Helena titka

Egy asszony titkai a fia szemszögéből nézve, egy fejlődéstörténet, egy felnövés kínjai, egy örökség és a húsz évvel azelőtt történtek - ezzel a mondattal foglalható össze Lucinda Riley Helena titka című kötet. A tavaly elhunyt szerzőnek nem ez a legjobb regénye, de egynek elmegy. 




Könyvajánló

Lucinda Riley: Helena titka

Azt mondják, aki először vendégeskedik a Pandóra-házban, szerelembe esik. Helena titka innen indul, és eltelik több, mint 20 év, mire újra megfordul abban a házban. A szemnek gyönyörű épület Cipruson található, és ahogy Helenának, úgy neki is megvannak a maga titkai. Az ottlét sok emléket hoz felszínre, Helena kamasz fia is igyekszik a hely szellemének megfelelni, ugyanakkor küzd a felnőtté válás minden kínjával. Szeretne tudni az apjáról, de mindenáron meg is védelmezné az anyját - ami egyszerre természetesen kivitelezhetetlen. Amikor Helena találkozik első szerelmével a szigeten, minden a feje tetejére áll. Hogyan tovább?

A csodálatos helyszín sokat ad a történethez, a mediterrán tájleírások élvezetesek, szinte ott az olvasó a helyszíneken, és valamennyit kárpótolt abból, hogy végtelenül elhúzott a cselekmény, és Helena titka is sokára körvonalazódott. Egy kicsit több vagy legalább nagyobb rejtély elkelt volna a dramaturgiához.

Idézet a könyvből: 

Senkinek sem makulátlan az élete, akármit is mutatnak az emberek a külvilág felé.
A sors és a véletlenek egy ponton mindenkinek feldúlják a mindennapjait.

Semmiképpen sem  ez legyen a beugró Lucinda Riley könyvek olvasásakor, nagyrészt a többi regénye kifejezetten remekmű ehhez képest. Valami borzalmasan semmitmondó csevegés a történet egyharmada, a felénél indul be a cselekmény, de ugye, ki kezdi el a regényt a felénél olvasni? Az egyáltalán nem baj, hogy különbözik a szerző egyéb regényeitől sémára, de az probléma, hogy - finoman fogalmazva - tizenkettő egy tucat a cselekmény alakítása, kidolgozása. A mediterrán tájon játszódó történet éppen csak karcolja a felszínt, a családregény művészi beütéssel nem akar nagyot dobni, egyszerűen egy kamasz felnövés regénye, aki imádja az anyját és mindenáron meg akarja őrizni annak titkait. A helyenkénti részletesebb kidolgozás nagyon hiányzik neki, és valamivel kevesebb nyavalygás és jobban kihangsúlyozott rejtély is is jót tett volna a cselekménynek. Egynek elmegy történet, mert teljesen hihető, ugyanakkor abszolút kiszámítható. A cím kicsit megtévesztő, mert bár Helenáról szól, de a kamasz, majd huszonéves fia szemszögéből, aztán belép egy narrátor is, aki az aktuális háttértörténetről számol be az olvasónak.

Szóval, aki már olvasta a szerző egyéb, remek keretbe helyezett, megfelelően kidolgozott, szerkesztő által feszes cselekményvezetésűvé tett könyveit, ahol nincsenek értelmetlen, tucatnyi oldalas, nyögvenyelős kitérők, annak sajnos csalódás ez a mű. 

Fülszöveg

Egy varázslatos ház. Egy emlékezetes nyár.
Úgy tartják, hogy aki először vendégeskedik a Pandóra-házban, szerelembe esik…

Helena több mint két évtized után visszatér Ciprusra a családjával, hogy birtokba vegye örökségét, a Pandóra-házat, ahol kamaszként egy varázslatos nyarat töltött el. A gyönyörű épület és az asszony megannyi titkot őriz, amelyeket ez idáig oly gondosan rejtegetett a családja elől.
Kamasz fia, Alex nemcsak a felnőtté válás minden nehézségével kénytelen szembenézni, de mindenáron védelmezné varázslatos szépségű édesanyját. Hajtja ugyanakkor a kíváncsiság, hogy megtudja, ki is valójában az apja.

Amikor Helena a szigeten összefut élete első szerelmével, Alexisszel, a találkozás olyan események sorozatát indítja el, amely alapjaiban rengeti meg a nő múltját és jelenét is. Az asszony és a fia is tisztában vannak azzal, hogy ha kinyitják Pandóra szelencéjét, onnantól fogva az életük végérvényesen megváltozik. Vajon készen állnak rá, hogy ezt megtegyék?


Lucinda Riley Írországban született, karrierje kezdetén színésznőként több mozi- és tévéfilmben, illetve színpadi darabban szerepelt, majd huszonnégy évesen megírta az első regényét.
A könyveit eddig harminchét nyelvre fordították le, és negyvenmillió példányban keltek el világszerte. A regényeit számos nemzetközi elismerésre jelölték. A Sunday Times és a New York Times bestsellerszerzője. A világszerte népszerű és műfajteremtő A hét nővér-sorozatból várhatóan egy hétévados tévésorozat készül. A The Guardian Angels című gyerekkönyvsorozaton a fiával, Harry Whittakerrel közösen dolgozott.
Bár négy gyermekét az angliai Norfolkban nevelte fel, 2015-ben teljesült az álma, amikor házat vásárolt az írországi Nyugat-Corkban, amit mindig is az otthonának érzett. Az utolsó öt regénye már itt született. Rákbetegségét 2017-ben diagnosztizálták, 2021. június 11-én, családja körében érte a halál.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, General Press Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!
A képek a kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Helena titka
Eredeti cím: The Olive Tree/Helena's Secret
Szerző: Lucinda Riley
Fordító: Szigeti Judit
Kiadó: General Press Kiadó
Oldalak száma: 432
Megjelenés: 2022. augusztus 29.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634526537
Méret: 197 mm x 137 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes