Kultúrpara

2023. július 31., hétfő

A Brontë nővérek nyomoznak 2.

Könyvajánló - Bella Ellis: Ördögi csontok

A legendás írótrió, Charlotte, Emily és Anne Brontë élete megtoldva egy kis misztikus bűnügyi nyomozással.

295922032_2357018221114389_3806329072048996411_n.jpg

Brontë nővérek ismét nyomoznak, de ha lemaradtatok az első részről sem kell izgulni, önálló regényként is megállja a helyét Bella Ellis Ördögi csontok című kötete, de azt mondom érdemes elolvasni az elsőt is, pláne, ha ez a könyv elnyerte a tetszéseteket.

A sorozat előző részében már láthattuk a nővéreket amatőr detektívként parádésan helytállni, de a sikeres nyomozás óta már eltelt fél év, amikor Charlette, Emily és Anne fülébe jut az izgalmas hír, hogy Clifton Bradshaw birtokán a kúria egyik kéményében emberi maradványokat találtak. A dolog már önmagában is sokkolja a népeket, ezt pedig tetőzi, hogy a pasas úgy dönt, nem fogja tisztességel eltemetni. A nővéreket nem hagyja nyugodni a dolog. A terv, hogy megszerzik a gyermek csontjait, majd apjuk segítségével örök nyugalomra helyezik azokat.

Miközben nyomoznak mi is megismerjük az elhanyagolt birtokot, a lakók múltját, történetét. Próbálnak rájönni, hogy vajon ki lehetett a gyermek, de a megfejtés helyett csak egyre több és bonyolultabb kérdés merül fel. Főleg, amikor nyomozás elvezeti őket egy árvaházba, ahol okkult, sötét dolgokra bukkannak és az is egyre biztosabb, hogy nem csupán egyetlen áldozatról beszélünk. Ráadásul egyre sürgetőbb, hogy megoldást találjanak, amikor egy újabb fiú tűnik el a városból.

Kapunk három szerethető, eszes, kreatív, érdekes, nagyon valóságos karaktert, egy sejtelmes, borzongató helyszínt a láppal, a komor vidékkel, miközben időutazunk is kicsit. Emellett a sztori fordulatos, feszült, bár igazán a végére lendült bele a szerző, ráadásul a 19. század fontos társadalmi problémái is helyet kaptak a kötetben, mint a rémes árvaházi állapotok, gyermekrablások, nehéz sorsú bevándorlók vagy épp a kizsákmányolás.

Ez a sorozat különleges tisztelgés a nővérek előtt. Egy kis időutazás, egy különleges fiktív történet, valós életrajzi elemekkel, megspékelve a kor jellemzőivel és egy klasszikus krimi elemeivel. És tudom, nem szabad a csomagolás alapján ítélni, de azért nem árt, ha egy könyv borítóján megakad az ember tekintete. Ráadásul ez a könyv pont olyan, ahol engem simán megvett kilóra ez a borító. Sejtelmes, vészjósló, mégis gyönyörű. Extra pedig, hogy a kiadónál ajándék letölthető, nyomtatható könyvjelzőket is találtok többek között ezzel a mesés mintával is.

3067623.jpgA kötetet a General Press Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

A halál színre lép

A legyek menyasszonya

Három ütős krimi a General Press Kiadó kínálatából

2023. július 30., vasárnap

Az embereket szeresd, ne a tárgyakat

Minimalizmus a lomtalanításon túl - teljesebb és tartalmasabb élet! Joshua Fiels Millburn és Ryan Nicodemus Az embereket szeresd, ne a tárgyakat című könyve lehetővé teszi, hogy átértékeljük és meggyógyítsuk az alapvető kapcsolatainkat, a tárgyakhoz, az igazsághoz, önmagunkhoz, a pénzhez, az értékrendünkhöz, a kreativitáshoz és az embertársainkhoz való viszonyunkat. 


Könyvajánló
Joshua Fiels Millburn és
Ryan Nicodemus
Az embereket szeresd, ne a tárgyakat

Mottó

Bárcsak megtanulnánk az embereket szeretni és a tárgyakat használni, nem pedig fordítva.

Drake: "Connect", 2023

Bármilyen bajra, válságra, krízishelyzetre nincs jobb válasz, mint a tudatos élet. A tárgyak fontosak az életünkben, de azok gyűjtögetése helyett érdemes emberi kapcsolatokat gyűjtögetni inkább. A tárgyak esetében  szükséges meghúzni egyfajta határvonalat, amin túl már inkább akadályozzák, mint elősegítik az egyén fejlődését. Miért? Azért, mert az exponenciális növekedésre épülő gazdaság nem egészséges, hanem törékeny és sebezhető: eladósodáshoz és túlfogyasztáshoz vezet. A túl sok tárgy pedig előbb-utóbb lommá, értéktelen kacattá válik, míg az erős emberi kapcsolatok bajban felemelnek, kiteljesednek és segítséget nyújtanak. 

A minimalizmus nem az értékeink kidobását jelenti, hanem annak felülvizsgálatát, hogy mire van szükségünk a dolgaink közül, és mire nem. Szelektálás közben erős önismeretre is szert teszünk, ami változásokat generál, hamarosan arra a kérdésre is megfelelő választ fogunk tudni adni, mi az, ami igazán nélkülözhetetlen, és hogyan lehet visszavezetni otthonunkba azokat a tárgyakat, amelyek nélkülözhetőek lennének ugyan, de azok anélkül javítják, gyarapítják élményeinket, jóllétünket, hogy lomokká degradálódnának le. Persze, nehéz elfogadni, hogy a középiskolai gagyi trófea is porfogó, hiszen nem a tárgy az, ami emlékeztet az egykori sikerre, hanem a fejedben lévő emlék vagy egy fotó. A minimalizmus óriási ellensége a majd jó lesz ez még valamire attitűd, de tegyük a szívünkre a kezünket: tényleg? Tényleg fel fogjuk használni az elromlott dagasztógép valamilyen alkatrészét? Ha háztartási kisgépszerelő vagy, netán villanyszerelő, villamosmérnök: előfordulhat. De takarítóként, könyvelőként, trénerként nemigen - tehát ki vele!

Hogyan lehet a kevesebb több? A szerzők leszögezik: "A rendetlenség felszámolása nem a végeredmény – csupán az első lépés. Persze már ettől is érezhetünk némi megkönnyebbülést, de csupán a lomtalanítás még nem hoz tartós elégedettséget.

Méghozzá azért nem, mert nem a fogyasztás, hanem az ész nélküli fogyasztás a probléma. Amire az a megoldás, hogy sokkal tudatosabban hozzuk meg a mindennapi döntéseinket. Hiszen mindannyiunknak szüksége van néhány dologra; a kulcs az, hogy a megfelelő mennyiségű holmink legyen – a többit pedig engedjük el. És itt jön képbe a minimalizmus.
A minimalistáknak nem az lebeg a szemük előtt, hogy minél kevesebbet birtokoljanak; hanem az, hogy minél több mindennek teret adjanak: több időnek, több szenvedélynek, több alkotótevékenységnek, több élménynek, több értékteremtésnek, több elégedettségnek, több szabadságnak. A lomtalanítással teret adunk azoknak a nem tárgyi javaknak, amelyek élvezetessé teszik az életet."

A legelső felismerést - miszerint az anyagi javak messze nem olyan fontosak - kövesse a módszeres gyakorlat, amikor az emberi kapcsolatokat, kötődéseket vesszük górcső alá. A témát az egyszerűsítéssel érdemes kezdeni. A szerzők szerint "ez a könyv azért íródott, hogy segítsen a hozzánk hasonló, hétköznapi embereknek megküzdeni a minket körülvevő rendetlenséggel, mielőtt magunkba néznénk, és foglalkozni kezdenénk a minket terhelő mentális, érzelmi, pszichológiai, lelki, pénzügyi, alkotói, technológiai és kapcsolati lomjainkkal, amelyek szintén zavaróan hatnak az emberi kapcsolatainkra." Jól hangzik, nem? A 2008-as pénzügyi válság és a földgolyón átviharzott pandémia után új világrend lehet születőben, ahol az "új normális helyzet" alapját nem a fogyasztói bizalom, hanem a tudatosság és a közösség adja. Nem szabad elfelejteni, hogy minden válság a veszély és a lehetőség metszéspontja. "Veszélyektől körülvéve lehetőségünk van arra, hogy ... kihasználjuk az időt és átértékeljünk mindent."

Tárgyaink két jelentős funkcióval kell, hogy rendelkezzenek: vagy eszközök vagy esztétikai élményt adnak - az összes többi felesleges. Kell a ruha, cipő, hogy ne fázzunk meg, kell a kép falon, mert érzelmi, esztétikai élményt ad. Kell egy jó dagasztógép, hogy ne szakadjon le a kezünk. Jó, ha kocsi van a háztartásban, hogy ne roppanjunk bele fizikailag a vásárlás utáni cipekedésbe, vagy elvigyen egy beteg embert a kórházba, netán nyaraláskor ne szorongjunk a vonaton. Ezek mind kellenek. De nem kell ötven kilogramm nyári ruha, három dagasztókütyü és két-három autó - ezt ugye nem nehéz belátni? Bizonyított tény, hogy az USA-ban élő gyerekek a világ gyermekeinek 3%-át teszik ki, mégis ők birtokolják a világ játékainak 40%-át. (UCTV) Jól van ez így? Tényleg csak ennyi játék tulajdonosaként érdemes felnőni? Valóban elégedettebb, boldogabb felnőttemberek lettek belőlük?

A sikert nem érdemes hajkurászni, mert nem azt adja, amivel a legtöbben felruházzák. A siker  - nyilván sarkítással - nem ad egy pohár vizet, a túlfogyasztás csak adósságba hajt. Amikor bárki a minimalizmus felé fordul, két kérdésre kell választ találnia:

1) a hogyanra
2) és a miértre.

Mind a kettő egyformán fontos. A hogyanra sokféle válasz adható, amit sok kötet - így ez is - megválaszol, de a miért személyes preferáció kell, hogy legyen. Mindenesetre, aki leegyszerűsíti az életét, annak több ideje marad az egészségére, a kapcsolataira, a pénzügyeire, a kreativitására és azon túl másokért is tehet valamit. Ezekhez segít hozzá ez a mű értékes elméleti és gyakorlati tanácsokkal, kivonatolással, kérdőívekkel, jegyzetekkel.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Képzeljünk ​el egy életet, amelyben mindenből kevesebb van: kevesebb holmi, kevesebb stressz, kevesebb adósság, kevesebb elégedetlenség — kevesebb zavaró tényező.

Most pedig képzeljünk el egy olyan életet, amelyben mindenből több van: több idő, több értékes kapcsolat, több támogatás, több elégedettség. Amit most elképzeltünk, nem más, mint a tudatos élet. Ennek eléréséhez azonban el kell engednünk néhány dolgot, amely az útjában áll.

Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus – a Netflix szupersztárjai, a Minimalisták – legújabb könyvükben útmutatót kínálnak ahhoz, hogyan élhetünk teljesebb és tartalmasabb életet. Az általuk hirdetett minimalista életforma – túlmutatva a lomtalanítás témakörén – lehetővé teszi, hogy átértékeljük és meggyógyítsuk az alapvető kapcsolatainkat: a tárgyakhoz, az igazsághoz, önmagunkhoz, a pénzhez, az értékrendünkhöz, a kreativitáshoz és az embertársainkhoz fűződő viszonyunkat. Mert ha már az életünkben mindenből kevesebb van, helyet tudunk megtakarítani.


A SZERZŐKRŐL

Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus, akiket közönségük a Minimalisták (The Minimalists) néven ismer, weboldalukon, könyveiken, podcastjukon és filmjeiken keresztül több mint 20 millió embernek segítenek abban, hogy kevesebbel éljenek tartalmas életet. Tevékenységüket méltatta a The New York Times, a The New Yorker, a The Wall Street Journal és a Time magazin is, előadásokat tartottak többek között a Harvardon, az Apple-nél és a Google-nél. Dokumentumfilmjeik, a Minimalizmus: Egy dokumentumfilm a fontos dolgokról(Minimalism: A Documentary About the Important Things) és a Minimalisták:A kevesebb most több(The Minimalists: Less Is Now) nagy sikert arattak a Netflixen. Mindketten az ohiói Daytonban nőttek fel, jelenleg Los Angelesben élnek.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, HVG Könyvek!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.

                                                                           BorítóKemény kötés
                                                                            Méret
                                                                          Fordító
145x210 mm
Garamvölgyi Andrea
                                                                   Megjelenés2023. 02. 06.
                                                                    Terjedelem328 oldal
                                                                              ISBN9789635652334

2023. július 29., szombat

Láthatatlan

 Könyvajánló - Paul Auster: Láthatatlan

Mi tehet az ember, ha egy szerelmi háromszög ördögi körré fajul? Adam Walker ezt a kérdést a saját bőrén tapasztalja meg, amikor húszéves egyetemistaként megismerkedik a titokzatos francia Born professzorral és annak hallgatag, vonzó barátnőjével, Margot-val. A hármuk közötti kapcsolat az elejétől kezdve különös, izgalmas és vészterhes, de Walker nem tud ellenállni a tapasztaltabb emberek csábító világának, majd amikor hirtelen és végérvényesen részévé válik ennek a valóságnak, már nem tud visszakozni.

Paul Auster új regénye több elbeszélőn keresztül mutatja a történetet 1967-től 2007-ig, New Yorktól Párizson át a Karib-szigetekig. A történetet, amely fiatalos dühről, zabolátlan szexuális vágyról és az igazságtalanság kíméletlenségéről szól. A történetet, amely bejárja a hazugság és igazság, identitás és képmutatás közti árnyvilágot, megmutatva azt, ami látható, fáradhatatlanul kutatva azt, ami láthatatlan. Talán örökre.




Rutinos Auster-olvasónak mondhatom magam, a 4 3 2 1-en kívül minden magyarul megjelent művét olvastam már (az is tervben), de mégis mindig meg tud lepni úgy, hogy közben hamisítatlan marad, felismerhetően egyedi. Ebben a rövid regényben megismerjük Adam Walkert, a fiatal egyetemistát, aki 1967-ben írói ambíciókat dédelget, és egyszercsak odalép hozzá egy francia házaspár, akikkel nagyon különös kapcsolata szövődik. A professzor pénzt ajánl fel neki, a felesége pedig viszonyba kezd vele, úgy tűnik, a férje tudtával és beleegyezésével, ám egy gyilkosság mindent felborít.

Lehetetlen tagadni a világot: látható
És mert visszavonhatatlan

Meg nem ismerhető, és szerintem ez a tény halálos…

Aztán kiderül, hogy nem is 1967-ben járunk, hanem valójában 2007-ben, és a fent olvasott történet valójában egy kézirat, ami Adam barátjához kerül, mint egy memoár tervezete, hogy elolvassa és véleményezze. Meg is teszi, és innentől E/2. személyben folyik tovább a történet, aztán persze ez a barát is beleír és átír, megmásítja a neveket. Így már azt is tudjuk, hogy Adam Walker valójában nem Adam Walker, és sem az egyetem, sem a város nem ugyanaz, sőt, talán még a valósághoz is kevés köze van annak, ami le van írva.

A történet utolsó részében felbukkan egy újabb narrátor, aki egészen átformálja a szöveget, egy teljesen új jelentésréteggel fűszerezi és új szinten viszi bele a történetbe az egyébként is jelenlévő erotikát és perverziót is.

[…] gondolat és tett között irdatlan a távolság, akkora a szakadék, hogy abba maga a világ beleférne.




Auster könyve nincs is 300 oldal, és jó szokása szerint úgy mesél, hogy tökéletesen összezavarja az olvasót, hogy most mit is olvas. Regény, regényen belüli regény, memoár, de teljesen megmásítva, vagy egyszerűen csak változatok egy témára? Ráadásul a narráció módját is többször változtatja, E/1, E/2 és E/3 is felbukkan a lapokon. Bonyolultnak tűnik, talán túlságosan is, de tökéletesen érthető, mikor ki mesél éppen, még ha nem is tudjuk meg, ki kicsoda valójában... Közben pedig foglalkozik a szokásos Austeri kérdésekkel is: mitől függ, mi hogyan alakul? Hogy hogyan alakul egy ember egész élete? Sokszor csak apró döntésektől, a véletlenektől, sőt, akár csak a narrációtól is... hiszen egészen ugyanaz az esemény annyiféleképpen csapódik le, és annyiféle történetet szül, ahány ember részt vesz benne, vagy csak látja, hallja, olvassa. A világképünk és a tényekről alkotott nézeteink is így egészen egyedivé válnak - és pontosan ezt mutatja meg Auster ebben a regényében.

A fordító most is a jól ismert Pék Zoltán, akinél jobb "magyar hangot" elképzelni sem tudok Auster fura, magával ragadó regényei számára.

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!

2023. július 28., péntek

Telegraph ​Avenue

Könyvajánló - Michael Chabon: Telegraph ​Avenue

"Elképesztően ​gazdag világú, az érzelmeket részletező regény, amely valóban behúz." (New York Times) 

Michael Chabon Telegraph ​Avenue című regénye egy sodró lendületű, több szálon futó történet, melyben megismerjük Natet és Archyt. A helyszín pedig a feketék munkásnegyedét valamint a jobb módban élő, újhullámokhoz szokott fehérek lakta városrészt, Oaklandet és Berkeley-t elválasztó Telegraph Avenue. 

A két főhőst régóta tartó barátság köti össze, akik ráadásul együtt üzemeltetnek egy bakeliteket árusító boltot. Mindketten gyűjtők, akik a fekete zene, a jazz, a blues és a funk minden morzsáját ismerik. Ám most mindenük veszélyben forog, amikor egy új bolttal igyekeznek kiszorítani őket az üzletből. És persze az sem segít, hogy a zenét ismerik és imádják, az üzlethez már sajnos kevésbé értenek. Saját bőrükön érzik milyen az, amikor a nagyvállalatok kiszorítják a kis, családias üzleteket, s vele egy darabka történelmet, kultúrát a piacról.

Közben a két feleség, Aviva és Gwen történetét is megismerjük, akik szintén együtt dolgoznak, bábaként vezetik a saját vállalkozásukat, ám egy otthonszülésnél komplikációk lépnek fel és ez komoly nehézségek elé állítja őket.

Utazunk kicsit az időben is, amikor Luther, Archy apja kerül a képbe, aki egykor filmekben szerepelt, de karrierjét a drogok gajra vágták. De nem csak karrierjét, hanem fiával való kapcsolata is érdekesen alakult. Minden szereplő keresi az utat a boldogsághoz, a helyét a világban, a megnyugvást.

Persze a problémák sosem egyedül érkeznek: a képbe kerül Archy rég elveszett fia, Titus és Nat fia, Julius, s kettejük kapcsolatával még egy kis extra bonyodalom. A kötetben foglalkozik a szerző faji kérdésekkel és azok hátterével, ami gondolkodásra készteti az olvasót. De, hogy kicsit tompítson az eseményeken, egy kis humort is csempészett a kötetbe.

Persze a végére minden szál szépen összeér, hogy kapjunk egy elgondolkodtató, a popkultúra számos elemét felvonultató, nosztalgikus, humorral fűszerezett történetet, amelyben kiderül, hogy keveredik ki a két házaspár ezekből a húzós helyzetekből. Identitás, apaság, családi drámák. elhagyatottság, drogok, faji különbségek, politika, barátságok, szerelmek. Mindez kiváló tálalással, egy remek író tollából, aki kíváló, megindító történetet írt a változás elkerülhetetlenségéről.

9210285_5.jpgKöszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!

A képre kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kövess minket Facebookon!

Emlékek Gerald Ford elnökségéről

Gitta könyve

2023. július 27., csütörtök

Egyszerre egy beszéljen

Könyvajánló - Turi Tímea: Egyszerre egy beszéljen

"Az egy szintre emelkedés, az egyenrangúvá válás lehetőségének költészete ez, ahol Odüsszeusz egy szőrös pacák, akinek hosszan tartó útját az egész világ úgy ismeri, mintha mostanság posztolta volna végig egyes állomásait a közösségi médiában. "

collage_4.jpg

Turi Tímea főszerkesztőként dolgozik, de emellett nemrégen megjelent legújabb, negyedik verseskötete, az Egyszerre egy beszéljen a Prae Kiadó gondozásában. Versei sokfélék, különféle női tapasztalatokról mesélnek, szólnak elnyomásról, hatalomról, számos olyan mindennapi élethelyzetről, amiket az emberiség igyekszik szőnyeg alá söpörni.

Kilenc imaszerű vers kapott helyet a kötetben Bevezetés az imádkozásba címmel, hogy aztán olyan történeteket olvashassunk verses formában, melyekben mitológiai szereplők cseppennek a hétköznapokba, mint például a szőrös pacákként megjelenő Odüsszeusz. 

Az alkotásokat áthatja az irónia, ami érdekes, izgalmas, de egyben veszélyes megközelítés. Sokan nem értik vagy nem akarják érteni az iróniát. Verseinek fontos mondanivalója van, de a műfaj annyira alulértékelt és kevésbé népszerű, mint a próza, hogy csak remélni tudom, hogy sokakhoz eljut a mondanivalója.

Csak egészség legyen

Vannak emberek, akik nem tudnak járni.
Vannak, akik nem látnak, vagy rosszul,
esetleg süketek: videótelefonon veszekednek
az utcán, és te nem tudod kihallgatni a kézjeleket.

Másoknak gond van a lelkiismeretükkel.
Túlműködik, vagy alul, mint a pajzsmirigy.
Nekem a bizalomra való képességem ingadozik,
mint másnak a szeszélyes vérnyomás.

Sok dolgot karban lehet tartani.
Ha a félelemtől vagy a krupptól fulladozol,
vannak technikák, és sok segít.
És ki tudná megkülönböztetni az egészséget
egy tökéletes tünetmentességtől?

Csak egészség legyen, mondják,
de kérlek, mutass egy egészséges embert!
Ott várakoznak a humanitárius sátor előtt,
ott ülnek az óvóhelyek mélyén:
majd kicsattannak az egészségtől.

De a fiúnak, aki tízévesen is olyan, mint egy csecsemő,
fejét hátraveti, úgy méreget remegve:
neki voltaképpen mindegy.
Őt nem riasztják meg a hírek,
nem ringatja el a hamis biztonságtudat.
Békében, háborúban ugyanúgy figyel. 

Könnyed, nyitott, lírai alkotások, bibliai és mitológiai témák, vallási kérdések, emberi kapcsolatok, női szerepek, elvárások, anyák, gyerekek, járvány és korábbi életszakaszok tapasztalatai, Egy röpke kis kötet sok fontos mondanivalóval, amikról nem beszélünk, vagy igen, csak épp nem eleget.

Jól felépített kötet, ahol a hétköznapi történetek, problémák közé tökéletesen simulnak be a mitológiai szereplők, miközben próbáljuk a szerzővel együtt megérteni, hogy a 21. században, amikor információk végtelen sora zúdul a fejünkre minden irányból, miként lehet kommunikálni, meghallani a rengeteg zajban a fontos hangokat, vagy alkalomadtán elcsendesedni és megélni a vallást, a hitet.

turitimeaegyszerreegybeszeljen_front-600x686.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Prae Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

Sorsod Borsod

Ibsen a konyhában

Így etesd a diktátorod

2023. július 26., szerda

Egy gyöngyszem Európa közepén: Cseh Svájc Nemzeti Park

 Nemzeti Parkok a világ minden tájáról - Cseh Svájc Nemzeti Park, Csehország

Budapesttől alig 660 km-re egy kis földi paradicsom rejtőzik Csehország északi részén, az Elba folyó völgyeiben. Gyönyörű táj fenyőerdőkkel, mély völgyekkel, hatalmas sziklatornyokkal és kapukkal, falakkal, szurdokokkal, egy valódi sziklabirodalom sziklavárosokkal és labirintusokkal, amely a legkülönfélébb állatoknak nyújt élőhelyet.



A területet a drezdai tájképfestők, Adrian Zingg és Anton Graff nevezték el Cseh Svájcnak Szász Svájc után, amely gyakorlatilag ugyanazon földrajzi terület németországi része, a Drezdától dél-keletre lévő Elba-völgyek felső szakasza. A területnek annyi köze van valójában Svájchoz, hogy rengeteg ismert svájci tájképfestő járt erre a környékre inspirációért és hogy megörökíthessék, ők nevezték el Szász Svájcnak, ami után a csehországi terület a Cseh Svájc nevet kapta.




Cseh Svájc egyik kapuja és mondhatni, fővárosa Hřensko, az alig 260 lakost számláló kis település, ahonnan számtalan túraútvonal indul a gyönyörű erdőség felé és a meredek szurdokokhoz. Némelyik út sziklalabirintusokkal, alagutakkal és gyaloghidakkal fonódik egybe, egyes szakaszokat csak gondolás által irányított kis csónakokon lehet megtenni. Az egyik legismertebb túraútvonal a Gábriel-ösvény, amely Európa legnagyobb sziklaívéhez, a Pravčická bránához vezet. Az ide vezető ösvény keresztül visz a terület legmagasabb csúcsán, a 619 m-es Růžovský vrchen, ahol lenyűgöző látvány tárulhat a szemünk elé.




A park 2000. január 1. óta élvez védelmet, de már a 18. századtól különleges jelentősége volt főleg a területén ténykedő tájképfestők miatt. Itt működik Csehország egyik legnagyobb ornitológiai klubja, mivel a gyönyörű fenyőerdők számtalan különleges madárnak adnak otthont. 



A Cseh Svájc Nemzeti Park egész évben látogatható, túravezetővel vagy anélkül is, de némi gyakorlottság nem árt hozzá. Különleges szépsége főleg ősszel vagy tavasszal bukkan elő, de jó menekülő a nyári kánikula elől is.


2023. július 25., kedd

Keanu Reeves, Hollywood legszerethetőbb csillaga

Könyvajánló - Alex Pappademas: Keanu Reeves - A kultikus színész és jelenség

"Keanu Reeves több mint színész: jelenség. Egyszerre vagány akciósztár, dögös izompacsirta, akit a People magazin az „internet pasijának” nevezett, a klasszikus motorok szerelmese, kis példányszámú művészeti albumok kiadója, élő mém – valódi legenda. Látszólag megszegi a 21. századi hírességekre vonatkozó összes szabályt. Hogyan képes minderre?"

Keanu Reeves egy igazi legenda, egy ikon, aki mérhetetlen rajongótáborral bír. Imádom a filmjeit, a játékát, a kisugárzását, nem volt kérdés, hogy nekem is el kell olvasnom Alex Pappademas könyvét a színészről, aki 1986-os vásznon való debütálása óta több mint száz szerepben mutatta meg, hogy parádés a vásznon.

Ebben a kötetben azt vártam, hogy kapok majd egy megszokott stílusban felépített életrajzot, ahol megismerjük a színész életútját, körülményeit és a sztársághoz vezető utat, a filmek pedig kitöltik a réseket. Ezt felejtsétek el, itt pont fordítva van. A filmjein, szerepein keresztül ismerjük meg a kultuszt, ami évtizedek óta körülveszi Keanut. A szerző próbálja felkutatni és megmutatni az olvasóknak sikerének a kulcsát.

Ami interjúkból is egyértelmű volt számomra, az a könyvből is megerősítést nyert. Élete során bőven kijutott neki a rosszból, mégis kedves, nagylelkű, segítőkész, barátságos embernek ismeri a környezete. Olvasás közben pedig filmek végeláthatatlan sora vár ránk. Vannak ismertebb, nagyobb szerepek és kevésbé jól sikerült alkotások is, amik közül jó párat láttam, ismertem, de akadtak olyanok is, amik felkerültek a megnézendő filmek listámra.

Egy nagyon olvasmányos, könnyed kötet, ahol a filmekről leírtak árnyaltabbá igyekeznek tenni az alkotásokat. Néhány film bennem nagyobb nyomott hagyott, mint a szerzőben, de ez a műfaj szépsége, mindenkiből mást vált ki egy-egy mozi, mind más élményeket távozunk a moziból.

A kötet szórakoztató, mégis komoly, tartalmas, süt belőle, hogy Pappademas nem sajnálta az időt és energiát a kutatómunkára. Lenyűgöző filmográfiát tárt elénk, ami bármely mozirajongót órákig képes a fotelben tartani ezzel a kötettel a kezében. Láthatjuk melyik film hogyan ívelte felfelé páratlan karrierjét a kezdetektől napjainkig. Határozottan jól szórakoztam, de örültem volna, ha kicsit többet kapok az emberből a művész helyett.

3326771.jpgKöszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron, egyenesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebookon is!

Főkép: fb.com/kossuthkiado

Alan Rickman naplói – Emma Thompson előszavával

Quentin Tarantino: A legendás rendező és munkássága

Meryl Streep, Hollywood királynője

2023. július 24., hétfő

Acél és Lazurit

Az elrabolt lányból mestertolvaj lesz az Osonók bandájában, az otthonvilágból idejött idegen haldoklik - mindkettőjükön egy térkép és egy medál segíthet csak pillanatnyi szorult helyzetükben. Kettejük találkozása ezernyi titok megfejtését sejteti, miközben az érdekszövetségen túl fellángol a szerelem. Segíthetnek-e egymáson? Érdes, szikrázó párbeszédű, kalandokkal teli, misztikummal ötvözött érzéki fantasy történelmi tablóba ágyazva, egyhúzásra elolvasást garantáló késztetéssel. 

Könyvajánló
Hercz Júlia
Acél és Lazurit

Sarah utcagyerek, az Osonók bandájában ügyeskezű tolvaj. Van a nyakában egy varázslattal megbűvölt medál, egy stilizált Életfa, amit azért nem vettek még ki a nyakából, mert csak ő adhatja oda annak, akinek gondolja - önként. Álmaiban visszatérő motívumként szerepel egy asszony, aki azt mantrázza neki, hogy sosem veheti le, csak akkor, amikor elérkezik az ideje - mert a medál utat mutat neki és védelmezi. Soha nem sikerült eddig még rájönni, hogy mitől védelmezi, ráadásul 10 éves kora előtti emlékei egyszerűen nincsenek. Az olvasó is csak a Prológusból tudja meg, hogy 10 évvel azelőtt elrabolták a szüleitől, most pedig a legjobb tolvaj- és bérgyilkoscéhnek dolgozik, akinek kegyetlen főnöke egy térkép megszerzését követeli fogadott húga életéért cserébe.

Aiden orvos, de külvilági, nem földi ember, az otthonvilágban élt. Valamikor katona volt, de nem tudta megvédeni családját, akik ezért nyomorultul elpusztultak. Ő ekkor fogságba esett, amiből egy aljas alku teljesítése árán szabadult csak. A jelenben viszont haldoklik, és kell neki egy medál meg egy térkép ahhoz, hogy gyógyulásra lehessen reménye. Amikor a két főhős találkozik, tűz és víz csap össze...

A kötet karakterei pompásan vannak megalkotva, szikrázik a levegő a szarkazmustól, elfojtott érzékiségtől, macsó beszólásoktól, feminin szurka-piszkáktól, tolvajzsargontól. A két főhős (meg Aiden szimbiótája) érdekek táncát lejti egymással szemben, és nagyon nehéz a félreértések kavalkádjából kikerekedni annak a szerelmi történetnek, amelynek szálai végighúzódnak a történeten. Felüdülés a mű, dramaturgiája csöpögteti az információkat, ami az olvasót kis körömrágásra készteti. Persze, azért hamar rájön a lényegre a fifikás olvasó, de a lényegen túl még ezernyi apró titok fűszerezi a történetet.

A misztikum alkalmazása beleteszi a műbe azt a pluszt, amitől az olvasó kíváncsisága nem engedi a történetet - magam is egy kánikulai napon szinte együltő - illetve, fekvő - helyemben abszolváltam a regényt, miközben a légkondi kellemes halksággal, és ami még fontosabb, frissítően hűvös levegőt keringetett a teljesen besötétített szobában. Őszintén szólva, ezt vízparton, hegyoldalban, fa árnyékában is ugyanígy el tudtam volna képzelni, mert a történet alaposan körüljárt, megfelelően kidolgozott, csiklandósan pikáns, pimaszul szókimondó, sodortatja az olvasót a cselekménnyel. Úgy néz ki, a történelmi romantikába kevert fantasy nagyon eteti magát a témára fogékonyaknál.

Az Arany és Ónix világát szeretők újabb kedvencet avathatnak a témában. Nem feltétele egyik kötet ismerete a másiknak, legfeljebb erősen ajánlott, mert az is kiváló mű a maga nemében, ugyanazzal a világfelépítéssel, de önmagában külön-külön élvezhető, független tartalommal.

Szerintem olvassátok! Itt a nyár, vidd magaddal a nyaralásra!

Fülszöveg

Egy rablás…
Egy medál…
Egy szerződés…

Sarah csupán gyerek volt, amikor elrabolták, és elvesztette az emlékeit. Tíz évvel később tolvajként él, és azt tervezi, hogy új életet kezd Amerikában Tessával, akit húgaként szeret.

Csakhogy minden terve meghiúsul, amikor Tessa eltűnik, őt pedig eladják egy titokzatos idegennek. Vajon mit akar tőle ez a férfi? Létezhet olyan egyezség közöttük, ami segíti Sarah-t?

Aiden egy otthonvilágát elhagyó égi, aki évek óta kutatja a szervezetében keringő méreg ellenszerét. Éppen kirabolják, amikor megpillantja gyógyulása kulcsát: egy medált.

Hirtelen új lehetőség nyílik meg előtte, amikor megvásárolja a tolvajt, aki kirabolta. Csakhogy Sarah olyan emlékeket és érzéseket ébreszt benne, amiket már rég eltemetett.

Vajon Sarah és Aiden képes segíteni egymást? Az érdekkapcsolaton túl szövődhet köztük igazi szerelem? Visszakapja Sarah az emlékeit? És ha igen, lesz benne köszönet?

Egyedülálló, a régenskorban gyökerező fantasytörténet.

"Lebilincselő. Hercz Júlia történetmesélése hibátlan, a világa magával ragadó. Az első perctől kezdve elvarázsolt, és végig izgalomban tartott."
- B. Alexandra -

"Finoman vezet át a valós világból a fantasztikumba, és ha már ott vagy, bármi lehetséges!"
- Kaponya Krisztina -

Szereted a fantáziadús, érzéki, tartalmas könyveket?
Vidd haza nyugodtan, tetszeni fog!
16 éves kortól ajánljuk!


Hercz Júlia 1981. február 2-án született Budapesten, majd nem sokkal utána szüleivel Pécsre költözött. Itt végezte tanulmányit, majd férjhez ment, három kislány édesanyja.

A legelső novellái a gimnáziumi évek alatt íródtak angol nyelvű pályázatokra, majd hosszú szünet következett. 2008-ban a fanfiction oldalak felfedezésekor kezdett újra az írással foglalkozni. Fejlesztette magát, írástechnikával foglalkozó könyveket és angol nyelvű folyóiratot olvasott, elvégzett írókurzusokat is.

Első regénye, az Arany és Ónix a 8. Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes műve, amelyben a fantasy elemekkel színesített régenskori Angliába kalauzolja az olvasót. Második regénye, az Acél és Lazurit ugyanebben a világban játszódik.

Forrás: moly.hu

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Könyvmolyképző Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek Hercz Júlia oldalairól származnak. 

Termékadatok
Cím: Acél és lazurit
Szerző: Hercz Júlia
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalak száma: 408
Megjelenés: 2022. december 03.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789632459349

2023. július 23., vasárnap

Erdők-mezők népmeséi

 Könyvajánló - Bajzáth Mária (szerk.): Erdők-mezők népmeséi

A ​Népmesekincstár Plusz-sorozat negyedik darabja hiánypótló a családok és pedagógusok számára. A kötetbe válogatott mesék a természettel egységben és harmóniában élés örömeiről és nehézségeiről üzennek, és a 21. századi ember számára is életbe vágóan fontos kérdéseket vetnek fel és válaszolnak meg. A mesék, legendák és népköltések komplex egységet alkotnak az ismeretterjesztő szövegekkel, miközben a játékötletek segítik az átélést és az élményszerzést. A mesegyűjteményben a gombáktól a fákig, a mezei, erdei és vízi állatoktól a madarakig, sőt, egészen a csillagokig – vagyis a föld szintjétől az ég magaságig szárnyalunk.

„A könyv Magyarország élővilágát mutatja be, de a magyar mellett a nemzetközi mesekincsből is válogat. A világ különböző tájairól származó meséknek közös és legfontosabb mondanivalója, hogy a házunkon és a hazánkon túl is részei vagyunk egy nagyobb egységnek, amit természetnek nevezünk.”
Bajzáth Mária mesepedagógus,
a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója

A meséket Ónya-Oláh Dóra csodálatos rajzai keltik életre.




Csodálatos, sokrétű kötet ez, amely a világ minden tájáról származó népmeséken, népköltéseken és legendákon keresztül mutatja be Magyarország erdeinek-mezeinek élővilágát. A madarakat, a virágokat, az erdők egészen kicsi és egészen nagy lakóin át szó esik az időjárásról és az égbolt dolgairól is - ezek a mesék voltak határozottan a kedvenceim. Számtalan, előttem ismeretlen mese és történet, ami a hatalmas, széles merítésnek és a rengetegféle nép meséjének köszönhető, de élvezetes, aranyos, sok helyen tanulságos mesékkel. Ónya-Oláh Dóra rajzai pedig tényleg életet leheltek a könyvbe.

Plusz jópont, amiért minden újabb "szereplő" esetén röviden be is mutatta azt, mi az, hol honos, hogyan él, ráadásul a szakaszok között átvezető feladatok is helyet kaptak. Kisgyerekes családoknak egyszerűen kötelező ez a kötet, de bárki másnak is csak hasznára válik. Persze nem tetszett mindegyik mese, némelyik kifejezetten furcsa volt, mintha leharapták volna a végét, de ezzel semmi baj nincs. Biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a számítását, aki kézbe veszi ezt a könyvet - ki ebben, ki abban. Az ismeretterjesztő részek és az illusztrációk sokszínűsége miatt biztosan megéri - a mesék pedig bónuszok.




Bajzáth Mária az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán végzett, tanító, tanár, neveléstudományi bölcsész és mesepedagógus, aki korán felismerte, mennyire fontos szerepe van az életünkben a meséknek. Több kötetet is szentelt a témájának, a Népmesekincstár Mesepedagógiai Műhely vezetője.

Köszönöm a lehetőséget a Lampion Könyvek csapatának! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!

2023. július 22., szombat

A boldogságcsapda

Ne küzdj, kezdj élni! - írja dr. Russ Harris A boldogságcsapda című műve fedlapján. A terapeuta és coach hivatásokat művelő szerző háziorvosként kezdett praktizálni, de elege lett a receptírásból: egyre jobban kezdett érdeklődni az egészség és a jóllét pszichológiai aspektusai iránt. A teljes pályaváltás után könyveket ír, workshopokat tart a fenti témában, valamint 2015-ben az ő nevéhez fűződik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felkérése alapján megalkotott, menekülttáborokban alkalmazott stresszkezelési módszer. 

Könyvajánló
Dr. Russ Harris
A boldogságcsapda

A kötet második kiadás, ami azt jelenti, hogy dr. Russ Harris 16 év után teljesen átdolgozta a kiadványt, az eltelt időszak kutatási eredményei, azóta bevált gyakorlati alkalmazások és tapasztalatai alapján rengeteg új eszközt, technikát és gyakorlatot adott hozzá, ami által ez a könyv kb. 50%-ban új anyag a régi kiadáshoz képest. Ezeket a részeket főleg a hogyan lehet legyőzni az érzelmi ürességet, megtörni a rossz szokásokat, úrrá lenni a halogatáson, megállítani a pánikrohamokat, megszakítani az aggódást és a megszállottságot, kezelni az értékkonfliktusokat és a nehéz dilemmákat, megérteni és kezelni, hogy ne (mindig) mások érdekeit helyezzük sajátunk elé, meghaladni a perfekcionizmust, továbbá számos gyakorlati tipp segítségül a traumában szenvedőknek, és új megközelítések az önmagunkkal való együttérzés témaköréhez részeket takarják.

A kötet alapvetése: boldognak lenni nehéz. Boldognak lenni tanulási folyamat. Aki elég sokáig él, szinte mindenben része lehet, örömben ugyanúgy, mint bánatban - a kérdés pusztán az, ki hogyan áll hozzá az életében bekövetkezett változásokhoz. A szerző szerint a legnagyobb problémákat a pszichológiai csapdák okozzák, "életünk során sok, a boldogságról szóló, haszontalan hiedelmekhez ragaszkodunk: olyan elképzelésekhez, amelyeket széles körben elfogadunk, mert >>mindenki tudja, hogy igazak.<< És ezek a hiedelmek értelmesnek tűnnek, ezért is találkozunk velük oly sok önsegítő könyvben és cikkben." A fentiek azonban olyan ördögi kört alkotnak, amelyben minél jobban törekszünk arra, hogy boldogok legyünk, annál többet szenvedhetünk. A rossz hír, hogy ez egy erős pszichológiai csapda. A jó hír viszont az, hogy felismerhetjük, hogy úgynevezett boldogságcsapdában ragadtunk, és a probléma megnevezése már félsiker. Ez a könyv az ACT-módszert tanítja meg az érdeklődőknek, amely egy erőteljes, tudományos pszichológiai modellen alapul, hatékonyságát több, mint 3000 publikált tanulmány bizonyítja. A módszer elfogadás és elköteleződés terápia, Acceptance and Commitment Therapy elnevezéssel, aminek kezdőbetűi adják a modell közismert és rövidített elnevezését. 


Dr. Russ Harris érdekes megállapítást tett a depresszió statisztikáját ismertetve: a WHO szerint ez a betegség a világ egyik legnagyobb, legköltségesebb és leggyengítőbb kezelt problémája. Ebben igazat is adok neki - ugyanakkor anélkül, hogy kisebbíteni akarnám a beszélt téma jellemzőit, mindig apám szavai jutnak eszembe: ej, gyermekem, a kutya is jódolgában vész meg. Azaz ha nincs baj, majd csinálunk magunknak. Elvégre a nyugati világ nem éhezik, jellemzően fedél van a feje felett, akkor kezdjünk el aggódni azon, hogy idén nem mehetünk a Kanári-szigetekre nyaralni, sőt essünk is búskomorságba tőle. Persze, sarkítok, mert halál, gyász, betegség, életválság, stb. mindig is jelen lesz az életünkben, jólét ide vagy oda, amit fel kell dolgozni, plusz nem is egyforma idegi huzalozással születünk, hogy egyformán reagáljuk le életünk traumáit, de na: azért értitek, mit akarok mondani az apámféle szlogennel. Ne legyünk saját magunk ellenségei! Kérjünk segítséget, ha nem boldogulunk valamilyen mentális problémánkkal.

Pedig tartós boldogság nem létezik! Ez egy tévhit, egyáltalán nem a boldogság az ember természetes állapota: ha ezt elfogadjuk, már nagyot léptünk előre gyógyulásunk útján. Második tévhit, hogy a szenvedés abnormális. Dehogy az! Vannak elkerülhetetlen fájdalmas gondolatok, érzések, amelyeket maguk valójában át kell élnünk, fel kell dolgoznunk, ami miatt se zavart, se szégyent nem érdemes érezni. A boldogság nemcsak hedonizmus (örömkeresés), hanem azt is jelenti, hogy gazdag, tartalmas élet megélése. Nos, ez utóbbihoz jelent nagyon is használható mankót A boldogságcsapda című kötet.

Számtalan elméleti és gyakorlati tapasztalat kerül összegzésre, amelyeket tudományos kutatások és egyének gyógyulási folyamata támaszt alá. Tesztek, kérdőívek, példák, összegzések segítik a jobb életminőségre vágyókat a tanulásban és teljesítésben.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Boldogság. Akarjuk. Vágyunk és törekszünk rá. De mi is az pontosan?

Keményen dolgozunk, hogy megtaláljuk a boldogságot, de túl gyakran kudarcot vallunk; és még ha sikerül is, általában rövid ideig tart, elégedetlenek vagyunk vele, és többet akarunk. Így sokszor épp a boldogság elérése iránti elszánt igyekezetünk idézi elő a stresszt, a szorongást és a depressziót.

Sokak szerint a boldogság "természetes állapotunk". Ám a statisztikák világosan mutatják, hogy ez nem így van. Az a természetes, hogy fájdalmas és a kellemes érzelmek állandóan változó áramlását éljük meg, attól függően, hol vagyunk, mit csinálunk, és mi történik. Ha teljes emberi életet élünk, az érzelmek teljes skáláját érezni fogjuk: a kellemeseket, amilyen a szeretet, az öröm és a kíváncsiság; és a fájdalmasakat, mint a szomorúság, a harag és a félelem. Ha a kiváltó okok megszüntetésére nincs is lehetőségünk, kiutat jelent, ha felismerjük, hogy a "boldogságcsapdában" ragadtunk, és megtanuljuk, hogyan szabaduljunk ki belőle.

Az elfogadás és elköteleződés terápia (ACT) nevű erőteljes tudományos pszichológiai modellen alapuló könyv megadja az ehhez szükséges készségeket és tudást. Értékeink tisztázásával és az éber tudatosság fejlesztésével támogat abban, hogy kikerüljünk a boldogság csapdájából, és megtaláljuk az életben az igazi elégedettséget.

A boldogságcsapdában bemutatott technikák segítenek, hogy:
- csökkentsük életünkben a stresszt és az aggodalmat,
- hatékonyabban kezeljük a fájdalmas érzéseket és gondolatokat,
- megszüntessük az önsorsrontó szokásokat,
- legyőzzük a bizonytalanságot és az önbizalomhiányt,
- gazdag, teljes és tartalmas életet teremtsünk.

Hogy is mondta Helen Keller? "Az élet egy merész kaland, vagy semmi." Legyünk jelen, nyíljunk meg, és tegyük azt, ami számít. Minél inkább képesek vagyunk erre, annál nagyobb a szabadságunk - függetlenül attól, hogy az élet milyen akadályokat állít az utunkba.


Dr. Russ Harris orvos és pszichoterapeuta, az elfogadás és elköteleződés terápia (ACT) egyik vezető szaktekintélye. Számos könyv szerzője, A boldogságcsapda című kötete egymillió példányban fogyott el világszerte.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? 

Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Bioenergetic Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok

Cím: A boldogságcsapda
Szerző: Dr. Russ Harris
Kiadó: Bioenergetic Kiadó
Oldalak száma: 288
Megjelenés: 2022. november 15.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789632915883
Méret: 237 mm x 166 mm x 10 mm