A Douglas-nővérek parfümériája

Mitől olyan sikeresek napjainkban a Douglas-parfümériák? Mi a történetük, hogyan indult az üzletlánc, milyen áldozatokat hoztak a fennmaradás és terjeszkedés érdekében? Erről és sok másról szól a Parfüméria-sorozat második része, háttérben Németország Nagy Háború utáni kaotikus éveivel. Lebilincselő dramaturgia, magával ragadó cselekmény, sok fordulat: senki sem fog unatkozni olvasás közben! 



Könyvajánló
Charlotte Jacobi
A Douglas-nővérek 2.

Eva-Maria Bast – Jorn Precht szerzőpáros (akik felvették a Charlotte Jacobi álnevet) A parfüméria című sorozatukban a Douglas-nővérek sorsát boncolgatják a napjainkig is sikeres Douglas-parfümériák fényében: hogyan jutottak el ide a 19. század elejétől napjaink irigylésre méltó teljesítményéig. Az első részben Anna és Maria Carstens életét kísérhetjük figyelemmel, amikor Hamburgban 1910-ben megnyitották az első Douglas-üzletet. (A bolt neve már a megnyitókor, 1910-ben is jól ismert volt a Hanza-városban, ugyanis a tulajdonosnők szappangyáros barátnőjük cégétől kölcsönözték és marketingfogásként tartották meg.) 

A vállalatbirodalom növekedése koránt sem volt egyszerű, ahhoz azonban, hogy kettejük szívügyéből valóság váljon és meghódítsa Németországot, kellett akarat, kitartás és fanatikus erő is. Nem elfelejteni, az 1910-es években egy nő még a hölgyek szemében is elítélendő volt, ha kitörni készült a család-házasság-konyha-gyerekek szerepkörből. Az első részhez kevés kutatási alapanyag létezett, nem így a jelenlegi második kötetnél: mind Hertha, mind Lucie Harders esetében bőven a szerzőpáros rendelkezésére álltak a magánéletüket illető adatok, a házastársak neve, és – ennyi már most elárulható – a gyerekek nevei is. Daniel Riecke családfakutató, a Magdeburgi Genealógiai Intézet munkatársa, akit akkor ismertek meg, amikor az NDR tévécsatorna interjút készített velük az első Douglas-kötetről, legnagyobb örömükre a kezdetektől fogva segítségükre volt széles körű tudásával. Ő szolgáltatott nekik adatokat a többi valóságos történelmi személyről, akik megjelennek ebben a regényben.

Idézet a könyvből: 

Nagyanyám mondta: a férj arra való, hogy eloltsa a hétköznapok tüzét. Azok a férfiak, akik tűzbe hoznak az ágyban, nem a legalkalmasabb jelöltek erre a feladatra.

A szerzőpáros, Eva-Maria Bast és Jorn Precht, akik a Charlotte Jacobi álnevet választották, könyvükkel

A második részben még gyakran megjelennek az előző kötet főszereplői (Anna és Maria Carstens), de a stafétabotot már átadják keresztlányaiknak, Hertha és Lucie Hardersnek, akik a Douglas-parfümériák következő, irányításért felelős generációjának számítanak. A történetben újabb árulásokkal és ármánykodásokkal kerülnek szembe a főhősök. 1920-ban és az azt követő lázas időszakban járunk, Németország Nagy Háború utáni kaotikus éveiben, amikor az emberek éheznek, elszabadul a szuperinfláció, Franciaország megszáll egyes német területeket, az embereknek kisebb gondja is nagyobb annál, semmint méregdrága parfümökre költsön. Hertha és Lucie mindenáron meg kívánnak felelni a rájuk ruházott üzletvezetési feladatoknak, ezért bármire hajlandók a siker érdekében, miközben a Carstens-nővérek nemzetközi és nagyobb összefüggések látását igénylő problémáknak megoldásában vesznek részt.

Fikciós történelmi regényt tart kezében az olvasó, sokszereplős, nagyszerű karakterekkel, briliánsan lefektetett történelmi tablóval a háttérben. Bosszú, betegség, rasszizmus, a korra jellemző társkeresési módszerek, társkapcsolatban történő elnyomás, bántalmazás, magával ragadó fordulatok, kiváló párbeszédek, gyász, dráma, lojalitás, barátság, titkok és megbocsátás, ezek mind megtalálhatók a lapokon, éppen ezért könnyen olvasható, könnyen befogadható regényt tart kezében az olvasó. És akkor az illatokról, előállításuk körülményeiről egyetlen szó sem esett még, ahogy a Hanza-városról, Hamburgról sem!

Remek történet, szerintem olvassátok!

Fülszöveg

A ​parfüméria 2.
Családregény a Douglas parfümérialánc történetéről

Spiegel-bestseller
A céget mindenki ismeri, de a történetét szinte senki.

Hogyan élte át az illatszerbolt a dübörgő 1920-as éveket

Hamburg, 1920: Tíz éve megnyílt a Douglas-nővérek parfümériája, ami a legjobb alkalom az ünneplésre! A „Douglas-nővérek”, vagyis Marie és Anna Carstens nemzetközi kapcsolatokat akarnak kiépíteni, ezért a napi üzletvezetéssel járó teendőket átadják keresztlányaiknak, Hertha és Lucie Hardersnek. De Hertha és Lucie nehézségekkel szembesülnek: Németország gazdaságát megterheli az első világháború utáni jóvátételi kötelezettség, és az infláció miatt egyre kevesebb a vásárló. Lucie új üzleti ötleteket keres Berlinben és New Yorkban, és a „dübörgő 1920-as évek” koncepciójában, valamint a szokatlan illatkompozíciókban talál inspirációra – de nem utolsósorban a szerelem is rátalál Lucie-ra.


Eva-Maria Bast újságíró, több tényirodalmi kötet, thriller és más regény szerzője. Egyebek mellett a Konrad Adenauer Alapítvány történelmi újságírás díjában részesült. Lakóhelye a Constance-i tó, illetve Würzburg.


Jorn Precht a Stuttgart Media University oktatója, mozi- és tévéprodukciók többszörösen díjazott forgatókönyvírója. Történelmi regények és tényirodalmi művek szerzője, 2018-ban Bronze Homer irodalmi díjat kapott.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Next21 Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: A Douglas-nővérek 2 - Mennyei illatok
Eredeti cím: Die Douglas-Schwestern - Das Paradies der Düfte (Die Parfümerie 2)
Szerző: Charlotte Jacobi
Fordító: Győry Hanna
Kiadó: Next21 Kiadó
Sorozat: A parfüméria
Megjelenés: 2022. november 25.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9786156414403
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes