állatvilágát tekintve többszáz grizzly és feketemedve, hiúzok, pumák, számos patás faj, farkasok, kisebb rágcsálók, ragadozó- és énekesmadarak népesítik be a gyönyörű fennsíkot. 




A hatalmas gejzírekről és fortyogó tavakról ismert vidéket az utolsó nagy kitörés óta eltelt 640 ezer év során több kisebb-nagyobb földrengés is megrázta, és számos kisebb kitörés is volt, ám ezek egyike sem volt kataklizma méretű. A kétezres évek elejétől a terület nagy aktivitást mutat, számtalan kisebb-nagyobb rengést észleltek, bár a kutatók szerint az egész bolygót érintő szuperkitörés nem várható a közeljövőben, a növekvő aktivitások nyomán kisebb kitörések elképzelhetőek. A park területét és az alatta húzódó szupervulkánt szeizmográfiai és egyéb geolgiai eszközökkel folyamatosan megfigyelik és elemzik a működését, ami hozzájárult sok tudományos eredményhez azóta is. 

Reméljük, ez az egyedi ökoszisztéma még sokáig velünk marad, színesítve a bolygó élővilágát és hozzájárulva páratlan szépségéhez.

Kövess minket Facebookon!