Kultúrpara

2021. március 31., szerda

Egy kanál vaj a kávémba...?

Számomra a Ventus Commerce Kiadó gondozásában megjelent A ketogén csoda című kiadvány egyik legfurcsább javaslata a címben megfogalmazott mondat volt: egy kanál vaj a kávémba. A szerző, Gerle Éva tudja, mit javasol, hiszen a világ nyugodtabb, önmagára jobban figyelő, nem rohanó életfelfogású részein (pl. Himalája környéke) mindennapos az avas jakvajas tea például, csak nekem, a nyugati szokásokon szocializálódott személynek égbekiáltó a vaj a forró italba. Ezzel a nyitottsággal érdemes szemlélni az egész műben lefektetett alapelveket.

Könyvajànló - Gerle Éva: A ketogén csoda

Szinte mindenki túlkalóriában él, szögezi le Gerle Éva az átlagos emberek evési szokásait elemezve. Az egyén nincs tisztában alapfogalmakkal (mit jelent a szénhidrát, mi az a transzzsír), nem tudja, hogy mit eszik, mi van abban, amit elfogyaszt és mennyi az elég az ételből. Gyakori az evésfüggőség, a társas és magányos nagy zabálások, a szervezetbe bevitt ételek jelentős része pedig sem minőségben, sem mennyiségben, de még tápértékben sem ütik meg a szükséges mértéket.

A fenti életmódnak számos jelentős hátránya adódik, krónikus betegségek, elhízás, fájdalmak és gyulladások, hogy csak a legkiemelkedőbbeket említsem. Gerle Éva szentül meg van arról győződve, hogy nem kell ennek így lennie, igenis, van kiút a táplálkozási zavarok okozta ördögi körből, megoldásnak az étkezés ketogénná való átalakítását tekinti elsősorban.

Felejtsd el a nagy mennyiségű zsírt és a szénhidrátokat együtt, egy étkezés során, tanácsolja első körben, tanuld meg, hogy milyen mennyiséget milyen összetételben egyél ahhoz, hogy a ketonizáció beinduljon. Az étkezési előírások betartása nem fogyókúra, hanem gyógyító étrend, ami érezhetően több, mint pusztán a salakanyagoktól való eseti megszabadulás.

Én nem akartam termékké tenni az életmódom. Harsánykodni, vállalkozóvá válni, századik módszerárussá, fogyásonként jutalékot kapni vagy példányszámra gyúrni.
Ez nem módszer, ez élet. Életszagú élet.
És én már nagyon sok visszajezést kaptam az elmúlt bő tíz évben, amióta nőknek írok, hogy erősen hatnak a szavaim. Visszajelzések nélkül is tudom, hogy amit képviselek, jó és fontos.
Én nem akartam kompromisszumot. Ezért lett ilyen a könyv. Visszafogott, latolgató, mélyre menő, olcsó megoldást nem ígérő, és nem import-ketó. Két év lett, mire meglett, mert amikor nem volt vállalható a közös munka, akkor kiadót váltottam, és ez is jó döntés volt. Nem akartam aluljárós színes-szagost. 
A citátum Gerle Éva Skandináv maszáj elnevezésű Facebook oldaláról származik, a 2020. szeptember 5-i bejegyzésből. 

A szerző nem orvos, nem dietetikus, hanem a témában elmélyült bölcsész, aki nemcsak az elméletnek, hanem a gyakorlatnak is utánanézett: maga is ketogén elvek szerint étkezik. Az általa összeállított mű alapos kivesézése az életmódváltás ketogén formáció elméletének, megspékelve táblázatokkal, kimutatásokkal, diagrammokkal, ketogén életformára váltók tapasztalataival, néhány recepttel, egy hétre lebontott étrenddel, összefoglalva: az elmélet mellett hasznos gyakorlati  tanácsokkal, a ketogén életmóddal kapcsolatos ellenérvekre rövid, közérthető válaszokkal. 
A szerző, Gerle Éva (Fotó: nullahategy.hu)

Mi a lényeg? Az evés kerüljön vissza arra a minimalista helyre, ahová való, vallja a szerző. Egyszer s mindenkorra helyre kell tenni az éhség és az evés kérdését önmagunkban, hogy saját életük urai lehessünk.

Figyelemmel olvastam a kötetet, nem titok, hogy fél karomat odaadnám mínusz ötven kilóért a testtömegemből, de mondjuk a házi tejet, havi egy-két palacsintát már nem feltétlenül. Pedig pontosan tudom, hogy mindaz, amit leírt, működik, részben alkalmazom, könnyebb, másabb az életem olyankor - csak egy életen át így kell élni, nem érdemes (nem szabad) abbahagyni. (Ez utóbbi a nehezebb része.) A kérdés úgy vetődik fel, hogy meddig akarok élni, és milyen életminőségben - erre pedig mindenkinek magának kell válaszolnia. Azt sem szabad elhallgatni, hogy a ketogén életmód nem mindenkinek való - nekem sem, az egyik kontraindikáció "büszke" tulajdonosa vagyok (ezekről is szó esik a kötetben). 

Ha többet akarsz megtudni a ketogén étrendről, hatásairól, akkor ezt a művet neked találták ki. Nem csili-vili, színes-szagos, "csak" okos, közérthető, rövid és hasznos.



A kötetet a Ventus Commerce Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Cím: A ketogén csoda
Szerző: Gerle Éva
Kiadó: Ventus Commerce Kiadó
Oldalak száma: 208
Megjelenés: 2020. augusztus 11.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786155828119
Méret: 205 mm x 134 mm


2021. március 30., kedd

Visszatért a legrettegettebb sorozatgyilkos?

 Könyvajánló - Lars Kepler: Lázár

Jurek Walter neve nem ismeretlen a svéd rendőrség előtt, viszont őt évekkel korábban kiiktatták. Valaki mégis a helyébe lépett.

Joona Linna, a zseniális finn-svéd nyomozó elhagyhatta a börtönt, és szolgálatba is állhatott, mint próbaidős egyszerű zsaru. Ám ekkor különös gyilkosságsorozat középpontjába kerül: Európaszerte brutálisan megkínoznak és megölnek különféle bűnözőket, akad köztük pedofil ragadozó és gyilkos is, de persze nem foglalkoznak az üggyel túlzottan, elvégre nem nagy kár az ilyen emberekért, a nyomozás sosem alapos és hamar le is zárják, általában feltételezve, hogy valami régi bűntárs vagy haragos tehette, legalább egy mocsokkal kevesebb. Azonban több ilyen gyilkosság között is nagyfokú hasonlóságok vannak, és valami módon köthetőek Joonához. Az egyik német ragadozó pl. őt akarta felhívni a halála előtt, de Joona soha az életben nem hallott róla, nem is találkozott vele.

Ha sokáig pillantasz a mélységbe, a mélység is beléd pillant…

Közben gyilkosságsorozat kezdődik Svédországban is, a tetthelyek extrém erőszakosságról árulkodnak, és ezzel párhuzamosan beindul Joonában egyféle vészjelzés. Az a rögeszméje, hogy a sorozatgyilkos, aki meg akarta ölni a családját, életben van, és rá vadászik. A rengeteg halott bűnöző személyében pedig egy tökéletesen alárendelt társat keresett magának, amilyen egykor az öccse volt - akivel Joona végzett. De Jureket Saga lelőtte, többszörös mellkaslövéssel a tengerbe zuhant, igaz, a testét sosem találták meg. Viszont egy évre rá a szigetvilágból előkerült egy maradvány, egy kar és egy felsőtest, pontosan ott látható lőtt sebekkel, ahol Saga meglőtte. Az idős gondnok, aki megtalálta a testet, már elásta azt, ám levágta a mutatóujját és folyadékban a hűtőjébe tette. Mire a rendőrség rátalált, a test már elporladt, csupán egy fénykép maradt róla, amit az öreg csinált, ám az ujjról származó ujjlenyomat és DNS 100%-os egyezést mutatott a rettegett Jurek Walterrel. Tényleges, tárgyi bizonyíték nincs arra, hogy Jurek Walter már halott, csupán egy ujj maradt utána. De túlélhetett ilyen súlyos sérüléseket orvosi beavatkozások nélkül, és anélkül, hogy a hatóságok a nyomára bukkantak volna?

Joona szerint igen, ezért azonnal értesíti Lumit, a Párizsban tanuló lányát, akit pontosan az ilyen helyzetekre képzett ki, és pontosan tudja, mit kell tennie és merre kell indulnia. Magával akarja vinni Valeriát is, de a nő nem akarja otthagyni a kertészetét pont tavasszal, amikor éledezik a természet és a legtöbb mnka van egy kissé paranoiás, abszolút nem bizonyítható elméletért, amiben csak Joona hisz. Így hát erős rendőri védelmet kér a nőnek, elmondja, mit csináljon - és mit ne - és elindul, hogy találkozzon egy védett helyen a lányával. Minden létező adatot, elemzést, a saját nyomozását és mindent a társaira hagy, bízva benne, hogy elkapják Jureket, amíg ő biztonságba helyezi a lányát. 
Azonban ha valóban Jurek tért vissza, szinte semmilyen terv nem elég biztonságos...

A fehér égboltról leszűrődő fény a maga mezítelen és legszörnyűbb valóságában mutatja meg a világot, amilyennek a feltámasztott Lázár is láthatta a barlangból kilépve.

Számomra ismeretlen volt Jurek Walter karaktere, mert a sorozat első és negyedik köteteit még nem olvastam, és azt hiszem, a 4. kötetben bukkan fel (de nem tudom, az elsőben is lehet szerepel már? Megvan a könyv, a polcon vár, szerintem hamarosan belekezdek abba is :) A negyedikkel megvárom az Animus kiadását :)) Persze hallottam már róla futólag, egyszer-kétszer előkerült Jurek neve, mint Joona nemezise (vagy fordítva? talán mindkettő), tudtam, hogy miatta rejtette el a családját, távol maradva tőlük. Jurek és Joona már-már egymás megszállottaivá váltak, és végül ez a "szép" kapcsolat ebben a kötetben csúcsosodott ki. Letehetetlen, fordulatos, izgalmas könyv ez is, nagyon szeretem az Ahndoril házaspár írói stílusát, akciódús, rendkívül részletes és érzékletes könyv, minden alkalommal érzem azt a félelmet, fájdalmat, értetlenséget, amit egy-egy áldozat él át nem sokkal a rendkívül erőszakos és fájdalmas halála előtt. Még mindig ennek a legnagyobb mesterei. Kicsit talán sok is volt a hulla, hullottak a különféle emberek, mint a legyek, azt hiszem, a 7. halott környékén jártunk, amiből négynek a halálát "premier plánban" láthattuk, és kissé ki voltam borulva, hogy még mindig nem értünk semmit. :) Persze aztán értelmet nyert minden, és ahogy beindult a történet, nos, még több hulla került elő... Most viszont külön kiemelném Lumi és Joona menekülését - profikat megszégyenítő módon, többszörös biztosítással, valódi kémregénybe illően menekültek lenyomozhatatlan, lekövethetetlen útvonalakon egy olyan fenyegetés elől, aminek létezésében nem is voltak biztosak. 

És hogy kicsoda Jurek Walter? Egy meglehetősen egyedi karakter, egy különös sorozatgyilkos, aki semmiféle élvezetet nem talál a gyilkolásban, afféle igazságosztó, aki meg akarja semmisíteni azokat, akiket ellenfeleinek tekint. Ezt a megsemmisítést pedig rendszerint elsősorban nem fizikailag, hanem lelkileg végzi. Elrabolja, megkínozza, megöli a családtagjaikat, élve eltemetve őket, hogy aztán időnként vigyen nekik ő, vagy az alárendeltje - aki eleinte az ikertestvére volt - vizet, élelmet, életben tartva őket, aztán amikor nincs rájuk szüksége vagy úgy gondolja, egyszerűen hagyja őket meghalni. A kiszemelt ellenfélnél rendszerint eléri, hogy öngyilkosságot kövessen el - ez az ő módszere. Tőle akarja megvédeni Joona a szeretteit, de Jurek okos, és bárkit és bármit felhasznál, csapdába csal, hogy elérje, amit akar. Emberére talált Joona személyében. Vajon melyiküknek sikerül elérnie a célját? 

Kepler könyve rengeteg izgalmat tartogat, de a vége... utoljára Jo Nesbø kínozta így meg a hősét, Harry Holét, ahogyan most Kepler tette az egyik főbb szereplővel. Kifejezetten fájdalmas ez a vég, de nyitva hagyta a lehetőségeket. Ezek után alig várom a következő kötetet...

Egy trauma sosem múlik el nyomtalanul, csak rejtőzködik az árnyékban, majd villámgyorsan előpattan.

Mindig is volt egyféle ellenérzés bennem Joonával kapcsolatban, az összes könyvben, amit eddig róla olvastam. Fogalmam sincs, miért, de nem volt szimpatikus túlságosan. Illetve ez nem is jó kifejezés, inkább furcsának találtam őt, és nem a szó pozitív - vagy semleges - értelmében. Ebben a kötetben ez az érzés megszakadt, és végre nem csak a főbb mellékszereplők és a történet változásait tudtam élvezni, de sikerült jobban azonosulni és megérteni Joona dolgait is. Eddig szinte holtversenyben a két kedvenc kötetem a sorozatból a Lesben (5.) és a Nyúlvadász (6.) volt. Még kicsit azt hiszem, ülepednie kell a dolognak, de ez a kötet, ha nem is előzte be őket a szubjektív tetszési indexemen, mindenképp utolérte a két kedvencet. Bár az elsőként olvasottat nehéz lekörözni, egyszerűen azért, mert az pontosan olyan, amilyet én nagyon is szeretek: véres, brutális, pörgős, de érzelmekre ható, hatásos, ott vagyok és érzek mindent, amit az áldozat, menekülök, elbújok, és végül érzem, ahogy elszáll az élet... Utána az összes többi, amit Kepleréktől olvastam, szintén meg tudta ütni ezt a szintet, tehát onnantól csak a sztori dönti el, hogy mennyire tetszik. Egy biztos, a Joona Linna-sorozat a top 3 skandináv krimijeim között van a Harry Hole-sorozat és Jesper Stein könyve mellett.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron.

Kövess minket a Facebookon is!




2021. március 29., hétfő

A madártollas gyilkosságok

Áprilisban* jelenik meg James Patterson és J.D. Barker közös könyve, A madártollas gyilkosságok az Agave Könyveknél, és nagyon megéri előrendelni! Hogy miért? Mert az idei év egyik legjobb, legizgalmasabb krimije született.

*A korlátozások, a járvány miatt a kötet megjelenése bizonytalan ideig csúszik, jelenleg április 13. vagy 20. a valószínű, utóbbi inkább.

Michael egyszerű LA-i kamionsofőrnek tűnik, aki a boltban sorbanállva kap egy hívást az alsó szomszédjától, hogy menjen haza, mert ömlik a lakásából a víz. Hazasiet, a fürdőkád színültig vízzel és csak folyik tovább, és egy ismeretlen lány holtteste fekszik a kádban. Hogy került oda? Ki ölte meg? Öngyilkos lett? Miért az ő kádjában? Michael Kalifornia és a keleti part között fuvarozik, havonta általában háromszor teszi meg oda-vissza az utat. Előtte való nap éjfél körül érkezett meg a telephelyre, nagyjából hajnali 3-ra pakolt ki, aztán hazasétált a közel lévő lakásához, és délután fél kettőig ájultan aludt. Felkelt, lefürdött, majd elment moziba megnézni az új Marvel filmet, utána a boltba - és ekkor érkezett a hívás. Rendszerint gyalog közlekedik a városban. Első döbbenetében felhívja a húgát, Megant, aki New Yorkban él és pszichológusnak tanul. A lány döbbenten kéri, miután beszámol a bátyja az esetről, hogy azonnal hívja a rendőrséget. Michael így is tesz.

"A tudat nem más, mint egy vékony üveg."

Még csak az első két fejezetnél tartunk a 148-ból, és máris olyan érzésem van, hogy innentől kezdve akármit írok a sztoriról, az spoiler lenne, így maradjunk csak a címszavaknál és bizonyos részleteknél. 
Michael és Megan nem édestestvérek, nincs közös vérszerinti szülőjük, mindkettejüket örökbefogadta egy neves pszichiáter-pszichológus házaspár, Dr. Barton és Dr. Rose Fitzgerald. Dr. Bart és Dr. Rose (mert a két gyerek csak így hívhatta őket). Michael 26 éves, 6 évvel korábban elszökött otthonról, nem fejezte be az egyetemet, és később csak Megannal vette fel a kapcsolatot. Okos, pszichológusnak tanuló srác, aki folyton képezte magát, de tökéletesen megelégedett a kamionos állásával. Mégis hogy kerül egy hulla a fürdőkádjába, akit állítása szerint nem ismer? Hazudik?



Hamarosan hajsza kezdődik a Madárember után, aki immár minimum 19 emberrel végzett Amerika-szerte, és ebbe a hajszába keveredik Michael is a húgával. De mégis mi közük az egészhez, és hogyan kapcsolódik ehhez Dr. Bart és Dr. Rose munkája? A sorozatgyilkos nem válogat, nemre, rasszra való tekintet nélkül öl, ami meglehetősen ritka, de ami még ritkább, hogy nincs két ember, akikkel ugyanúgy végzett volna. Akadt olyan áldozata, akit háromszor lökött le egy lépcsősoron, mindig visszacipelve, mire eltörte a nyakát; volt, akit megfojtott; mást egyszerűen lelőtt. Semmiféle nyomot nem hagy maga után, csupán egy verébtollat, amit megnyalt.

Jessica Gimble FBI ügynök és csapata gyorsan megjelenik Los Angelesben, amikor a kádban hagyott hulla lakásán találnak egy ugyanilyen madártollat. Gimble csapatába tartozik egy pszichológus és egy IT-zseni is, és beveszik a helyi nyomozót, aki kiment az ügyhöz, Garrett Dobbsot is, és megindul a hajsza LA-től New Yorkig, keresztül Amerikán. A gyilkos menekül, és rengeteg holttest marad utána, és ami meglepő fordulat, hogy Patterson és Barker nem bánt kesztyűs kézzel a törvényvédőkkel sem, hullanak a zsaruk, rendőrbírók és ügynökök, mint a legyek, amíg végre mi is felgöngyölítjük ezt az ügyet.

„Végezzenek el egy kísérletet! Öltöztessenek fel rongyokba egy milliomost, és figyeljék meg a viselkedését! Önkéntelenül megváltozik a személyisége. Valóban a ruha teszi az embert. Nem csak a gondolataink határoznak meg bennünket. Egy komplett csomag vagyunk, amit a csomagolás  határoz meg.”

Dr. Barton Fitzgerald

Magával ragadó, olvasmányos, izgalmas könyv, szinte letehetetlen kategória. Két éjjel alatt olvastam ki az 500+ oldalas könyvet, egyszer hajnali négyig, következő nap fél ötig, amíg nem végeztem vele. Nem állítom, hogy friss és üde voltam napközben. Ráadásul veszélyes könyv, mert rövid fejezetekre tagolódik, és ilyenkor "á, csak 8 oldal, belefér még egy fejezet..." meg még egy, meg még egy. A történet több szálon fut, egyrészt megismerjük Michael oldaláról, közben pedig vannak fejezetek Gimble ügynök és Dobbs nyomozó szemszögéből, Megan, Michael húga pedig egy "írásos vallomásban" mesél el mindent az elejétől, fokozatosan adagolva, de akad néhány fejezet Dr. Rose szemszögéből is. (Dr. Bart a történet kezdete előtt kb. egy héttel meghalt agyértágulatban.)



Ráadásul nagyon jókor talált meg ez a kötet. Épp egy héttel korábban néztem utána alaposabban egy pszicihátriai zavarnak, aminek most nem szeretném leírni a nevét, mert erősen spoileres lenne, de a tény, hogy a könyv egy nagyon fontos része éppen ekörül az állapot körül bonyolódik, külön vonzóvá tette számomra. Miután nagyon friss az élmény a valódi szakemberek leírásai, esetei után, azt kell mondanom, le a kalappal James Patterson és J.D. Barker előtt, mert nagyon hitelesen írták meg a karaktereket, eseteket, alapos kutatómunkát fektettek a történetbe. Elsőre a végkifejlet talán hiteltelennek tűnhet, de higgyétek el: nem az. És spoiler nélkül csak ennyit tudok írni. :)

Csavaros, magas fordulatszámon pörgő sztori, ahol egész a végéig fogalmunk sincs, hogy egészen pontosan mi is zajlik itt. Igazi, vérbeli sorozatgyilkosos történet, miközben keresztülszeljük egy hajszában egész Amerikát Los Angelestől New Yorkig, erre utal a könyv eredeti címe, ami The Coast to Coast Murders. Van itt autós üldözés, útzár, izgalmas körülzárás, szökés, gyilkosságok, és közben a pszichológia rejtelmeibe is bepillantást nyerünk. Az év egyik legjobb krimi-thrillere.

James Patterson 1947-ben született Newburgh városában, New York államban, éppen egy hete, 22-én ünnepelte a 74. születésnapját. Amerika egyik legkedveltebb és legismertebb krimiszerzője, igazi nagyágyú, olyan nagysikerű sorozatok szülőatyja, mint Alex Cross ügyei, vagy éppen Michael Bennett. Nagyon sok olyan könyve is, amelyet más szerzőkkel közösen írt, ezek egyike (és talán egyik legjobbja is) A madártollas gyilkosságok. Én talán 3 könyvét olvastam eddig ezen kívül, abból kettő más szerzőkkel közös kötete, és nem volt a kedvenceim között, ügyes, érdekes, de valahogy mégsem annyira magával ragadó vagy emlékezetes történetek íróinak ismertem az eddig olvasottak alapján. Egyértelműen ez a kötet (legyen bármekkora része is benne) a legjobbja az általam olvasottak közül.

– Miért kell a sötétben ülnünk?
– Szereted a sötétséget?
– Néha.
– Én szeretem a sötétséget – mondta dr. Bart. Még mindig az a hang volt, amit jól ismertem, de eltűnt belőle a mogorvaság, ami gyakran előfordul, amikor egy felnőtt egy gyerekkel beszél.
– Szerintem a sötétben könnyebb beszélgetni. Csak az én hangom és a te hangod. Semmi más. Két felnőtt beszélget egymással.
– A sötétség ijesztő.
– Néha valóban az – helyeselt dr. Bart. – De megnyugtató is lehet, mint egy vastag, meleg takaró. Amit nem látunk, az nem tud bántani bennünket.
– Ez nem igaz.

J.D. Barker 1971-ben született, a Fort Lauderdale-i Művészeti Intézetben szerzett üzleti diplomát. Az 1990-es években sokáig a 25th Parallel című magazin munkatársa volt. Popkulturális témában írt cikkeket, és együtt dolgozott Brian Hugh Warnerrel, aki később Marilyn Mansonként vált híressé. Több novellája is megjelent a 90-es években, főleg a horror műfajában alkotott. Sokáig szellemíróként dolgozott, Forsaken című első regényét 2014-ben adták ki. A kötet meglepő sikert aratott, és jelölték a Bram Stoker-díjra is, ráadásul a Stoker család felkereste őt, hogy segítsen Dacre Stokernek megírni a Drakula hivatalos előzményregényét. Közben Barker saját sorozatba is kezdett: A negyedik majomban az utóbbi évek egyik legeredetibb sorozatgyilkosát teremtette meg, akit a rendőrség üldöz. A kötet jogait számos országba eladták, opciózták filmre és televíziós sorozatra egyaránt, ráadásul Az ötödik áldozat és A hatodik éjszaka című kötettel trilógiává bővült. A madártollas gyilkosságok James Pattersonnal az első közös munkájuk, és remélni merem, hogy lesz még folytatás, Gimble és Dobbs karakterében bőven van még potenciál, és akadnak még szerencsétlen ártatlanok is, akiket egy-egy okos sorozatgyilkos kinyírhat. :)

A könyvet Bosnyák Edit fordította, aki eddig is értő magyar hangja volt Barkernek.

A kötet áprilisban jelenik meg, addig még az Agave Könyveknél nagy kedvezménnyel, 35%-kal olcsóbban előrendelhető! A borítóra kattintva elérhető a kiadó oldalán. Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyvek csapatának! 



Kövess minket Facebookon!




2021. március 28., vasárnap

Húsvétra két szuper mesekönyv hat-tíz éveseknek

Szeretnél érdekességeket megtudni az ókori Egyiptomról, leírni a neved hieroglifákkal vagy megismernéd a piramisok titkait? Esetleg a zabaszauruszok izgalmas univerzumában élnél át mókás kalandokat? Akkor ez a két könyv neked való!

Könyvajánló - M. Kácsor Zoltán: Dragalád visszavág / Sarah Devos: Nahát, ezek az egyiptomiak!

A három napos mesekönyv-maratont két 6 éven felülieknek ajánlott mesekönyvvel zárjuk. Ismét a Kolibri Kiadó kiválóságai következnek. Elsőként M. Kácsor Zoltán Dragalád visszavág című bohókás, dinoszauruszokkal teli történetében veszhetünk el, utána pedig Sarah Devos Nahát, ezek az egyiptomiak! című kötetében egy humoros utazásra repít minket az ókori Egyiptom világába.

Ha lemaradtál a korábbi két posztról, a címekre kattintva elolvashatod őket:

Bájos egyszarvúak az Unikornis Akadémián

A hobbit című pazar ifjúsági fantasy

M. Kácsor Zoltán zabaszaurusza visszatértek, hogy ismét sok-sok nevetést hozzanak magukkal. Legújabb könyvében, a Dragalád visszavágban elutazhatunk ebbe a képzeletbeli világba, ahol dinók és sárkányok élik mindennapjaikat. A Zabaszauruszok és Szutykoska folytatják útjukat, hogy hamarosan Ródában, a világ legveszedelmesebb dinóvárosában álljanak helyt.

mkacsorz_dragaladvisszavag_72dpi.jpgRilex és barátai célja, hogy kiderítsék miként lehet lecsendesíteni a Csendetlen óceánt. Nem fogunk unatkozni olvasás közben, mert Leiszút Feliszút gallimimuszokkal tölti meg az otthonát, de a békés mindennapok nem tartanak sokáig, ugyanis megérkezik Dragalád és serege és csapdába esnek a barlangban.

Közben Szutykoska és Rilex a kis csapattal elkeverednek Ródába, ahol újabb veszedelmes feladatok állnak előttük. Élet-halál harc egy arénában. Senki nem fog unatkozni. Sem a szereplők, sem a kis olvasók. Vannak itt nagy összecsapások, meglepetések, menekülések, izgalmas kalandok és természetesen sok nevetés. 

M. Kácsor Zoltán pontosan tudja, hogy miként kell megszólítani a gyerekeket. Nagyon olvasmányos a kötet, jókat lehet közben nevetni, könnyed és jól érthető, követhető a történet, pedig fordulatok és izgalmak is tarkítják. A szereplők könnyen az ember szívéhez nőnek, nem beszélve a nevekről! Az egyik kedvenc nálam a kis selypítős sárkány, Leiszút Feliszút.

A kalandozásokat színesítik Bertóthy Ágnes bohókás, aranyos rajzai. Tökéletes választás 5-8 éves gyerekeknek. Akár egyedül, akár a szülővel, testvérrel együtt olvasva is, garantáltan mindenki jól fog szórakozni.

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a kiadó honlapján a borítóképre kattintva!

További kedvcsinálónak, íme az első fejezet a szerző felolvasásában:

A Kolibri Kiadó egy igazán ötletes ismeretterjesztő sorozattal jelentkezik idén. Ez a Dr. Kisagy és Nyuszi. Első kötete Sarah Devos kiváló munkája, mely játszva, humorosan és rengeteg illusztrációval kalauzol el minket az ókori egyiptomiak világába.

Van itt minden, ami segíthet felkelteni az érdeklődést a téma iránt vagy kiegészíteni a már meglévő tudást. Mindezt játékosan, humorral, hogy akár egy óvodás is kedvét lelje benne. Heleen Brulot rajzai pedig tökéletesítik a könyvet. Vannak benne térképek, idővonalak, ismerkedés a Nílussal, az évszakokkal, hogy miként oldották meg az öntözést eső híján.

devossarah_nahatezekazegyiptomiak_72.jpgMegismerkedünk a helyi állatvilággal, a veszélyes skorpiókkal, oroszlánokkal, krokodilokkal és a sokak által tévesen, békésnek hitt vízilovakkal. Ezután olvashatunk a piramisokról, a történelmükről és még az is megtudjuk, mi mindenre van szükség az építésükhöz. Még annak is szánt egy oldalt a szerző, hogy elmagyarázza milyen katasztrófával jár a piramisturizmus napjainkban.

Helyett kapott a kötetben minden idők legnagyobb piramisa, a gízai piramis és a különleges szfinx is. Nem maradhattak ki a könyvből az egyiptomi rituálék sem. A falakra festett életutak, a halál, a temetkezési szokások, hogy aztán megismerkedhessünk a Királyok völgyével, a múmiákkal, a fáraók mérhetetlen gazdagságával, palotáikkal.

És, ha már Egyiptom, természetesen nem maradhattak ki a kötetből az istenek, a történeteik és a nekik épített hatalmas templomok sem. Emelett ismerkedünk az írásukkal, a számokkal, a papiruszgyártással, de fontos szerepe volt a hadseregnek és a hétköznapi embereknek, munkájuknak is, így ezek sem maradhattak ki.

Mindent elmagyaráz az ifjú olvasóknak Dr. Kisagy professzor és az okos kis Nyuszi. Könnyed nyelvezettel, jól érthetően, rengeteg rajzzal, így tényleg még egy öt-hat éves is gond nélkül megérti hogyan éltek a távoli múltban Egyiptomban.

Az olvasást még jobban feldobja, hogy menet közben akadnak feladatok a könyvben. Például van egy rajz, ahol ott van az a rengeteg minden, amit Tutanhamon sírjába helyeztek, mellette pedig fel is vannak sorolva és nincs más dolgunk, mint megtalálni az összes listán szereplő tételt a képen. De találunk labirintust is, sőt, még hieroglifaábécé is kapott helyet a kötetben, így akár a saját nevüket is megtanulhatják lerajzolni

Szerethető, gyerekként rengeteg izgalmas újdonságot tartalmazó kötet. Kíváncsi leszek, milyen témákat és miként boncolgatnak majd a sorozat következő részeiben. Ami biztos, hogy a második kötetben a lovagoké lesz a főszerep. Izgatottan várom!

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a kiadó honlapján a borítóképre kattintva!

Kövess minket Facebookon!

2021. március 27., szombat

A hobbit című pazar ifjúsági fantasy Jemima Catlin tündérmesébe illő illusztrációival

Könyvajánló - J. R. R. Tolikien: A hobbit - Jemima Catlin illusztrációival

J.R.R. Tolkien fantasy remekműve, A hobbit elrepíti az olvasókat egy színes izgalmakkal és veszélyekkel teli gyönyörű vidékre, Középföldére, ahol egy békés kis hobbit izgalmas kalandokba keveredik, amikor Gandalf, a nagy mágus felkérésére a törpök mellé szegődik, hogy azok visszahódíthassák elbitorolt erebori királyságukat a rettenetes sárkánytól, Smaugtól.

Sokan ismerik a legendás fantasy szerző J. R. R. Tolkien által megalkotott világot és történeteit. Gyermekei szórakoztatására írta meg A hobbit című mesekönyvet, mely nemcsak gyerekek között lett népszerű, a felnőtteket is levette a lábáról ez a különleges, hobbitokkal, orkokkal, tündékkel, mágusokkal, koboldokkal teli világ. A kiadó unszolására írta meg a folytatást, mely végül leghíresebb művévé vált, A Gyűrűk Ura trilógia.

A hobbit valóban az, aminek szánta: egy izgalmas mesekönyv, mely egy páratlan világban repíti az olvasót. Megismerjük Zsákos Bilbót, aki egy gyönyörű helyen él, ízlésesen berendezett otthonában, a tornácon pipázva éli mindennapjait évtizedek óta. A hobbitok nem igazán kalandvágyó népek, de a neves mágus, Gandalf ezzel nem ért egyet és úgy intézi, hogy Bilbó otthonába toppanjon Tölgypajzsos Thorin tizenkét másik törpe társaságában, hogy aztán egy megbízatással izgalmas kalandba bonyolódjon.

A küldetés nem veszélytelen, ugyanis él Magas Hegy mélyén, a törpök egykori otthonában egy gonosz, hatalmas sárkány, Smaug, aki évekkel ezelőtt megölt mindenkit a hegy belsejében és elbitorolta otthonukat minden kincsükkel együtt. És bár először nem akarja elfogadni a betörő állást, végül belemegy és megkezdődik a nagy utazás.

Van itt minden, ami kell egy ütős kalandhoz: mókás, szerethető karakterek, veszélyes, különös lények, trollok, koboldok, gyönyörű és bölcs tündék, óriások, hatalmas pókok, bőrváltó, óriás sasok, vargok, az ijesztő Gollam és az ő különleges gyűrűje, és persze egy gonosz, velejéig romlott, hatalmas sárkány. Tökéletes olvasmány! Könnyed, izgalmas, pörgős, folyamatosan történik valami, ami leköti az embert és arra sarkallja, hogy lapozzon tovább. Tolkien hibátlan mesélő! Ezt pedig tökéletesen egészítik ki Jemina Catlin illusztrációi. Igazi tündérmeséhez illő rajzok, bájosak, humorosak, amikor pedig a helyzet azt kívánja, félelmetesek.

Ezt a könyvet valamikor a 90-es évek közepén olvastam Szobotka Tibor fordításában, ráadásul akkor még nem is A hobbit, hanem A babó címen jelent meg ez a mesekönyv. Emlékszem, mikor évekkel később hallottam, hogy három részes film készül belőle, csodálkoztam is, hogy ebből a mesekönyvből ezt miként tervezik. Aztán rájöttem, hogy annyi történés van benne, hogy simán belefér. A filmek szuperek lettek, bár akadnak apró eltérések a könyv történéseihez képest, de még lényegesebb, hogy azt az ember nem nézeti meg a gyerekkel, mert azért bőven akadnak benne ijesztő részek, ellentétben ezzel a bájos, kalandokkal és időnként kicsit ijesztő lényekkel tarkított történettel, amely élmény a gyereknek és a szülőnek egyaránt.

Huszonöt év után vettem újra a kezembe ezt a történetet, de még mindig el tudott varázsolni. Tolkien parádés művét világszerte több mint hatvan nyelven jelentettek még és százmillió példányban kelt el. Népszerűsége napjainkig töretlen és remélem még sok évtized múlva is szórakoztatja majd azokat, akik örömmel utaznak a képzelet végtelen világaiban.

1949776.jpgKöszönet a Magvető Kiadónak ezért a kiváló kötetért, melyet a borítóképekre kattintva kedvezményes áron megvásárolhattok a kiadótól!

Fordította: Gy. Horváth László

Kövess minket Facebookon!

Karácsony Apó levelei

A hobbit művészete

Képek: Jemima Catlin illusztrációi a kötetből

2021. március 26., péntek

Szuper mesekönyvek csoki helyett (mellé) húsvétra

Bájos unikornisok, igaz, örökké tartó kötelékek lovasukkal és egy izgalmakkal, varázslattal teli iskola, ahol veszélyes kalandokba bonyolódnak.

Könyvajánló: Julie Sykes: Mia és Csillag / Emma és Láng (Unikornis Akadémia)

A Kolibri Kiadó folyamatosan elárasztja a gyerekeket csodálatos könyvekkel. Lassan itt a húsvét, jön a nyuszi a sok finomsággal, de még épp belefér az időbe egy könyvrendelés is, ezért hoztam most két szuper könyvet 6-10 éves gyerekeknek, de gyertek vissza holnap és vasárnap is, mert egész hétvégén újabb csodás mesekönyvek kerülnek terítékre.

Elsőként jöjjön egy szuper sorozat két kötete, mely elrepíti az ifjú olvasókat az Unikornis Akadémiára, ahol a varázslat valósággá válik. Julie Sykes és Lucy Truman történeteiben kislányok millióinak álma válik valóra. Képzeljetek el egy iskolát, ahol varázslat van mindenhol és, ahol különleges képességekkel bíró, gyönyörű unikornisok is élnek. Egy ilyen akadémián mindig izgalmas az élet. Mágia, varázslattal teli könyvek és az istálló, ahol a gyönyörű unikornisok laknak. Itt mindig történik valami, ami felpezsdíti a hétköznapokat. A könyvek ráadásul gyönyörűek, színesek és még csillognak is.

Az Emma és Láng című kötetben beleshetünk ebbe a mesés világba, ahol megismerjük a kicsit huncut, vakmerő, fiatal Lángot, a gyönyörű unikornist, akit már nagyon kevés idő választ el attól, hogy felszínre törjön varázsereje. Amikor vágtat és hatalmasakat ugrik, olyankor a hátán ülő tízéves Emma mindig selymes sörényébe kapaszkodik, látja, ahogy landoláskor narancssárga szikrákat vet Láng patája és a levegőt isteni karamellillat lengi be.

Emma nemrég kezdte az iskolát, ahol megtanítják a gyerekeknek, hogyan védjék meg ezeknek a különleges teremtményeknek az otthonát, az Unikornis-szigetet. Érkezésekor minden diák saját unikornist kap, így lett Emma és Láng egy pár, akik hamar egy hullámhosszra kerültek, de megvannak a jelei, amikor ők igazán szorosra fűzik majd a kapcsolatukat. Láng felfedezi majd különleges képességét, Emma hajában pedig ugyanolyan színű tincsek jelennek majd meg, mint Láng pazar sörénye. De ez sok közös órába, tanulásba kerül.

A szigeten van egy szivárványszínű tó közepén egy csillogó szökőkúttal. A vize varázserővel bír, az unikornisok minden nap ezt isszák, hogy egészségesek legyenek és varázserejüket erősítsék általa. Aztán egy nap valami szörnyűség történik: befagy a Csillám-tó. Ilyen még sosem történt. Ha az egyszarvúak nem ihatnak a vízből, megbetegednek és elveszítik a képességeiket. Ám szerencsére épp ekkor tör elő Láng képessége, a tűzvarázs. Így rá és Emmára hárul a hősies feladat, hogy megmentsék a sziget gyönyörű patásait, de nem megy minden zökkenőmentesen...

A sorozat másik kötete, a Mia és Csillag. Ezúttal is olvashatunk más diákokról, egyszarvúkról, akárcsak az előző részben, de most Miáé és Csillagé a főszerep. Az előző részben megküzdöttek a varázsvízért, a tél lassan véget ér és érezni a tavasz közeledtét. Az unikornis fő tápláléka az égbogyó, mely az iskola melletti hegyoldalban terem. A kertészek gondosan szüretelik és mindig megtöltik az istállóban levő ládákat.

Ám egy nap azt vette észre Mia, hogy alig van valami a ládák alján. Nem is tulajdonított igazából neki jelentőséget, gondolta szól majd az etetésért felelős tanárnak és megoldódik a gond. Hamar el is felejtette, amikor megtudta, hogy aznap nem lesz tanítás, hanem kincsvadászatra mennek a szigeten. Pár fős csoportokra osztották a társaságot és mindenki kapott egy listát a szigeten begyűjtendő dolgokról. Volt gyógynövény, amit Mia kertjében gyűjtöttek be, hóbagolyfészket a gyümölcsösben találnak, ahonnan egy tollat kell szerezniük. Közben akad egy kis kalandjuk egy barlangi pókkal is.

Egy napra sikerült elterelni a gyerekek figyelmét a problémáról, aztán az is kiderült, hogy a listán szereplő dolgokból bájital készült, hogy a kókadozó égbogyóbokrokat megmentsék. Sajnos nem jártak sikerrel, ezért az iskola minden diákja felkerekedett a szigeten, hogy élelmet találjanak az unikornisoknak. Ezúttal sem lesz hiány egy kis izgalomból, veszélyből, főleg, amikor a lányok haladását elvarázsolt indák akadályozzák. Vajon ezúttal ki lesz a hős, aki megmenti ezek a varázslényeket?

Mindkét történet aranyos, izgalmas, pont annyi veszéllyel, amitől igazán érdekessé válnak. Varázslat, különleges képességek, életre szóló barátságok. Ezekhez pedig jönnek Lucy Truman nagyon bájos illusztrációi. A nyelvezete könnyed, olvasmányos. A fordításokért Kós Krisztináé és Horváth M. Zsanetté az érdem. Szuper kis sorozat, melyet a kiadó 8 éves kortól ajánl, de szerintem már simán egy 6-7 éves is örömét leli benne. Ha picit lassabban haladva is, de el tud merülni ennek a varázslatos iskolának a kalandjaiban.

collage_fotor_5.jpg

Az Unikornis Akadémia sorozat kötetei a fenti képre kattintva kedvezményesen megrendelhetők a kiadó honlapjáról.

Köszönöm a lehetőséget a Kolibri Kiadónak!

Kövess minket a Facebookon is!

2021. március 25., csütörtök

Hetven év küzdelem a sajtóval a monarchiáért

 Könyvajánló - Clive Irving: Az utolsó királynő

II. Erzsébet brit királynő 1952 óta uralkodik, és uralkodásának évtizedei alatt történt a világban talán a valaha tapasztalt legnagyobb változás. Hogy tudott ezzel megbírkózni ő és a királyi család, az egész intézmény? Erről szól Clive Irving könyve.


2019-ben úgy tűnt, a királynő végre fesztelenül mozog a Windsorok új generációja által teremtett modern világban, miközben a Brexit-kampány ironikus módon arra ösztönözte a briteket, hogy hagyjanak fel végre a vágyakozással az iránt a dicsőséges kor iránt, amely valójában sohasem létezett.

Ám Clive Irving különleges életrajza egy törékeny intézményt tár elénk, amelynek rendkívül kötelességtudó matriarchája csak úgy tudta biztosítani a monarchia túlélését, hogy fausti paktumot kötött a könyörtelen médiával. A rettenetes 1992-es év után a királynő olyan egyedülálló eredményességgel állította helyre saját maga és ezáltal a királyság intézményének hírnevét, amely példa nélkül való a világtörténelemben.
Az utolsó királynő nem szokványos életrajz. Clive Irving egy oknyomozó újságíró kritikus szemével mutatja be Erzsébet és a királyi család életét a fennmaradásért vívott küzdelemben, melynek során sosem látott változásokkal kellett szembesülniük.

A szerző nem egy megszokott módon felépített életrajzot írt, de ez érthető is, ha egy olyan hosszú ideje a figyelem középpontjában lévő, sokmindent megélt emberről van szó, mint II. Erzsébet. A könyv inkább az egész királyi udvart, mint intézményt mutatja be, mégpedig a legnagyobb változások és botrányok tükrében, és azt, hogy hol és hogyan vette a kezébe a gyeplőt Erzsébet, és hogyan állította vissza a királyi család és a monarchia hírét. Olyan mindent megváltoztató körülményekről szólnak a rövid fejezetek, időben is, térben is ugrálva, mint a trónörökös, Károly herceg szerelmi élete, a királynő nagybátyjának, Edwardnak a lemondása, Vilmos és Harry herceg élete, Churchill és a királyi család kapcsolata, vagy éppen Margaret Thatcher és Erzsébet kapcsolata. Természetesen nem mehet el szó nélkül a Diana körüli botrány és a halála mellett sem. 

A királynő mindig tudatában volt annak, hogy még ha nőként érez is fájdalmat és meghatottságot, uralkodóként mindig takarékosan kell bánni velük.(…) Akárcsak Thatcherben, a királynőben is volt vas: vasfegyelem, hogy mindig olyan királyi legyen, ahogyan tanították. Olyan életre volt ítélve, amelyben fenn kellett tartania ezt a királyságot. Ezt a fegyelmet úgy belésúlykolták, hogy már nem lehetett tudni, vajon ilyen-e a magánéletben is – egészben vagy részben. Így aztán ő is és Thatcher is hidegnek tűnt, bár a királynő esetében ez a hidegség passzív, Thatchernél pedig agresszív volt.

Ha ez lenne az első könyv, amit a jelenlegi brut uralkodócsaládról olvasnék, talán csalódtam volna. Ha nem ismerném úgy nagyjából a családtagok élettörténetét, személyes tragédiáikat, talán csalódtam volna, mert ez a kötet nem mutatja be a nagy egészet, alapvető életrajzi és egyéb adatok hiányoznak belőle. Viszont érdekes új adalékokat mutat be egy olyan nőről, egy olyan uralkodóról, aki minden botrányon felől tudott emelkedni, és fel tudta emelni a családját is belőlük. És ehhez elengedhetetlen volt a sajtóval való jó kapcsolat, amire mindig is törekedett. 

Nem ajánlom a könyvet azoknak, akik valódi életrajzra számítanak vagy nem ismerik a Windsor-ház történetét. Akik viszont igen, azok érdekes újdonságokra és csemegékre bukkanhatnak ebben a jól megírt, lendületes, olvasmányos kötetben. És hogy mit hoz a jövő? Mi lesz, ha Károly kerül hatalomra, és milyen változást fog hozni, ha a fia, Vilmos ül a trónra, aki már sokkal inkább beleszületett a mai korba, vele együtt nőtt fel? Nos, erre majd a jövő ad választ. 

Vilmos herceg is vele volt, és így együtt még mást is kifejeztek: a monarchia átugrott egy generációt, és kettejük együttesében egy sokkal inspirálóbb formát öltött.

Clive Irving sokévtizedes tapasztalattal rendelkezik amerikai és brit lapok újságírójaként és szerkesztőjeként, stílusa kissé bulváros, de magával ragadó és lendületes. A II. Erzsébet udvaráról és a sajtóról szóló könyvet Rácz Judit fordította. 

Köszönöm a lehetőséget az Európa Kiadónak! A kötet elérhető a borítóra kattintva kedvezményes áron.

Kövess minket a Facebookon is!

2021. március 24., szerda

Hét hazugság

Könyvajánló - Elizabeth Kay: Hét ​hazugság

Az egész egyetlen aprócska hazugsággal kezdődött…

130776755_3518125888224542_4287796168665474140_o.jpg

Minek ellenség, ha az embernek ilyen barátai vannak? Ez a kérdés tökéletesen passzol Elizabeth Kay Hét hazugság című könyvében szereplő két "barátnőre". A kötet elvileg thriller, szerintem inkább közelebb áll a lélektani drámához, de tudjuk, ízlések és pofonok. Na, de miről is szól a történet? A cím elég árulkodó: hazugságokról.

Adott két barátnő, Jane és Marnie, akik már gyerekkoruk óta elválaszthatatlanok. Mindent együtt csináltak, rengeteg közös kis kalandot éltek át és minden titkát ismerték a másiknak. Aztán elkezdtek felnőni és kezdtek megváltozni a dolgok. Marnie szerelmes lesz, férjhez megy és már nincs annyi ideje barátnőjére sem, kezdenek eltávolodni egymástól.

A kötetben megismerünk hét hazugságot, melyek megmérgezték a két lány életét. Jane betegesen ragaszkodik Marnie-hoz és bármi áron egyre nagyobb és nagyobb szeletet szeretne magáénak tudni gyerekkori barátnőjéből, ráadásul ki nem állhatja a lány kedvesét. Ezt sosem vallaná be és ezzel máris megszületik az első hazugság. Féltékeny, irigy és bár nem mondta ki, Marnie is érzi, hogy problémája van Charlie-val, ezért még jobban bezárkózik Jane előtt.

Jane narrációjával ismerjük meg a teljes kálváriát, hogy miért viselkedett így, mitől ragaszkodott szinte megszállottan Marnie-hoz. Tökéletes manipulátor a csaj, aki soha semmiért nem hibás, minden elkövetett baklövés valaki más lelkét terheli. Legalábbis szerinte. Mindenre csak keresi a kifogásokat. Kifelé a kedves, segítőkész, gondoskodó nő, valójában pedig aljas, önző némber.

Közben látjuk a másik nőt, aki kicsit olyan, mintha fel sem fogná a körülötte zajló világot. Hihetetlenül, már ijesztően naiv. Aztán kicsit megkavarja az állóvizet egy gyilkosság, egy kíváncsi, pletykára éhes újságíró, de még így sem tudott igazán érdekessé válni számomra a regény.

A rövid, pergő fejezetek olvastatták magukat, de mégsem az én könyvem volt. Nekem hiányoztak a csavarok, az elgondolkodtató részek. Érdekes volt belelátni egy ilyen egyértelműen nem túl egészséges kapcsolatba, de Jane-en kívül nem igazán ismertük meg a többi szereplőt. Egy pszichopata hajlamokat mutató szereplő pedig nem mindig elég, hogy elvigye a show-t.

Ez a szerző debütáló regénye, van benne potenciál, egy könnyed délutáni olvasásra okés, az alapötlet sem volt rossz, szóval reméljük a következő regénye kicsit átgondoltabb lesz és akkor még bármi lehetséges. Sokan szeretik az ilyen típusú könyveket, szóval nem félek attól, hogy nem lesz, aki szeresse ezt a könyvet. :)

1915731.jpgA kötetet a General Press Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Fordította: Pejkov Boján

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Egy letehetetlen krimi-thriller gyilkossággal, emberi tragédiákkal

Az emberi elmében laknak a legveszélyesebb szörnyek

2021. március 23., kedd

Hogyan zajlott le a demokratikus átalakulás a parlamentben és azon kívül?

"Ezt a történetet mi mind közösen rontottuk el." (Elek István, közíró)

Tavaly volt harmincéves a rendszerváltás, amelynek apropójából Szénási Sándor, a Klubrádió műsorvezetője annak járt utána, hogyan is zajlott le a demokratikus átalakulás a parlamentben és azon kívül? Megszólalnak neves politikusok, írók, szakemberek (építész, szociológus, politológus, történész, főszerkesztő, közgazdász, iskolaigazgató, közvélemény-kutató) és egy volt váci püspök is hallatja hangját a témában.

Könyvajánló - Szénási Sándor: Szabadság, elvtársak!

A Kossuth Kiadói Csoporthoz tartozó Noran Libro Kiadó mindig híres volt arról, hogy mélyen szántó gondolatokat tartalmazó regényeket, memoárokat, riportokat vagy dokumentumregényeket jelentet meg, amelyek valamilyen szempontból kapcsolódnak politikához, mindennapi élethez, és alkalmanként szerves részét alkotják a közbeszédnek is. Ilyen kötet Szénási Sándornak, a Klubrádió műsorvezetőjének műve is, amely a rádióban korábban elhangzott adásokból készült válogatás nyomtatásban, a rendszerváltás körüli idők tematikájára felfűzve.

Egy dologban baromi gazdagok voltunk, és az az idő. (Rajk László)

Mi történt 1989-90-ben? A magántörténelmem szerint már két éves volt a fiam, magam éppen GYES-ről készültem (volna) visszamenni a munkahelyemre, ahol arról tájékoztattak, hogy a Munka Törvénykönyve által akkor előírt kötelező három hónapra visszavesznek, de utána felmondanak nekem. Pamuttextilművek Angyalföldi Szövőgyára (ahogy a többi fiókgyára is mind) éppen szanálás alatt nyögött. 1989. október 23-án egy azóta széthullott rekamié szélén kuporogtam egy sötétkék nylon pongyolában (akkoriban minden nylon volt még, "mindenkinek" olyan volt), és a Junoszty tévé pici képernyőjén bámultam Szűrös Mátyást, ahogy kikiáltja a harmadik köztársaságot. Mi lesz itt, szorongtam 24 évesen, mi lesz itt? Az elmúlt években több száz százalékkal felemelték a csecsemőruházat árát (is), egy aktív kereső volt, a férjem, hiszen a GYES által juttatott összeg édeskevés volt - mint minden társadalmi szolidaritásból származó jövedelem, csak kiegészítő juttatás, annak honorálása, hogy az ember idejét, erejét áldozza valamiért, ami a társadalom szempontjából (is) fontos, de eltartani nem tud -, én pedig sakkoztam számlákkal, gyerekcipő árával és a megélhetés költségeivel (általában vagy ettünk vagy laktunk - a gyereknek ruha, cipő nem maradhatott el, nekem pedig két évig két, azaz két kimenőruhám volt, egy ősztől tavaszig, egy pedig tavasztól őszig. Pont).
Azt mondtam nekik, ne siessenek a rendszerváltással. (Kéri László)
Nem érdekelt a politika (mai napig sem érdekel, az más, hogy értem és olvasok a sorok között), az a fajta ember voltam, aki a rendszerváltás előtt sem érezte, hogy nem utazhat szabadon - hiszen sem pénzem, sem igényem nem volt rá, én voltam maga a kisember élő példája, és a rendszerváltás után sem utaztam sehová, mert akkor igény már lett volna, de pénz rá sehol. A családunkból senkit sem vittek el, senkivel szemben sem alkalmaztak retorziót, hogy indulataim lettek volna rendszerváltáskor. Kettős beszéd mindennapos volt nálunk is, hogy "erről az iskolában nem beszélhetsz, kislyányom", és élénken emlékszem arra is, amikor az április negyedikéken (felszabadulás ünnepe a tőlem jelentősen fiatalabb korosztály kedvéért) a televízióban kötelezően leadott szovjet hősi filmek nézésekor apám (egyszerű parasztember) a szovjet katonák első osztályú pufajkája láttán indulatosan felugrott (igen, minden évben, ne kérdezd meg, miért nézte, holott nem volt muszáj), és a fityisz nemzetközi jelzését mutatva rázta az öklét, hogy a büdös l...t (itt a lószerszám népi megnevezése következett szabolcsi tájszólásban, ami a ló kifejezést lúnak mondta), szóval ezt ni, mutogatta apám az öklét a tévének, "ezt volt nektek ilyen ruhátok! lerongyolódott, szakadt ruhákban, piszkosan gyüttetek, mocskosak vótatok!" De emlékszem akkor már nyugdíjas, nagy tudású apósomra is, aki maga nem érte meg a rendszerváltást, előtte két hónappal meghalt: egyetemi diplomája, sok évtizedes vezetői státusza tapasztalataiból kiindulva, 1988-ban ökölbe szorított kézzel taglalta nekem, hogy már nem lehet "szépen" segíteni, hogy "nagyon fájni fog a változás", akkora bajban van anyagilag az ország. 
Szénási Sándor
Kisember voltam, az is maradtam. Jó ez így nekem. Utaztam külföldön, elég is lett belőle: ott is emberek élnek, akár szabadabbak, akár nem, mint én, ma már nem érdekel komolyan egyetlen ország emberének élete és sorsa sem. Küzd a megélhetésért mindenki, ki így, ki úgy. És mindig vannak mások, akik irányítanak. Jól-rosszul, körülményeikbe bezárva, nagyobb szeletét látva a világnak, mint amennyit én valaha is látni és irányítani szeretnék. Voltam vezető - tévedés ne essen. Éppen ezért írom, amit írok, amiről szól Szénási Sándor könyve is: nem lehet mindenkinek kedvére tenni, és a rendszerváltáskor sem lehetett. Minden szakember, vezető, aki országos sorsot (is) alakít, eleve vesztes helyzetben van: ismételni muszáj, nem lehet mindenki kedvére tenni, mert kell lennie egy előzetesen eldöntött országos érdeknek, aminek minden egyebet alá kell rendelni, ez pedig a kisemberek sorsában (is) meghatározó. Ha éppen nem kell az országnak annyi jogász, akkor lesznek fiatal álmok, amelyek derékba törnek a képzési kvóta miatt. Ha kifogyóban egy ásványi kincs, vagy veszteségesen lehet csak kitermelni a továbbiakban, munkahelyek szűnnek meg. Ha egy multit be akar vonzani az országba a szakminisztérium, vagy egy bizonyos termék előállítását szorgalmazza, akkor meghatározott idejű és mértékű adókedvezménnyel vagy uram bocsánat, akár szubvencióval is csábítja, és a kisebb magyar vállalkozó eleve hátránnyal indul a multi bejövetelével vagy a támogatott termék előállításával kapcsolatban keletkezett versenyben. Inkább az érdekes, milyen elvek és lobbik mentén került sor a tevékenységekre. Az nagyon érdekes, és szót is ejtenek róla a megkérdezettek.

Nem mondhattam meg nyilvánosan, mit intéztem el Gorbacsovval. (Németh Miklós)

És országos érdekeket figyelembe véve, nem mindegy, melyik ujját harapja meg a nagy egész működéséért felelős személy: nagyon nem mindegy. Aki vezet, arra mindig haragszik valaki, a vezetői lét kötelező velejárója ez. Így lesz a személyes élményeimből átvezetés az országos érdekeket taglaló Szénási kötet ajánlójához. Hogyan látta a rendszerváltást (és benne akár az én fel és beáldozható kisember sorsomat is) Spiró György, Rajk László, Beer Miklós, Magyar Bálint, Kéri lászló, Bod Péter Ákos, Surányi György, Németh Miklós, és még sokan mások? Politológusok, közgazdászok, történészek, szociológusok - mi történt velük, mit láttak, tapasztaltak és hogyan tudták kezelni a helyzetet? Hogyan értékelték a körülöttük zajló folyamatokat? Mit sejtettek meg, mitől óvták (volna) a magyar közéletet? Milyen érdekek mentén milyen döntéseket hoztak és hogyan élték meg a döntések következményeit? Ezekről és sok minden másról vallottak a Klubrádióban, és olvasható most nyomtatásban. Kordokumentum áthallásokkal és tanulságokkal a ma emberének. 

A kötetet  a Noran Libro Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Cím: Szabadság, elvtársak!
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
Kiadó: Noran Libro Kiadó
Oldalak száma: 200
Megjelenés: 2020. augusztus 24.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635171026
Méret: 195 mm x 135 mm