Sziklasír

 Könyvajánló - Sara Blædel: Sziklasír

Egy nálunk eddig ismeretlen dán szerző, Sara Blædel regénye jelent meg, amely rögtön egy sorozat tizedik része, de önmagában is olvasható. A középpontban Louise Rick nyomozónő áll, aki ezúttal a nyaralását szakítja félbe, hogy öngyilkosságot megkísérelő öccsén és az eltűnt sógornőjén segítsen.




Louise Rick nyomozónő Thaiföldön nyaral, amikor az apja hívja kétségbeesetten, mert az öccse, Mikkel öngyilkosságot kísérelt meg, miután a felesége, Trine néhány napja minden magyarázat nélkül elhagyta.
Louise a következő géppel hazarepül Ostedbe, az álmos dán kisvárosba, ahol a gyerekkorukat töltötték, és ahol Mikkel él. Minél többet tud meg Louise a körülményekről, és arról, hogy milyen lelkiállapotban volt Trine az eltűnése előtti napokban, annál jobban kételkedik abban, hogy a kétgyerekes családanya valóban el akarta hagyni az öccsét.
Amikor a helyi rendőrök meggyanúsítják Mikkelt, hogy köze lehet Trine eltűnéséhez, Louise mindent elkövet, hogy tisztázza a testvérét, de közben szembesülnie kell néhány súlyos ténnyel: Minden kisváros tele van titkokkal. A sötét múlt szüntelen kísért. És a hazugságok sosem ártalmatlanok.

A nyaralását félbeszakító Louise Rick hazasiet a dán kisvárosba, Ostedbe, miután apja értesítette a történtekről. Végig hisz öccse ártatlanságában, és egyre biztosabb abban is, hogy Trine nem magától hagyta őt el. A történet két szálon fut: egy 1995-ös osztálykirándulás részleteit is megismerjük a jelen mellett, és amikor megtalálják egy sziklasírban az osztálykiránduláson eltűnt Susan maradványait, felpörögnek az események. Valaki titkol valamit... a titkok pedig egy ilyen álmos kisvárosban makacsak és halálosak is lehetnek. 

Előző este azon töprengett, hogy az ember lelkiállapota kikapcsolhatja-e a testi funkcióit. Olyan volt, mintha minden érzés elszállt volna belőle, mintha az idegszálait elvágták volna. Leterítette a kimerültség, alig bírt koncentrálni.

Bár a kötet egy sorozat tizedik része, és érezhető is rajta, teljesen érthető és értelmezhető az előzmények ismeret nélkül, valószínűleg erősen epizodikus stílusban ír a dán szerző. A Sziklasír komor, nyomasztó és izgalmas krimi, amely szép leírásokkal operál, de sokkal mélyebben foglalkozik a titkokkal és az érzelmekkel. Susan eltűnésének és halálának a részletes leírása, a mély, zsigeri félelem a kis földalatti sziklasírban tapintható feszültséggel tölti meg a szöveget. Eközben megismerjük Louise családját is, a mélyben húzódó indulatokat, veszteségeket és érzelmeket, és Osted titkai közé is egyre mélyebb bepillantást kapunk.

 A kötet bár nem túl vastag, alig több, mint 300 oldal, mégis egy kerek és egész, magával ragadó és mély történetet ismerünk meg, tele veszteséggel, feszültséggel, izgalommal, gyásszal és félelemmel. Jól ragadja meg az egyes érzelmeket és ezeket ügyesen tárja az olvasók elé. Bár maga a rejtély nem annyira körmönfont, rá lehet jönni, mégis a megvalósítás izgalma és az egész kötet sötét, komor és erős atmoszférája sodor magával. 

Soha nem marad titokban, ha egy osztály kirándulni megy valahová. A fiatalok állandóan megtalálják egymást. Ez már az internet előtt is így volt, és mindegy, hogy fiúkról vagy lányokról van-e szó.



Sara Blædel 1964-ben született Koppenhágában Leif Blædel újságíró és Annegrethe Nissen színésznő lányaként, Hvalsø városában nőtt fel. Leginkább Louise Rick-et bemutató krimisorozatáról ismert. Blædel 1993-ban alapította a "Sara B" kiadó céget, majd 1995-ben újságíróként kezdett dolgozni. Regényei 31 országban jelennek meg. A Sziklasír a Louise Rick sorozat tizedik kötete, amelyet, Sulyok Viktória fordításában az Animus Kiadó, a skandináv krimik legnagyobb magyar kiadója hozott el nekünk. Remélem, megismerkedhetünk a szerző többi könyvével is. 

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes