Villanás a sötétben

 Könyvajánló - Stacey Willingham: Villanás a sötétben

"Minden sorozatgyilkosnak van kézjegye. Mint a művész neve a festmények sarkában, vagy mint a húsvéti tojások a filmekben; a művészek elismertségre és hallhatatlanságra vágynak. Arra, hogy a haláluk után is emlékezzenek rájuk."

 

Hat kamasz lány tűnt el nyomtalanul a louisianai kisvárosból, amikor Chloe Davis még csupán tizenkét éves volt. A nyár végére az eltűnésükért felelős férfi kilétére is fény derült: Chloe édesapja az, aki bevallotta a gyilkosságokat. A férfit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miközben a családja megpróbálta túlélni a megdöbbentő bűntény traumáját.
Húsz év elteltével az immár felnőtt Chloe pszichológusként praktizál, és az esküvőjére készül. Rengeteget dolgozott azon, hogy a napjai nyugalomban és boldogságban teljenek. Ám ez az állapot törékenynek bizonyul: amikor egy tinédzser lány eltűnik, majd nemsokára még egy – aki ráadásul Chloe páciense –, a múltbeli nyár emlékei romba döntik Chloe életét. Vajon csak ő látja a hasonlóságokat a két bűnténysorozat között, vagy súlyosabb indítékok rejlenek az újabb gyilkosságok mögött?

Chloé 12 éves volt, amikor az apját letartóztatták hat fiatal lány meggyilkolásáért. Chloé ma pszichológus, az eskövőjére készül, de hirtelen eltűnik egy lány. Aztán még egy - Chloé egyik páciense. Mindenki gyanús, maga Chloé is, de megkérdőjeleződik az életfogytiglani börtönbüntetését töltő apja bűnössége is. Vajon mi történt azon a szörnyű nyáron, 20 éve? És most csak egy másológyilkosról van szó, vagy valaki jó viccnek érzi, hogy újra a frászt hozza a közösségre? Vagy tényleg nem Chloé apja volt a tettes 20 éve sem? De miért vállalta magára? És hol volt 20 évig?

Számtalan kérdés, aminek a nagy részére választ kapunk a regény folyamán. Jól megírt, izgalmas történet, egyszerre járunk Chloé traumatikus múltjában, azon a nyáron, 12 éves korában, amikor az egész világa darabokra tört, és ami hatással volt a pályaválasztására is, és egyszerre a jelenben. A váltás annyira gyors, hogy megesik, hogy párbeszéd közben váltunk jelenről a múltra, így néha csak kapkodom a fejem, hogy most mi van, eddig nem is hozzá beszélt - de a kis zavar ellenére is különösen tetszik ez a megoldás, mert életszerű, filmszerű. Nekünk is egy-egy szó, egy váratlan válasz, egy hanglejtés hoz elő rég elfeledett vagy sokszor csak eltemetett emlékeket, és hirtelen már nem ott vagyunk, hanem valahol egész máshol, a múltban. 

 Az otthon nem csak egy ház, egy halom tégla meg deszka, amit cement meg szögek tartanak össze. Ennél sokkal érzelmibb dolog. Az otthon biztonság. Az a hely, ahová hazamész, amikor kilenckor kezdődik a kijárási tilalom.

Csavaroktól sem mentes, pszichothrillerbe hajló krimi-thriller, és bár nem kiszámíthatatlan, azért tartogat meglepetéseket. Jól megírt kötet, amiben elsősorban nem magukra a bűncselekményekre, hanem a szereplők - elsősorban Chloé - belső világára, érzéseire és gondolataira nyílik rálátásunk, látjuk azt a hatalmas törést az életében, amit az okozott, amikor kiderült az apjáról, hogy hat fiatal lányt meggyilkolt. Főként Chloé szemén át szemléljük a világot és a történéseket - nagyon tetszett a lány észjárása, és Stacey Willingham nagyon jól adta át a legbelsőbb, legfelkavaróbb és legzavarosabb gondolatokat, az apró megérzéseket. Nem akciódús, de az olvasóra ható könyv, a belső zavar, a kétkedés, az érzések és gondolatok kavalkádja - mindez nagyon erőteljesen megjelenik a lapokon.



Stacey Willingham Amerikában, Charlestonban él a férjével, eredetileg újságíró szakon végzett, és dolgozott szövegíróként és marketinges vezetőként több ügynökségnél. A Villanás a sötétben az első regénye, amelyet már több, mint 30 nyelvre fordítottak le - ma elsősorban regényírással foglalkozik. Magyarul a General Press gondozásában, Szigeti Judit fordításában került kiadásra.

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes