Kultúrpara

2023. január 31., kedd

Éjfélkor a hóban

Egy baleset, egy tönkrement sors és okozójának hányattatásai, valamint egy riporter, aki mindent kockára tesz az objektív valóság kiderítése érdekében. Hogy a botrányhős és a riporter mire jutnak önmagukkal, egymással és az igazsággal? Erről szól Karen Swan Éjfélkor a hóban című regénye, amely a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg a közelmúltban. 


Könyvajánló
Karen Swan: Éjfélkor a hóban

Clover Philips 27 éves, sikeres, díjnyertes rendező, aki stábjával komoly témák nyomába ered, és éppen a témák jellegéből és a komoly felkészülésből adódik, hogy a célkeresztbe állított személy élete különféle szokatlan aspektusokból is bemutatásra tud kerülni. A fiatal nő büszke arra, hogy elfogulatlanul képes keresni az igazságot. Most azonban elveszíti pártatlanságát, előítéletektől terhes gondolatokkal választ riportalanyt Kit Foley személyében.

A férfi, Kit Foley, világelső szörfös, snowboardos, botrányhős, sikeres sportoló, (de) kegyvesztett sportsztár, akinek neve a botrány szinonimája - ugyanakkor őrülten tehetséges, motivált és felettébb jóképű, amely egyveleg marketing szempontjából aranyra váltható. Ahogy szakmai berkekben mondani szokták, a férfiak a helyében szeretnének lenni, a nők pedig (khm...) vele. Egy óriási port felvert botrány után egyszerűen átvedlett snowboardossá, és most abban próbál meg világelsővé válni. Mi és miért történt abban a balesetben, amiben a közreműködésével egy másik ember (Cory) agyilag nyomorékká vált, anyagilag tönkre ment, majd öngyilkos lett?

Cory özvegye szerint mindenről Kit Foley tehet, ezt mindenki tudja, ő is és Kit is. A család mindent elveszített, a gyerekek az apjukat, a feleség a férjet, a család pedig a vagyonát. Clover Philips riporterként annyira közel került a szörfös családjához, amíg dokumentumfilmet készített a balesetet szenvedettel, hogy úgy érzi, a döbbeneten és szomorúságon túl megmoccan benne a düh is. Annyi mindent elveszítettek ennek a családnak a tagjai, gondolja, hogy megérdemlik a teljes történetet, tudniuk kell a miérteket. A rendező Foley nyomába ered azzal a szándékkal, hogy elkapja és igazságot szolgáltat a korábban tönkretett szörfös hozzátartozóinak. 

Clover bonyolult áttéteken keresztül szabad utat kap a film elkészítéséhez, de Kit Foley alpokbeli otthona azonban semmit sem árul el a botrányhősről, így Clover kezdi kínosan érezni magát: a férfit filmre venni olyan lesz, mintha fényképet akarna készíteni a láthatatlan emberről. Foley világklasszis versenyző, aki hozzászokott a harchoz, tisztában van azzal, hogyan kell nyerni - méghozzá bármi áron. Kezdetben Kit végtelenül arrogáns és agresszív, egyáltalán nem együttműködő. Az a véleménye, hogy a riporter egyoldalúan festette le őt, ezáltal bemocskolva a hírnevét. Úgy gondolja, hogy Clover a film sikere érdekében semmire sem figyelve tönkretesz bármit, ami eléje kerül, és olyanokba nyúl bele látszólag biztos kézzel, amikről valójában semmit sem tud.

Bevallom, hogy a történet egyharmadánál szépen hátra lapoztam és elolvastam az utolsó 30-40 oldalt. A szerző annyira jól ír, hogy utána azért olvastam végig a művet a végkifejlet biztos tudatában, hogy tudjam, mi történt közben, mire ide futott ki a cselekmény. Igen, Karen Swan remek dramaturgiával szerkesztette meg a lélektani regény tartalmát (ami kellően erős romantikus szálra került felépítésre), ébren tartja az olvasót az utolsó lapokig. Bár gyakorlott szemmel néző, sokat olvasó ember ki tudja találni, hol hibádzhat a botrányhősről sugallt kép, hol árnyalható, attól még körmöt rágva követi a riporter és Kit szópárbajait, várva, hogy mire mennek majd egymással. A párbeszédek pattogása, a leírások nagyszerűsége és az óvatosan adagolt új információk viszik előre az olvasót a végkifejletig, ahol megtudhatjuk, mit jelent Kit Foley szájából az a mondat: "nem te vagy az első, akinek fontosabb volt, hogy legyőzzön, mint az, hogy ő nyerjen."

A mű a szerelmi szálon túl arra van kihegyezve, hogy ne ítélj elsőre. Nem kell mindenkiről mindent elhinni akkor sem, ha országos sajtó repíti a hírek élére az adott személyről a minősítést, senkiről sem kell semmit sem elhinni, sem a jót, sem a rosszat. Annyiféle mozgatórugó és árnyalni való létezik, amiről senkinek - vagy keveseknek van tudomása, és amelyek nem tartoznak a külvilágra. Vagy ha mégis, nem mindenkinek van kedve, mersze kiállni a nyilvánosság elé vele - mert nem a nagyvilágnak tesznek meg dolgokat és nem is érdekli őket az ezzel kapcsolatos nyilvánosság. Ennek persze az a hozadéka, hogy a sajtó  találgat (és mindenki más is, aki hajlamos ezekre érdeklődéssel tekinteni). Mindezeket színesíti a riporter és a botrányhős egymás iránt tanúsított ellentmondásos érzései, egyfajta kutya-macska barátság elmélyülése, annak minden humoros és keserédes oldalával együtt.

Ki az áldozat? Az aki megsérült, vagy az, aki okozta a sérülést? Vagy mind a kettő? Létezhet-e olyan kategória, hogy ki a hibásabb? Lehet-e, kell-e, hogy minden cselekedetünket kövesse és magyarázza a sajtó, a külvilág, mások? Mozgatórugóink tartozhatnak-e a nagyvilágra? Jogunk van-e lelkiismeretünk szerint cselekedni és mások titkait megőrizni akkor is, ha annak ránk nézve ódiumai vannak? Hány féle valóság létezik?

Remekül megírt regény, szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Egy megbonthatatlan kötelék.
Egy titok, amely mindent megváltoztat.
Sunday Times Bestseller

Clover Phillips díjnyertes rendező épp sikerei csúcsán jár, amikor találkozik Kit Foley-val, aki szörfös és snowboardos. Kit nemcsak a versenyeken elért első helyezései miatt ismert, hanem a botrányairól is hírhedt.
A sportoló érintett volt egy balesetben, amely riválisának tönkretette a pályafutását. Kit soha nem beszél arról, mi történt akkor. Clover viszont eltökélt: ki akarja deríteni az igazságot, ezért a helyszínre utazik. Az osztrák Alpokban, ezen a mesés szépségű hóvidéken szembesíti kérdéseivel a férfit, aki ki nem állhatja őt.
Clover egyre mélyebbre ás: vonzódik Kithez, de meggyőződése, hogy a férfi titkol valamit. Kit Foley valóban olyan hideg, mint amilyennek mutatja magát?


Karen Swan (a képen) a Sunday Times három legkelendőbb szerzőjének egyike. Könyvei hangulatos helyszíneikről ismertek, és Karen az utazást minden egyes történet létfontosságú kutatásának tekinti. Szereti a mély és bonyolult szerelmi történeteket melyeket váratlan fordulatokkal fűszerezve ábrázol.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!
A képek a kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Éjfélkor a hóban
Eredeti cím: Midnight in the Snow
Szerző: Karen Swan
Fordító: Simonyi Ágnes
Kiadó: 21. Század Kiadó
Megjelenés: 2022. november 09.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635682898

2023. január 30., hétfő

Farkasok nyara

 Könyvajánló - Hans Rosenfeldt: Farkasok nyara

Egy ​döglött farkas. Egy erőszakos leszámolás két drogbanda között. Egy kegyetlen női orgyilkos.




Amikor kiderül, hogy a messzi északon fekvő svéd kisváros, Haparanda erdejében talált farkastetem gyomrában emberi maradványok vannak, Hannah Wester nyomozó már tudja, hogy ez a nyár más lesz, mint a többi. A nyomok egy véres finnországi leszámoláshoz vezetnek. De hogy került az áldozat erre a környékre? És hová tűnt a pénz meg a drog? Hannah és kollégái minden követ megmozgatnak, hogy fényt derítsenek a rejtélyre, de versenyt kell futniuk az idővel, mert a zsákmányra más is vadászik. Mint például az orosz Kátya, akinek felbukkanását számos váratlan és brutális esemény követi Haparandában. A történtek azonban nemcsak a kisváros életét forgatják fel fenekestül néhány nap leforgása alatt, hanem Hannah-ét is, aki a nyomozás során kénytelen szembenézni rég eltemetett múltjával.

Hans Rosenfeldt, a népszerű Sebastian Bergman-sorozat szerzőpárosának tagja ezúttal első önálló regényével jelentkezik. A Farkasok nyara filmszerűen pergő, okos és intenzív skandináv krimi. Olyan sötét, hideg és hátborzongató, hogy a lélegzet is eláll tőle.

Mondhatnám, hogy az idei év legjobb skandináv krimijét olvastam, és igaz is lenne, de tegyük hozzá, hogy az idei év első skandináv krimijét olvastam. :)
Ezzel együtt nem lenne nagyon elrugaszkodott a kijelentés, mert Hans Rosenfeldt valódi mesterművet alkotott a műfajban. 

A cselekmény egy svéd kisvárosban, Haparandában bonyolódik, ami a Svédországot és Finnországot elválasztó Botteni-öböl legészakibb pontján, épp a két ország határán fekszik. Drogügyletek, bandaháborúk, brutális gyilkosságok festik vörösre a tájat, és ezek között próbálja megtalálni nem csak a környék, de a saját igazsságát is Hannah Wester nyomozó, akinek még Kátyával, a profi orosz bérgyilkossal is meggyűlik a baja. Hová tűnt a drog és a pénz? Kik állnak a háttérben?

Nem tudott tisztán gondolkodni, nem tudta kezelni a helyzetet. Nem tudta, mit mondjon, és azt sem, hogy mit érezzen. Annyi érzés tolongott benne. Olyanok, amelyeknek a létezéséről sem tudott.

Teljesen szokványos krimisztori, ha magát a cselekményt nézzük, semmi új nincs benne, amit ne olvastunk volna már milliószor vagy ne láttunk volna akciófilmekben. Ami egyedivé és zseniálissá teszi, az a karakterábrázolás. A történet szerteágazó, érdekes, végig fenntartja a feszültséget, és bár nagyon bőven megjelenik az erőszak a lapokon, mégsem ez a lényeg, nem ezen van a hangsúly. Hanem a szereplőkön, még a legkisebb mellékszereplő is jól kidolgozott, egyedi, és a döntéseinek súlya van. Olyan súlya, ami utána érezhetően nyomja a vállukat. 

A Kornvägen úti alacsony, kis világoszöld házak egyikében, miközben kenyeret szel a fia reggelijéhez, Krista Raivio azon tanakodik, hogy miként fogja tudni megmagyarázni a kék-zöld foltokat meg a bedagadt szemét a kíváncsiskodó kollégáinak. Mint oly sokszor máskor, most is azon tűnődik, hogy vajon milyen érzés lenne azt az éles kést az erőszakos férje mellkasába döfni. Még három évnek kell eltelnie, mire megtudja.



Hans Rosenfeldt 1964-ben született Svédországban, Hans Petterson néven. Rádiós műsorvezető, forgatókönyvíró, része van több sikeres skandináv sorozat elkészítésében. Első regényeit Michael Hjorth íróval közösen írta, ez az első önálló regénye, amelyet Annus Ildikó fordított magyarra.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!

2023. január 29., vasárnap

Újabb kaland a bájos pandával és aprócska sárkány barátjával

Könyvajánló - James Norbury: Az utazás - Nagy Panda és Kicsi Sárkány

Egy bájos, kalandos mese az elfogadásról, a változáshoz vezető út nehézségeiről, az élet apróságainak szépségéről. Mindez kedves humorral, inspiráló módon és gyönyörű illusztrációkkal színesítve Az utazás című kötetben.

panda_uj_1-2.png

James Norbury két bűbájos teremtényt álmodott meg és az ő történetükön keresztül látja el az olvasókat néhány tanáccsal, hogy miként ismerjük meg és fogadjuk el egymást és önmagunkat. A Nagy Panda és Kicsi Sárkány első része is lenyűgözőtt a gyönyörű illusztrációival, életigenlő mondanivalójával, hogy izgatottan vettem kezembe a két cukiság legújabb kalandját, Az utazás című kötetet. Ha lemaradtatok eddig erről a szépségről, akkor a címre kattintva kaphattok az első részből egy kis ízelítőt:

Nagy Panda és Kicsi Sárkány

A kötet elején kapunk egy kis ízelítőt a két barátről, akik egy barangolnak az erdőben, gyönyörködnek éjjelente a csillagokban, aztán egy este Kicsit Sárkány szomorúan beszélget arról Nagy Pandával, hogy hiába a lenyűgöző otthon, úgy érzi, hogy valami hiányzik.

Egy tea mellett beszélgetnek arról, hogy úgy kerülnek igazán közel egymáshoz az emberek, ha megosztják egymással nemcsak az örömeiket, hanem a problémáikat is, és úgy érzi, a legjobb megoldás, ha nem egy helyben toporognak, hanem elindulnak egy izgalmas utazásra, hogy megtalálják az utat, ami Kicsi Sárkány boldogságához vezet.

"A félelem nem óv meg a haláltól, de elveszi tőled az életet."

A változás nagyon ritkán könnyű, legtöbbször rögös az út, így Nagy Panda és Kicsi Sárkány utazása is izgalmakkal és nehézségekkel teli. Hosszú menetelés a Nagy Folyóig, tutajépítés, vihar és még számos nehézség várja őket, míg eljutnak odáig, hogy Kicsi Sárkány képes újra élvezni az élet apró örömeit is.

Amikor a tomboló vihar kisodorta őket az óceánra Kicsi Sárkány pánikba esett. Az előző részben is kifejezetten imádtam, hogy Nagy Pandát semmi nem tudja kihozni az extrém nyugodt, zen állapotból, meg sem lepődtem, hogy ő még ezen sem borult ki, hanem gyönyörködik a napfelkeltében és megmutatja, hogy az élet legnehezebb pillanataiban is keresni és látni kell a szépet, a pozitív dolgokat:

"- Nem így terveztük - szólt Nagy Panda -, de most itt vagyunk...
És ha csak egy pillanatra megpróbálsz elfeledkezni arról, ami történt, és körülnézel, életed leggyönyörűbb pillanatait élheted át."

Az illusztrációk ezúttal is parádésak lettek. Színesben és fekete-fehérben is elnézegetném napokig ezeket a szép képeket. Nagyon bízom benne, hogy jön még folytatás, mert öröm volt olvasni, hogy miként terelgette ezúttal is kissé elveszett barátját Nagy Panda. A tanácsait pedig bárki bátran megfogadhatja, magáévá teheti, mert bármikor jól jöhet egy új ösvény, ha épp úgy érezzük nem a megfelelő irányba halad az életünk.

De sajnos abban is biztos vagyok, hogy sokan vannak a világban hasonló helyzetben, mint a Kicsi Sárkány. Az életük nyugodt, békés, mégis úgy érzik, hogy valami hiányzik a boldogsághoz. Ők erőt meríthetnek a változáshoz a két bájos barát utazásából.

8981245_5.jpgKöszönjük, 21. Század Kiadó!

Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel megrendelheted a kötetet!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess minket Facebookon!

2023. január 28., szombat

A cirkadián diabéteszkód

Egyél, aludj és mozogj a megfelelő időben, hogy elkerüld vagy visszafordítsd a cukorbetegséget! Ehhez pedig nem feltétlenül csak az a fontos, hogy mit eszel, inkább az, hogy mikor eszed. Ez a lényege Satchin Panda PhD könyvének, amely a közelmúltban került kiadásra a Partvonal Kiadó gondozásában.  (Kipróbáltam, működik! Döbbenten csodálkoztam rá a folyamatra: ez tényleg ennyire egyszerű?)


Könyvajánló

Satchin Panda PhD

A cirkadián diabéteszkód

A kötet első lapján van egy nagyon egyszerű megállapítás: abban az esetben, ha az emberek nem napi tizenöt órára húzzák el az étkezésüket, hanem akár csak tíz órára, ez önmagában testtömeg csökkentő és cukorbetegség menedzselő program lehet. Ebből kiindulva a kutatási eredményt elérők azonnal meglátták a korlátozott idejű evéssel kapcsolatos vizsgálatukban rejlő potenciált. Ezt az elméletet ma már általánosan időszakos böjt (IB, IF) néven ismerik. 

Több orvos is részt vett a fenti kutatásban (kardiológus, cirkadián ritmussal foglalkozók), akik az időszakos böjt továbbiakban (IB) és egyes betegségek együtthatóját kezdte el vizsgálni. Megállapítást nyert,  hogy a 12 hetes IB program olyan eredményt hozott, amelyben a páciensnek csökkent a vércukor szintje és a vérnyomása, és annyi súlyt vesztett a hasáról, hogy 5 centiméterrel csökkent a derékbősége.

A módszer működik. Kb. egy hónapja olvastam a művet, és szöget ütött a fejembe a megvalósítás folyamata. Lehetséges, hogy egész életemben ezt a tematikát kerestem, amit a leírás szerint nem is olyan nehéz betartani?

És nekifogtam.

Három hete étkezem és élek Satchin Panda PhD által említett időszakos böjt módszerével, A cirkadián diabéteszkód című kötetében leírt javaslatai alapján. Eleinte 8 órára csökkentettem az étkezés időablakát, kétszeri tápanyagbevitellel. Aztán 6 órára. Az eredmények:

- könnyebb éjszakai alvás
- megszűnt reflux
- testtömegcsökkenés
- jobb közérzet
- energikusabb mindennapok
- nincsenek falásrohamok, édesség iránti ellenállhatatlan késztetés

Ami még fontosabb: ez nem diéta, hanem fegyelmezett étkezés, amit élethosszig könnyedén be lehet tartani. Hátránya a hosszabb bevásárlólista és a megnövekedett anyagi kiadás, az eddig ismertek mellé új alapanyagok beépítése az étkezésbe (valamint annak kikísérletezése, hogyan lehet ezeket minél finomabban elkészíteni), de hátránya az is, hogy az első két napon úgy éreztem éjjel felriadva, kiesik a gyomrom az éhségtől. Előnye, hogy változatosabb az étkezés, tápanyagfelhasználás szempontjából minőségi ételeket eszem. Korábban bármely orvosilag elfogadott étkezési rendet követve egyszer sem tudtam tartósan megállni a régi, egészségtelen étkezési rendhez való visszatérést (és a jojó effektust). Kifejezetten irritáltak az egészségesnek mondott ennivalók, folyton kívántam a régi zsíroskenyeremet. Perpillanat ez tűnt el, fogalmam sincs, milyen kiváltott kémiai folyamatok által - mert valljuk be, az önfegyelmem varázsütésre nem lett erősebb, bármennyire tetszetős is lenne nekem ez a felvetés. Valamit csinált és csinál velem az időszakos böjt módszere - mintha kaptam volna egy szurit, ami átbillentett egy kapcsolót a fejemben -, ez pedig segít nekem az egészséges étkezés elleni lélekölő stresszt legyőzni, eredménye pedig testtömegcsökkentés és fittebb, energikusabb mindennapok. Döbbenten csodálkozom rá a folyamatra: ez ennyire egyszerű?

Nem árt tisztázni, mi az a cirkadián ritmus. Ez nem más, mint egy belső óra, amit periódus-génnek, vagy röviden PER-génnek neveztek el. Ez a fehérje fajta 24 órás időtartamot követve csökkenő és emelkedő szintben határozza meg a szervezet számára a készségszintű tevékenységeket. Persze, nem csak ez az egy gén szabályozza a fentieket, valójában több tucat óragénünk van, kérdés, hogyan működnek bennünk, vannak-e hibás génjeink, amelyek mindenféle egészségügyi elváltozáshoz vezetnek. Ha ezeknek a géneknek valamelyike nem úgy működik,  ahogy optimális lenne, akkor a cirkadián óránk elromlik, nem vagyunk képesek szabályozni az anyagcserénket, ami a diabétesz megnövekedett kockázatát jelenti. Mi a szerző tanácsa erre? Élj összhangban a cirkadián kódoddal!

Néhány egyszerű tanács a műből, amit bárki be tud tartani:

- éjjeli koplalás (12 óra)

- elegendő alvás

- megfelelő mozgás

- este 7:00 után legfeljebb víz ivás

- A táplálkozás nem diéta, hanem fegyelmezetten történő étkezés

- A sokszor keveset elve a táplálkozásban a cukorbetegekkel kapcsolatban tudományosan megdőlt, túlhaladott álláspont lett 

- napi háromszori étkezés jelentősen jobb eredményt produkál a vércukorral

Az elméleti tudás mellé gyakorlati tanácsokat is kap az olvasó, mit egyen, ehhez bevásárlólistát, mikor egyen, mennyi táplálékot vegyen magához, táblázataival közérthetően megmagyarázza, mit jelent az, hogy egy napban csak 6-10 óra áll rendelkezésére a táplálkozáshoz. Kitér az alvás mennyiségére és minőségére, az edzés optimális idejére, a bennünket érő fény mennyiségére és minőségére. Használható tanácsokat ad a diabétesz tünetek menedzselésére és visszafordítására, valamint ecsetel egy 12 hetes kihívás végrehajtásának módozatát.

Szerintem olvassátok! 

Kerüld ​el, tartsd karban, fordítsd vissza a cukorbetegséget és a prediabéteszt, egyszerűen azzal, hogy mikor – nem pedig mit – eszel. Több mint egymillió magyar cukorbeteg felnőtt él közöttünk, a prediabéteszesek pedig még náluk is többen vannak. E krónikus betegségek kezelésére felírt gyógyszereknek általában komoly mellékhatásaik vannak, és jó esetben is csak menedzselni képesek a tüneteket. Ráadásul a diabétesz kezelésére általában előírt diéták idővel szinte betarthatatlanok. Ám a legújabb tudományos eredmények azt mutatják, hogy létezik egy egyszerű és hatásos módszer, amely a napi életmódodat (az étkezések, az alvás és a testmozgás időzítését) hozzáigazítja a szervezeted belső cirkadián ritmusához. Ha ezt a programot követed, azzal minden egyéb szempontból is javíthatod az egészségedet, a fogyástól az immunrendszer erősítéséig. A kötet szerzője a Salk Intézet vezető kutatója. Könyvéből megismerheted, hogyan térhetsz át a legkönnyebben az időszakos böjtre, a Dr. Panda laborjából kiindult világszenzációra, amelyet már egy évtizede alkalmaznak rendkívül hatékony fogyási stratégiaként. Ugyanezt a módszert használhatod a vércukorválaszod optimalizálására, illetve a „diabétesz gonosz barátai” – a szívbetegség és az elhízás kockázatának – csökkentésére. E könyvből megtanulhatod – meghatározni az optimális étkezési időszakodat, – a cirkadián ritmusodnak megfelelően tervezni az étkezéseidet, – a megfelelő időben edzeni, hogy ezáltal kontrolláld a vércukorszintedet, – jól aludni éjszaka, hogy az agyad és a tested újraindulhasson, – optimális ideig, a szükségletek szerint meditálni – és még sok minden mást!


Satchin Panda
A Salk Institute professzora, egyetemi tanár
A cirkadián diabéteszkód című könyv szerzője

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Partvonal Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon! 

Cím: A cirkadián diabéteszkód - Egyél, aludj és mozogj a megfelelő időben, hogy elkerüld vagy visszafordítsd a cukorbetegséget!
Eredeti cím: The Cirkadian Diabetes Code
Szerző: Satchin Panda PhD
Fordító: dr. Molnár Csaba
Kiadó: Partvonal Kiadó
Oldalak száma: 320
Megjelenés: 2022. augusztus 02.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789636090074
Méret: 230 mm x 150 mm

2023. január 27., péntek

Menjek vagy maradjak?

 Könyvajánló - Dr. Ramani Durvasula: Menjek vagy maradjak?

Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy nárcisztikus mellett?




Hogyan ​győződjünk meg arról, hogy a párunk narcisztikus? Mit kezdhetünk ezzel a tudással?

A narcisztikus ember általában elbűvölő, sikeres a munkájában, de parancsolgat, manipulatív, feljogosítottnak érzi magát mindenre, és semmilyen empátiával nem rendelkezik. Párkapcsolatában az egyik pillanatban karizmatikus és sármos, majd egy szempillantás alatt csalódást okoz, nyugtalanná teszi a másik felet, aki emiatt kételkedni kezd önmagában. A narcisztikus partner lassan lerombolja a vele együtt élő társ pszichikai jóllétét, tönkreteszi mentális egészségét is, így az esetek nagy többségében a szakítás a legjobb megoldás – ám bizonyos esetben ez fel sem merülhet lehetőségként, mert megdönthetetlen érvek szólnak a maradás mellett: közös gyermekek, pénzügyi biztonság, vallásos meggyőződés vagy egyszerűen a szerelem.

Ismerős dilemma… Menjek vagy maradjak?

Dr. Ramani Durvasula őszinte hangvételű írása praktikus tanácsokkal teli túlélési kézikönyv, ami reális útbaigazítással szolgál ahhoz, hogy sikeresen tájékozódjunk a narcizmus uralta tájon. Segít abban, hogy felismerjük a figyelmeztető jeleket, hogyan kezeljük a legnehezebb helyzeteket, milyen módon találhatunk gyógyírt a narcisztikus partner okozta lelki sérülésekre – így a felépüléshez (azaz az őszinte és öntudatos élethez) vezető út során már nem kell ugyanazokat a hibákat elkövetnünk. Akár megyünk, akár maradunk.

Mára a nárcisztikus - vagy narcisztikus - jelző épp annyira agyonhasznált és hétköznapi lett, mint pár éve a pszichopata. Ma mindenkire rásütjük, hogy nárcisztikus, anélkül, hogy tudnánk, valójában mit is jelent ez, milyen viselkedési mechanizmusok, milyen kép és önkép társul hozzá, és anélkül, hogy tudnánk, mit kezdjünk vele, ha valóban egy nárcisztikus kerül az utunkba. Hát még ha együtt is élünk eggyel.

A megváltás a vallásos szövegekbe, a mitológiába és a tündérmesékbe (A szépség és a szörnyeteg címűbe vagy a herceggé változó békáról szólóba), illetve a filmekbe van mélyen beágyazva. Világszerte ez a mesék egyik legfontosabb üzenete: a szerelmen keresztül érkezik a megváltás. Pedig ez egy veszélyes hiedelem, hiszen lehet igaz és varázslatos is, de a narcizmus esetén a megváltás gyakorlatilag sosem érkezik el. Az egyre több szerelem nem fogja elhozni azt a változást, amelyben pedig reménykedünk.

Dr. Ramani Durvasula, aki éveken át tanulmányozta a nárcisztikus személyiségzavart, éppen ezért próbál rendet tenni a fejekben, kicsit mélyebben és hitelesebben magyarázza el, mit is jelent ez tulajdonképpen, mint egy női magazin, sőt, még tanácsokat, "túlélési" praktikákat is ad. Nagyon sokszor anyagi vagy érzelmi vagy egyéb okokból nem tudunk, vagy nem is akarunk kilépni egy nárcisztikussal való kapcsolatból, hiszen nem tudjuk az elején, hogy miről van szó. Számtalan esetet, helyzetet felvázol, saját és kliensei történeteit osztja meg, és segítséget nyújt a felismerésben és a megfelelő lépésekben egyaránt. 

A mitológiánk, a filmek és a tévéműsorok tele vannak a valóságoshoz képest felnagyított narcisztikus karakterekkel. Ők a legemlékezetesebb főszereplők: Tom Buchanan, Gordon Gekko, Lear király, Faust, Óz, a nagy varázsló, John Willoughby, Miranda Priestly, Dorian Gray – talán egyértelmű, hogy miről beszélek. Igen élvezetes őket nézni, de nem annyira élvezetes velük élni.

Talán a legfontosabb könyv a témáról, bár a címével személy szerint nagyon nem vagyok kibékülve. Mindenesetre ha tudni akarsz bármit is a nárcisztikus személyiségzavarról, akkor felejtsd el a különféle magazinok 3-5-7 pontba szedett - szó szerint szedett-vedett - listáit és olcsó konyhapszichologizálását: ez az a könyv, ami neked kell. Bevallom, kicsit szkeptikusan vettem kézbe, éppen azért, mert mára közkeletű szitokszó lett a nárcisztikus, és miután a párunk, a főnökünk, a szomszédunk meg az anyánk pszichopata volt, pár évre rá mindenki - kivéve persze mi magunk - nárcisztikus lett. De meggyőzött, mert nem dobálózik feleslegesen ezzel a jelzővel, és pontosan meghatározza, lefekteti, mit is jelent. 



Dr. Ramani Suryakantham Durvasula 1965-ben született az amerikai New Jersey államban, klinikai szakpszichológus, terapeuta, pszichológia professzor és szakíró, aki többek között a nárcisztikus személyiégzavarra szakosodott. Tanulmányait főként a Kaliforniai Egyetemen végezte, és Los Angelesben él. Népszerű és nagy nézettségű műsorok, talkshow-k állandó vendége, van saját podcastje, tartott TEDx előadást, alapítója és vezetője egy oktató és coachokat, terapeutákat képző és tanácsadó cégnek.

Köszönöm a lehetőséget a Partvonal Kiadónak! A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

2023. január 26., csütörtök

Mesés látnivalók a természeti kincsekben és kulturális látnivalókban gazdag Szlovéniában

Könyvajánló - Marco Polo: Szlovénia

Gleccsertavak, hegyek, gyönyörű erdők, lenyűgöző vízesések, szurdokok, páratlan cseppkőbarlangok, igazi mediterrán hangulatú adriai városkák és hangulatos főváros érdekes látnivalókkal. Ez mind a mesés Szlovénia!

szloveniafokep.jpg

Szlovénia egy meseszép ország! A természeti látnivalók kifogyhatatlan kincsestárát rejti ez az ország. Párommal autóba ültünk és körbeutaztuk az országot. Minden éjjel máshol szálltunk meg és egész napokat töltöttünk erdőkben, hegyek között, mesés völgyekben túrázva és csodás vízesésekben gyönyörködve. Persze nem hagyhattuk ki a lenyűgöző barlangokat sem, sőt még a tengerpartra is tettünk egy kiruccanást és szántunk egy napot, hogy bejárjuk a különleges ékszerdoboznak tartott fővárost is.

Rengeteg mesés emlékem van erről a csodás országról, de nektek könnyebb dolgotok lehet, mint nekünk volt. Napokat töltöttem azzal, hogy a netről összevadásszam azokat a helyeket, amiket érdemes felkeresni. Nektek viszont itt a Corvina Kiadó egyik új Marco Polo kiadványa, amelyen az összes kihagyhatatlan látnivalót összegyűjtötték négy régióra osztva az országot. Szeretem ezt a sorozatot, mert minden adott benne, ami egy utazás előtt szükséges: látnivalók, tuti tippek esőben, gyerekkel, spórolós tippek, gasztro- és bevásárlási ötletek, élménytúrák, összefoglaló a helyi ünnepekről, eseményekről és még egy kis szószedetet is találunk a kötet végén, hogy meg merjünk szólalni szlovén nyelven.

2072877.jpg

Ezúttal kicsit elfogult leszek, és minden régióból egy olyan helyszínt emelek ki a kötetből, ami engem valamiért magával ragadott. Elsőként fedezzük fel Ljubljanát és az ország közepét. Imádtam a fővárosban, hogy gyalogszerrel könnyedén bejárhatók a főbb látnivalók. A vár, a Prešeren tér, a Nemzeti Múzeum, a Szent Miklós-székesegyház, az Óváros kicsiny terein és kanyargós utcáin pedig minden szuvenírt be tudunk gyűjteni, amíg csak a pénztárcánk bírja. És a számomra legfontosabbat hagytam a végére: a mesés hidakat. Aki ismer, meg sem lepődik, hogy a Ljubljanica folyó mesés hídjai vitték el nálam a pálmát. Kihagyhatatlan látnivaló a Prešeren téren található gyönyörű Hármas híd (érdemes korán felkelni, ha teljes mompájában szeretnénk látni, mert napközben már elég sok a turista a környéken), a lakatokkal teleaggatott Mészárosok hídja és a második számú kedvencem, a Sárkányos híd, melyet, mint azt a neve is elárulja, a város címerállata díszít. Érdemes elhagyni a várost is némi látnivalóért. Celjében megnézni a régi várat, bányásznak öltözni a Velenjei kőszénbányánál vagy épp megcsodálni Európa legnagyobb, úsztatott fából épített 13,6 méter átmérővel büszkélkedő vízikerekét Idrijában.

A második régió Bled és Északnyugat-Szlovénia. Ez a vidék egyértelműen a természeti kincsek rajongóit varázsolja el. Hegyek, meseszép tó, csodás kirándulóhelyek. Érdemes sétálni a tóparton, megnézni a várat, esetleg csónakázni, supozni, ha pedig a legjobb kilátást keresed, akkor irány az Ojstrica. Ezek után pedig mindenképpen el kell látogatni a Vintgar-szurdokba. Hangulatos fastégen sétálhatunk a meredek sziklafalak mellett, miközben csodálhatjuk az alattunk zubogó Radovna vízét, az út pedig elvisz minket a Šum-vízeséshez. Gyönyörű!

istockphoto-1337296389-612x612.jpg

Oké, régiónként egy dolgot szerettem volna kiemelni, de bocsi, ez nem fog menni. Ebben a régióban található Bohinj völgye is, ami szerintem az ország egyik legszebb vidéke. Hajókázás a mesés gleccsertavon, túra a Savica-vízeséshez és, ha igazán lenyűgöző panorámára vágysz, akkor irány a Vogel, az 1922 méteres hegyre libegővel fel lehet menni. Fenn bájos kecskés fognak minket szórakoztatni, de egy klassz kis éttermet is találunk, ahol ehetünk valami finom helyi fogást.

A következő régió Piran és dél. Irány az adriai tengerpart! Igazi mediterrán hangulatú bájos városok, mind Piran, mind a szomszédos Portorož. Ráadásul szinte nem is érzékelhető a határ a két város között, ezért egy kényelmes sétával végigjárhatjuk a partot. Aztán várnak ránk a hangulatos terek, kanyargós kis utcácskák, kutak, templomok, a pirani városfal, a portorozi homokos strand és rengeteg mediterrán üdülőhelyre jellemző étterem, bár, kávézó. De a régió legmegnyerőbb látnivalói a cseppkőbarlangok Škocjanban és Postojnában. Utóbbiban egy hangulatos nyitott barlangvasúttal szeljük a métereket a csupasz sziklajáratokon keresztül, majd gyalog járjuk be ezt a gyönyörű barlangot. Nagyon ajánlom mindenki figyelmébe azt a különlegleges túrát, amin mi is részt vettünk. Trek through Three Caves, a nevéből, akik tudnak angolul már rájöttek, hogy ez egy három barlangot átszelő túra. Vezető kísért végig minket a Postojna, a Black és a Pivka barlangokon. Ráadásul nekünk volt olyan szerencsénk, hogy csupán négyen jelentkeztünk a túrára, így az egyik barlangban kaptunk elemlámpákat és a vezető lekapcsolta a világítást a barlangban, hogy megtapasztalhassuk, milyen érzés lehetett az egykori felfedezőknek a vaksötétbe besétálni. Életreszóló élmény volt!

A negyedik és egyben utolsó régió Mariborba és Északkelet-Szlovéniába repíti az olvasót, leendő utazót. Maribor egy hangulatos kisváros, ahol a Piramidára mindenképp érdemes felmenni. Innen 386 méter magasból az egész város a lábaink előtt hever. Kicsit fárasztó az út felfelé, de higgyetek nekem, megéri! Aztán sétálhattok egyet a Fő téren vagy megnézhetitek a világ legrégebbi szőlőtőkéjét, mely mintegy 450 éve kúszik fel a homlokzatra az Öreg szőlőtőke házánál. A régióban szőlőhegyek, régi templomok, hangulatos gazdaságok várnak a kirándulókra. Télen pedig igazi síparadicsommá változik a régió. 

2779261.jpgA kötetet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron elérhető a kötet a kiadónál!

Kövess minket a Facebookon is!

Szlovákia: számtalan mesés természeti kincs és pazar építmények országa

Merülj el Észak-Olaszország varázslatos világában

Kalandozások Skócia mesés tájain

2023. január 25., szerda

A földrajz hatalma

"A földrajz kulcsfontosságú, behatárolja: mit tehet és mit nem az emberiség." Tim Marshall A földrajz fogságában című sikerkönyvét a kisebb államok geopolitikájával folytatja A földrajz hatalma elnevezésű művével, amellyel kiváló iránytűt ad olvasóinak kezébe, hogy elnavigálhassanak a mai modern világban. Jelszó: minden mindennel összefügg!


Könyvajánló
Tim Marshall: A földrajz hatalma
10 térkép, amely rávilágít világunk jövőjére

A mai ötvenes-hatvanas korosztály még élénken emlékszik a hidegháború korára, amikor az Egyesült Államok és a Szovjetunió uralta az egész világot és határozta meg annak társadalmi-gazdasági berendezkedését. Ennek ugyan vége, de az emberek képtelenek meglenni versengés nélkül, és miután a nagy államokat is emberek és emberi érdekek irányítják, így napjainkra újabb nagyhatalmi versengés korszakába léptünk, amelyben már nem csak a nagyok, hanem a kisebbek is pástra léptek. Éppen a változás korát éljük, jó ideje már a multipoláris világrend felé kacsingat az emberiség. 

A 2015-ben megjelent könyvében Tim Marshall nagy geopolitikai tömbökre vagy régiókra koncentrált A földrajz fogságában címmel, de az a mű korántsem fedi le a teljes történetet. Ami nem változott, hogy az USA továbbra is két óceánon képes egyszerre komoly hadi technikával harci jelenlétre, Oroszország pedig ugyanúgy sebezhető a nyugati síkságai felől, mint régen, de ezen túl folyamatosan új geopolitikai realitások keletkeznek, és további erős szereplők is belépnek a játszmába. A földrajz ugyan nem egyenlő az eleve elrendeltséggel, hiszen az ember alakítani képes a környezetét, és így beleszólhat az események alakulásába - de nem annyira, mintha a geopolitikai adottságai eleve helyzeti előnyben navigálnák őt.

Idézetek a könyvből

A geopolitika a szövetségekről szól, és mivel a világrend változóban van, a nagyhatalmak számára különösen fontos, hogy maguk mellé állítsák a kisebb regionális hatalmakat, ahogyan ez fordítva is igaz.

Általában közhelynek tűnik a mondás, hogy “ezt a konfliktust nem lehet katonai módszerekkel megoldani” – hiszen a konfliktusok többségét valójában meg lehet oldani katonai eszközökkel. Amikor a szovjetek Berlin kapui előtt álltak, Sztálin nem hívta fel telefonon Hitlert, hogy azt mondja: “Adolf, ezt a konfliktust nem lehet katonai módszerekkel megoldani.”

Ez azt jelenti, hogy ha bárki Irán megtámadására vagy megszállására adná a fejét, fel kell készülnie mocsárban, hegyekben és sivatagokban zajló küzdelmekre, vagy partra szállást kell végrehajtania, amit ugyanez a forgatókönyv követne.

[…] több EU-tagállam tekint gyanakvással a mind szorosabb unióra, és addig örülnek igazán a jólétet megteremtő közös piac gondolatának, amíg megőrizhetik még megmaradt pénzügyi és politikai szuverenitásukat.

A szerző jelenleg tíz nagyobb egységről számol be olvasóinak, akik feltörekvő nemzetként beleszólni és befolyásolni akarják a világ menetét. Ausztrália, Irán, Szaúd-Arábia, Nagy Britannia, Görögország, Törökország, Száhel-övezet, Etiópia, Spanyolország, és végül, de nem utoljára, Tim Marshall a világűr jelentőségéről értekezik. A helyzet pikáns, Közel-Keleten farkasszemet néz egymással Irán és ősellensége, Szaúd-Arábia, a Csendes-óceán déli részén Ausztrália viszont beszorult a világ jelenlegi két szupernagyhatalmak közé, az Egyesült Államok és Kína közé - arra pedig szerintem mindenki emlékszik, hogyan verseng egymással Görögország és Törökország, méghozzá az ókor óta, nem egyszer véres háborúkba torkolló erőszakkal.  A fenti tudás birtokában mindenképpen érdekes összefüggésekre tehet szert a kötet abszolválója, arról nem beszélve, hogy a későbbiekben a tényközlésekre szorítkozó híreket nézve, hallgatva, hamar képes a kulisszák mögé látva valódi indítékokat, ok-okozati összefüggéseket megfogalmazni.

Mi baja Iránnak, miért fontos neki, hogy megmaradjon egy úgynevezett síita folyosó a Földközi-tenger felé? Miért fontos az Egyesült Államoknak Szaúd-Arábia? Etiópia és Egyiptom hogyan osztozik Afrika víztornyán? Mi a jelentősége a Száhel-övezetnek? Mihez kezd Görögország a migráció új hullámainak hatásával? Miért egyre agresszívabb Törökország? Milyen külső és belső kihívásoknak kell megfelelnie Nagy Britanniának? Miért fenyegetheti Spanyolországot a regionális nacionalizmus okozta széthullás? Hogyan képes befolyásolni Ausztrália az egész Indiai-Csendes-óceáni térség sorsát? Kié a világűr, és egyáltalán ki dönthet ebben a kérdésben?

Ezekre és sok más érdekes geopolitikai tényre ad választ Marshall újabb vaskos könyve. Olvasás közben javaslom, hogy mindenki vegyen maga elé egy részletes földrajzi atlasz is, hogy azonnal követni tudja az elmondottakat térképen is. Nemcsak látványos, hanem szinte azonnal megérthető lesz a citált összefüggések nagy többsége.

Szerintem olvassátok!

„Újabb ​kiváló kalauz a modern világhoz. Marshall mesterien foglalja össze, mit kell tudnunk, és miért.”
Peter Frankopan, a Selyemutak szerzője

"A földrajz kulcsfontosságú: behatárolja, mit tehet és mit nem az emberiség."

Tim Marshall új könyvében tíz olyan térséget térképez fel, amelyek ma, a nagyhatalmi versengés új korában befolyással lesznek a nemzetközi politikára. Ezek Ausztrália, Irán, Szaúd-Arábia, az Egyesült Királyság, Görögország, Törökország, a Száhel-övezet, Etiópia, Spanyolország és a világűr. Kiderül, hogy a Száhelben fennálló gondokból miért következik, hogy Európának belátható időn belül újabb menekültválsággal kell számolnia; hogy a 21. században miért a Földközi-tenger keleti medencéjét tartják a világ egyik leglobbanékonyabb térségének; és miért gondolják sokan úgy, hogy a világűr lesz a hatalmak összecsapásának következő színtere.
A földrajz hatalma lebilincselő módon mutatja be, milyen módon formálta és formálja az emberiség múltját, jelenét és jövőjét a földrajz.
„Szövetségek köttetnek, majd esnek szét. Lehetetlen megmondani, hogy a következő évek során pontosan merre billen a hatalmi egyensúly. Most még forog a kaleidoszkóp, darabkái nem állapodtak meg.”


Timothy John Marshall brit újságíró, író és műsorszolgáltató, aki külügyekre és nemzetközi diplomáciára szakosodott. Marshall a világ eseményeinek vendégkommentátora a BBC-nél, a Sky Newsnál és vendégműsorvezető az LBC-nél, korábban pedig a Sky News diplomáciai és külügyi szerkesztője volt.


Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Park Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a Park Kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: A földrajz hatalma
Szerző: Tim Marshall
Fordító: Máté Frigyes
Kiadó: Park Kiadó
Oldalak száma: 424
Megjelenés: 2022. július 29.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789633558300
Méret: 210 mm x 140 mm

2023. január 24., kedd

Szegények háborúja

 Könyvajánló - Éric Vuillard: Szegények háborúja

Történeteket akarunk: azt szokás mondani, hogy megvilágítják a dolgokat. És minél igazabb egy történet, annál jobban szeretjük. Ám valójában senki nem tud elmesélni egy igaz történetet. Pedig belőlük épültünk fel, gyerekkorunk óta történeteken tartottak minket: „Hallgassátok! Olvassátok! Nézzétek!”, így építik fel számunkra az igazságot történetekből, hogy a lehető legmélyebben érintsenek minket, és a lehető lemgesszebbre lökjenek a képeikkel és a szavaikkal.


 


A ​tizenhatodik században a reformáció, a protestantizmus támadást indított a kivételezettek, a katolikus egyház ellen, de maguk is gyorsan beérkezett, jómódú hatalmi tényezővé váltak. A vidéki napszámosok és a városi szegények, akik számára a mennyországban egyenlőséget ígértek, egyre kevésbé értették, miért ne valósulhatna meg az egyenlőség már itt, az e világi életben.
A kényelemben élő protestánsok és a többiek, a nyomorgók közötti küzdelem elmérgesedett. Több teológus is a nincstelenek oldalára állt, így például Münzer Tamás is, aki eltökéltségével és fáradhatatlanságával tűnt ki, és aki ténykedésével maradandó nyomot hagyott maga után. Ő volt az, aki lángra lobbantotta Németországot. A Szegények háborúja az ő története: egy lázadásé, amely az igét akarta terjeszteni. Az 1525-26-ban lezajlott parasztháborúé.
Éric Vuillard jellegzetes stílusban, filmszerű jelenetekkel idézi meg a majd’ ötszáz éve játszódott eseménysort, amely nem tudja nem eszünkbe juttatni azt az egyenlőtlenséget, amelyet napjainkban látunk magunk körül.

A gondolatok cikáznak, egyik húzza a másikat, és azok amelyek nem hagynak maguk után szónyomot, örökre lehullanak. Belezuhannak a semmibe. Nem halljuk többé őket, nem látjuk többé őket. És bűntudatosan szeretjük őket; az jó, jót tesz a bűntudat.
Az üresség nagy egyenlősége.

A rövidke kötet onnan indul, hogy Thomas Müntzer életéről és koráról ismerünk meg szemelvényeket. A magyarosan csak Münzer Tamásnak nevezett teológus és Ágoston-rendi szerzetes valamikor az 1400-as évek végén született, vitatott, hogy melyik évben, és a reformáció nagy támogatója volt. Nagyjából 1520-tól kezdve a katolicizmus számára radikális eszméket vallott és így is prédikált, kiállt a törvénykezés reformjáért, a földesurak hatalma ellen, és a szabad lelkészválasztásért. Ettől az évtől kezdve folyamatosan elmozdították és áthelyezték más-más városokba, de híveinek száma, akik a bányászokból, munkásokból és parasztokból álltak főképp, egyre nőtt. 1525-ben a kitört parasztlázadás mellé állt, ám a szedett-vedett sereget szétverték. Müntzer elmenekült, de hamarosan elfogták, megkínozták és kivégezték. 

John Wycliff azt eszelte ki, hogy közvetlen kapcsolat létezik Isten és ember között. Ebből a gondolatból logikusan következik, hogy az Írás elegendő iránymutatásul szolgál mindenki számára. És ebből a második gondolatból fakad egy harmadik: ezentúl nincs szükség a főpapokra sem. A végső konklúzió: fordítsuk le angolra a Bibliát! Wycliffnek – aki, mint látjuk, nem volt szűkében a príma ötleteknek – akadt még két-három borzalmas gondolata: például azt ajánlotta, hogy sorshúzással válasszák ki a pápát. És ha már lendületben volt, előhozakodott még egy őrültséggel: közölte, hogy a szolgaság bűn. Majd azt is kijelentette, hogy ezentúl a papságnak evangéliumi szegénységben kell élnie. De amivel igazán feldühített mindenkit: mentális eltévelyedésnek minősítette és tagadta az átlényegülés. És végezetül következett John Wycliff legiszonyatosabb állítása, tudniillik, hogy az emberi lények egyenlők.



Éric Vuillard Müntzer szemén át ismerteti a kezdődő reformációt, annak is az anabaptista, népi ágát. Vajon mi volt az, ami erre vitte őt, mi volt az, ami miatt meghallotta az egyszerű embert is az egyház pompás és hazug gazdagságán át? Mi volt az, amiért hajlandó volt az életét is adni? Különös képet kapunk erről az 500 éves társadalomról, a szerző pedig ügyesen helyezkedik bele választott szerepébe. Képei filmszerűek, akárcsak a Napirend esetén, és magával ragadó az egész vékonyka kis kötet, amelyben hathatósan adja át nem csupán az eseményeket, hanem a hangulatokat, eszméket is. Ez a finom, igényes, művészi, mégis pontos stílus az, amivel érdekessé tud tenni szinte bármilyen eseményt. Képes megragadni az adott helyzetek velejét és ezzel az olvasó figyelmét is. Nem úgy mesél a régvolt dolgokról, mint aki már ismeri, miből mi a fontos, minek mi lesz a következménye, aki már tudja, mi történt aztán. Hanem abszolút módon belehelyezkedik az adott korba, és az adott kor szellemét, eseményeit és gondolatait, hangulatát adja át anélkül, hogy erre rátelepedne annak következménye. Hiszen a kor embere még nem tudhatta, mi lesz később. De közben mégis végig tudatosan hozzánk, olvasókhoz szól.

Az ifjúság végtelen, az egyenlőségünk titka halhatatlan, és csodálatos a magány.

A kötetet Tótfalusi Ágnes fordította, hasonló bravúrral, mint a szerző előző könyvét. 

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!





2023. január 23., hétfő

A kis francia menyasszonyiruha-bolt

Kényszeres hazudozó esküvői ruhát vásárol, csokrot rendel, időpontot tűz ki, de vőlegény egy szál sincs kilátásban. Nem is volt, csak olyan szépen nézett rá a kirakatból az az elefántcsontszínű esküvői ruha, hogy muszáj volt megvenni. Már egy kisváros teljes lakossága várja a nagy napot, amikor a főhős oltár elé áll. Hogy ebből mi lesz...?! 

Könyvajánló

Jennifer Dupee

A kis francia menyasszonyiruha-bolt

Khm.. hát igen, az impulzusvásárlás gyakran keveri bajba az ember lányát, hát még ha egy elefántcsontszínű, szatén menyasszonyiruháról van szó! Mert ugye, venni egy vagyonba kerülő tűsarkú cipőt, hát istenem, de menyasszonyiruhát? Nos, főhősünk, Larisa Pearl pontosan így cselekedett. Lehet, még ezzel sem lett volna nagyobb baj, ha nem talál ki mellé egyéb lehetetlenségeket is: már megrendelte menyasszonyi csokrát és kitűzte az időpontot is. Már hogy az esküvő időpontját, amire egy teljes kisváros vár lélegzetvisszafojtva. Apró bökkenő látszik csak: sehol egy vőlegény, a volt pasija már azelőtt lelépett, mielőtt megvehette volna a szaténruhát, szóval, csak összehazudozta az egészet - és most mi lesz? Szerencsére a település egyik férfija, akivel a múltban kapcsolatuk akárhová is fejlődhetett volna, ha nem válnak szét útjaik, felfigyel Larisa agymenéseire.

A szerző nagyot alkotott (pláne elsőkönyvesként) olyan vonatkozásban, hogyan lehet bemutatni egyáltalán nem szerethető karaktereket úgy, hogy az ember ne tegye le a művet az első pár tucat oldal után. Larisa karaktere egy beteges hazudozót mutat be, aki az elhallgatások nagymestere, hiszen amit nem mond ki, az nem is létezik. Vajon miért ilyen magatartású a főhős? Mitől menekül? Miért szorong? Mitől fél? Kinek akar megfelelni? Miért jobbak a kitalációk, mint a megélésre váró valóság? Hiszen senki sem születik úgy, hogy hazugságaival kétségbeejti a környezetét és kivívja jó esetben is azok értetlenkedését, keményebb helyzetben pedig rosszallását, haragját. Bár a kötet műfaját tekintve igazi chick lit, romantikus regény lányoknak, de a csacska bonyodalmakon és a rózsaszín befejezésen túl van mélysége is pont a kényszeresen hazudozó karakter által, aki egy idő után önismereti fejlődésen megy keresztül, és rájön, hogy a nehézségeivel rajta kívül senki sem nézhet szembe. Mindenkivel nehéz együtt élni - még önmagunkkal is néha.

Az első kilencven oldal tele leírásokkal nehezen indítja be az eseményeket, de ha túllendül az olvasó ezen a részen, utána a mű olvastatja magát, a sok derűs párbeszéd mosolygásra készteti a kötettel idejét mulatót. Sok derűs percet szereznek (és igazán elviszi hátán a teljes történetet) a másik főhős, Jack hármasikrei, akik Larisával ellentétben igazi szerethető karakterekként viselkednek.

Tehát a történet chick lit ugyan, de nemcsak a habos-babos fajtából kap az olvasó, hanem bőséggel jut az élet sötétebbik feléből is kóstoló. Igen, a karakterek nagy része nem szerethető - de ha képes ettől elvonatkoztatni az abszolváló, akkor akár tanulhat is belőle, melyik megoldási modellt ne válassza problémái megoldásaként.

Szerintem olvassátok!

Az ​elhallgatás is hazugság?
Larisa Pearl úgy gondolta, nem.
És nagy bajba került.

Larisa Pearl enyhén szólva nincsen topon, amikor visszatér szülővárosába, a massachusettsi tengerpartra, hogy nagymamája testvérének hagyatékát felszámolja. Elvesztette az állását, szétmentek a pasijával, és az édesanyja egészségi állapota romlik, ami egyre több terhet ró Larisára. Elhalad a kis francia menyasszonyiruha-bolt kirakata mellett, és megakad a szeme egy gyönyörű, elefántcsontszínű szaténruhán.
Az egész kisváros gyönyörűségére már az esküvőjét tervezgeti. Megvan a ruha, megrendelte a menyasszonyi csokrot, és az időpontot is kitűzte – mindössze vőlegény nincs. Hogy történhetett mindez? Egyszerűen felpróbálta a ruhát, aztán szárnyalni kezdett a fantáziája. De a közelgő esküvő híre Jack Merrillnek is a fülébe jut. Tizenéves korukban Larisa és Jack sokszor találkoztak Larisa nagymamájának testvérénél, és barátságukból más is lehetett volna, ha nem sodorja őket külön utakra az élet.
Larisa kezd belegabalyodni a saját füllentéseibe, és szembe kell néznie jó néhány nehézséggel, mielőtt el tudja fogadni magát, az örökségét, és megnyithatja szívét a szerelem előtt.

„...remek debütálás életről és szerelemről, önmagunk megtalálásáról.” – Booklist 


„Frappáns stílus... telis-tele reménnyel, hogy ez csak egy nehéz időszak, ami nem tart örökké.” – Library Journal 

„Hihetetlenül bájos, telis-tele szívvel, szertelenséggel.” – Joshilyn Jackson 

Egy csoda ez a regény... hogyan találd meg az igazi énedet egy nehéz helyzetben, és milyen örömöket tartogat az élet, ha megteszed, amit a szíved diktál. - Louise Miller

Jennifer Dupee a legidősebb három testvére közül. Úgy nőtt fel, hogy mindig a házuk csendes zugait kereste, hogy olvashasson, írhasson és rejtvényeket fejthessen meg. A régi házak iránti élethosszig tartó szenvedélye ihlette azt a nagyszerű otthont, amely bemutatkozó regényében, A kis francia menyasszonyiruha-bolt című könyvében szerepel. Csendesen szemléli az embereket, érzékletes stílusban ír, átitatva humorérzékkel és gyengéd pillanatokkal. Írásával az a célja, hogy megnevettessen, megríkasson, az olvasó kicsit mélyebben elgondolkodjon a világról és a körülötte élő emberekről. 

Debütáló regényét, a Kis francia menyasszonyiruha-boltot, 2021. áprilisában a Good Housekeeping magazin a hónap könyvének választotta. A Brown Egyetemen végzett, ahol kreatív írásból kitüntetésben részesült. Aktív tagja a bostoni Grub Street írói közösségnek, és publikált a The Feminist Pressben.

Jennifer egy történelmi házban él Boston mellett a családjával, jelenleg a következő két regényén dolgozik.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Next21 Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a 21. Század Kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: A kis francia menyasszonyiruha-bolt
Eredeti cím: The Little French Bridal Shop
Szerző: Jennifer Dupee
Fordító: Farkas Veronika
Kiadó: Next21 Kiadó
Megjelenés: 2022. szeptember 28.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786156414243