Kis fogások, nagy társaságok - ez a Mezze világa

Padlizsánkrém, ​hummusz, falafel, pirított halloumi sajt, töltött szőlőlevelek, datolyás falatkák – csak pár kedvenc a közel-keleti és mediterrán térség mezzefogásaiból. A mezze egyszerre ősi hagyomány és intézmény, amely népeket köt össze a térségben, valamint a modern korban is helyét megálló tradíció, a vendégszeretet egyszerű kifejeződése. Ételek, amelyeket szívesen fogyasztanak az emberek, kis falatok, amelyek túlmutatnak az étkezésen. Ezekről szól Ghillie Başan Mezze - Kis fogások, nagy társaságok című könyve, amely igényes fotókon túl pontos receptekkel, mezzetörténelemmel és filozófiával is megismerteti az olvasóját.

Könyvajánló - Ghillie Başan: Mezze - Kis fogások, nagy társaságok

A gasztronómia világában a mezze és a mezzekurzusok messze a legnépszerűbb főzőtanfolyamok, mert ezek igazi közösségi események is egyben. A mezze nem egyszerűen csak előétel vagy étvágygerjesztő fogás, annál sokkal több: célja összehozni az embereket, hogy közösen, az ételeket egymással megosztva, együnk, igyunk, miközben vidáman beszélgettünk, adomázunk, társasági életet élünk.

A mezze kulináris utazás Törökországba és a Közel Kelet ízeibe, ahol a közösségi étkezés hagyomány, kívánja a társaságot és a közös, önfeledt lakmározást. Az a legkívánatosabb tulajdonsága, hogy egyáltalán nincsenek áthághatatlan szabályai, fogyaszthatja bárki a nap bármelyik szakában, lehet tálalni reggeliként, elő- vagy főételként, vagy akár svédasztalon: a lényeg a közös, fesztelen hangulatban, ráérősen történő ételfogyasztás. Léteznek hideg és meleg mezzék, sőt még édesek is, amelyeket vagy egymás után, de akár egyszerre is asztalra tehetnek. 

A mezze egyszerre étkezés és életfilozófia, ami megjelenik a közel-keleti emberek mindennapjaiban is: olyan mint egy vándorünnep, szerepel dalokban, a költészetben, része a vallási és családi ünnepeknek, lehet a vendégszeretet megnyilvánulása, sőt intézmény, ami megjelenik a legegyszerűbb formában például az utcai étkeztetésben is, szerény piacok hátuljában. A szerző megítélése szerint a legjobb mezzéket Libanonban és Törökországban kóstolhatja az ember, amely arab és oszmán birodalmak kulináris örökségeként maradt fenn a térségben. Ehetünk mezzét Észak-Afrikában, Görögországban, a Balkánon, legjobb városai Isztambul, Aleppo, Bejrút, Kairó és Marrakesh piacai és bazárai.

A mű mártogatók, saláták, tészták és édeségek receptjeit tartalmazza aprólékos gondossággal, ínycsiklandó, igényesen fotózott képekkel illusztrálva (padlizsánkrém, ​hummusz, falafel, pirított halloumi sajt, töltött szőlőlevelek, datolyás falatkák). Az egész könyvre érvényes a magas szinten való kivitelezés, mind külcsínre, mind belbecsre vonatkozóan.

Az alapokat tanulmányozva pillanatokon belül rátaláltam a labneh-re, amely nem más mint joghurtsajt. Yeah! - ilyen kell nekem, döntöttem el azonnal, és lelki szemeimmel már láttam is, ahogy kivadászom a hűtőből a házi tejből erjesztett (amúgy IS sűrű) joghurtot és csepegtetem le, mint állat. (Megtörtént! Natúron sem megvetendő, de beízesítve... hát na.) Ugyanez a helyzet a mezzéhez kötelezően kínált gyógyteákkal - már rongyoltam is le a kertbe szétnézni, mit kopaszthatnék meg a gyógynövények közül teának. (És akkor még csak a mű elején tartottam. Haladva a lapokon, bevásárlólistát ragadtam...) Tobzódtam a színekben, hozzávalókban, és a kötetet az ágyam mellé tettem ihletnyerési célzattal, amikor a "mit is ennék szívesen" ködéből kell kihoznom valami finomat, rafináltan egyszerűt vagy cizellált rákészüléssel egy-két nap múlva fogyaszthatót (labneh!), amire örömmel rábólinthatok. A kis adagokban gondolkodás olyan mártogatósok és kencék, zamatos saláták, édességek, apró töltött falatkák feltálalását jelenti, amelyek előételként is kiválóak, de akár főfogásként is megállják a helyüket. Elkészítésük általában egyszerű, így a könyv több mint 80 receptje alapján bárki könnyedén variálhatja mindennapjai étkezését, vagy terülj, terülj asztalkámat varázsolhat vendégeinek.

Szerintem olvassátok!


Fülszöveg

Padlizsánkrém, ​hummusz, falafel, pirított halloumi sajt, töltött szőlőlevelek, datolyás falatkák – csak pár kedvenc a közel-keleti és mediterrán térség mezzefogásaiból.

A mezze népszerűsége a változatos ízek mellett a társas együttlétben, a közösségi étkezés örömében rejlik. Az izgalmas, kis adagokban feltálalt mártogatósok és kencék, zamatos saláták, édességek, apró töltött falatkák előételként is kiválóak, de akár főfogásként is megállják a helyüket. Elkészítésük végtelenül egyszerű, így a könyv több mint 80 receptje alapján bárki könnyedén terülj, terülj asztalkámat varázsolhat vendégeinek.

A MEZZE ősi étkezési forma, amelyet már az ókori görögök, rómaiak, a középkori arabok és az oszmánok is ismertek, és a mai közelkeleti konyhának szintén alapvető fontosságú része. 
Maga a mezze kifejezés (törökül meze, Szíriában és Libanonban mazza) vélhetően a perzsa maza szóból származik (jelentése kóstolni vagy élvezni). Az apró falatokat eredetileg tea, joghurtital vagy szeszes italok mellé szolgálták fel, amolyan sör- vagy borkorcsolyaként, nem pedig azért, hogy jóllakjanak vele.
A mezzézés igazi közösségi étkezés, amelyet bármely napszakban élvezhetünk, legyen szó apró falatokról, előételekről vagy „svédasztalos” étkezésről – a lényeg, hogy a kis adagokban felszolgált fogásokat kényelmesen és közösen fogyasztjuk el.
A mezze legegyszerűbb formájában lehet egy tál citromlével és korianderrel pácolt olívabogyó, vagy sóval és kakukkfűvel ízesített, pirított diófélék keveréke, míg a de luxe változat – amely számtalan apró, komplex, édes vagy sós, ízletes fogásból áll – fejedelmi lakomának is beillik.
Ha mindezt friss, ropogós héjú kenyérrel fogyasztjuk, azonnal megragad bennünket a mezze varázsa.

A mezzelakoma összeállításának szépsége abban rejlik, hogy tetszés szerint, saját ízlésünknek megfelelően variálhatjuk és párosíthatjuk a különféle hőmérsékletű, állagú és ízű fogásokat.

Ghillie Başan (a képen) gasztronómiai szakíróként, étteremkritikusként és újságíróként a világ számos részén dolgozott már. Antropológus diplomája van és elvégezte a Cordon Bleu szakácsiskolát. Több mint 40 szakácskönyv szerzője, köztük több a Közel-Kelet és Délkelet-Ázsia konyháiról jelent meg. Gasztronómiai és utazási cikkeit a BBC Good Food magazinban publikálta.
A Skót Felföldön él gyermekeivel.

Fordító: Szkladányi András
Fotók: Jan Baldwin

Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyveknek! A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!

BorítóKemény kötés
Méret170x210 mm
Megjelenés2022. 07. 29.
Terjedelem144 oldal
ISBN9789635651658


















Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes