Kultúrpara

2022. december 31., szombat

Kényszer alatt

Könyvajánló - John Hart: Kényszer alatt


Gibby mindkét bátyja járt a háborúban: az egyikük elesett, a másik visszatért ugyan, de teljesen megváltozott – annyira, hogy börtönbe is került. Amikor Jason szabadul, fel akarja venni a kapcsolatot az öccsével, ezért eltöltenek egy napot egy tó mellett – napsütésben, whisky és nők társaságában. Az egyik nőt azonban pár nappal később brutálisan meggyilkolják, Jason pedig a büntetett előélete miatt azonnal első számú gyanúsítottá válik. Amikor pedig a másik nőt elrabolják, Gibby is a rendőrség látókörébe kerül. A fiú be akarja bizonyítani, hogy a bátyja ártatlan, és a rendőrséget megkerülve nyomozni kezd Jason múltjában. Amit talál, még a legrosszabb rémálmánál is borzasztóbb.

 

A regény 1972-ben játszódik a dél-karolinai Charlestonban, az állam második legnagyobb városában. Ekkor még javában zajlik a vietnami háború és fiatalokat soroznak be katonának. A főszereplő, Gibby életét is nagyban meghatározza ez a háború: az egyik bátyja odaveszett, a másik, Jason azonban hazatér, de teljesen megváltozik, gyilkosság miatt börtönbe is kerül. 

Szabadulása után fel akarja venni a kapcsolatot fiatal öccsével, aminek a családja nem örül - a tizennyolc éves srác azonban ismerni akarja a bátyját, és nem akar puhánynak sem látszani előtte - Jason előtt, aki a háború során sok viszontagságon ment keresztül és pszichikailag sérültként tért haza, akit otthon a börtön vár. 

Buliznak egyet a tóparton - pia, nők, minden, ami kell - másnap azonban az egyik lányt holtan találják: a hatóságok számára pedig nem is kérdéses, mi történhetett: egyértelmű, hogy Jason ölte meg. Aztán eltűnik egy másik lány, így az ifjú Gibbyre is ráirányul a figyelem. Gibby azonban tudja, hogy a bátyja ártatlan, ezért nyomozni kezd, de vajon felkészült arra, amit talál? Felkészült arra, hogy felfedje Jason múltjának minden titkát?

Egy feszültséggel teli krimi-thriller, amelynek az alaphangulatát erősen meghatározza a család gyásza és fájdalma, hogy így vagy úgy, de két fiukat is elvesztették. Minden erejükkel azon vannak, hogy a legifjabbat megóvják - a bátyjától éppúgy, mint a világtól. De saját magától és az igazságtól nem óvhatják meg Gibbyt. Ezt az eleve sötét, komor hátteret tovább árnyalja mindaz, amit Jason átélt a fronton, és nagyon jól megmutatja, hogy egy háborúnak csak vesztesei vannak. 

John Hart ügyesen kelt feszültséget és jól festette meg a karaktereket, egyedül a börtönből mindent is irányító figurával esett kissé túlzásba, de ez a kis botlás megbocsátható. Pörgős, olvasmányos, egy perc megállás nincs, miközben nagyon kemény kérdéseket feszeget és mutat be. A krimi-thriller műfajának kedvelői szeretni fogják.

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak! A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!


2022. december 30., péntek

Egy élet, amire senki nem fog emlékezni

Könyvajánló - V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete

Egy kétségbeesett pillanat, felelőtlenül kimondott szavak és egy gonosz istenség, aki addig csavargatja az elveszett lány kívánságát, hogy hiába többszáz évnyi élet, senki nem fog rá emlékezni. Lebilincselő olvasmány egy fausti alkuról.

ke_pernyo_foto_2022-12-20_10_28_17.png

V. E. Schwab eddig magyarul megjelent összes könyve nagyon tetszett és nem volt ez másként Addie LaRue láthatatlan élete című regényével sem. Sőt! Annyira tetszett, hogy megkockáztatom, ez volt számomra az év könyve. Különleges, korokon átívelő egyedi történet, izgalmas, szerethető karakterekkel, amely pillanatok alatt varázsolja el az olvasót.

A történet 1714-ben kezdődik egy francia faluban, ahol egy fiatal nő, Adeline végső elkeseredettségében alkut köt az ördöggel. Élete egy számára tragukis cél felé halad, amelyből menekülni akar, ezért az istenekhez könyörög. Ám imáit nem az istenek, hanem maga az ördög hallja meg, aki ráadásul addig csűr-csavar, míg Addie elveszíti helyét a világban. Hogy ez mit jelent? Bár fiatalon és örökké fog élni, arra kárhozott, hogy bárki, akivel találkozik, szinte azonnal el is felejtse, hogy valaha ismerte.

El tudtok képzelni egy életet, ahol nincs senki és semmi, akivel, amivel kötődnétek egymáshoz? Még saját családja, barátai is abban a pillanatban megfeledkeztek róla, ahogy az alku megszületett. És ettől a ponttól kezdve ugrálunk a múlt és napjaink között, hogy lássuk miként boldogult évszázadokon keresztül egyedül a világban. Korokat és kontinseket szelünk át, miközben látjuk, miként vált művészek titokzatos, elfeledett múzsájává.

Látjuk miként próbál kötődni, miként lesz szerelmes, hogyan épít fel kapcsolatokat úgy, hogy azok a másik félnek pillanatok múlva már nem is léteznek. Együtt éljük át vele a rengeteg gyötrelmet, miközben keresi a boldogságot is ebben az elátkozott életben. Addie mindenre emlékszik, ami átok és áldás is egyben. És csupán egyetlen fix pont akad az életében, maga az ördög, aki időről időre meglátogatja, hogy még tovább kínozza.

Aztán 300 évvel később valami váratlan történik, amikor besétál New Yorkban egy antikváriumba, s találkozik Henryvel. Ám a sokk csak akkor érkezik, amikor rádöbben másnap, hogy a fiatal férfi emlékszik rá. De vajon miért? Egy hiba az átokban? Vagy csupán illúzió, ami bármelyik pillanatban összetörhet? Vagy ez is az ördög trükkje, hogy végre feladja és nekiadja a lelkét?

Ebben a könyvben könnyű elveszni. Együtt sírunk és nevetünk Addie-vel, közben szinte érezzük olthatatlan, kínzó vágyát a szeretetre, a szerelemre, a kötődésre. Fájdalmas látni, miként vágyódik valami után, ami sosem lehet az övé. Látni a veszteségeit, az átélt borzalmakat. De közben üdítő azt is látni, hogy milyen különös módon válik művészek múzsájává, hogy ezáltal hagyjon nyomot a világban.

Nem is igazán tudom megmondani milyen műfajhoz sorolnám. Az alapvonal miatt nyilván fantasy, de közben romantikus is, lírai is, kissé történelmi is (bár ebből picit többet szívesen olvastam volna), hiszen folyamatosan kapunk villanásokat a múltból. Látjuk felnőni Addie-t, látjuk az iróniát, együtt emelkedünk és együtt zuhanunk a mélybe, de közben mindig érezzük, hogy van még ott remény, hogy talán, talán mégis van kiút. Igazi érzelmi hullámvasút. Ráadásul a szerző nem hagy minket unatkozni, mert mindig van egy újabb csavar a történetben. Közben pedig rájövünk, hogy a szerző épp azt próbálja megmutatni nekünk, hogy a nőket miként törölték ki a történelemkönyvekből. Bravúros történet! Még sok ilyet kérek Victoria Schwabtól!

"Addie LaRue arra kárhoztatott, hogy mindenki elfelejtse, ennek ellenére ellenállhatatlanul felejthetetlen karakter, és története a valószerűtlen halhatatlanság legélvezetesebb meséje."
Neil Gaiman

ve_schwab_addie_larue_lathatatlan_elete_b1_cover.jpgKöszönöm a lehetöséget az Agave Könyvek csapatának!

A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket a Facebookon is!

Sötét mágia négy Londonban. Igen: négy Londonban

Két szuper kötet az Agave Könyvektől

Mai történet a felnőtté válás küszöbéről

A valóság helyreállítása

Főkép: Prológus

2022. december 29., csütörtök

A jachtparti

Korrupció, hazugság, bizonyos ügyek eltitkolása és egy gyilkosság. Aztán még egy, de azt nagyon balesetnek akarják feltüntetni. A kőgazdag elit és a rejtélyes befektetések összefonódnak, és van, akinek semmi sem drága azért, hogy célba érjen. A Lara Stone-sorozat első darabjának középpontjában egy csillogó jacht áll Monte Carloban.

Könyvajánló

Tasmina Perry: A jachtparti

Gyilkosságok, szerelem, románc, gazdagság, az elit életvitele, csillogás, viszony, érintőlegesen egy kis yachtparti, krimi és oknyomozás: ezeket szőtte egy platformra Tasmina Perry az olvasók nagy örömére. Nem kell óriási irodalmi mélységeket vagy magasságokat keresni benne, pontosan arra való, hogy kikapcsoljon olvasás közben - évszaktól teljesen függetlenül. Lehet ez nyári olvasmány, de téli bekuckózós is, a lényeg, hogy legyen idő belemerülni a cselekménybe. 

Mi is történik a műben? 

Aki végtelen jachtpartira vágyik a mű olvasása közben, nos, az csalódni fog. Valóban szerepel benne jacht, és a megoldás kulcsa is ott van valahol elrejtve, de a lényeg a krimi, szerelem, intrika egyvelege, ami elviszi az olvasót idilli tájakra nyomozni és rejtélyeket bogozni, kis szenvedéllyel megspékelve. Amikor túllendül a könyvet kezébe vevő a kicsit vontatott elején, utána már szeretni fogja Tasmina Perry prózáját ebben a kötetben is.

Jonathon Meyer halott, emberölés áldozata lett. Az elhunyt foglalkozását tekintve gazdag, rejtélyes befektető volt, aki üzleteit jelentős részben Monte Carloban kötötte, saját jachtján, ahol fényűző partik mélyén hangzottak el az ajánlatok. Ami a fedélzeten történik, az a fedélzeten IS marad - kivéve, ha szagot kap egy újságíró. Lara Stone az, és rettenetesen letörte barátnője, Sandrine halála. Mindenki balesetnek kívánja feltüntetni az esetet, de Lara nem hiszi, hogy az lett volna, gyilkosságra gyanakszik, ráadásul azt feltételezi, hogy barátnője ügye összefügg Jonathon Meyer aktájával. 

Milyen titkokat rejt a jacht, milyen alkukat köthettek, ha azokért esetleg ölni IS érdemes? Lara oknyomozás közben versenyt fut az idővel, mielőtt ő is csak egy láb alól eltenni szándékozott vendég lehetne egy partin.

Tasmina Perry mindent összehozott dramaturgiában a sikerhez: rejtély, halál, szerelem, gazdagok élete, szenvedély, feszültségkeltés, üresjáratok kerülése. Az alkalmazott sokszereplős felépítés kicsit megzavarhatja az olvasót, pláne, ha éppen nincs ideje egyhuzamban, de legalábbis rövid időn belül abszolválni a művet. Az oknyomozó történet csak az első a sorban, ha hinni lehet a sorozatcímnek: Lara Stone 1. A debütáló első rész után nyárra sokan várjuk a második részt is - szerintem legalábbis. Bár a nyár, mint évszak és könnyű olvasmány vizionálása nem felel meg a valóságnak, a kötet tartalma sokkal sötétebb és szövevényesebb ahhoz, hogy könnyed nyári olvasmány kategóriába essen.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Ami a fedélzeten történik, a fedélzeten is marad
Lara Stone újságírót porig sújtotta a hír, hogy barátnőjét, Sandrine-t holtan találták. Lara nem hiszi, hogy baleset volt. A jelek szerint Sandrine halála összefügg Jonathon Meyer meggyilkolásával. Utóbbi titokzatos befektető, akit onnan lehet ismerni, hogy Monte Carlo-i jachtján, a Pandorán fényűző partikat rendezett, amelyeken mindenki ott volt, aki számít.
Milyen titkokat rejt Meyer jachtja?
Milyen alkukat kötöttek a fedélzeten, amelyekért ölni is érdemes lehetett?
Larának vajon sikerül kiderítenie az igazságot, mielőtt belőle is csak egy vendég lesz a partin, aki egyesek terhére van?

Tasmina Perry (a képen) megannyi Sunday Times Bestseller szerzője, könyvei milliós példányszámban keltek el világszerte. 
J. L. Butler álnéven thrillereket is ír.
„Senki más nem ráz össze ilyen ínycsiklandozó koktélt intrikából, szenvedélyből és csillogásból.” Hello Magazine
Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

A képek a 21. Század Kiadó oldalairól származnak.

Gyártó:21. Század Kiadó
ISBN:9789635682249














2022. december 28., szerda

Te rájössz, ki a gyilkos? - A színjáték

 Könyvajánló - Janice Hallett: A színjáték

Egy gyilkosság. Tizenöt gyanúsított. Ki tudod bogozni, mi történt?





Lower Lockwoodban, ebben az álmos angliai városkában az amatőr színjátszó csoport nagyban próbál. A rendező, Martin Hayward, és a darab főszereplője, Helen – civilben férj és feleség – borzasztó hírt kapnak: unokájuknál ritka fajtájú rákbetegséget diagnosztizálnak, amelynek gyógyítása irdatlan költségekkel jár. A társulat tagjai ezért gyűjtést szerveznek.
Azonban nincs mindenki meggyőződve arról, hogy ez a kezelés hatékony, mint ahogy arról sem, hogy a gyűjtés valóban nemes céllal zajlik. A közösségben nő a feszültség, amely a ruhapróbán tetőzik. Másnap találnak egy holttestet, és valakit letartóztatnak. A tárgyalást megelőzően két fiatal ügyvéd tekinti át az anyagot – e-maileket, üzeneteket, leveleket – és egyre erősödik a gyanú, hogy a gyilkos itt van köztük. A bizonyíték az iratokban található – várja, hogy valaki rábukkanjon.

Lower Lockwoodban gyilkosság történik: az áldozat a helyi színitársulat egy tagja, a gyanúsítottak pedig 15-en vannak. Ebben a szokatlan stílusú regényben együtt bogozhatjuk ki két elszánt ügyvédgyakornokkal, hogy mi történt. 

A két ügyvédgyakornok, Femi és Charlotte megkapja az üggyel összefüggésben álló összes e-mailt és üzenetet, amelyet a gyanúsítottak írtak egymásnak vagy az áldozatnak, és ezekből az e-mailekből kell összerakni a több mint egy tucat ember kapcsolati hálóját, sőt, egyáltalán azt is, hogy ki az áldozat, ami a könyv feléig nagyjából ki sem derül (bár azért erős sejtéseim voltak rá). Nem könnyű, de hihetetlenül szórakoztató feladat volt kibogozni a szálakat úgy, hogy valójában nem látjuk a történéseket, csak az egymásnak írt levelek kapcsán kapunk képet a szereplők jelleméről, szokásaikról, erősségeikről és gyengéikről. 

Már a legelejétől gyanús volt néhány dolog és néhány személy is, és bár nem feltétlen minden alakult a könyv végéig úgy, ahogy kigondoltam, azért nem tévedtem nagyot. Valódi régimódi krimi, de a modern, élvezhetőbb fajtából (én alapvetően nem szeretem az Agatha Christie-féle klasszikus krimiket.) Janice Hallett úgy idézi meg Christie világát és stílusát, hogy mégis maivá teszi, és elhagyja azt az egyedi vonást, ami miatt én pl. nem szeretem ezeket. 



A regény felépítése rendkívül szokatlan: az már-már megszokott, hogy afféle betétként szerepelnek chatelések, sms-ek, e-mailek és hasonlók a regényekben, és általában nagyon szeretem ezeket, de itt jóformán CSAK ilyenek szerepelnek, eleinte egy kicsit hiányzott a megszokott regényes forma és kellett egy kis idő, hogy belerázódjak a Fairway-társulat leveleibe. Ezeket időről időre megszakítja a két ügyvédgyakornok egymással, vagy a főnökükkel folytatott párbeszéde, és időről időre megosztják velünk a gondolataikat az ügyről és a gyanúsítottakról egyaránt, melyek közül persze sok a vakvágány. 

Én alapvetően nagyon szeretem a rejtvényeket és hasonló játékokat, ez a regény pedig egyszerre adta meg az olvasás és a rejtvény- vagy rejtélyfejtés örömét. A fordító, Endreffy Kata pedig ügyesen adta át a szereplők egyedi stílusát, egy idő után a feladó nevének elolvasása nélkül tudtam, ki írta ezt a levelet, és jó eséllyel azt is, kinek. 

Janice Hallett brit újságíró, magazin-szerkesztő és egykor kormányzati kommunikációért felelős pozíciót is betöltött. Eddig három regény szerzője, magyarul ez az első kiadott könyve, melyet a 21. Század Kiadó testvérkiadója, a Next21 hozott el nekünk.

Köszönöm a lehetőséget a Next21 csapatának! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

2022. december 27., kedd

„A hokival és az élettel is az a probléma, hogy alig akad bennük egyszerű pillanat. A többi pedig küzdelem.”

Könyvajánló - Fredrik Backman: Győztesek

Nem minden mese érhet boldog véget. Valaki hazatér. Valakit eltemetnek. Valaki szerelmes lesz. Valaki sportkarrierről álmodik, valaki pedig bosszúról. Valaki igyekszik rendbe hozni a házasságát, valaki pedig megpróbálja megmenteni a gyermekeit. Valaki gyűlöl, valaki küzd, valaki fegyvert fog. És nem minden szerettünk éri meg az öregkort...

Idén megérkezett Fredrik Backman Björnstad-trilógiájának (szó szerint Medveváros) befejező része, a Győztesek. Ha olyan könyveket szeretsz olvasni, amelyek beszippantanak, akkor tökéletes helyen jársz. Ezúttal is emberi tragédiák sorát láthatjuk filmszerűen peregni a sorozat zárókötetében. A regény drámai, feszültségekkel teli, elgondolkodtató és hála Backman elszórt humormorzsáinak akadnak vicces jelenetek és igazi nép bölcsességek is ebben a történetben, ahol láthatjuk, hogy a szeretet és a barátság miként képes a legsötétebb órákban is segíteni. Soha nem szabad feladni. Nemcsak a sport elengedhetetlen kelléke a kitartás, az életben is elveszünk nélküle.

Ha eddig lemaradtál a sorozatról, mindenképpen ajánlom beszerzésre, valamint a címre kattintva kaphattok tőlünk egy kis ízelítőt a történetből:

1. rész - Mi vagyunk a medvék

Előző részek már bebizonyították, hogy Björnstad nem éppen az a város, ahol szívesen él az ember. A kötet elején Backman kicsit visszarepíti az olvasót az előző kötetek eseményeihez, miközben már két év eltelt az Egymás ellen történései után. Azokat a tragédiákat mindenki igyekszik elfelejteni, feldolgozni, maga mögött hagyni, de az ilyesmi sosem megy könnyedén.

Ráadásul a már megismert rivalizálás a szomszédos városok között nem enyhül. Sőt! Már-már háborúba futnak az események. A történet egy brutális viharral indul, amely során egy ember meghal, de mi olvasók egészen a kötet végéig csak a sötétben tapogatózunk, hogy ki is az áldozat. A regény során egyetlen narrátor kísér minket és Backman ezúttal is hozza az egyedi stílusát, fordulatai, feszültséget és emberi tragédiákat. Ráadásul ezúttal is megkaptuk, amit én nagyon szeretek, a filmszerűen pergő jeleneteket.

Ebben a könyvben olvashatsz gyászról, veszteségekről és arról, hogy a düh miként képes szabadjára engedni a sötétséget, hogy aztán a jó emberek is képesek legyenek különösen gonosz dolgokra. A szerző rengeteg fontos kérdést vonultat fel a történetben: nemi erőszak, hatalommal és pénzzal való visszaélés, korrupció, képmutatás. De ne csak a rosszakat emeljem ki, mert emellett ott van a szeretet, a barátság, a család, a szülői lét, a csapatszellem, a közösség, a megbocsátás és a második esély.

Minden tragédia akkor indult, amikor Mayát megerőszakolták. Ez olyasmi, amit senki sem képes teljesen feldolgozni vagy elfelejteni. A már megismert szereplők élete megy tovább. Peter a házasságáért küzd, közben viaskodik önmagával, Kira a titkai rabja, Amat harca a karrier útján, Benji a kötődések elől menekül, ... De nem csupán a régi szereplők teszik érdekessé a kötetet, mert ezúttal is kapunk pár izgalmas karaktert. Többek között érzelmes tűzoltót, jégkorongozó kölyköket, szélhámost, vagy épp az álmodozó bántalmazott kislányt, aki világklasszis jégkorong karriert remél a jövőjében.

Vajon van remény ezeknek az embereknek egy szebb életre? Na és a két város, Björnstad és Hed között békére? Néhány bátor vállalkozó mindent elkövet utóbbiért, amitől a feszültség csak még inkább süt a lapokról. Közben pedig mindenki vívja a maga csatáit, a szerző pedig elvisz minket a lelkük mélyére. Hazatérés, szerelem, küzdelem NHL-álmokért, házasságért vagy épp bosszúért. Garantált, hogy senki nem fog unatkozni.

"Az élet vége ugyanannyira feltartóztathatatlan, mint a kezdete, az első és az utolsó lélegzetvételt nem tudjuk megállítani, ahogy a szelet sem."

Az eleje nekem picit lassan indult. Élveztem, de picit nehezen vesztem el benne, aztán nagyjából 150 oldal után annyira belejöttem, hogy hiába a féltégla méret, simán olvastam volna még. Pedig a szerző nem kíméli olvasókat. Igazi feszültségekkel teli, lélekbemászó történet, egy érzelmi hullámvasút, amely teljesen beszippant.

gyoztesek_b1_kis.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel megkaphatod!

Köszönjük, Animus Kiadó!

Kövess minket Facebookon!

Főkép: fb.com/animuskiado

Hétköznapi szorongások

Mire lennél képes azért, hogy megments egy életet?

2022. december 26., hétfő

A tacskó Pradát visel

Igen, kérem, a tacskó Pradát visel, ilyen van, pláne Stefanie London azonos címmel megjelent művében. Az elkényeztetett kutyakülső alatt azonban szeretetre éhes szív dobog, ahogy a kőgazdag tulajdonoséban is. Csak mind a ketten mogorvák, gyanakvóak és ki kell érdemelni a bizalmukat. Mindenesetre itt is igaz, hogy az a kutya, amelyik ugat, nem harap. 


Könyvajánló

Stefanie London: A tacskó Pradát visel

Életem egyik legjobb döntése volt ezt a művet kezembe venni, pedig fáztam már magától a címtől is, de hasonló felhőtlen élményt nyújtott az olvasása, mint Az ördög Pradát visel című film sokszori megnézése. Humoros, van benne karakterfejlődés, és az a tacskó! Megőrültem - először tőle, aztán érte. Hiába, az a mű, amiben kisgyerek ÉS állat (de legalább ördög vagy nagyon gazdagok) is szerepelnek, eleve sikerre kárhoztatott. Vagy nem - kell ahhoz a szerzőtől néhány eredeti ötlet és sziporkázó fantázia is, hogy az olvasó falja a lapokat.

Mert van mit falni, azt fölösleges is lenne tagadni: először is a nagyon gazdagok elkényeztetett, kicsit hipochondriás, gyakran hisztériásan sekélyes, ritkábban nemesen drága, de mindenképpen elképesztően szeszélyes világába vezet el bennünket Stefanie London, ahol egy kutyának médium és napközis foglalkozás, de még játszóház is dukál gyémántokkal, és amelyet a női főhős, Isla Thompson derűvel vegyes hitetlenkedéssel figyel - mert szerencséjére nem hal éhen éktelen nagy bukása után, pont a fent említett kutya miatt. A tacskó gazdája a másik főszereplő, Theo Garrison, aki Camillához hasonlóan (a tacskó neve) végtelen bizalmatlansággal mered a környezetére, annyiszor meghurcolták már a médiában. Senkiről sem hiszi el, hogy érdek nélkül közeledik hozzá. Isla ezen jókat kuncorászik, és nem foglalkozik vele, mit és miért gondol róla a kutya gazdája és egyben alkalmazója, mert a pénzre, amit a kutyafelvigyázásért és foglalkozásért kap, égető szüksége van. 


És amúgy is, hol dolgozhatna? Médiaszakember, de amióta leégetett egy kis sztárocskát milliók szeme láttára, azóta szakmájában senki sem hajlandó alkalmazni. Minden potenciális munkaadó a háta mögött kiröhögi, de még inkább kerüli, mint a leprást. Úgy gondolja, amíg kitalálja, mihez kezdjen, addig elcsőszködik Camilla mellett. Persze, dögre unja magát, miközben várótermekben üldögél a kutyára várva, és szellemi ujjgyakorlatként létrehozza A tacskó Pradát visel című Insta-fiókot Camilla életéről, ami legnagyobb  megdöbbenésére pár héten belül soktízezres követőre tesz szert a tartalmaival. Azért ezzel már lehetne kezdeni valamit, morfondírozik, bár belülről azért eszi a kefét, mert érzelmileg egyre közelebb kerül munkaadójához, de még mindig nem árulta el neki, hogy A tacskó Pradát visel nevű fiók sikere mögött ő és Camilla áll.

Karekterépítésben és jellemfejlődésben remekelt a szerző, fordulatai, a gazdagok életének leírása az olvasó elé hozta a mozgalmas történetet. Párbeszédei ültek, nem volt túl sok és túl kevés se. Nem hagyott elvarratlan szálat, a kamaszokra jellemző világ megalkotása sem idealisztikus (az egyik mellékszereplő, Dani, Isla 14 éves húga), egyszerűen sodort magával a kötet tartalma. Sokkal hamarabb is a kezembe kerülhetett volna. 

Szerintem: olvassátok!

 Az ember elég ritkán kap a kezébe igényes és szerethető romantikus történetet, ahol minden a maga természetességében zajlik, nincs fölösleges dráma, hanem remekül kidolgozott és szexi, az intimjelenetek leírása pedig bárki gyomrába pillangókat képes varázsolni, mert végtelenül egyedi és kulturált módon sikerült megoldani, ahol senkinek sincs oka fintorogni rajtuk.

Fülszöveg

Hogy ​kezdesz újra mindent, ha életed legnagyobb baklövését több mint egymillióan tekintették meg?

Gyémántok az örökkévalóságnak? Ugyan már! Internet az örökkévalóságnak, sőt a net maga az örökkévalóság! Isla Thompson közösségimédia-konzultáns ezt a saját bőrén tapasztalja meg, amikor az élő videója virális lesz, de nem azért, amiért kéne. Rémálmaiban egy hónap múlva is kísért a pillanat, amikor tönkretette egy ifjú sztárocska karrierjét, és Manhattan legnagyobb ívben kerülendő munkavállalója lett.

De nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy bujdokoljon, míg elmúlik a virtuális méreg hatása. Ugyanis nemcsak magáért felel, hanem a tizennégy éves húgáért, Daniért is, így muszáj dolgoznia, hogy továbbra is legyen fedél a fejük fölött. Elvállalja hát az első adódó munkát: kutyacsősznek szegődik egy Camilla nevű, csillogó szőrű, ádáz természetű pokolfajzat mellé.

Amikor már egy hete hurcolja kutyajátszóházba, állatmédiumhoz, meg még ki tudja, hova, kezdi gyanítani, hogy a tacskó inkább ugat, mint harap – és ez a gazdájára, Theo Garrisonra is igaz. Islát, aki addig hivatásszerűen próbálta szerethetővé varázsolni az embereket, meglepi, hogy Theo örömmel bújik a harapós természetű remete álarca mögé. Pedig valójában nem kiállhatatlan mizantróp, hanem egy kedves, jó humorú fickó. Ám Isla kizárólag úgy tekinthet rá, mint a munkaadójára. Hiszen ha beleszeretne, vissza kellene húzódnia a férfi világába, a fényűzés bástyái mögé, és akkor lemondhatna az álmairól. Ő azonban jó példát akar mutatni a húgának: arra szeretné tanítani, hogy érdemes kergetnünk az álmainkat, még akkor is, ha ez kockázattal jár…
Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Central Könyvek!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a Central Könyvek oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: A tacskó Pradát visel
Szerző: Stefanie London
Fordító: Szieberth Ádám
Kiadó: Central Könyvek
Megjelenés: 2022. augusztus 15.
ISBN: 9789636140472

2022. december 25., vasárnap

Miért életmentő az izom negyven felett?

A címben feltett izgalmas kérdésre vesézi ki a választ Lakatos Péter az Életmentő izom című művében, amely a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg a közelmúltban. Könyvével kiutat kínál a mozgásszegény életmód, valamint a fitnesz- és diétaipar útvesztőiből. Erősíts mindhalálig! - ez a lényege a kötetnek, amivel nem a testépítés divatos módjára ösztönzi olvasóit, hanem az egészséges test elérésére. Jelenlegi könyvében azzal foglalkozik elméleti és gyakorlati szinten, hogy mi az erőedzés, és miért igaz az a mondás, hogy ha erősebb vagy, tovább élsz. 


Könyvajánló

Lakatos Péter: Életmentő izom

Miért van szükséged izomra főként negyven felett, és miért fontos az erőedzés? - teszi fel művében a legfontosabb kérdést Lakatos Péter, és azonnal meg is válaszolja, mert az izomzat védelmet jelent a mindennapi kihívásokkal szemben:

- testpáncél, véd az elesés ellen, van erőd tárgyakat felemelni, veszély esetén gyorsan elugrani - ezek a legevidensebb lehetőségek, ha nem vagy eltunyulva.

- nő a fizikai teljesítmény, a mozgásszabályozás, a járási sebesség, a funkcionális függetlenség, a kognitív képességek, és ezekkel egyenes arányban az önbecsülés is.

- az anyagcsere és a kettes típusú cukorbetegség és az erőedzés közötti viszony egyértelmű a megelőzés és / vagy a hatékony kezelés során.

- jelentősen befolyásolja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzését vagy a bekövetkezett állapot javítását.

- a csontok egészségében is szerepet játszik az erőedzés.

- a depressziós tünetek csökkennek.

- lassítható a szklerózis multiplex lefolyása.

- pozitív hatással van a libidóra.

- az erőedzés emeli az izomnövekedéshez szükséges hormonok szintjét.

Szó esik arról, miért veszíti el lendületét az életmódváltásba belefogó ember. Itt nagy szerepe van az úgynevezett aranykörnek, amely a Mit-Hogyan-Miért háromszögében mozog. Miért teszed, amit teszel, hogyan teszed meg azt, amit teszel, és mi a fenét kell tenni hozzá? A saját miérten gondolkodni mindig jobban megéri, hatásosabb, a saját értékrendszer kialakítása elengedhetetlen a kitűzött (vágyott) cél elérésében, mint a külső erőnek való megfelelési vágy. Az egyik maradandó motiváció, a másik legfeljebb kényszerítő erő. Lakatos Péter az alábbi példán szemlélteti a folyamatot: 

"Miért? Hiszem, hogy ahhoz, hogy hosszú és sikeres életet éljek, szükséges, hogy jó legyen a közérzetem.

Hogyan? A jó közérzethez szükségem van rendszeres és okos testedzésre. 

Mit? Heti két alkalommal erőedzést fogok végezni, amit az alapoktól szeretnék elsajátítani."

Sok kérdésre ad választ a mű, de valamennyi arra a konklúzióra lyukad ki: ha erősebb vagy, tovább élsz. Számos elméleti tudnivalóra tér ki, amelyeket megspékel gyakorlati tanácsokkal is, a kettő együtt olyan képet ad a témában valamennyire jártas embernek, hogy ki tudja választani magának azokat az irányvonalakat, amelyek segíthetik őt céljai elérésében. A gyakorlatlanoknak azért hasznos a kiadvány, mert megértik, hogy miért kell szakemberhez fordulniuk első körben, hogy a továbbiakban hasznosan és okosan alkalmazzák a műben foglaltakat. 

Szerintem olvassátok! A könyv nagyon hasznos, feltétlenül inspiratív és mindenképpen alkalmazható tanácsok összességét tartalmazza. Rengeteg táblázat és ábra segíti a tájékozódást és az összefüggések megértését.

Fülszöveg

Lakatos ​Péter, ahogy korábbi könyveiben, ezúttal is arra keresi a választ, miképp találjunk kiutat mind modern, mozgásszegény életmódunk, mind a fitnesz- és diétaipar útvesztőiből. A főszerep ezúttal az erőedzésé, amely a közhiedelemmel ellentétben legföljebb akkor veszélyes, ha hanyagoljuk. A szerző a legfrissebb kutatásokra alapozva mutatja be, miért érdemes belevágnod az izomtömeg-növelésbe, hogy búcsút inthess a derékfájásnak, az aggasztó vércukorértékeknek vagy a memóriád romlásának, és abban is segít, miképp változtass szokásaidon. Légy erős – és maradj kortalanul egészséges!

Szeretnél fittebben élni, de minden motivációd elveszi a kalóriaszámolgatás, a nyúleledelek rágcsálása és a teljesíthetetlenül pörgős kardioedzések? Nem jönnek az eredmények, sehol egy haskocka vagy domborodó bicepsz, talán még híztál is?

Ha úgy gondolod, hogy az erős, szálkás test az izomagyúak kiváltsága, akik súlyos árat fizetnek fizikumukért, tévedsz. Lakatos Péter, a nagy sikerű Kortalanul! és Illesztési hiba című könyvek szerzője határozottan állítja, hogy valamennyien mozgásra és szunnyadó erőnk kibontakoztatására születtünk – csupán a környezet, amelyben élünk, fokozatosan lenevelt minket róla.

Jelen civilizációnk messzire szakadt attól a világtól, amelyre eredetileg terveztek bennünket. Bőséggel el vagyunk látva táplálékkal, mégis folyton éhezünk. Pihe-puha ágyunk van, de képtelenek vagyunk kipihenni magunkat. Észre sem vesszük, és kapkodjuk a levegőt az állandó stressztől. Emelnünk, húznunk, tolnunk, kúsznunk, másznunk, izzadnunk kellene, ehelyett egész nap képernyők előtt gubbasztunk. Minden külső hatás ellenünk dolgozik.



LAKATOS PÉTER StrongFirst Master-oktató, Carlson Gracie Jiu Jitsu fekete öves gyakorló. Harminc éve oktat fitnesszel, légzéssel és mozgással kapcsolatos szakmai programok keretében itthon és külföldön egyaránt. A Ground Force Method megalkotója, krav maga mester, számos kiváló szakkönyv szerzője.

Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

A képek Lakatos Péter oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: Életmentő izom
Szerző: Lakatos Péter
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 300
Megjelenés: 2022. október 20.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634756637
Méret: 200 mm x 140 mm x 20 mm

2022. december 24., szombat

Izgalmas, vidám, színes könyves és filmes karácsonyfák

Az év egyik legszínesebb ünnepe a karácsony. Minden évben millióféle dísz közül válogathatunk az üzletekben, és közben tonnaszámra jönnek szembe a neten az otthon elkészíthető díszek is. Néhány bátor vállalkozó azonban nem éri be a hagyományos díszekkel, hanem inkább kedvenc könyvét, filmjét veszi alapul, hogy valami igazán izgalmasat alkosson. Ebből szemelgettem nektek az ünnepre. És ezúton kíván a Kulturpara kis csapata mindenkinek nagyon boldog karácsonyt! 

fokep_129.jpg

A minap jött szembe vele az egyik közösségi oldalon egy nagyon vagány karácsonyfa, mely Roxfort elvarázsolt világába repít. Gondoltam rákeresek, hogy vajon milyen izgalmas karácsonyfákat találok az ikonikussá vált könyvek, filmek témájában.

Elsőként, ha már Roxfort hozott kedvet a kutatáshoz, nézzünk meg egy igazán észbontó ünnepi dekorációt a varázsvilágból. A The Sun magazinban bukkantam rá Kemi Anderson mesés fájára. A cikkből az is kiderült, hogy minden évben igyekszik valami igazán különlegeset alkotni az ünnepre. A családban mindenki rajong Harry Potter világáért, ezért tavaly úgy döntött az otthonukba viszi Roxfortot.

A képregények hosszú évtizedek alatt hatalmas rajongótáborra tettek szert, ehhez persze jócskán hozzájárultak a hollywoodi kasszasikerek is. Többféle tematikus fával is találkoztam, de nálam a győztes ez, amelyet Dayana Luna töltött fel a Pinterestre:

3efc8772f8c9ea2f4de6bb80920e79d5.jpg

A Jurassic Park sem meglepő, hogy sokakat megmozgatott, két kedvencem: bal oldalon láthatjátok a Universal Studios 2020-as karácsonyfáját, jobb oldalon pedig Robert Napiontek kétlábon ijesztgető ünnepi dínóját.

George R.R. Martin A tűz és jég dala sorozata is bőven hordozza magában a lehetőséget, amit többen meg is ragadtak. Íme egy különleges fa sárkánnyal a tetején Brenda Barontól és két kopogtató Laurie Draketől, egyik a Targaryen-ház sárkányaitól vöröslik, másik pedig a Stark-ház farkasától lesz lenyűgöző:

cimerekgot.jpg

ce1dd629f3a83fe04f3f656caf2d384d.jpg

A Csillagok háborúja is sokakat megihletett. Ti mit szólnátok, ha mondjuk egy birodalmi rohamosztagos, az ifjú Yoda vagy épp maga Darth Vader állna a nappalitokban ünnepi pompában?

starwars.jpgDr. Seuss kitalált karaktere, a Grincs számos film alapjául szolgált és, ahogy a lenti kép mutatja, még az ünnepi fenyőn is jól tud mutatni. A gyerekek biztos, hogy imádnák bármelyiket!

Ha gyerekek vagy gyermeklelkű felnőttek kedvében akarunk járni, akkor a kedvenc mesefigurával nem igazán lehet mellélőni. Csak néhány a népszerű animációk világából: Jégvarázs, Minionok, Játékháború és A kishableány.

mese_3.jpg

Ha már a listámra felkerült a Csillagok háborúja, akkor itt a helye a "konkurenciának" is, szóval következzen most egy vérbeli StarTrek fa:

1990-ben került a mozikba, de igazi karácsonyi kultuszfilmmé vált...na, vajon mire gondolok? Hát persze, hogy a Reszkessetek, betörők! című filmre. Igazából találtam egy vagány fát és egy eléggé extrás csúcsdíszt, együtt a kettő jobban ütne, de egy mosolyt így is csalnak az ember arcára:

És a végére egy kis őrültség: kellően morbid fantáziám azt mondta, hogy keressek rá a The Walking Dead sorozatra is a témában. Olyan igazán menő, vagány fát nem sikerült találnom, de ez a zombi-elf karácsonyfadísz szerintem mindent visz. :D

ke_pernyo_foto_2022-12-12_22_36_32.png

Köszönjük, hogy idén is velünk vagytok! Mindenkinek kívánunk nagyon boldog karácsonyt! Nevessetek sokat, élvezzétek egymás társaságát, de azért mindig maradjon pár perc egy jó könyvre! :) 

Kövessetek minket a Facebookon is!

2022. december 23., péntek

A párizsi ruhakészítő

Ha valaki észrevette volna Lila de Laurent-t az erdőben, ő már halott lenne - egy ilyen kezdőmondat után ki hagyná olvasatlanul a művet, nem igaz? Két hősnő igyekszik állni a sarat a II. világháború sújtotta Párizsban, mind a kettőnek muszájból köze kell, hogy legyen a nácikhoz, hiszen belülről sokkal többet lehet megtudni az ellenség szándékaiból, mint kívülről. Tudatosan nem akarták ők maguknak ezt a sorsot, csak... így alakult, hát kihozták belőle, amit tudtak. Félelmükben hősök lettek. 


Könyvajánló

Kristy Cambron

 A párizsi ruhakészítő

"Az elveszett életek iránti kegyeletből és az eljövendő életek boldogságáért... sosem szabad felejtenünk." - fejti ki a kötet végén a szerző, Kristy Cambron, a jegyzetekben. Miután alaposan körbejárta a témát - Párizs II. világháborús eseményeit -, számtalan forrásból győződött meg arról, milyen áldozatokat kellett meghoznia a kor embereinek, milyen mértékben voltak kiszolgáltatva - főleg a nők - a náciknak, de saját honfitársainak is. 

Egy varrónő a náci elit szeretőinek varrva félelmetes titok birtokába jut, amit feltétlenül megfelelő és biztos kezekbe kell eljuttatnia. Egy kis szerelem is ott ólálkodik körülötte, na meg a francia ellenállás. A másik nő retteg a férje életéért, miközben muszáj együttműködnie a műkincsrabló ellenséggel. Mind a két hősnő félelemben tölti napjait, de tisztán érzik, hogy a közös nagyobb jó kedvéért meg kell hozniuk saját áldozataikat, a személyes sorsuk alakulásának figyelembevétele nélkül. A német csodafegyver és egy Chanel ruha kapcsolata mindenesetre végigvonul a cselekményen.

A szerző szándéka a regénnyel az, hogy a nemzetnek és az egyéneknek kötelességük úgy emlékezni a megtörtént eseményekre, ahogy azok valójában megtörténtek, és ezért ő is megtette a magáét: számtalan dokumentumot, diafilmet és forrást tanulmányozott át a történelmi regény romantikával szőtt változatának megírásához. Fel kívánta fedni a kordokumentumokból kihámozható igazságot, rávilágított a bűnök kegyetlen következményeire, hogy a következő generáció tanulhasson belőle, és a rémtettek ne ismétlődjenek meg újra és újra. 

Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a történelem során ezek a világégések mindig újra és újra bekövetkeznek - tehát a mű idealistán közelíti meg a történet megszületésének okát. Népirtások voltak, vannak, lesznek, gonoszságból elkövetett cselekmények voltak, vannak, lesznek, háborúk mindig is voltak, vannak, lesznek. Mit számít egy ilyen könyv mégis? Fény, ami pislákol és ha sokan olvassák, talán világítani is fog, irányjelzőként, hogy gyertek, ide gyűljetek, ezt tegyétek, így csináljátok, és akkor... és akkor lesz valami, ami kivezet az embertelenkedés sötétjéből.

Az alkalmazott dramaturgia nekem kissé kesernyés szájízt hagyott maga után. Számomra a pár oldalankénti ugrálás az időben (1939-1944) nem egységes szerkezetbe fogja (ami a dramaturgia egyik célja), hanem inkább zavaró hatású, csak kapkodtam a fejem, hogy éppen kinél, hol és mikor járunk a cselekményben. Hatás és feszültségkeltés irányában nagyszerűen működik, de az egységes szerkezet látja kárát. A párbeszédek tükrözik a kor sajátosságait, fordulatai, a jó-rossz küzdelme helyükön vannak, nincs indokolatlan gonoszság, van helyette kényszerű megalkuvás, idealista lélek vívódásai és magukból kifordult emberek, akik mindössze csak túlélni szerettek volna, és annak érdekében semmi sem drága. A helyszínek létezők és szerepet játszottak a valóságban is, egyes emberek pedig akkor élt személyekről vannak mintázva - ezeknek bővebb ismeretéhez javaslom tanulmányozásra a szerző könyv végén található jegyzetét.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

A ​párizsi ruhakészítő túlélők beszámolóiból szőtt izgalmas, fordulatos történeteken keresztül mutatja be a párizsiak hősies harcát a második világháború fasiszta diktatúrája ellen. A középpontban két bátor párizsi nő küzdelme áll, akik mindent kockára tesznek, hogy megvédjék Franciaországot, Párizst és a családjukat.

Párizs, 1939. Lila de Lauren ruhakészítő a párizsi divatvilág sztárjainak dolgozik, amikor a nácik megszállják Franciaországot. A főváros rejtett zugaiban azonban már szerveződik az ellenállás, és Lila, varrónői és ruhatervezői tehetségét kihasználva, beszivárog a náci elit köreibe. Német tisztek francia szeretőinek tervez és varr ruhákat, és titokban adatokat gyűjt a Hotel Ritzben, a nácik lakosztályaiban. Mindeközben próbál zsidó származású kedvese nyomára bukkanni.

Párizs, 1943. Sandrine Paquet feladata, hogy katalogizálja a zsidó családoktól elrabolt, felbecsülhetetlen értékű remekműveket – festményeket, szobrokat – a linzi Führermuseum számára. Titokban ő is az ellenállásnak dolgozik, mikrofilmeken rögzíti a műkincsek nyilvántartásait, miközben kétségbeesetten kutat eltűnt férje után, aki a nácik ellen harcol.

A regény tisztelgés a párizsi nők előtt, akik minden tőlük telhetőt elkövettek a gonosz, sötét erők ellen, hogy imádott városuk újra a Fény Városa lehessen.


Kristy Cambron (író, irodalmi ügynök) vintage ihletésű mesemondó, aki régebbi korokba bányássza bele magát, ahol művészet, hit és történelem találkoznak egymással. Korokon átívelő prózája közelebb hozza a ma emberéhez letűnt idők hangulatát, történéseit. A párizsi ruhakészítő az első magyarul megjelent kötete, angol nyelven azonban már több műve is az olvasók elé került. Jeles újságok tartják számon műveit, irodalmi díjakra jelölt vagy azt kapott kategóriák sűrű szereplője. Kristy Indianában él a férjével és a három kosárlabda-őrült fiával, ahol valószínűleg lefizethető egy mocha lattéval és egy jó olvasmánnyal.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Kossuth Kiadó!

A képek a Kossuth Kiadó és a szerző oldalairól származnak.

Kövess bennünket Facebookon!

Termékadatok

Cím: A párizsi ruhakészítő
Szerző: Kristy Cambron
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalak száma: 448
Megjelenés: 2022. június 07.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635446490
Méret: 205 mm x 130 mm