Erdők-mezők népmeséi

 Könyvajánló - Bajzáth Mária (szerk.): Erdők-mezők népmeséi

A ​Népmesekincstár Plusz-sorozat negyedik darabja hiánypótló a családok és pedagógusok számára. A kötetbe válogatott mesék a természettel egységben és harmóniában élés örömeiről és nehézségeiről üzennek, és a 21. századi ember számára is életbe vágóan fontos kérdéseket vetnek fel és válaszolnak meg. A mesék, legendák és népköltések komplex egységet alkotnak az ismeretterjesztő szövegekkel, miközben a játékötletek segítik az átélést és az élményszerzést. A mesegyűjteményben a gombáktól a fákig, a mezei, erdei és vízi állatoktól a madarakig, sőt, egészen a csillagokig – vagyis a föld szintjétől az ég magaságig szárnyalunk.

„A könyv Magyarország élővilágát mutatja be, de a magyar mellett a nemzetközi mesekincsből is válogat. A világ különböző tájairól származó meséknek közös és legfontosabb mondanivalója, hogy a házunkon és a hazánkon túl is részei vagyunk egy nagyobb egységnek, amit természetnek nevezünk.”
Bajzáth Mária mesepedagógus,
a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója

A meséket Ónya-Oláh Dóra csodálatos rajzai keltik életre.




Csodálatos, sokrétű kötet ez, amely a világ minden tájáról származó népmeséken, népköltéseken és legendákon keresztül mutatja be Magyarország erdeinek-mezeinek élővilágát. A madarakat, a virágokat, az erdők egészen kicsi és egészen nagy lakóin át szó esik az időjárásról és az égbolt dolgairól is - ezek a mesék voltak határozottan a kedvenceim. Számtalan, előttem ismeretlen mese és történet, ami a hatalmas, széles merítésnek és a rengetegféle nép meséjének köszönhető, de élvezetes, aranyos, sok helyen tanulságos mesékkel. Ónya-Oláh Dóra rajzai pedig tényleg életet leheltek a könyvbe.

Plusz jópont, amiért minden újabb "szereplő" esetén röviden be is mutatta azt, mi az, hol honos, hogyan él, ráadásul a szakaszok között átvezető feladatok is helyet kaptak. Kisgyerekes családoknak egyszerűen kötelező ez a kötet, de bárki másnak is csak hasznára válik. Persze nem tetszett mindegyik mese, némelyik kifejezetten furcsa volt, mintha leharapták volna a végét, de ezzel semmi baj nincs. Biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a számítását, aki kézbe veszi ezt a könyvet - ki ebben, ki abban. Az ismeretterjesztő részek és az illusztrációk sokszínűsége miatt biztosan megéri - a mesék pedig bónuszok.




Bajzáth Mária az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán végzett, tanító, tanár, neveléstudományi bölcsész és mesepedagógus, aki korán felismerte, mennyire fontos szerepe van az életünkben a meséknek. Több kötetet is szentelt a témájának, a Népmesekincstár Mesepedagógiai Műhely vezetője.

Köszönöm a lehetőséget a Lampion Könyvek csapatának! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes