Kultúrpara

2024. január 31., szerda

Bizarr történetek

 A Nobel-díjas szerző ebben a kötetben tényleg azt adja, amit a címe ígér: bizarr, furcsa történeteket.

„Éjszakánként ​szinte akaratom ellenére más, még tarkább ösvényekre vitt az internet – felvonultatta előttem a szentek, vagyis inkább földi maradványaik halál utáni sorsát, az ujjak, bokák, hajfürtök, a testből kivágott szívek, lenyisszantott fejek imádatát. (…) És a szent testek elrablását, a halottak felosztását, a csodásan megsokszorozódó szíveket, kezeket, sőt, a Kisjézus fitymáit (sacrum preputium). Egy aukciós oldal archív ajánlatai között szentek testének darabkái szerepeltek. Az első megjelenített találat Kapisztrán János ereklyetartója volt a belezárt ereklyével együtt – 680 złotyért kínálták az Allegro honlapon.”

Petneki Noémi fordítása

Azután figyeltem fel erre a kötetre, miután elolvastam a norvég Bjarte Breiteig Fantonfájások, majd a svéd Karin Tidbeck Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről c. köteteit. A kettő között, azon túl, hogy skandináv és novelláskötet, nem sok hasonlóság van: Breiteig élő, létező és emberi érzelmeket fest meg; Tidbeck történetei azonban a svéd folklórból táplálkoznak, és nagyon furcsa, misztikus és bizarr novellákat tár elénk. Mivel korábban sosem voltam nagy novella-rajongó, viszont mostanság nagyon jó - kortárs - novelláskötetekbe futok bele, elkezdtem keresni a hasonló, meglepő, furcsa történeteket felvonultató novellásköteteket. Így akadtam az akkor még csak Nobel-várományos lengyel Olga Tokarczuk Bizarr történetek c. kötetére.

Sok összehasonlítási alapom nincs, mert egyelőre nem olvastam a szerző többi könyvét, szóval mint író, csak ezt az oldalát ismerem. A Nobel-díj körül elhangzott pár nyilatkozata alapján egy kissé sznobnak és egy kissé, bizonyos szempontból talán szűk látókörűnek tartom, de ez csak egy előzetes ítélet mélyebb ismeret nélkül. Annyit mindenesetre sejtek, hogy a Bizarr történetek egészen más, mint a többi könyve.

3_48.jpg

Gyerekeknek készítem az alkotásaimat, mert csak ők olvasnak igazán. A felnőtteket bűntudattal tölti el a logofóbiájuk, amit azzal kompenzálnak, hogy gyermekkönyveket vesznek a kislányaiknak és kisfiaiknak.

Mindenféle írás akad ebben a kötetben, és sajnos a legkevésbé a leghosszabb tetszett: egy áltörténelmi, napló- és útleírás-szerű történet, ami az újkori lengyel területekre repít vissza, egy faluba, ahol valami furcsa és szörnyű dolog történik. De akad itt rövidebb írás is egy 40-es, anyján élősködő férfiról, aki az öregasszony halála után egyre furcsább és furcsább befőtteket talál a pincében; vagy egy öregemberről, aki zoknikat varr, és közben bosszankodik, hogy mennyi mindent elszalasztott. Egyetlen történetet, az egyre bizarrabbá váló, de kissé nehézkes 17. századi álnaplót kivéve az összes történet gyors, pörgős, valódi novella, egy szálon futó történet, ami biztos kézzel halad az egyre bizarrabb végpont felé. Szórakoztató és elgondolkodtató művek, kedvencem egyértelműen az "Eltéve" lett.

1_173.jpg

Undorodnak és iszonyodnak a mi világunk harsányságától, amit különben is egyfajta fatamorganának tekintenek, mert soha egyetlen tatár, egyetlen muszka el nem ért hozzájuk. Azt gondolják, mi nem is élünk igazán, hogy rossz álom vagyunk csupán.

Tokarczuk stílusa könnyed, szépen vezeti az olvasót a groteszk történetek tárházában, és sokszor a gondolatai nagyot ütnek. Mégis átérzek valamit abból a múlt vélt vagy valós szépségébe révedő, a jelent ostorozó nosztalgikus jellemvonásból, ami érzésem szerint őt magát is hatalmába kerítette.

Olga Tokarczuk 1962-ben született Lengyelország azon részén, amelyet a második világháború után elcsatoltak Németországtól. A családja aztán Felső-Sziléziába költözött. Tokarczuk a Varsói Egyetemen tanult pszichológiát, ami mellett önkéntesként dolgozott, viselkedési problémákkal küzdő fiatalokon segített. Terapeutaként dolgozott, majd sorra kapta az irodalmi elismeréseket, amelyeket 2018-ban a MAN Booker-díj, majd a 2019-ben kiosztott 2018-as irodalmi Nobel-díj koronázott meg. Ez a kötet a Vince Kiadó Living Bridges kiadói sorozatában jelent meg a Waczlaw-Felczak Alapítvány támogatásával 2019-ben, Petneki Noémi fordításában.

A kötet elérhető a borítóra kattintva

2024. január 30., kedd

Ha kitör a háború

Könyvajánló - Julia Kelly: Ha kitör a háború

"Három gyerekkori barát szembesül a dilemmával: választaniuk kell egymás és a hazájuk között."

Julia Kelly 1939-be repíti az olvasókat. A történelem sötét korszakába, amikor három csodálatos megmutatja, hogy képesek felülkerekedni az emberiség szörnyűségein egymásért. Három nő, Nora, Marie és Hazel, akik már gyerekkoruk óta elválaszthatatlan barátnők. Mindhárman különbözőek, különféle háttérrel, mentalitással.

Maire, a német emigráns, akit szülei Németországból egy angol bentlakásos iskolába küldtek nagynénje segítségével, ma pedig titkárnőként dolgozik az egyetemen. Hazel, aki egy nagyvilági nő lányaként apa nélkül nőtt fel és boldogtalan házasságával küzd, miközben másoknak igyekszik megtalálni a társat a boldogsághoz. Valamint Nora, aki fiatalon fellázadt a tradicionális nőszerep ellen, igazi társasági nő, aki titkárságvezetőként igyekszik érvényesülni a Belügyminisztériumban.

A lányok rendszeresen találkoznak, hogy kibeszéljék életüket. 1939 nyarán már érzik, hogy valami szörnyűség készül. Aztán eljön a nap, amikor a minisztériumba behívják kihallgatásra a német származású lakosokat. Marie is sorra kerül, ráadásul még az állását is elveszti. A három nő attól retteg, ha kitör a háború Marie integrálótáborba vagy börtönbe kerül.

A háború borzalmaitól igyekeznek megmenteni Marie-t, de mégsem a háború van a regény középpontjában és csak akkor tudjuk, hogy mitől féltették, ha ismerjük a történelmet. Középpontban ennek a három nőnek a barátsága, egymás iránti szeretete és lojalitása van. Bármit képesek lennének megtenni barátnőjük megmentéséért.

Barátság, összetartás, szerelmi drámák a háború árnyékában. Mindennek pedig ötletes keretet adott a szerző, ugyanis egyikük unokája, Samantha igyekszik megismerni nagyanyja múltját. Ez egy könnyed olvasmány, ami talán kaphatott volna kicsit többet is a történelem sötétségéből, hogy még hatásosabb legyen ez a csodálatos barátság.

Ha valaki nem tudja, hogy mit jelentett akkoriban, ha az állam ellenségének nevezték ki, akkor nem is érzi igazán, hogy mekkora súlya van annak, amitől Hazel és Nora igyekszik megvédeni Marie-t. De, ha nem vagyok ilyen szigorú, akkor egy kellemes kikapcsolódást nyújtó, szép regény, egy csodálatos barátság története.

3460658.jpgKöszönjük Next21 Kiadó!

A kötet a borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhető a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Az utolsó kert Angliában

Egy a lányok közül

Dereng a világ

Lily fogadalma

2024. január 29., hétfő

A menopauza összeköt - mindent a változókorról

A menopauza összeköt - ez Iványi Orsolya kedvenc szlogenje a negyven feletti nőknek, akik akarják, nem akarják, rettegnek tőle vagy elfogadóan engedik át magukon a változókort, valamennyien egy cipőben járnak. Kié kényelmesebb, kié elképesztően töri a lábat, a lényeg maga a tény atombiztos bekövetkezte. Mit lehet tenni, hogy a folyamat könnyebb legyen?


Könyvajánló
Iványi Orsolya

Mindent a változókorról

Ha valamit ismerünk, attól kevésbé félünk.  A menopauza az egyik olyan téma a negyven feletti nőknél, amelyről egyre nagyobb társadalmi párbeszéd bontakozik ki, és szükség is van rá: a menstruáció egyszer akadozni kezd majd elmarad, és onnantól testi-lelki változások kezdődnek a nők szervezetében. Mi várható, hogyan lehet úrrá lenni a szimptómákon?

A szerző benne jár ebben az élettani változásban, és olyan kérdésekre keresi a választ, mint:

- a hormonterápia tényleg rákot okoz?
- a hőhullámok valóban évekig is jelentkezhetnek?
- mi az a perimenopauza és miért fontos tudni róla?

Nagyon szerencsés az a nő, aki a menopauzán csak úgy átsiklik, hogy jóformán azon veszi csak észre a folyamatot, hogy akadozik, majd elmarad a havivérzése - igen, hölgyeim, igen, vannak ilyen emberek is, akik nem is értik, hogy a többi asszony hogy szenvedhet a szervezetüket sújtó tünetektől: hőhullám, ingadozó hangulatváltás, jelentős testtömeggyarapodás, az egészség jelentős hanyatlása, a munkavégzés hatékonyságának csökkenése.

A kötet személyes hangvételű, Iványi Orsolya személyes menopauza élményeit (is) tartalmazza, kitekintéssel a teljes szimptómák megjelenésére és lehetséges kezelési módozataira. Ugyanakkor ki kell hangsúlyozni, hogy a mű nem alkalmazható betű szerint mindenkire,  mert mindenki más és más, ezért szükséges az egyénre szabás kivétel nélkül követendő szabálya. Az is bizonyos, hogy muszáj saját testünk ismerőjévé válni, és az általános tanácsokat kiválogatva alkalmazni magunkon azt, ami élettani folyamatainkba a legjobban illik. 

Személyes példám, amikor tavaly hüvelyszárazságból fakadó heveny gyulladás pusztított az alsó fertályomban, ami elképesztően elhúzódó folyamatot jelentett, mondhatni, úgy kopogtattam bő félévig a nőgyógyász ajtaján, mintha hazajártam volna. Mindent kipróbált! A gyulladás elmúlt, majd két hét tünetmentesség után ciklikusan újrakezdődött. Már mindent felhánytam a szakirodalomban, amikor saját kútfőből arra gondoltam, mi lenne, ha próbaképpen korlátoznám a táplálékfelvétel során a fehér lisztet és a cukor bevitelét? Végül is, mit veszíthetek?! Bingó! 8 nap elteltével minden kemikália nélkül tünetmentessé váltam hosszú távon is.

Mindenki szeretné visszakapni a teste feletti kontrollt, ehhez nyújt segítséget Iványi Orsolya könyve. A kommunikációs tanácsadó és közösségépítő az ország első menopauza aktivistája, az Éljenek a 40 feletti nők Facebook oldal alapítója, vaskos, igényes kézikönyvet tett le a témában érdeklődők számára, ahol perspektívát nyújt a testi-lelki változások okaira, kezelési-hozzáállási módjainak lehetőségeire. A mai társadalom már nem kezeli egyértelmű tabuként a fentieket, egyre nyitottabb a menopauza problémáinak át és kibeszélésére. Ehhez természetesen az is hozzájárul, hogy már simán vevők a szexualitást érintő változásokra és megoldásokra (gyakran a szexuális vágy hiánya a legelső szimptóma a menopauzás változások sorában).

Iványi Orsolya műve kerüli a felszínes népszerűségre törekvő, megalapozatlan véleménynyilvánítást, a kommunikáció világában szerzett jártassága, valamint munkássága  a menopauza területén garancia a hitelességre, a fenti kettő együttese az olvasó számára felér egy orvosi viziten való részvétellel, ha értő figyelemmel fordul az egyén a számára kellő információk felé. A menopauzára való tudatos felkészülés könyve lehet ez a mű, amely sokak számára jelent a forrást ahhoz, hogy saját képére szabhassa a változókori tüneteinek kezelését.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Itt az ideje, hogy őszintén beszéljünk a változókorról!

Negyvennégy éves voltam, amikor egy nőgyógyászati műtét előtt megkérdezték tőlem, menopauzában vagyok-e, és fogalmam sem volt, mit válaszoljak. Az majd csak ötven körül történik meg, nem? Akkoriban azt gondoltam, a hormonterápia az ördög találmánya, és hogy ezek a kérdések tulajdonképpen nem is annyira fontosak. Nem is tévedhettem volna nagyobbat.

A menopauza természetes folyamat, amely egy bizonyos kor után minden nő életében bekövetkezik, és erőteljes kihatással lehet az élet minden területére, az egészségtől a párkapcsolaton keresztül a munkavégzésig. Mégis nehéz róla beszélni. Ezt a könyvet azért írtam meg, hogy segítsek azoknak a nőknek, akik már a beléptek a változókorba, és miközben nem tudják pontosan, mi történik velük, de szeretnék visszakapni a testük és lelkük feletti felett kontrollt. Emellett azoknak a nőknek is szól, akik még a menopauza előtt állnak. Ez az új életszakasz ugyanis felkészülést, rugalmasságot és nyitottságot igényel, és csak akkor leszünk képesek megfelelő menopauza-stratégiát kialakítani magunknak, ha tisztában vagyunk a tényekkel.

„A szerzőnek a menopauza területén kifejtett igényes munkássága garancia a hitelességre, tájékozottsága nemcsak szakmai, hanem járatos a véleményalkotó sajtó világában is. Meggyőződésem, hogy módszere hasznosabb formája lehet az ismeretterjesztésnek, mint amit egy orvosi vizit tud nyújtani." -- Prof. Dr. Jakab Attila, a Magyar Menopausa Társaság elnöke


IVÁNYI ORSOLYA (49) kommunikációs tanácsadó, közösségépítő, menopauza aktivista és kutató, az „Éljenek a 40 feletti nők!” közösség és mozgalom alapítója, a Magyar Menopausa Társaság vezetőségi tagja, a magyarországi Menopauza-barát Munkahely program megalapítója és a Vichy Neovadiol Változókor nagykövete.

2022-ben jelent meg Toszkán Love Story című memoárja, 2023-ben pedig a Mindent a változókorról című könyve a menopauzáról. 

A könyv fedlapjára kattintva a mű kedvezményes áron elérhető a Jaffa Kiadó oldalán.

Kövess bennünket Facebookon!

Termékadatok

Cím: Mindent a változókorról
Szerző: Iványi Orsolya
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 260
Megjelenés: 2023. szeptember 15.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634757696
Méret: 200 mm x 140 mm x 20 mm

2024. január 28., vasárnap

Antik anatómia tarot

 Könyvajánló - Claire Goodchild: Antik anatómia tarot

Judit ajánlója

Gyönyörű, szokatlan és meglepő! Mindez az Antik Anatómia Tarot-ban, ahol a természettudomány találkozik a spiritualitással.
Ez a különleges doboz igazi kincs a tarot rajongói számára. A vintázs stílusú anatómiai illusztrációkkal és kifinomult botanikai rajzokkal díszített, formabontó kártyalapok varázslatos erővel hatnak. A kézikönyv minden laphoz részletes értelmezést kínál, ismerteti többek között az elemekhez, az asztrológiához és a numerológiához való kapcsolatukat, bemutatja az egyes kirakási módokat. Egyedi és kreatív megjelenésével az Antik Anatómia Tarot nélkülözhetetlen útitárs a spirituális és személyes fejlődés útján.




A fülszöveg szerint kártyacsomag és kézikönyv misztikusoknak. Nos, nem tartom magam annak, de felkeltette az érdeklődésem a kiadvány gyönyörű, igényes kidolgozása és fantasztikus rajzai. 




A tarot jóslás valójában beszélgetés a kártyákkal. A kiadványban részletes útmutatót kapunk az egyes kártyalapok jelentéséről, asztrológiai összefüggéseikről, a különféle elemek és színek hatásairól. Tömören és röviden, de érthetően kapunk információt mindenről. Taglalja az egyes használati és kirakási módokat, a tarot-val még éppen csak ismerkedőknek is hasznos információkkal szolgál. A kártyák alapját viktoriánus anatómiai képek, illetve botanikai növényábrázolások adják. Nagyon szépen, egyedien kombinálja a különböző motívumokat.  Az áttanulmányozása során nem győztem gyönyörködni a csodás illusztrációkban, már csak emiatt is szerintem gyakran kézbe fogom venni. Abszolút kezdőként, kezdőknek is csak ajánlani tudom, ajándéknak is tökéletes, igényes kiadású tarotcsomag, az elegáns és gyönyörű doboz tartalma egy 80 oldalas gazdagon illusztrált kézikönyv és a 78 lapos kártyacsomag.




A szerző Claire Goodchild díjnyertes művész, fotós, író, aki a tarot-ra és az asztrológiára specializálódott. Hároméves kora körül ismerkedett meg a tarot-val egy vintage kártyacsomagnak köszönhetően. A húszas éveiben újraéledt rajongása és mivel nem talált az ízlésének megfelelő paklit, tervezett magának egyet felhasználva digitális művészként szerzett képességeit. Claire jelenleg Black and the Moon néven alkot különböző kártyacsomagokat, nyomatokat, illusztrációkat, melyekkel díjakat is nyert. 

Köszönjük a lehetőséget a Bioenergetic Kiadónak! A kiadvány a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




2024. január 27., szombat

Mallorca, a multikulturális mikrokozmosz

Könyvajánló - Mallorca (Marco Polo)

Miért épp Mallorca? Pazar természeti kincsek, gyönyörűen felújított, nagy történelmi múltú városok, fjordszerű öblök, kikötők, dűnék, pínealigetek, sós tavak és hatalmas hegység páratlan szurdokokkal, égbe nyúló sziklafalakkal. Kell ennél több a tökéletes nyaraláshoz?

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nálam csak úgy repülnek el a hetek. Szinte tegnap volt karácsony és mégis itt van már január vége. Ez a tél jóval hidegebbnek tűnik, mint az elmúlt pár évben, már nagyon vágyom egy kis melegre és biztos nem vagyok egyedül. Ilyenkor a fűtött lakásba kuckózva jól esik olvasni vagy épp megtervezni az idei nyaralást.

Utóbbihoz hoztam nektek egy kis kedvcsinálót: irány Mallorca, a Baleár-szigetek legnagyobbika, egy igazi multikulturális központ kiváló infrastruktúrával és lenyűgöző természeti kincsekkel. A Marco Polo sorozat mindig kiváló választás, amikor szeretnénk megtervezni az utazást. Ebben a kötetben is találunk toplistákat, hogy hova érdemes ellátogatni, gasztronómiai- és bevásárlótippeket, megismertet kicsit a hely történelmével, kultúrájával, ünnepeivel, szokásaival, nyelvjárásával. Találunk benne számos fotót, térképet, appokat és még miniszótárat is.

A látnivalókat pedig hat régióra bontva mutatja meg a kíváncsi olvasóknak. Elsőként Palma és környéke kerül terítékre. Azt mondják Mallorca központja, Palma a mediterrán térség egyik legszebb helysége. Mesés paloták, zeg-zugos, utcácskák, hangulatos kávézók, csarnokok, árnyékos árkádok. A tenger felől csodálva a partot megakad a szemünk a Palau de S'Almudainán, azaz a királyi palotán (lásd fent). Az emír egykori fellegvára, királyok rezidenciája, ami ma a katonai parancsnokság otthona és VI. Fülöp spanyol király szállása, amikor épp a szigeten jár. Uniós állampolgárok ingyenesen megtekinthetik nyitvatartási időben. Érdemes megnézni a királyi termeket és a gótikus kápolnát.

collage_6.jpg

A következő fejezet a sziget nyugati régióját igyekszik bemutatni. Itt aztán van minden: régi őrtornyok, citromültetvények, olajfaligetek és lenyűgöző tájak. Mallorca leglátványosabb részei közé tartozó Serra de Tramuntana meredek, sziklás tengerpartját is itt találjuk. Ha pedig igazán páratlan naplementét szeretnénk látni, akkor a legjobb helyen vagyunk. Kirándulásunk során kihagyhatatlan Fornalutx kicsiny települése, amely többször is elnyerte a Spanyolország legszebb településeinek járó díjat (lásd fent).

131473.jpg

A kötet az északi részt három szóval foglalja össze, amelyek tökéletesen leírják a vidéket: antik, vad és izgalmas. Régi római városok, középkori lovagvárak, szinte érintetlen természeti paradicsom, meredek sziklák, oázisként elterülő birtokok, mélykék tenger, pazar panoráma. Ezekhez társul az üdülők fellegváraiban a modern turisztikai élet. Érdemes ellátogatni a sziget legnagyobb és legjobb állapotban fennamradt várába Capdeperába (lásd fent) vagy a vidéki kisvárosba, Artába, melynek fellegvárából gyönyörű kilátás tárul a látogatók elé. Találunk itt széles, fövenyes strandokat is, ahol a napfürdőzésre, strandolásra vágyók és a vitorlázók, a szörfösök és a SUP-ozók is garantáltan jól fognak szórakozni.

99.jpg

A strandolók szerelmesei a keleti partot részesítik előnyben. Igazi mediterrán idilli, csendes kis falvak, fehér fövenyes, píneákkal szegélyezett strandok és lenyűgöző türkiz tenger. Két strandolás között azért érdemes kirándulni is. Kedves kis falvak, aranyos kápolnák, piciny hegyek, ültetvények, halászkunyhók, kikötők, várak, várromok várnak a felfedezőkre. Aki pedig valami különlegeset szeretne látni és vele együtt hűsölni is, tökéletes a célre a Coves del Drac, a sziget legnagyobb cseppkőbarlangja (lásd fent).

Mallorca déli része sík, tágas, száraz és forró. Többségében szelíd dombvidékek, mezőgazdasági területek teszik ki, de amint a tengerpart közelébe érünk, látni fogjuk a fehér fövenyt és a türkizkék tengert. Ebben a régióban látogathatunk struccfarmot, bejárhatunk gyönyörű öblöket, megcsodálhatunk sós tavakat vagy épp hófehér sóhegyeket, de tehetünk egy hatalmas sétát is a Botanicactusban, mely Európa legnagyobb botanikus kertje. De a kihagyhatatlan látnivalók sorába tartozik Es Trenc mesés strandja is, mely szinte hívogatja az embert, hogy sétáljon végig a lenyűgöző, 5 km hosszú tengerpartján (lásd fent).

Miután körbejártuk a sziget nem maradt más hátra csupán a középső rész, ahol már lényegesen kevesebb a turista és megismerkedhetünk a helyiek csendes hétköznapjaival is. Biogazdálkodás, kézművesség, borászat, hipermodern tafona (olajmalom), üvegfúvó műhely, hangulatos piacok, szépen felújított tanyák, néhány régészeti helyszín, malomtornyok és kápolnák, különleges templomok sora várja azokat, akik ellátogatnak a sziget belsejébe is. Érdemes tenni egy kirándulást a szép látványt nyújtó Montuïribe (lásd fent), az arab eredetű, hosszan elnyúló kisvárosba, ahol 19 malomtorony tanúskodik a messzi múltba nyúló mezőgazdasági hagyományokról.

Remélem sikerült kedvet csinálnom ehhez a csodás szigethet. Ha igen, ajánlom ezt a Marco Polo kiadványt, hogy még jobban elmerülhess a látnivalók sokaságában.

139507970.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre, ahol meg is rendelheted kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebook-on is!

Madeira: a hegyek és a tenger szerelmeseinek paradicsoma

Fedezzük fel a bolgár tengerpartot!

Korzika, a Földközi-tenger mesés ékköve

Montenegró, egy felfedezésre váró paradicsom

2024. január 26., péntek

A betűk őrzője

Ha megmentesz egy életet, reményt adsz mindenkinek - ez Murphy Shepherd, magányos hős életfilozófiája. A férfi életét tette fel arra, hogy az emberkereskedelem áldozatait megmentse, bár ő maga is megmentésre szorul egy őt ért mérhetetlen trauma miatt. Akciók és mély érzelmek, ez Charles Martin műveinek jelzője. 

Könyvajánló
Charles Martin
Fordító: Tóth Bálint Péter

A betűk őrzője

Emberkereskedelem napjaink Floridájában és egy magányos hős, aki ezen áldozatok felkutatására teszi fel az életét. A kötet a Murphy Shepherd-sorozat második darabja, elvileg trilógiát alkot majd a három könyv. Az első kötet fogadtatása jó volt az olvasók részéről, ennek a könyvnek viszont langyos visszajelzések jutottak, talán nem is alaptalanul: maga a cselekmény az utolsó 100 oldalon indul be, addig csak lassan indul el a cselekmény. 

A főhős, Murphy Shepherd, magányos hős. Az első részből tudható róla, hogy a feleségét érő csapás óriási traumát okoz számára, amit se elfelejteni nem óhajt, de istenigazából túllépni sem a történteken, ezért szenteli életét az emberkereskedelem áldozatainak felkutatására. Általában gazdagok világában járunk, ahol a vagyon és az előrejutás érdekében semmi sem drága, gátlástalan emberek teljesen szokványos repertoárába tartozik az emberrablás is, mint gondjaik vagy üzleti életük előremenetelét illető hatékony megoldási eszköz.

Idézet a könyvből

Az írók mások, mint a többi ember. Mi vigyázunk a darabkákra. Mi gyűjtjük össze és őrizzük azokat. Az idők végezetéig fogjuk szorosan az elhullott szilánkokat, amelyek a jelen, a múlt, valamint a szinte megfoghatatlan és fokozottan kockázatos igazság, a „mi lenne, ha" nagyságát és csodáját hirdetik. Mi vagyunk azok, akik magunkkal hordozzuk, és megmutatjuk
másoknak. Mi formáljuk a töredékeket betűkké, amelyek aztán a bennünket gyógyító szavakká állnak össze. Miután pedig megformáltuk – kalapáccsal, vésővel vagy épp nedves ronggyal –, önzetlenül a világ asztalára szórjuk, hogy elvezessék a megtörteket a gyógyulásra. Azokat, akik még levegőt sem bírnak venni, az önfeledt nevetésre. A meggyötört lelkűeket a mosolyra húzódó szájuk szélén csüngő könnycseppig. Az elveszetteket az ismertségre és az elfogadásra. Ebben rejlik az általunk alkotott szavak páratlan és felbecsülhetetlen ereje. Ez az, amit mi csinálunk.

Murphy gyűlöli valóságát, ahol mindennapos a lányok elrablása és szexre kényszerítése, vagy az elit licites vásárlásai, ahol a szűz lány mindent megér egy éjszakára, és meg is tesz mindent azért, hogy ezeket a lányokat felkutassa, illetve a háttérben szálakat mozgató embereket elkapja, amivel azonban sokkal nehezebb dolga van, mint az áldozatok felkutatásával. És persze, halálos ellenségei száma is gyarapodik a fentiek által.

Még valami gyötri őt, barátja, Bones "árulása", amit rettenetes nehezen ért meg és fogad el. A trauma azért nagyon súlyos, mert a felesége tragédiájáról van szó, akiért poklokra is leszállt volna, ha tudja, amit Bones mindvégig tudott.

A szerző szakértője a mély érzések leírásának, ahol szem nem marad szárazon, örökérvényű igazságokat oszt meg olvasóival, akiknek ez a rész valamennyire csalódást okozott a kliséivel, a részemről direkt jelzők nélkül hagyott fordulataival - az utolsó száz oldalon tudta hozni azt a nívót, ami egyéb könyveinek sajátja. Az pedig, hogy az előző részből átemelt egy teljes fejezetet... hát na. A fentiek miatt azért még nem szabad elengedni a harmadik részt, úgy érzem, van még néhány csattanó a történetben, amit egyértelműen a harmadik részre kellett hagynia. És aki szereti az akciókat, az sem fogja kihagyni.

Fülszöveg

Murphy Shepherd munkája abból áll, hogy megtalálja és megmentse azokat, akiket senki más nem tudott – az emberkereskedelem áldozatait. Az a küldetése, hogy segítsen másoknak kiszabadulni a lehetetlen helyzetekből… Kisvártatva azonban a saját élete válik rémálommá.

Amikor a feleségét, annak lányát és két másik tizenéves lányt elrabolnak, Murphy megkérdőjelezi mindazt, amit eddig igaznak hitt. Mivel a maréknyi nyom zsákutcába vezet, fogalma sincs, hogyan találhatná meg a szeretteit. Miután mindentől megfosztják, már csak abban bízhat, hogy a szeretet elvezeti hozzájuk. És ha valaki képes az apró jeleket követve rájuk bukkanni, az csakis Murphy lehet.


Charles Martin (1969. november 3., Egyesült Államok) amerikai író, a New York Times bestsellerszerzője, immár 15 kötettel, amelyeket eddig több, mint 35 nyelvre fordítottak le.

Jelenleg Floridában él feleségével és három fiával.

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok

Cím: A betűk őrzője
Eredeti cím: The Letter Keeper
Szerző: Charles Martin
Fordító: Tóth Bálint Péter
Kiadó: General Press Kiadó
Oldalak száma: 344
Megjelenés: 2023. április 25.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634527398
Méret: 197 mm x 137 mm x 20 mm

2024. január 25., csütörtök

Az atombomba és a világot megváltoztató 116 nap rendkívüli története

Könyvajánló - Chris Wallace és Mitch Weiss: Visszaszámlálás ​1945
366376447_682258067251631_6390087080791968339_n.jpg

A Maxim Könyvkiadó Mont Blanc válogatásában egy nagyon érdekes, olvasmányos, komoly kutatómunkával alátámasztott történet kapott helyet Chris Wallace és Mitch Weiss tollából. Ez pedig nem más, mint a Visszaszámlálás 1945. A dátumból már sokan biztosan sejtik miről szól a regény, az alcím pedig még konkrétabbá teszi: Az atombomba és a világot megváltoztató 116 nap rendkívüli története.

Ebben a kötetben górcső alá veszik azt a 116 napot, ami a projekt elindításától tart egészen a világot megrengető hiroshimai bombázásig. A szerzők egyértelműen erre a témára fókuszálnak, minden más akkoriban történt esemény csak akkor került említésre, ha szorosan érintette ezeket a hónapokat.

A szerzők részletesen bemutatják a Manhattan terv kulcsfiguráit, köztük J. Robert Oppenheimer és Leslie Groves tábornok munkáját. A szerzők mélyrehatóan elemezik az atombomba fejlesztésének tudományos, politikai és emberi aspektusait. Különös figyelmet fordítanak arra, hogyan határozta meg a második világháború végnapjainak geopolitikai helyzete a bomba fejlesztését és bevetését.

A könyv nem csak a tudósok és döntéshozók szemszögéből mutatja be az eseményeket, hanem bepillantást enged a japán és amerikai polgári lakosság életébe is, kiemelve az atomtámadás emberi költségeit, és az ismert nevek mellett helyet kaptak a kötetben többek között az amerikai légierő pilótái, akik ledobták a bombákat, valamint a fronton harcoló katonákat, akik a parancsot várják a folytatásról. 

A Visszaszámlálás 1945 viharos, világot megrengető események igaz története, mely tökéletes, regényesre sikerült olvasmány azoknak, akik érdeklődnek a második világháború, a tudománytörténet vagy az etikai dilemmák iránt. Ez a könyv nemcsak a történelmi események izgalmas és részletes bemutatása, hanem azok mélyebb megértésének és értékelésének kulcsa is középpontban Harry S. Trumannal, akire mérhetetlen teher zúdult szinte azonnal, ahogy hivatalba lépett. Nem is sejtette, hogy a döntésének milyen jelentős szerepe lesz a világ későbbi alakulásában.

bcbfcd9c978fb96dc3c7e2071e7104b325a3af36.jpgKöszönöm a lehetőséget a Maxim Könyvkiadónak! A kötet elérhető kedvezményes áron a borítóra kattintva.

A második világháború, ahogy még nem hallottad

Fedőneve: Fehér Egér – a II. világháború legbátrabb futára

Dereng a világ

Kövess minket Facebookon!