Az idő ajándékai - Forgó szív

Feszültség a bánattal - ezzel a nagy párosítás találkozik az olvasó Zoran Živković Az idő urai című novelláskötetben. Az alternatív világépítés során szellemes megoldásokkal és helyenként kegyetlen lezárásokkal találkozunk. 

Könyvajánló
Zoran Živković

Az idő ajándékai

A rangos World Fantasy-díjat elnyert alkotás 200 oldalas novellafüzér, amely két nagy részre tagolódik. Az idő ajándékai című rész négy kétségbeesett ember megrendítő helyzetéről szól: egy titokzatos látogató szokatlan ajándékot kínál nekik, magát az időt, ami megváltást ígér ugyan, de messze nincs ingyen az egész.  A csillagász, Az ősnyelvkutatónő, Az órásmester és A festőnő című novellák lényege az egyéni döntések, amiknek súlyát az idő tükrében történő megmérettetések adják.

Magát a konkrét díjat elnyert fejezet a második rész, amely a Könyvtár címet kapta. Hat egymásba fonódó történet, ezek mindegyike a könyvekhez fűződő fontos kapcsolatra épül. Hogy egy kicsit spojlerezzek, például a nyitó történetben egy író felfedez egy weboldalt, ahol az összes könyvét megtekintheti, beleértve azokat is, amelyeket még nem írt meg. Egy másik történetben maga a pokol is csak egy könyvtár - ez azért már döfike, nem?

A helyenként kaffkai magasságokba emelkedő novellák szürreális élményt jelentenek az olvasóknak, párhuzamba hozza Umberto Eco világépítését az olvasottakkal, mintha sűrű köddel borított tájon botorkálnánk, keresve az értelmet, összefüggést és a valóságot, némi humorral és szarkazmussal elegyítve.

Fülszöveg

A ​könyv első részében négy kétségbeesett ember – egy csillagász, egy ősnyelvkutatónő, egy órásmester és egy festőnő – megrendítő ajándékot kap egy titokzatos látogatótól: magát az időt. Az idő-ajándék megváltást ígér, azonban ára van…

A második részben a rangos World Fantasy-díjat elnyert novellafüzér, A könyvtár hat, egymásba fonódó fantasztikus történetét olvashatjuk, amelyek mindegyike a könyvekhez fűződő, fontos kapcsolatunkra épül. A stílus emlékeztet Jorge Luis Borges végtelen könyvtárára, de Kafka vagy Umberto Eco univerzumára is. A nyitó történetben egy író felfedez egy weboldalt, ahol az összes könyvét megtekintheti, beleértve azokat is, amelyeket még nem írt meg. Egy másikban egy közönséges könyvtár egyik napról a másikra az élettörténetek archívumává változik. Egy harmadikban a pokol maga is egy könyvtár…

Zoran Živković vízióiban, elképzelt világaiban az emberi lét képtelenségeit jeleníti meg melankolikus, ironikus szellemességgel.

„Živković elbeszélései látszólag egyszerűek s egyúttal rendkívül elegánsak. A szerb író minden új könyvével újra meg újra fölényesen bizonyítja, miért tekinthető a kortárs fantasztikus irodalom egyik legjelentősebb mesterének.”
(Revolution SF, USA)

„Akárcsak Jorge Luis Borges, Živković is a csodás alternatív világok mestere. David Lynch- hez hasonlóan sikerül összefonnia a feszültséget a bánattal – egyszerre tud kegyetlen és szellemes lenni.”
(The Seattle Times, USA)



Zoran Živković (Szerbia, 1948. október 5. –) szerb író, irodalomteoretikus, műfordító, az egyik legtöbbet fordított szerb író. Prózai könyvei számos díjat nyertek a hazájában és a világban, jelentős nemzetközi kritikai fogadtatásban részesültek. A fantasztikus irodalom egyik nagymesterének tartják.

A folyamatos változások kikezdik az emberek értékrendjét, kevesen képesek akár önmagukhoz is hűnek maradni. Tényleg tudatában vagyunk fontossági sorrendeknek, és fel merjük vállalni az igazi értékek képviseletét?


Könyvajánló
Donal Ryan

Forgó szív

A társadalom és benne az egyének nem hibátlanok, pláne, ha egy krízishelyzet kezdi ki a mindennapok szövetét. A felfeslések mentén egyéni vélemények, megélések színesítik a valóság érzékletét, a taroló pénzügyi válság alapjaiban megrendítő változásaival. Csendes, békés település mindennapjai csordogálnak a kisregényben, a főhősök nem nagyon jók és semmiféleképpen sem nagyon rosszak, esendőek, az élni kell kényszere ír felül becsületet, tartást és hitet. Lelkiismeretlen vállalkozó csődje miatt sokan kilátástalan helyzetbe kerülnek, az emberek féltik megélhetésüket, miközben ilyenkor óhatatlanul nehezebb elnyomni lelkük mélyén tanyázó démonjaikat. Ha mindez nem elég, történik egy szörnyű bűntény is a faluban, ami a kegyetlenségig felborzolja a kedélyeket. A robbanással fenyegető krízishelyzet rég elfeledettnek hitt, elfojtott indulatokat sodor a felszínre.

Mire képes az ember életét, megélhetését fenyegető helyzetben? Hol az igazság, és jó-e az, ha felszínre kerül? Mindenki képes lesz kezelni az objektív valóságot? Olyan sorskérdések ezek, amikre előbb-utóbb minden embernek válaszolnia kell.

Fülszöveg

Írország pénzügyi összeomlását követően egy ír faluban rég elfojtott indulatok törnek fel a felszínre. Egy lelkiismeretlen vállalkozó csődje miatt sokan kerülnek kilátástalan helyzetbe. És ha mindez nem lenne elég, szörnyű bűncselekmény történik a máskülönben csendes, békés településen. Az emberek félnek, egyre dühösebbek, és a legtöbben elkeseredett csatát vívnak a mindennapi élet problémáival, saját vágyaikkal és démonaikkal.

A sorban megszólaló szereplők a maguk módján mesélnek a régebbi és a mostani életükről, valamint arról, amit az eseményekről tudnak. Ezekből az elbeszélésekből megismerjük a falu lakóit, közben lassan, fokról fokra kibontakozik előttünk az igazság.



Donal Ryan (1976 –) ír író. Hat regénye és egy novelláskötete jelent meg. 2016-ban Sebastian Barry regény- és drámaíró a The Guardian újságban "az ír írók új hullámának királyaként" jellemezte őt. Minden regénye első számú bestseller volt Írországban. 

Szeretnél többet megtudni a könyvekről? Kattints a képekre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Metropolis Media!

Kövess bennünket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes