Kultúrpara

2022. június 30., csütörtök

Kalandozás az idő birodalmában, ahol egyetlen rejtett szoba minden titok őrzője

Könyvajánló - Natalia Sherba: Az Óranév (Óramágusok 4.)

Varázslények, mágikus tárgyak, barátságok, intrikák, árulás, titkok, izgalmak, veszélyek, kihívások és egy különös expedíció, amit csak az ellenséggel együtt lehet teljesíteni.

Ideje elveszni az Óramágusok világának legújabb kalandjában, a sorozat negyedik részében, mely Az Óranév címen jelent meg az Európa Kiadó gondozásában. Egy izgalmas kaland, melyben megismerkedünk egy mágikus univerzummal, ahol különféle varázslények képesek irányítani az időt. Óramágusok, tündérek, varázslatos tárgyak, különleges, mesebeli kastélyok falai között barangolhatunk egy multidimenzionális világban, ahol drukkolhatunk számos szerethető karakternek, hogy legyőzzék legnagyobb félelmeiket és ellenségeiket is.

Amennyiben teljesen új neked ez a sorozat, akkor ajánlom figyelmedbe a korábbi részekről írt beharangozóimat:

#1 Az Órakulcs

#2 Az Óraszív

#3 Az Óratorony

A történet ott veszi fel a fonalat, ahol a harmadik rész véget ért. Vasilisa költözik és új kihívásokkal kell szembenézni a Fekete Vérmek Várában. Immár nagyanyja, a Fekete Királynő védelme alatt áll és a várban tanul néhány másik diákkal együtt.

Szabadidejében bejárja a várat, a környéket, új barátokat szerez, trükköket tanul gyönyörű holdmadara hátán. Közben pedig igyekszik tartani a kapcsolatot a korábbi barátaival is, de a helyzet nem olyan egyszerű, pláne, hogy ketten közülük a nem kicsit zabos Astragor, a hatalmas szellem házában élnek.

Újabb izgalmas szegletébe nyerünk betekintést ennek a varázslatos világnak. Különleges mechanikus tárgyak, melyek szinte életre kelnek az idő mágiájának köszönhetően. Elkísérjük a kulcshordozókat a Jósok Testületéhez, hogy ismét kicsit közelebb kerülhessenek a Széthasadt Vár titkaihoz. Ám az ott kapott jóslat félelmes és komoly veszélyt sugall. A gyerekeknek pedig mindent meg kell tenniük, hogy még szorosabbra fűzzék kapcsolatukat mágikus tárgyukkal, a hozzájuk tartozó kulcsokkal és ezáltal megtalálhassák a Fekete Szobát, ahol feltárulnak a vár titkai.

A lány egyre jobban beilleszkedik a világba, ahol a mágia a mindennapok része és rengeteget tanul, fejlődik. Közben időnként azt is láthatjuk, hogy még mindig gyerek, aki hajlamos naivitásra, buta hibákra. Ráadásul ezúttal is kapunk néhány új, izgalmas szereplőt is. Mint például a Maar, az ifjú óramágus, aki a Fekete Királynő várában tanul, mellette pedig a királynő műszerészének a segédjeként is szívja magába a tudást. És ismét találkozunk korábban csak mellékszereplőként felbukkanó karakterekkel, mint például Nicole, aki ezúttal sokkal fontosabb szerephez jut. 

De vajon kinek, milyen szerepet szám a sors? Milyen veszélyek várnak a kulcshordozókra a titkok feltárása közben? És vajon mi köze mindehhez Maarnak, akinek ráadásul eredetileg szánták a Vasilisánál lapuló Fekete kulcsot. De Nicole kis titka is hoz érdekes, váratlan fordulatokat.

A szerző még tovább bővíti a megálmodott világot. Újabb mágikus tárgyak, különleges  lények, varázslatos helyek. Felnőtt fejjel is élvezettel képzelem magam elé az idő megzabolázására alkalmas eszközöket és lényeket, és örömmel veszek el ebben az izgalmas világban. Ezúttal sincs idő unatkozni: intrikák, árulás, titkok, izgalmak, veszélyek, kihívások és persze az expedíció, amit csak az ellenséggel együtt lehet teljesíteni.

A korábbi részek mind szépen lezártak a szereplők életében egy-egy fejezetet. Ez most sem volt másként, de most olyan vége lett, hogy jajj, de nagyon szeretném már olvasni a következő részt. Remélem a kiadó mielőbb elhozza nekünk magyar nyelven a folytatást is. Alig tettem le a könyvet, de már mennék vissza újabb titkokat felfedezni.

sherba_oranev_b1_300dpi.jpegKöszönöm a lehetőséget az Európa Kiadónak!

A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

A Holdsugár könyvesbolt rejtélyei

Főkép: fb.com/europakiado

2022. június 29., szerda

Kötelék


Megvan írva a csillagokban génjeinkben? Mire képes a telepátia ikrek esetében? Milyen szerelem alakulhat ki két fél között, ha az egyiknek szent  meggyőződése, hogy volt barátnője kopogtat az ajtaján, pedig nem is? Kellemes romantikus mű a Mystic Creed-sorozat hetedik része, amely Catherine Anderson tollából Kötelék címmel jelent meg a közelmúltban, a General Press Kiadó gondozásában.

Könyvajánló - Catherine Anderson: Kötelék

Megvan írva a csillagokban génjeinkben - ezzel a mondattal kezdődik a kötet fülszövege, ami, valljuk be, eléggé árulkodó. A főhős, Lane Driscoll, néha már nem tudja eldönteni, hogy mikor rosszabb neki, akkor, ha álmában egy idegen férfi elől menekül, vagy akkor, amikor néhány óra múlva, teljesen éber állapotában ugyanaz a férfi megtámadja. A rendőrség tamáskodva fogadja bejelentését, csak akkor hisznek valamennyire a történetében, amikor a szüleinél lévő szobáját rettenetes módon feldúlja valaki. Addigra Lane már Mystic Creekben keres éppen munkahelyet és pszichológust. A mentális szakember azonban, amikor megpillantja őt, nem akar hinni a szemének: a volt barátnője áll az ajtajában, miután hosszú évekkel ezelőtt botrányosan megszakadt kapcsolatuk. Döbbenete csak fokozódik, amikor a lány határozottan állítja, hogy még életében soha nem látta. 

A felfedezett rejtélyek egyiküket sem hagyják nyugton, nyomozni kezdenek. Lane örökbefogadott gyermek, aki folyamatosan hangokat hall a fejében, ez, ha korábban annyira nem is mindig zavarta mindennapi élete során, azért nyugtalansággal töltötte el. Most azonban ez a hang folyamatosan sürgeti és rémülettel tölti el, mert nyilvánvaló életveszélyről jajong, olyannyira, hogy állandó fejfájástól szenved, és a rémálmai miatt már elaludni is alig mer. 

Jonas Sterling (a pszichológus, aki volt barátnőjét látja a fiatal nőben) ellenőrzi Lane sztoriját, és egyre inkább arra hajlik, hogy a lány exének, Veneta Monroenak kell, hogy ikertestvére legyen, a hang pedig, amit Lane hall a fejében, valódi.  Mind a két lányt 3 éves korukban adták örökbe, egy napon születtek, és külsejükben nagyon minimális mértékben különböznek egymástól, amit csak azt fedezhet fel, akinek lehetősége volt mind a két lányt aprólékosan megfigyelni. Miután a fiatal nő fejében az elképesztő erőszakosságra utaló hangok egyre gyakoribbak, így helytállónak tűnik a feltételezés: Lane ikertestvére bajban van! A cselekményben a tartalom tizedétől a hangsúly már nem is azon van, hogy ikrek, hanem arról, hogy milyen veszélyben van Veneta, hogy találják meg egyáltalán, és hogyan lehetséges megmenteni őt? Közben pedig a két fél (Jonas és Lane) egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Aki kedveli a romantikus történeteket (mert az a legerősebb szál a műben), megspékelve némi misztikummal, ezotériával, ami az ikrek közötti telepatikus kapcsolatban csúcsosodik ki; szereti tövig rágni a körmeit egy titokzatos, thrilles - krimis eltűnési-bántalmazási ügyben, és mellesleg imádja a lassú lefolyású kisvárosi történeteket, ahol senki sem siet sehová, ahol a jellemek finoman bomlanak ki, akkor a könyv tartalmát egyenesen neki találták ki. Mozgalmas cselekmény erős étkezési leírásokkal, gyakran felnyögtem, hogy esküszöm, ha még egy szendvicset kicsomagolnak egy üveg bor társaságában, amikor előttem meg semmi kaja, megharapom a könyvet. De legalább ellensúlyozta a helyenkénti - megítélésem szerint fölösleges, sehová sem vezető - terjengősséget. Ennek ellenére szerettem a történetet, mert (ahogy szoktam) az érdektelennek ítélt részeket egyszerűen csak átfutottam a szememmel. 

A Mystic Creek-i történetek hetedik része a kötet, számomra nem a legerősebb mű (igen, valamennyit olvastam eddig), valószínűleg a misztikus-ezoterikus szál miatt. A kisváros hangulatát továbbra is csipázom,  így nem volt kérdés, hogy belevágok ebbe a kötetbe is, és várom a következő részt is, már, ha lesz. Másoknak viszont pont azért lehet érdekes és lehetetlen a könyv, amiért nekem nem - és ez egészen pontosan így van jól. 

Olvassátok!


Fülszöveg

Megvan írva a csillagokban génjeinkben

Lane Driscoll rémálmaiban egy idegen férfi elől menekül. Amikor aztán világos nappal, az utcán is összefut egy ismeretlennel, aki éppen úgy néz ki, mint a férfi az álmaiból, úgy dönt, hogy elhagyja szülővárosát. Lane a gyönyörű Mystic Creekben keres menedéket, ahol a helyi parfümériában helyezkedik el. Bár először jár a környéken, egy jóképű vásárlónak mégis ismerősnek tűnik.
Amikor Jonas Sterling, a helyi pszichológus hosszú évek után találkozik a volt barátnőjével, nem hisz a szemének. Döbbenete pedig csak fokozódik, amikor kiderül, a nő számára ő teljesen ismeretlen. Ilyen hasonlóság azonban nem lehet a véletlen műve. Jonas nyomozni kezd, és csakhamar rájön a rejtély megoldására.

CATHERINE ANDERSON (a képen) Oregonban él. A középiskolai szerelméhez ment férjhez, és több mint harminc bestseller és díjnyertes történelmi, illetve kortárs romantikus regény szerzője.

www.catherineanderson.com

Fordító: Fügedi Tímea


Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, General Press Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!


Cím: Kötelék
Eredeti cím: Maple Leaf Harvest
Szerző: Catherine Anderson
Kiadó: General Press Kiadó
Megjelenés: 2022. április 05.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634526025

Méret: 197 mm x 137 mm







2022. június 28., kedd

Sose add fel!

 Könyvajánló - Bear Grylls: Sose add fel! - Életem kalandja

Bear Grylls a Tűzön, vizen át! c. életrajzi kötetében elmesélte élete meghatározó momentumait, de a műsorairól nem sokat beszélt. Most, 10 évvel később úgy döntött, megosztja a műsoraiból származó emlékeit, kulisszatitkokat, gondolatokat és egyéb dolgokat, amelyek azóta vele történtek.




Sose ​add fel! című könyvében Bear Grylls, a világjáró kalandor, főcserkész és televíziós személyiség a képernyőre lépése óta eltelt évekről, rendkívüli életének és karrierjének alakulásáról számol be. Inspiráló önéletrajzában hősünk magával viszi olvasóit néhány igazán rendkívüli kalandra, és megosztja legnehezebb expedícióinak személyes történeteit, feltárva a leghajmeresztőbb túlélési küzdelmei mögött meghúzódó, felemelő valóságot.
A Tűzön-vízen át! című listavezető bestseller várva várt folytatásában Bear elkalauzol minket a Túlélés törvényei című sorozat kulisszái mögé, és egyedülálló, kendőzetlen betekintést nyújt abba, hogy milyen is belülről egy-egy Sztárok a vadonban epizód, ahol olyan hírességek fordultak meg, mint Barack Obama, Roger Federer vagy Julia Roberts, csak hogy néhányat említsünk a vendégszereplő világsztárok közül.
Útközben Bear beavat minket legszemélyesebb kihívásaiba, felfedi a kalandok igazi értékeit, és megmutatja a bátorság, a kedvesség és a feladást nem ismerő szellemiség elsöprő erejét.

 Ebben a kötetben olyan mélységekig láthatunk a kulisszák mögé, ahogy még ritkán. Rengeteget mesél A vadon törvényei és a Sztárok a vadonban műsorok forgatása alatti kalandjairól, a hajtásról, az évek során kialakult csapatról, a veszélyes helyzetekről és azokról a pillanatokról, amikor az ő vagy egy stábtagja élete tényleg csak pár pillanaton vagy pár centin múlott. Mesél arról, hogyan tudott elszakadni a Discovery csatornától, amire szinte mindene ráment, és hogy ekkortájt találta meg mély istenhitét. A családjáról, feleségéről, gyerekeikről, és a kis privát szigetük szépítgetéséről a walesi partok közelében. És persze nem hagyja ki a világsztárokkal, mint Federer, Obama, Julia Roberts, Channing Tatum, Scott Eastwood, Alex Honnold és másokkal kapcsolatos emlékezetes eseteit.

Hogy hogyan próbálta meg mini hordozható pingpongban legyőzni Federert egy embertpróbáló sziklamászás után; hogy mennyire mély benyomást tett rá Brie Larson; hogy milyen izgatott volt, amikor a hivatalban lévő amerikai elnökkel, Barack Obamával forgatott. Mégis kitűnik a sorokból, hogy számára a legnagyobb sztárok a családtagjai és a közeli munkatársai, barátai. Akikkel éveken, forgatásokon át együtt "küzdött", legyen szó akár a szomáliai vadonról, akár a szibériai fagyokról, akár a tévécsatornák világáról, akár a folyamatosan megjelenő rágalmakról és negatív sajtóvisszhangról.

A kötet meglehetősen csapong az egyes kalandok és emlékek között, de ezzel együtt nagyon olvasmányos, élvezhető, érdekes és inspiráló könyv született, ráadásul Bear Grylls nem tagadja le a hibáit sem, amelyeket az évek során elkövetett, ahogy szépen kirajzolódik bizonyos dolgokban a nézeteinek a változása is. Elmeséli, melyek voltak a legundorítóbb, legveszélyesebb vagy éppen legfelemelőbb pillanatok, és sokkal mélyebb betekintést enged a saját gondolataiba, mint a Tűzön-vízen át! esetén. Az a könyv, az önéletrajzának első kötete sokkal összeszedettebb, és az a könyv volt az, amit elolvasva megváltozott róla a véleményem. De ez főként annak köszönhető, hogy két, az életét, a korai éveit nagyon mélyen meghatározó élményéről ír benne leginkább: az SAS kötelékében történt hihetetlenül kemény, embertpróbáló kiképzéséről, és a néhány évvel későbbi balesetéből, amelyből elképesztő akaraterejének köszönhetően épülhetett fel. 



Ha olvastad a Tűzön-vízen át! kötetet, ajánlom ezt is, de készülj fel: sok szempontból nagyon más. Mégis épp annyira magával ragadó, és sokkal mélyebb betekintést enged abba, ki is valójában Bear Grylls, milyen élmények formálták, és kivé vált az évek során.

Bear Grylls három évig szolgált a Különleges Légi Alakulat 21. ezredében, mielőtt Afrikában egy szabadeséses ejtőernyős balesetben eltörte a gerincét. Felépülését követően az egyik legfiatalabb hegymászó lett, aki valaha felért a Mount Everest csúcsára.

Első tévés sikere a Discovery Channel A túlélés törvényei című sorozata volt, amely minden idők egyik legnézettebb műsora lett, a becslések szerint 1,2 milliárd nézővel. Azóta több extrém kalandműsort készített, mint bárki más a világon, köztük a Sztárok a vadonbant és a Netflix Emmy-díjra jelölt interaktív show-ját, Segíts Bear Gryllsnek címmel.

Tűzön-vízen át! című első önéletrajza tizenöt héten át vezette a Sunday Times bestseller listáját. Több mint kilencven könyvet írt, amelyekből világszerte több mint tizenkilencmillió példány talált gazdára. A Királyi Tengerészgyalogság tiszteletbeli ezredeseként Bear az Egyesült Királyság cserkészetének valaha volt legfiatalabb főcserkésze, és a mintegy ötvenmillió tagból álló globális családot képviselve egyben a Cserkészmozgalom Világszervezetének első nagykövete is.

Feleségével, Sharával három fiuk van, Jesse, Marmaduke és Huckleberry.


 

Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon

2022. június 27., hétfő

Nagy Panda és Kicsi Sárkány: egy barátság, mely elbűvöli a világot

Könyvajánló - James Norbury: Nagy Panda és Kicsi Sárkány

Egy csodálatosan illusztrált kötet a barátságról és az élet apró örömeiről, melyet egy bájos panda és egy pinduri sárkány kalandjain keresztül láthatunk.

A 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg James Norbury gyönyör illusztrációival a Nagy Panda és Kicsi Sárkány című meseszép kötet. A szerző életében volt egy nehezebb periódus, amikor a buddhizmus, a meditáció segített kimászni a gödörből. Ráébresztette, hogy a negatív gondolatai ejtették csapdába, de nem muszáj engednie, hogy ott is tartsák.

A szerző olyan pozitív, életigenlő idézeteket gyűjtött egy csokorba, melyek változásokat idézhetnek elő az ember életében és boldog pillanatokat csempészhetnek a nehéz napokba. A kötetben megismerjük Nagy Pandát és Kicsi Sárkányt, akik tavasszal indulnak útnak és együtt utaznak végig a természetben egy éven keresztül, hol esőben, hol napsütésben, teát kortyolgatva, hogy utazásuk alatt megtalálják a szépséget az apróságokban és belássák: történjen bármi, a tavasz mindig visszatér a világba.

"- Veled is előfordul olykor, hogy rosszul bánsz magaddal, Nagy Panda?
Nagy Panda nézte a vízen fodrozódó gyűrűket.
- Látom, hogy te milyen kedves vagy, Kicsi Sárkány, és próbálok ugyanilyen kedves lenni magamhoz."

A két kis bájos teremtmény barátsága elbűvölő. Vándorolnak napról napra, évszakról évszakra, s időről időre el is tévednek, de semmi sem zökkentheti ki Nagy Pandát a nyugalmából, aki mindig igyekszik a nagy szívű, apró termetű sárkányt is arra ösztökélni, hogy a pillanatnak éljen és igyekezzen megtalálni mindenben a szépséget. A rövid kis párbeszédeik olykor bohókásak, de legtöbbjük inspirálja az olvasót, hogy bármilyen akadály leküzdhető és bármi alkalmas rá, hogy erőt merítsünk belőle.

"- Akár dicsérnek, akár kritizálnak, Kicsi Sárkány, csak vedd könnyedén.
Sok mindennek kell érnie egy fát, hogy erős legyen." 

img_6765.jpegImádtam ezt az édes kis párost! Kettejük barátsága példaértékű, Nagy Panda világbéke hangulatát pedig tutira mindenki elirigyli. Bármi történjen is, nem képes kizökkenteni ezt a szőrös szépséget a nyugalomból. A Kicsi Sárkány pedig egész egyszerűen csak cuki. Nagyon cuki. Olyan, mint egy eltévedt gyerek, aki igyekszik megtalálni a szépséget a világban és tökéletes barátra talál a pandában, aki igyekszik is terelgetni a megfelelő irányba.

Az illusztrációk pedig...óóó...lenyűgözőek! Némelyik fekete-fehér, némelyik színes, de mindegyik szépséges. A két barát párbeszédei csupán egy-egy mondatból állnak, de akadnak bőven olyanok köztük, amelyek így is tele vannak az élet nagy igazságaival. Ha szerencsés vagy, akkor kevés lesz, ami újat mutat, de nem lehet nem szeretni. Bárki képes szeretni ezt a könyvet. Zárásul pedig jöjjön az én kedvenc pozitív tanulságom a kötetből:

"- Mit csinálsz? - kíváncsiskodott Kicsi Sárkány.
- Fogalmam sincs - felelte Nagy Panda -, de nagyon élvezem!"

norbury_nagy_panda_es_kicsi_sarkany_uj_fedlap.jpegKöszönjük, 21. Század Kiadó!

Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel megrendelheted a kötetet!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess minket Facebookon!

Csendélet

Harlemi kavarás

Egy nap és egy élet története - Papírpalota

2022. június 26., vasárnap

Ott leszel?

Ha kapnál egy jó tündértől néhány tablettát, hogy amennyiben vagy olyan bátor (vakmerő, eszement, elszánt - tessék választani), hogy be is szedd, akkor találkozhatsz rég meghalt szerelmeddel, te bevennéd? Nos, Guillaume Musso főhőse az Ott leszel? című regényében megtette. A Park Kiadó gondozásában újranyomott művet olvasva felvetődhet az olvasóban: vajon csak a könyvekben létezik ilyen szerelem?

Könyvajánló - Guillaume Musso: Ott leszel?

Időutazás, mi más, naná! Az emberek fantáziáját régóta foglalkoztatja, mi lenne, ha...? Gondolom, így van (volt) ezzel Musso is, ezért párszáz oldalon eljátszadozott a témával, karaktereket alkotott, megoldásokat keresett, majd a 2006-os megjelenésekor tarolt az ötlete kidolgozásával. Hazánkban 2010-ben jelent meg először magyarul egy azóta már nem prosperáló kiadó gondozásában. Miután a Park Kiadó átvette a szerző műveinek kiadási jogát, idén újranyomatta a történetet, és milyen jól tette! Biztos vagyok benne, hogy sokak kedvence Musso, és szeretnék egységes kötésben látni műveit, az új generáció olvasóiról nem is szólva, akiknek először materializálódik a kezükben a mű.

A főhős, Elliot Cooper nem mai gyerek már, befutott San Franciscó-i sebész, de mai napig sem képes letenni 30 évvel ezelőtt meghalt szerelmének, Ilenának tragédiája miatti traumát (baleset érte), nem tudja elfelejteni élete meghatározó kapcsolatát. A férfi önmagát vádolja az esemény miatt. Telnek az évek, a jelenben Elliot éppen Kambodzsában tartózkodik vöröskeresztes önkéntesként, amikor egy hálás öregtől speciális ajándékot kap, egy fiolát sárga pirulákkal, mellé mágikus ígérettel: ha sorra beszedi őket, újra láthatja Ilenát.

Elliot szinte megrészegül a reménytől, napjai új értelmet kapnak: egy pirula, egy nap a szerelmével. Azt azonban elfelejti az öreg közölni vele, hogy nemcsak Ilenához jut vissza az időben, hanem saját, forrófejű, heves önmagához IS...


Ne hidd, hogy amit egyszer megszereztél, az örökre a tiéd is marad!

Nehéz önmagunkkal szót érteni, annyi szent!

A sorsunkat nem mi választjuk. Ahogy általában lenni szokott, helyettünk is az élet döntött.

Vannak benne logikai bukfencek, de mindezeket felülírja a sírig tartó szerelem, az apa-lánya eltéphetetlen kapcsolat és az életeken átívelő barátság hármasa. Musso könnyen és remekül ír (nem tudom, hogy ő is hasonlóan gondolja-e). Ez a története nem hasonlít a Holnap című művéhez - amiben az alapötlet szintén időutazáshoz kapcsolódik -, ahol a pillangóhatás jobban érvényesül, ugyanakkor olvastatja magát és kiszakítja az időből az olvasóját. A karakterek szerethetőek, a történet annyira romantikus, mint amennyire időutazó, a felvetett morális kérdések pedig - ha kicsit megvakargatjuk a felszínt - minden embert megállítanak pár percre, hogy akkor most tényleg?

Nem elfelejteni: nem sci-fit olvasunk, nincs valószerűtlen világépítés, hanem egyszerűen csak egy kis múltmegváltoztatás, erős leíró részekkel, történelmi kitekintésekkel. Simán úgy érezheti az olvasó, hogy ott van San Franciscó utcáin (is), ahogy kell. Amiben Musso erős: az olvasó a mű közepe táján pedzegetni véli, mi lesz a végkifejlet. Hát, nem, hölgyeim és uraim, nagyon nem! Mindig, minden könyvében kitalál valami csavart, ami miatt én legalábbis erősen falhoz szeretném vágni a regényt, hogy naaaaaaaa neeeeeeeeee! De azért tetszik a végkifejlet, csak ne hülyítette volna be a nagyérdeműt (velem együtt) az író annyira a könyv két harmadáig, hogy bizonyossággá erődödjön benne az érzés: ez lesz, tuti, ez lesz a vége, NEM LEHET más a vége. Aha.

Szóval: olvassátok!



Fülszöveg

Kezedben ​a lehetőség, hogy változtass a múlton…

Elliott Cooper, a neves San Franciscó-i sebész harminc éve nem tudja elfelejteni élete szerelmét. A bájos Ilenát baleset érte, de Elliott azóta is önmagát vádolja a haláláért. Aztán egy napon, amikor a Vöröskereszt önkénteseként éppen Kambodzsában dolgozik, különös ajándékot kap egy hálás öregtől: egy fiolát, tele kicsi, sárga pirulákkal, és egy mágikus ígéretet: ha sorra beszedi őket, újra láthatja Ilenát.

Elliott élete új értelmet nyer: egy-egy napra visszatérhet a múltba és találkozhat szerelmével, sőt, egykori énjével, az akkor harmincéves, forrófejű és forróvérű fiatal orvossal. Vajon jóváteheti-e a hibát, amit annak idején elkövetett, megakadályozhatja-e Ilena halálát, újraírhatja-e kettejük közös történetét?

Guillaume Musso (a képen) Franciaország egyik legsikeresebb kortárs írója. Fordulatos, finom humorú és az élet szépségébe vetett hittel teli regényeit huszonnégy nyelvre fordítják. Az Ott leszel? páratlan utazás, amelyet megtéve kicsit máshogy tekintünk saját életünkre is.


Köszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: Ott leszel?
Szerző: Guillaume Musso
Fordító: Domonkos Eszter
Kiadó: Park Kiadó
Oldalak száma: 304
Megjelenés: 2022. február 21.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789633558508

Méret: 210 mm x 140 mm











2022. június 25., szombat

Egy nyár K-pop gyakornokként

 Könyvajánló - Stephan Lee: K-POP - Szigorúan bizalmas!

URALJÁK A ZENÉT,
URALJÁK A SZÍNPADOT,
CSAK A SAJÁT ÉLETÜKET NEM.

Candace Park mesterien játssza a szerepét, ő a tökéletes, engedelmes koreai-amerikai diáklány. De a valódi tehetségét – a hangját – mindenki elől elrejti. Amikor beválasztják az egyik leghíresebb K-pop-cég első lányegyüttesének gyakornoki programjába végre lehetősége nyílik arra, hogy megmutassa magát a világ előtt.

Ám, a K-pop-gyakornokok élete nehezebb és kimerítőbb, mint azt valaha gondolta volna. Szöulba költözik, ahol próbál ellavírozni a hierarchiák és új szabályok bonyolult rendszerében.

Mi a legfontosabb előírás? Nincs randizás, ami elég hamar lehetetlen küldetéssé válik. Minél közelebb kerül a rivaldafényhez, annál bonyolultabb elkerülni a botrányokat.

Csak egy kérdés marad a végén: megéri?



A K-pop gyakornokok élete szigorú rendhez és gyakorláshoz kötött, de a hosszú gyakornoki időszak végén a legszerencsésebbek és a legkeményebben küzdők debütálhatnak, és nem csak Dél-Koreában és Ázsiában, de akár az egész világon ismert énekesek és táncosok lehetnek. Erre kap lehetőséget Candace Park, a fiatal amerikai-koreai lány.

Candace szülei még egészen fiatalon költöztek Amerikába, ahol egy népesebb koreai közösség tagjaiként üzemeltetnek egy boltot, és keményen dolgoznak, hogy gyerekeiknek, a sportoló Tommynak és a brácsázó Candace-nek jobb lehetőségeket biztosítsanak. Mindketten zenei tehetségek voltak, de zenei álmaik még Koreában kettétörtek - ezért is jöttek el onnan. Tommy énekelhet az iskolai kórusban, de csak mert nem veszi komolyan. Candace, akinek gyönyörű hangja van, azonban csak brácsázhat. Omma - az édesanyjuk, a koreai gyerekek Ommának nevezik az anyjukat, Appának az apjukat, meg különféle szavaik vannak mindenféle kapcsolatra - szava járása, hogy az éneklést hagyja meg hobbinak.

A fiatal, 15 éves lány rajong a K-popért, bár ezt a tényt még legjobb barátai előtt, a hatalmas K-popfan Imani és Ethan előtt is titkolja. A világon a legismertebb és legnépszerűbb (egyben az első K-popcsapat, akik nemzetközi sikereket értek el) az SLK. Az SLK egy fiúbanda, öt taggal, akik közül One.J, a 17 éves énekes, center és vizuál a legismertebb, legkedveltebb, lányok (és fiúk) milliói bomlanak utána. Ez a könyvbeli csapat minden bizonnyal a valóságban létező BTS-nek felel meg, bár ők hét tagból állnak. 
Természetesen Candace is odáig van az SLK-ért, különösen One.J-ért. És most egyedülálló lehetősége lesz: a S.A.Y., az SLK-t is debütáló cég meghallgatást tart náluk, New Jersey-ben, és Candace úgy dönt, hogy elmegy rá. Ha sikerül bejutnia, akkor a nyarat Szöulban, a cég központjában töltheti 49 lánnyal és 50 fiúval, hogy augusztus végéig kiderüljön, hogy melyik öt lány alkotja majd a cég SLK-nak megfelelő lánycsapatát. Bár Candace úgy gondolja, esélytelen, mégis beválogatják, köszönhetően a csodás hangjának (bár a rémes tánctudása akadályozó tényező, de a hangja van annyira jó, hogy megérje). Némi győzködés után a szülei is beleegyeznek, és az anyukájával Szöülba utazik a nyárra - úgyis nagyon régen látták utoljára a Harabodzsiját, Candace nagyapját. 




Candace pedig bekerül a gépezetbe, és bár "szabados" amerikai nevelést kapott, a cég számára fontos, hogy be tudjanak törni az amerikai zenei piacra is, ehhez pedig nem árt egy amerikai születésű koreai. Erre tökéletes lesz Candace, és a hangja meg is van hozzá, a koreaija és a mozgása apróbb vagy nagyobb csiszolásra szorul, ahogy a kinézete is, nem elég "idolos". Elvégre az idolok tökéletesek. Tökéletes a modoruk, udvariasak, kedvesek, tökéletes a kinézetük, tökéletesen táncolnak, tökéletesen énekelnek, egy deka feleslegük nincs, mindig csodásan festenek és viselkednek. Ezt várják el egy idoltól, és erre idomítják ezek a cégek a gyakornokokat. Előfordul, hogy egészen kicsi koruktól, akár 4-5 éves koruktól egy nagyon szigorú és nagyon intenzív gyakornoki programban nevelkednek, folyamatosan "reménnyel kínozva" őket, hiszen a több tucat fiatalból csak egy maroknyi debütálhat valaha is - azt pedig, hogy a gyakornokok közül kik és milyen összeállításban, a cég és a szponzorok döntik el. A gyakornokok (és az idolok) nem lehetnek szerelmesek, szigorúan tiltott mindenféle kapcsolat az ellenkező neműekkel. Kemény napirendet és diétát kell követniük, és minden percüket a cég határozza meg. Vannak (a valóságban is) olyan idolok, akiket kemény szerződések akár 20-30 évig is a céghez láncolnak.

Candace azonban közelebb kerül egy fiú gyakornokhoz, Jongbéhez, és a hatalmas sztárral, a crush-ával is többször találkozik, One.J-vel. Ráadásul amerikai neveltetése miatt kiütközik a rendkívül szigorú szabályok, a rendszeres megalázások és egyebek iránti ellenszenve, a szabadságvágya. De mégis mindezeknél nagyobb a vágya, hogy befusson, hogy idol lehessen, hogy a zenéjével, a hangjával tömegekhez szólhasson. Vajon sikerül ebben a rendkívül kötött világban? És ha igen: megéri?

„Érdekes, de én teljesen nyugodt vagyok. Közelebb lépek a tükörhöz, hogy még jobban szemügyre vegyem ismerős, mégis ismeretlen arcom. Belém nyilall, mennyire akarom ezt. Kiérdemeltem. Mindent feladtam érte.
Megérdemlem.
Teljes szívemmel hiszek abban, hogy K-pop-idol leszek. És bárkiket is választanak még ki, zúzni fogunk. Nemcsak Koreában vagy Ázsiában, hanem az egész világon. Ez a sorsom. Az unikornislila hajam tövében érzem.”

Őszinte leszek: nagyon nem vártam ezt a könyvet. Nem sokat tudtam a K-popról, bár a BTS azért nem volt ismeretlen előttem, és tehetséges srácok, számomra továbbra is túl műnek hatott az egész. Végül teljesen beszippantott a regény, izgalmas volt Candace szemszögéből megélni a dolgokat, Stephan Lee pedig jó érzékkel írt meg egy ízig-vérig koreai-amerikai fiatal lányt, a fangirlségével, elszántságával, és szabadság iránti olthatatlan vágyával együtt, emellett pedig tökéletesen bemutatta a K-popipar visszásságait is. Nagyon tetszett az üzenete az egésznek: hogy nem baj, ha keményen dolgoznak az álmukért, de ne hagyják magukat megalázni és mindenben irányítani. Hogy a K-popnak meg kell újulnia, ha fent akar maradni, mert ez a patikamérlegen kimért műanyagáru ideig-óráig nagy sikert és nagy bevételt hoz, de hosszabb távon bukásra van ítélve, embereket tesz tönkre.




Stephan Lee nagyon jó stílusban írta meg a regényét és egyben kiáltványát is, végig fenntartotta az érdeklődésem, tökéletes tizenéves fiataloknak, kellően vicces, humoros is. Készüljetek fel: a nyelvezete nagyon mai, tele van szlenggel, és olyan mondatokkal, amiket meggyőződésem, hogy a szüleim vagy akár az idősebb testvéreim egyáltalán nem értenének, sem olyan, akinek teljesen ismeretlenek a mai, főleg netes contentek mentén terjedő kifejezések - mint amilyen maga a content szó is. A fordító, Horváth Viven jó munkát végzett ezek terén is, tetszett, hogy merte használni az olyan szavakat, mint a cringe, a hájp (bár ettől az írásmódtól majdnem agyvérzést kaptam :)), a trashtalk, a hater, meg egy rakat olyan szó, amely kifejezetten a K-popra érvényes. Nagyon örülök, hogy van folytatása is - angol nyelven 2 hónapja jelent meg, remélem, a Kolibri elhozza nekünk magyarul azt is :) A kötet vége számomra egy kicsit összecsapott: mind a nagy beszéd, mind az utána történtek nekem kicsit elkapkodottnak tűnnek, és nagyon szívesen olvasnám tovább Candace, Jongbe, One.J, Binna, Aram, Helena és a többiek történetét.

A kötet a Kolibri Kiadó vadiúj, Point of View, vagyis #POV sorozat részeként jelent meg. A célja, hogy megszólítsa a fiatalokat, hogy más, új szemszögeket ismerjen meg egy-egy témával kapcsolatban, és így nem csak a világot, de önmagát is jobban megismerheti. Ez a kötet tökéletes választás volt a kiadói sorozat két nyitókötetének egyikeként: egy ritkán látott és ritkán tárgyalt nézőpontot mutat be, a K-pop gyakornokokra irányuló fizikai és mentális terhelést. Ne felejtsük el, hogy ez a terhelés nem csak ezeket a viszonylag extrém életmódot élő fiatalokat érinti: érinthet bárkit, téged, a gyerekedet, mindenkit. Nyár van. Ha van gyereked: kérlek, ne írasd egyik táborból a másikba, és ne táblázd be az egész nyarát! Hadd játsszon, hadd unatkozzon! Ez a kényszerű elfoglalás épp annyira mentális terhet pakol egy fiatalra, mint a könyvben felvázolt - innen nézve extrém - bánásmód. 

Köszönöm a lehetőséget a Kolibri Kiadónak! A kötet elérhető a borítóra kattintva kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!

2022. június 24., péntek

Mindenkinek vannak titkai...

Könyvajánló - Harlan Coben: Maradj mellettem

"Coben a feszültséget intelligenciával kombinálva vezeti el olvasóit az élet sötét oldalára” - Suspense Magazin

Harclan Coben Maradj mellettem című regényében megismerjük először Rayt, a diplomás és egykor nagyreményű fotóssal, aki ma már nem gyönyörű művészi vagy profi sajtófotókat készít, hanem paparazzóként kénytelen boldogulni. Ráadásul 17 éve már, hogy az élete atomjaira hullott és azóta is folyamatosan vérrel teli látomások gyötrik. Épp egy eseményről tartott hazafelé, amikor leütötték és ellopták a gépét. 

Ezzel párhuzamosan megismerjük Megant, a tipikus kertvárosi anyukát. Férj, aki imádja, gyerekek, idilli vidéki élet. Csupán egy dolog nehezíti meg az életét: az állandó titkolózás. 17 évvel ezelőtt hátrahagyta addigi életét és egy véletlen folytán belecsöppent ebbe a "boldog kertvárosi csodaországba". Még őt is meglepi, hogy időnként hiányzik neki a pörgés, ami az előző életét jellemezte a mostani békés egyhangúság helyett. Aztán egy nap megcsörren a telefon a házban és valaki Cassie-t keresi. A lányt, akinek a hamvaira építette mostani életét.

8273030_5.jpegA harmadik szálon pedig megismerjük Broome nyomozót, aki megszállottja egy 17 évvel ezelőtti ügynek. Eltűnt egy férfi, egy férj, egy apa. Váratlanul és nyomtalanul. Már kezdené feladni, de aztán történik valami. Pontosan ugyanazon a napon és ugyanott egy férfinek nyoma veszik. Ugyanolyan hirtelen, mint egykor Stewart Green. És talán nem csak ennyi. Az elmúlt években minden évben az adott dátum környékén jelentették férfiak eltűnését. Talán csak véletlen, de lehet, hogy minden eltűnés összefügg?

Ez a regény tökéletesen mutatja be, hogy miként üthet be a múlt és zúzhatja porrá az ember életét, ha azt titkokra építi. És ezt baromi jól csinálja! Olvasmányos, érdekes, csavaros. Sokáig az egyetlen kapocs a szereplők között egy nightclub, a La Crème. A szerző alaposan felépíti a karaktereket, elmeséli hol tartanak most, közben jön egy-egy folt a múltból és belenézhetünk a nyomozásba is. A napjaink bekövetkezett eltűnés pedig arra készteti mindhármukat, hogy szembenézzenek a múltjukkal.

Szép lassan kapjuk az infókat, hogy aztán elkezdjen összeállni az egész egy kerek történetté és ezzel együtt rohamtempóra kapcsoljon. Van pár izgalmas mellékszereplő, például Ken és Barbie, a kissé szociopata páros, akik kegyetlen nyomozati módszerükkel hoznak pár kemény jelenetet a könyvbe.

Emberi kapcsolatok, bántalmazás, erőszak, a kötet végére pedig érdekes csavar is jutott, ráadásul Coben olyan motivációt adott a tettesnek, ami a legtöbbeket gondolkodóba ejti. Összetett, bonyolult krimi, amely bár nem a szerző legjobb írása, azért képes pár órára kiszakítani az olvasókat a valóságból.

A kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk. A borítóképre kattintva megrendelhető a kötet kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon is!

Harlan Coben Maradj mellettem című regénye már nem először jelent meg magyar nyelven, de most a Jaffa Kiadó elhozta új filmes borítóval. Ugyanis ezen a sztorin alapul a Netflixen Stay Close címen futó 8 részes sorozat. A könyv elolvasása után rászántam az időt és megnéztem. Nem lett rossz, de nem is mondanám egetrengető sorozatnak. Néhány apró változtatást leszámítva viszont teljesen jól adták vissza a sztorit.

2022. június 23., csütörtök

A tűz ítélőszéke

Kate Mosse A tűz ítélőszéke című kalandregénye a 16. századi Franciaországban játszódik, véres vallási ellentétek közepette. A reformáció évszázada ez a kor, ahol a protestáns hit még éppen csak szárnyait bontogatja, a katolikusok pedig még túl erősek ahhoz, hogy ne akarják kiírtani a hugenották írmagját is Európából. A vallásháború már eleve megadja az alaphangot a műhöz, de szerepel benne egy messze vezető családi titok is, és elengedhetetlen szál a két ellentétes hitű  fiatal szerelme is. Igazi romantikus (de nem nyálas) történelmi kalandregényt tett az olvasók elé az Alexandra Kiadó.

Könyvajánló - Kate Mosse: A tűz ítélőszéke

Az inkvizíció Franciaország-szerte dúl, keresik a hugenottákat, már a gyanú árnyéka is elegendő ahhoz, hogy valaki eltűnjön, és ha szerencséje van, csak testileg lelkileg megtörve kerül elő a börtönökből. De nem mindenki jár ennyire jól. 

Marguerite Joubert (Minou), a Carcassone településen élő Bernard Joubert könyvkereskedő lánya, apja rejtélyes eltűnése miatt hónapok óta egyedül viszi a boltot, és miután a férfi előkerülése ezen a helyzeten továbbra sem változtat, annak keserves állapota miatt, így továbbra is a fiatal lány vállát nyomasztják az üzleti ügyek. Egy napon azonban titokzatos levelet kap szinte megfejthetetlen feladóval. Az üzenet egy használt papírdarabra írt három szó csupán: tudja, hogy élsz. Minou tanácstalanul forgatja a papírdarabkát, nem tud vele mit kezdeni, majd az aznapi események forgatagában el is felejtkezik róla.

Piet Reydon eszes, jóképű, stratégiai elképzelésekben elsőrendű, kiváló harcos, és hugenotta. Elképesztő csínnel kezdi a belépőjét, egy jelentős katolikus ereklyét meghamisít és drága pénzen piacra vágja. Valaha volt legjobb barátja jelenleg pap, és egyházi karrierre gyúr. Hogy valamiképpen kiemelkedjen az egyszerű papok tömegéből, elhatározza hogy visszaszerzi a becses katolikus ereklyét, ebben pedig nem tehet neki keresztbe se barátság, se egyéb. 

A férfinak a hamisítás után menekülnie kell a városból, de Minou segítsége nélkül egészen biztos hogy elfognák. A regény során a két fiatalnak le kell győznie hitüknek korlátait (mert Minou katolikus), hogy meg bizonyosodhassanak arról, valóban egymáshoz illenek-e. 

A hugenották és a francia protestantizmus története ez a mű, egy ellopott napló és egy elsinkófált örökség története. Hiába, az ördög 100 percenten alul nem dolgozik! A szereplői jól kidolgozott karakterekkel hétköznapi nők és férfiak, akik a túlélésért és szeretteikért küzdenek a vallásháború okozta bonyodalmak közepette. 

A történet 1562-ben kezdődik, amikor a francia vallásháborúk megkezdődtek. Ez tulajdonképpen egy polgárháború-sorozat volt, amelynek nyomán rengeteg ember kivándorolt az országból, az államhatalom pedig térdre kényszerült. Természetesen nem Kate Mosse az egyetlen, aki feldolgozta a kérdéses időszakot, írt már erről Robert Merle is. Lehetne, de nem érdemes hasonlítgatni egymáshoz a két művet, van pár évtized a két mű keletkezése között, az egyik író nő, a másik férfi, mindent másképpen látnak, más szemszögből közelítik meg a témát, és szerintem mindegyik a maga nemében értékelendő - az olvasó szubjektivitására  ki sem térve.

A kidolgozott karakterek sok kalandon mennek keresztül, sok az ármány, a titok, a fanatizmus, az aljasság, a bosszú, az előre megfontolt szándékú átejtés, csalás - és ahogy szokott lenni, a talpraesett sem mindig ússza meg baj nélkül, a naiv bölcselkedők pedig tutira rajtavesztenek a helyzeten. Nincs mese, a főhősöknek  minden idegszálukkal figyelniük kell minden lépésüknél - ezek pedig olyan feszültséget teremtenek a műben, ami viszi az olvasót a lapokon keresztül.

A keretes rész arra enged utalni, hogy A tűz ítélőszéke nem egyedüli regény, hanem egy sorozat első része. Ha jól saccolom, a történet 300 év eseményeit dolgozza fel, a 16. századi Franciaországtól a 19. századi Dél-Afrikáig. Miután az első részt csont nélkül abszolváltam, és egyáltalán nem unatkoztam olvasás közben, ezért azt kell hogy mondjam, én bizony várom a következő részeket!

Szóval: olvassátok!

Fülszöveg

Franciaország, 1562. Az ország a vallásháború tüzében ég. A 19 éves Minou Joubert titokzatos levelet kap apja carcassonne-i könyvesboltjában. Az ismeretlen családi címerrel lepecsételt levél csupán három szóból áll: TUDJA, HOGY ÉLSZ. A rejtélyes üzenettel szinte egy időben tűnik fel életében Piet Reydon, és kettejük találkozása mindent megváltoztat: a hugenotta fiúnak titkos küldetést kell végrehajtania, a katolikus lány segítsége nélkül pedig esélye sincs élve elhagyni a várost… 

Miközben testvér fordul testvér ellen, és Franciaországot tűz és vér borítja el, Minou és Piet sorsa elválaszthatatlanul összefonódik – életben és halálban.
A neves brit írónő, KATE MOSS könyve elképesztő részletességgel és élénk színekkel kelti életre a 16. századi Franciaországot. Ideális olvasmány Robert Merle Francia históriája, valamint a jó történelmi regények rajongói számára.

KATE MOSSE 
A legnépszerűbb brit történelmi regényírók közé tartozó Kate Mosse regényei több mint ötmillió példányban keltek el világszerte és mintegy negyven nyelven jelentek meg. Az eredetileg újságíróként és kiadó szerkesztőként dolgozó írónő a misztikumot és a történelmet vegyítő Languedoc-trilógiával tett szert nemzetközi hírnévre, 2013-ben pedig a Brit Birodalom Rendjében részesült írói munkásságáért. Kate Mosse férjével együtt Anglia és a dél-franciaországi Carcasonne között osztja meg az idejét.


Köszönöm a lehetőséget az Alexandra Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: A tűz ítélőszéke
Szerző: Kate Mosse
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalak száma: 672
Megjelenés: 2021. december 08.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635821501

Méret: 230 mm x 155 mm x 43 mm