Eiffel titkai - Egy halhatatlan szerelem emlékműve

Könyvajánló - Christine Kerdellant: Eiffel titkai

Vessz el a 19. századi Franciaországban egy legendás építész, Gustave Eiffel életrajzi regényének segítségével.

1_vwdjg6z6hz-vyl8q-nukgw.jpeg

Christine Kerdellant izgalmas dologra vállalkozott: egy legendás mérnökzseni életét vetette papírra Eiffel titkai címen. Ez az érdekes regényes életrajz a Cartaphilus Könyvkiadó égisze alatt jelent meg magyar nyelven. A kötet címéből már bizonyára rájöttetek, hogy a történet főszereplője Gustave Eiffel.

Legismertebb munkái közül bizonyára ti is jó párat ismertek. Számos népszerű, izgalmas látnivaló fűződik a nevéhez a vasszerkezetek mesterének. Többek között a párizsi Eiffel-torony, a New York-i Szabadság-szobor vázszerkezete vagy épp a budapesti Nnyugai pályaudvar. Mérnöki munkáinak köszönhetően igazi legenda, mégis életéről kevesen tudnának hosszan mesélni, pedig korántsem volt egyhangú az élete.

A szerző igyekezett regényes, olvasmányos stílusban, de ragaszkodva a történelmi hűséghez bemutatni Gustave Eiffel életét, miközben a kort is alaposan körüljárjuk melyben élt. Megtudjuk, hogy nem csupán egy kiváló építész volt, hanem tehetséges kutató, aki művészi szintre emelte a tudományos és technikai újítását. Zseniális kutató volt, akit merészsége és kreativitása emelt a legnagyobbak közé.

fb_img_1625208048205.jpeg

De nemcsak munkásságát ismerhetjük meg, hanem izgalmas szeleteket is megtudunk a magánéletéből és számos életútját övező botrányát is. Olvashatunk róla, hogy miként választotta az építész pályát, hogyan bontogatta ki a szárnyait, miközben a szerelem terén az élet nem bánt vele kesztyűs kézzel. Sikertelen lánykérések soráról olvashatunk. Például Adrienne-ről, aki kétszer is elhagyta, de egy olyan különleges és látványos dolgot ihletett, mint az Eiffel-torony. Majd amikor már azt hitte révbe ért, sajnos túl hamar, tizenöt év után elveszítette a feleségét, Marguerite-tét. S bár egész életében hordozta gyerekkori sérelmeit és szeretethiányát, bármit megadott volna a gyermekeiért, különös kapcsolat fűzte Claire lányához, akit rajongásig szeretett.

Kapunk egy szép adagot a botrányaiból is, megtudjuk miként vált a fiatal tehetséges mérnökből börtönbüntetésre ítélt sikkasztó. Sikerek, bukások, botrányok, érdekességek egy férfiról, aki formabontó alkotásaival megváltoztatta az építészetet. Számomra újdonságként hatott, amikor ismerősökkel beszélgettem, hogy többen meglepődtek azon, hogy több Eiffel által tervezett dolgot is találunk kis hazánkban. Egyik ráadásul elég látványos, ismert helyszín: a Nyugati pályaudvar, melyről részletesen olvashatunk a kötetben.

Rengeteg mindent említ a szerző, azért a legtöbbet az Eiffel-toronyról olvashatunk. Beleshetünk a kulisszák mögé, az építkezésen folyó kemény munkálatokba és arról is olvashatunk, hogy mennyi negatív és pozitív reakciót váltott ki ez a hatalmas, szakmai szemmel nézve parádés vasszörny. Néhány közismert személyiség is felbukkan a kötetben, többek között barátja Thomas Edison is és az ellendrukkerek táborából Maupassant, aki azért ebédelt rendszeresen a torony éttermében, mert ez volt Párizs egyetlen pontja, ahonnan nem láthatta a tornyot. 

Bár a kötet bőven ad újdonságot és igazi hiánypotló regény, sajnos néha kissé szárazra sikerült a rengeteg szakmai részletnek köszönhetően. De ez nem von le sokat az értékéből. Aki egy érdekes életrajzot szeretne olvasni, annak ez a kötet kiváló választás. A borító pedig nálam telitalálat: gyönyörűek a színei, vonzza az ember szemét és különleges éke lehet a könyvespolcnak.

eiffel_titkai_b1.jpegKöszönjük, Cartaphilus Könyvkiadó!

Fordító: Balla Katalin

A borítókra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Egy jó kis humoros, romantikus fantasy vámpírokkal, sárkányokkal, boszorkányokkal

Boszorkányos disztópia egy alternatív Földön, ahol tombol a nőgyűlölet

Az utolsó szerelmes levél

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes