Utolsó pillanatos gasztroajándékok

 A gasztroajándékok - szerintem - a legjobbak közé tartoznak: házi finomságok, amelyek tükrözik az ajándékozott ízlését, viszonylag olcsón kijönnek, és benne van a munkánk is. Ha idén is elúsztál az idővel, vagy csak váratlanul bejelentkezett az ünnepi vacsorára egy rokon, akivel eredetileg csak később találkoztatok volna, itt van néhány viszonylag gyorsan elkészíthető gasztroajándék!

Trüffelgolyók



Igen, persze, ezeket boltban is megkapod, de egyik sem ér fel a házival, és tényleg nagyon egyszerű elkészíteni:

400 g étcsokoládé
200 ml habtejszín
120 g vaj
kakaópor a forgatáshoz

A vajat és a tejszínt összefőzzük, hozzáadjuk a csokit és alaposan, csomómentesre kikeverjük, majd hűlni hagyjuk és hűtőbe tesszük. Ha jól kihűlt, golyókat formázunk belőle, és kakaóporba forgatjuk. Ennek a titka a minél több hűtés, és meg lehet bolondítani bármivel: egy kis likőr mehet a csoki mellé, a közepébe mogyoró, dió, mandula, aszalt gyümölcs, kívülre mehet kókuszreszelék vagy olvasztott csoki is, de a masszába is keverhetünk darált magvakat, kandírozott gyümölcsöket, vagy bármit. Egy szép kis dobozkában elegáns, figyelmes ajándékot varázsolhatunk belőle.

Karácsonyi csoki



A világ legegyszerűbb receptje, nem kell hozzá más, csak pár tábla lehetőleg különböző csoki (fehér, ét, tej), és ropi, magvak, aszalt/kandírozott gyümölcsök, keksz, esetleg nagyobb szemű tengeri só.

A tábla csokikat egymás mellé fekteted, összevissza, kevert sorrendben egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és betolod egy kicsit a sütőbe, épp annyira, hogy megolvadjon. Egy pálca vagy villa segítségével összehúzod, márványosítod az olvadt csokit, és beledobálsz mindenfélét: apróra tört ropit/perecet, aszalt és kandírozott gyümölcsöket, pirított magvakat, kekszet, nagyszemű tengeri sót - akár szekciókra is bonthatod, és egyik része ilyen, másik része olyan. Ha megvagy vele, hagyd megdermedni, kihűlni, majd törd random darabokra. Egy akár mintás celofánba csomagolva, szalaggal átkötve tökéletes ajándék.

Forrócsokibomba



Ehhez kelleni fog egy nagyobb méretű, félkör alakú szilikonforma, de azon kívül csak csoki, apró mályvacukor, és forrócsokipor.

Némi olvasztott csokival kikened a szilikonformát, hagyod megdermedni, majd megpakolod egy kis apróra tört csokival, pár kanál forrócsokiporral, a tetejére mályvacukrot halmozol, és egy másik félgömbbel lezárod úgy, hogy egy forró lapon, pl egy lábos alján megolvasztod a szélét. Becsomagolhatod alufóliába is (lehet kapni arany színűt is), de tökéletes így önmagában is valami dobozkában.


Konfitált fokhagyma



Evezzünk el egy kicsit az édességek világából, és csináljunk egy igazi ízbombát: konfitált fokhagymát! Csupán egy rakat friss fokhagyma, némi fűszer (só, bors, rozmaring, chili, kakukkfű) és olívaolaj kell hozzá, meg persze egy szép kis üveg. A megpucolt fokhagymákat egy lábosba teszed, feltöltöd annyi olívaolajjal, hogy épp ellepje, és hozzáteszel némi fűszert ízlés szerint. Felteszed lassú tűzön sülni. Akkor jó, amikor a fokhagyma már vajpuha. Kiszeded a zsiradékból és a megtisztított, csírátlanított üveg(ek)be rakod, és ráöntöd leszűrve az olívaolajat, hogy ellepje. A fokhagyma nagyon finom sült húsok mellé vagy krumplihoz, pirítóson, a visszamaradt fűszeres olaj pedig tökéletes akár salátákhoz, akár sütés-főzéshez, vagy készétel ízesítéséhez.

Remélem, segít ez a kis összeállítás így az utolsó előtti napon, és találtok benne a kedvetekre valót. Jó készülődést mindenkinek! :)
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes