A családtagok etetése szeretetnyelv - hát ha még gyors. egyszerűen elkészíthető, egészséges mediterrán vacsorákról van szó!
KÖNYVAJÁNLÓ
MEDITERRÁN KONYHA
EGYSZERŰ VACSORÁK
Szerző: Suzy Karadshen
Fordító: Darida Benedek
Kiadó: Booklab Könyvek
Kiadás: kemény kötés, 288 oldal
Ez a könyvajánló lényegesen hamarabb elkészülhetett volna, ha nem dönt le a lábamról egy heveny torokgyulladás. Ahogy nézegettem az általános szöveget, majd a konkrét recepteket ebben a sok fényképpel ellátott, igényesen kivitelezett műben, folyamatosan nyeldekeltem a nyálamat - már pedig ezek a nyelések állandó fájdalommal jártak. Jaj, kaptam a fejemhez, ne haragudj, szakácskönyv, félre kell, hogy tegyelek. Nem került túl messzire tőlem, kemény kötése, vidám színei - mi más lehetne színben egy mediterrán konyhával kapcsolatos kiadvány? - ott kellették magukat a látóperemem szélén, én pedig odamormoltam neki, hogy igen, tudom, nem igazság, de nemsokára, nemsokára, majd csak véget ér ez a nyomorult betegség. Pótcselekvésként addig is heveny érdeklődést tanúsítottam kedvenc online élelmiszerbevásárló helyemnek, hogy lehet-e kapni náluk például fenyőmagot? Tudtam, hogy nagyon drága, de na, egyszer élünk. (Amúgy nincs a kínálatukban.) (Még ez is a többi méltánytalansághoz, amik csak növelik sanyarú sorsomat.)
 |
| Gyors csicseriborsó-marinara |
A vacsorakészítést sokan nyűgnek érzik, pedig nem kell, hogy ez így legyen - szögezi le Suzy Karadshen, a Booklab Kiadó gondozásában megjelent Mediterrán konyha - Egyszerű vacsorák című gasztronómiai munkájában. Az esti étkezés kötetlen, laza alkalom, csak semmi cicó, sima, ínycsiklandó, friss ételek: inkább öröm, mint házi munka. Amennyiben a fenti mondatot bárki vitatni kívánja, javaslom, szerezze be a szerző szakácskönyvét, mert innentől ő folyamatosan ezt hangsúlyozva fejti ki a különféle alapanyagokból összeállítható recepteken keresztül.
Suzy Karadshen sokat merít egyiptomi gyerekkora emlékeiből, ahol is apja a legjobb minőségű alapanyagokra irányította rá figyelmét, míg édesanyja a legnagyobb természetességgel ötvözte a közel-keleti, észak-afrikai, görög, olasz, török ízeket. Nem cselekszik másképpen a szerző sem, amiből egészen páratlan társítások keletkeztek. Az étkezést rítuálékba csomagolja, mert az a megítélése, hogy nincs is annál jobb, mint amikor a család vagy barátok, ismerősök körbe ülnek egy asztalt és csemegézve beszélgetnek, jól érzik magukat. Másokat etetni szeretetnyelv, ha jól csináljuk.
 |
| Fehér csilis bab csirkével |
Az USA déli részén élő Suzy Karadshen konyhájában sok fúzió található gyökerei, utazásai és lakóhelyváltozásai következtében. Mer kísérletezni és erre bíztatja olvasóit is: hiszen az avokádóhummuszának édeskevés köze van a 14. századi eredetű fogáshoz, de a guacamoléhoz sem. Édesanyja sosem készített volna vacsorára serpenyős lasagnét, de besamellel megküldött húsos rakott cukkinit igen. A grillezett csirkeszárnyat, ami az USA déli részén nemzeti étel sült krumplival, azt át lehet alakítani harissa szószos, finom és némileg egészségesebb étellé. Fáradtság etetni a családot? Hát igen, ha úgy fogjuk fel. De ha szolgálatnak a nagyobb jó érdekében, akkor egyszerűen csak csinálja az ember. És ha sima, de mégis kiadós, egészséges és finom, pláne gyorsan elkészíthető ételekre tesszük rá a célt, akkor nem kell kényelmetlennek sem érezni magunkat a nap mint nap ismétlődő feladatok miatt.
Szerintem olvassátok!
Fülszöveg
125 könnyen elkészíthető, szezonális, a mediterrán étrenden alapuló egészséges fogás, amelyet a család minden tagja imádni fog!
A laktató egytálételek, gyorsan elkészíthető grillezett és egyserpenyős fogások, tápláló levesek, vitamindús saláták és ínycsiklandó desszertek mellett a szerző azokra is gondol, akiknek kiemelten fontos a tápanyagbevitel külön fejezetet szentel a fehérjedús ételeknek is.
A receptek mellett praktikus ötletekkel, menütervezéssel, tárolási tippekkel és technológiai leírásokkal gazdagodhatunk, így a vacsorakészítés egyszerű és örömteli elfoglaltság lesz.
Suzy Karadsheh a The Mediterranean Dish gasztroblog alapítója, receptjeivel millióknak segít követni a világ legegészségesebb étrendjét. Első könyve, a Mediterrán konyha bestseller lett.
The New York Times bestseller
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a lenti képre kattintva
a Booklab Könyvek (animuscentral.hu) oldalán.
A képek a kiadó oldalairól származnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése