Holnaptól nincs bolt - honnan fogod beszerezni a mindennapi élelmed? Sam Coffman azt mondja, ahonnan tudod, és ehhez mankót is ad: termeszd meg a saját élelmed - ha városban élsz, akkor is! Tippek, trükkök, gyakorlati tennivalók lépésről lépésre. Végül is, szögezi le, a túlélés nem hely, hanem szemlélet kérdése.
KÖNYVAJÁNLÓTÚLÉLŐK KERTJE
Szerző: Sam CoffmanFordító: Németh AnikóKiadó: Corvina KiadóKötés: keménytábla, 256 oldal
Mi történne veled, ha egyszer csak nem lehet bemenni a boltba a kedvenc felvágottadért, vagy akár csak egy kiló kenyérért? Képzeld el, hogy ökológiai katasztrófa történt, vagy háború, vagy bármilyen olyan krízis, ami miatt egyszerűen nincs hová menni, kihez fordulni, pénzért sincs semmi eladnivaló, de a helyzetet meg kell oldani, a létfenntartáshoz enni muszáj, ez tény. Ilyen problémák előfordulására kihegyezett könyv Sam Coffman műve, Túlélők kertje címmel. Egyszerű, de annál sokatmondóbb alcímet választott hozzá a szerző: Hogyan termesszük meg magunknak az élelmiszert. Világos képlet, nem? Sam Coffman munkásságát az a szemlélet hatja át, hogy a túlélés nem csupán válsághelyzetekre való felkészülés, hanem tudatos, önfenntartó életforma is.
Lássuk részletesebben a művet! A könyv mindenek feletti vonulata a túlélésre teszi a hangsúlyt, kvázi a túlélőkertészet kézikönyve. Több, mint egyszerű kertészeti útmutató, hiszen krízishelyzetekre kidolgozott önellátást és tudatos termesztési adatokat tartalmaz, a szerző gyakorlati tapasztalatait figyelembe véve. Sosem lehetünk biztosak abban, hogy mindig lesz egy bolt, ahol pénzért élelmiszert lehet vásárolni, és ilyenkor a műben felhalmozott tudástár életmentő lehet.
A kert vidéken természetes, de a szerző kitér arra is, hogyan lehet szűkös körülmények között is növényeket termeszteni a túléléshez. A könyv első része az azonnali cselekvésre teszi a hangsúlyt, hiszen egy kertet nem lehet egyik napról a másikra létrehozni, de enni addig is kell. Ilyenkor a magvakból, ami rendelkezésre áll, néhány nap alatt tápanyagban gazdag csírákat és mikrozöldségeket lehet előállítani, hogy aztán ezekből egyszerű zöldséget is nyerjünk valamivel hosszabb idő alatt.
Ezután a hangsúly a stabil, hosszú távú kertépítésen van, ahol figyelni kell a talajéletre, az öntözésre, a kártevőkezelés természetes folyamataira, és egyértelműen a költséghatékony termesztési módszerekre. A harmadik részben azt tárgyalja, hogy eddigre már létre kell jönnie a zökkenőmentes élelmiszertermelésnek, az ellátáshoz pedig meg kell fontolni olyan stratégiákat, mint vetésforgó, szezonhosszabbítás, házi vetőmag bázisának megteremtése, amelyek a folyamatosságot garantálják az élelemtermelés frontján. Persze, nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy nemcsak kerttulajdonosok akarnak túlélni, hanem olyanok is, akiknek szűkös hely áll rendelkezésre a kertészkedéshez, vagy városi emberek: az utolsó fejezet a kis területek intenzív felhasználására, gerillakertészetre és az ehető növények etikus gyűjtögetésére tér ki.
A Túlélők könyve egyszerre túlélési kézikönyv, ökológiai útmutató és szemléletformáló olvasmány, amit én, a gyakorlott kertész is örömmel forgattam és forgatok is jelenidőben: hasznos, informatív, érdekes, helyenként meghökkentő adatbázist tartalmaz, sok illusztrációval. Lépésről lépésre vezeti az érdeklődőt, hogyan ne vérezzen el olyan bakikon, amelyeken krízishelyzetben élet-halál kérdése múlhat. Lényeg: a túlélés nem hely, hanem szemlélet kérdése.
Szerintem olvassátok!
Fülszöveg
Mi lenne, ha egy napon zárva találnánk az élelmiszerüzleteket? Az összeset… Nem fordulhat elő? A katasztrófák korát éljük: ami nemrég még lehetetlennek tűnt, ma már távolról sem az. Tegyük fel magunknak a kérdést: mit tennénk, ha a túlélés érdekében mindenképpen magunknak kellene előállítanunk az élelmiszert? Ez az ábrákkal, képekkel gazdagon illusztrált könyv ebben segíti a tanulni, kertészkedni vágyó olvasót: lépésről lépésre bevezet a túlélőkert telepítésének és fenntartásának művészetébe, az ehető növények természetrajzába. Éppúgy szól a hobbikert telepítése iránt érdeklődőknek, mint azoknak, akik egy esetleges katasztrófa utáni helyzet kezelésére is fel akarnak készülni.
Sam Coffman amerikai gyógynövény-gyógyász, túlélési szakértő és egykori katonai mentő (Special Forces Medic), aki több mint huszonöt éve oktat önellátást és természetközeli életmódot. A The Human Path nevű oktatóközpont alapítója, ahol a túlélés, növénygyógyászat és fenntartható életvitel témáit tanítja. Akupunktúrában és keleti orvoslásban szerzett mesterdiplomát, valamint bejegyzett gyógynövény-gyógyász. Munkásságát az a szemlélet hatja át, hogy a túlélés nem csupán válsághelyzetekre való felkészülés, hanem tudatos, önfenntartó életforma is.
a kiadó oldalán.




Megjegyzés küldése