Szemben a nőkkel

 Könyvajánló - Abram De Swaan: Szemben a nőkkel

Abram De Swaan szenvedélyes kiáltványa a férfiközpontú társadalom és az ezt támogató dzsihadisták és szélsőjobboldaliak ellen, az egyenlőség mellett.




Az elmúlt fél évszázadban a tanulás lehetőségének minden szintje világszerte gyorsuló ütemben bővült, különösen a lányok és a fiatal nők esetében. Ennek eredményeképpen a férfi-nő kapcsolat is megváltozott. A nők később házasodnak, kevesebb gyermeket vállalnak, tovább dolgoznak és többet keresnek. Ezt a tudás-, jövedelem- és hatalomgyarapodást sok férfi nehezen tudja megemészteni. A nőknek ma már kevéssé van szükségük a férfiakra védelmezőként vagy pénzügyi támogatóként. Abram de Swaan szerint a férfiuralom aláásása olyan társadalmi és pszichológiai feszültségekhez vezet, amelyek a sérült becsületérzetre vezethetők vissza: egyszerre kollektív és személyes sérelem. Úgy látja, hogy az új szélsőjobboldal, a keresztény fundamentalizmus és a folyamatos dzsihádista küzdelem térnyerése reakció a nők globális emancipációjára. Vajon fennmaradnak-e ezek a mozgalmak, vagy egy halálra ítélt patriarchális berendezkedés utolsó görcsös megnyilvánulásaiként visszaszorulnak?

Abram De Swaan holland esszéista, szociolgóus és emeritus professzor ebben a könyvében egy érdekes szempontból vizsgálja meg az emancipáció kérdését. 

A keresztény kultúra olyan dolgokat hozott magával, amelyek nagyon erősen felerősítették a patriarchizmust, a férfiközpontúságot. A mai napig a világunk nagyrészt férfiközpontú, a nem keresztény területeken pedig egy-két kisebb népet leszámítva még rosszabb a helyzet. Egy férfitől nem kérdezik meg egy állásinterjún, hogy akar-e gyereket vagy hány évesek a gyerekek. A munkavédelmi eszközöket, a biztonsági öveket, sőt, a gyógyszereket is elsősorban férfiakra igazítják rá, ahogyan az orvoslás is férfiközpontú (sok dolognál, pl. egy szívinfarktusnál is más tüneteket produkál egy férfi, mint egy nő, de egy nő szívinfarktusát bizonyítottan sokkal később ismerik fel, hogy az, tehát nagyobb eséllyel halnak bele). 

Az elmúlt kb. 100 évben azonban egyre több teret nyertek a nők, akik a népesség kb. felét teszik ki, tehát semmiféle kisebbségről nem beszélhetünk. Vállalhatnak munkát, azokban az országokban, ahol nyilvános a fizetés, egyenlő bért is kapnak ugyanazért a munkáért (illetve a nemzetközi multikra is jellemző ez), szavazhatnak, lehet saját jogon tulajdonuk, bankszámlájuk, stb. Nem is olyan régen, a hetvenes években Amerikában még pl. egy nőnek csak az apja vagy a férje hozzájárulásával és kezességével lehetett bankszámlája, amihez az engedélyt adó férfi is kérdés nélkül hozzáfér, merthát a nők nem értenek a pénzügyekhez, és a végén elherdálják a családi vagyont. (Az alkoholista és/vagy szerencsejátékfüggő férfi szerencsére teljesen kompetens a kérdésben.)

Abram De Swaan szerint ma a dzsihádisták és a jobboldal előretörése világszerte éppen ennek is egy következménye. Nem nézik jó szemmel, hogy az eddig privilegizált férfitársadalom kezdi elveszíteni az előjogait, bár még mindig erősen férfiközpontú a társadalmunk, ma már egy nőnek nem feltétlenül kell sem anyagi, sem fizikai, sem egyéb szempontból az, amit ráaggatunk a férfiakra: az erő, a biztonság, a védelem, a pénz, mert mindezt elő tudja teremteni egyedül is. Társra van szüksége, nem feljebbvalóra.

Szerencsére a legtöbb férfi túl tud lendülni ezen, és valódi, értékes társsá tud válni, főleg a mai fiatalabb generációkban. De nem mindenki, és ebben sajnos partnerek sokszor a nők is. Az olyan nők, akik ma Magyarországon vezető politikusi szerepet töltenek be, éppen ellenségei nem csak a nőknek, de a feminin férfiaknak is. 

És érzésem szerint éppen ez a probléma: továbbra is a maszkulinitás az uralkodó, és nőként is csak az ér el tényleges szakmai sikereket, aki több maszkulinitást mutat viselkedésben. Alapvető társadalmi probléma a mai napig, hogy egy nő véleménye kevésbé fontos, ahogyan gazdasági vagy szakmai vagy politikai kérdésekben is kevésbé veszik figyelembe egy beszélgetés során, csak azért, mert nő. Kivételt képeznek ez alól az eleve hangos nők, akik viszont nem képviselik a többséget. 



Abram De Swaan könyve sokkal inkább egy szenvedélyes kiáltvány, sok benne az ismétlés, és érzésem szerint csak a felszínt kapargatja, mindazonáltal mindig öröm, amikor egy férfi veszi észre, milyen felépítésű a társadalmunk. Nem, ez nem jó a férfiak többségének sem. Mindazonáltal nagyon elgondolkodtató az a felvetése, hogy a jobboldal az emancipáció miatt is nyer egyre inkább teret. Lehetéges. Szerintem ha benne is van, ez csupán egy a sok ok közül. A fontosabb az, hogy tényleg erőteljes változás előtt állunk, most, amikor lassan minden erőforrását felhasználtuk a bolygónak, és a klímaváltozás az ajtón kopogtat, a túlnépesedés eközben viszont csak tovább nő. Ilyenkor az emberek egyszerű rigmusokra, populista szólamokra és bűnbakkijelölésre reagálnak, ebben pedig profik a jobboldaliak. 

Köszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes