Kultúrpara

2020. december 31., csütörtök

Ő kezdte

 Három testvér keresztülszeli Amerikát - épp mint gyerekként. Vajon a súlyos titkok közéjük állnak?

1_279.jpg

2020. december 30., szerda

A legendás 1984 című Orwell regény képregényadaptációja már kapható!

Könyvajánló - George Orwell és Fido Nesti: 1984

Egy világ, ahol a Párt mindenki felett áll, az emberek teljes megfigyelés alatt állnak, a sajtó újraírja a történelmet, a népbutítás elsődleges feladat, a szabad gondolkodás halálos bűn és a hatalom fenntartására a bombázások mindennaposak, a háború állandó. Egy regény, ahol az emberek nem élnek, csupán léteznek egy visszataszító gépezet elemeként.

George Orwell 1949-ben megjelent disztópiája, az 1984 a szerző egyik leghíresebb munkája. A kötet több, mint hetven éve íródott, de mai napig nem vesztett népszerűségéből és aktualitásából. Fido Nesti remek illusztrációival első alkalommal elevenedik meg a kultikus regény képregény formában. 

A történet 1984-ben játszódik, egy olyan jövőben (igen, furán hangzik ez a mondat 2020-ban, de ez a regény írásakor még nagyon távoli volt), ahol a felügyelő hatalom teljes elnyomásban tartja az embereket, hazugságokkal és félelemkeltéssel teljes engedelmességre, alkalmazkodásra kényszerítve őket. A háború állandó, a mindennapok része.

Óceánia egy olyan birodalom, melyet a náci és kommunista diktatúrák ihlettek. Ez egy olyan világ, ahol a Nagy Testvér mindent lát. Ebben semmi költői túlzás nincs, tényleg mindent rögzítenek. A lakásokban található Telekép segítségével az emberek minden egyes szavát rögzítették és bizonyos szögben még látni is képesek voltak. Igazi, totális kontroll, melyet véres háborúval nyomtak le az emberek torkán. Egy olyan párt, melynek így szól a jelmondata:

"A HÁBORÚ: BÉKE
A SZABADSÁG: SZOLGASÁG
A TUDATLANSÁG: ERŐ"

A Párt egyik embere, Goldstein fellázadt a vezetői ellen, azóta az ő arca jelenti az aljas, gonosz, rendszerpusztító, aki gyalázta a Nagy Testvért, szidta a diktatúrát, amelyet felépítettek, békét követelt Eurázsiával, szólás-, sajtó- és gondolatszabadságot követelt. A gondolatrendőrség lecsapott mindenkire, akit összefüggésbe hoztak bármilyen ellenállással. Elérték, hogy az emberek Goldstein arca láttán félelmet és dühöt érezzenek, de még mindig befolyással bírt az emberekre.

Ebben a világban az emberek nem élnek, csupán léteznek. Nincs béke, nincs öröm, csak a hatalom, az elnyomás minden nap. Még azt is megmondják az embernek, hogy mit gondolhat. Nem akarok megismerni egy ilyen világot. Bár amekkora szám van...nem hiszem, hogy sokáig hagynának életben. Egy szűk réteg van a Párton belül, akiknek szabad kezük van bármiben, ők nagyhatalmú hivatalnokok, akiket kiszolgálnak a minisztériumi alkalmazottak. Rettenetes módon korlátozva és felügyelve vannak, akik a legapróbb gondolatbűnért is a kegyetlen munkatáborokban találhatják magukat. A nép maradéka, a többség gettókban él, csupán munkaerőt jelentenek a Pártnak, akiket bombákkal kényszerítenek feltétel nélküli engedelmességre. Akik pedig eszesek és gondolkodni mernének nem létezhetnek ebben a világban. Gondolkodni bűn, melynek büntetése halál.

A regény egy bűnözőről szól, aki a mi szemünkben inkább egy szabadságharcos, aki a lehetetlennel próbálkozik. Winston azon kevesek közé tartozik, aki még hisz a humanizmusban, aki nem hagyta, hogy beolvasszák. Aki még képes emberként gondolkodni és elkezd kételkedni a Párt igazában. Majd szerelembe esik és egy röpke pillanatra megismerhette a boldogságot Juliának hála, így azt is megtudta, hogy mit jelentene a szabadság, amelytől megfosztották. 

Forrás: Helikon Kiadó

Elképzelni is szörnyű egy ilyen világot, de látni ezeket a rajzokat, valahogy még jobban üt. Nagyon durva. Fido Nesti harminc éve foglalkozik illusztrációkkal és tökéletesen ragadta meg a történet és ennek a lelketlen helyszínnek a hangulatát. Az egész regény rettentő depresszív és ezt a képregény csak fokozza. Aki nem olvasta még a regényt, annak tökéletes kedvcsináló lesz a képregény. Akik viszont már olvastak korábban Orwell művét, azokra is képes lesz ugyanolyan sokkolóan hatni, mint mikor először találkoztak a Nagy Testvér uralta világgal.

Talán már két évtized is eltelt azóta, hogy olvastam a regényt. Akkor emlékszem megütött a gondolat, hogy egy ilyen visszataszító világ létrejöhet. Ma is pontosan ugyanolyan hatással volt rám, csak attól félelmetesebb, hogy a technológia már adott, ha valaki ezt szeretné megvalósítani. Orwell parádés író volt, ezt a könyvét pedig mindenkinek olvasnia kell!

orwellg_1984kepregeny_72.jpgA kötetet a Helikon Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Fordította: Szíjgyártó László

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Anne Frank naplója képregénybe csomagolva

2020. december 28., hétfő

Készülj fel egy ütős varázslópárbajra!

 Te milyen varázsló vagy boszorkány lennél, és hogy állsz helyt egy varázslópárbajban? Most kipróbálhatod!

1_28.png

2020. december 27., vasárnap

Vesztegzár

 vesztegzar.jpgPeter May Vesztegzár című könyve, amelyben Londont tette meg helyszínül egy vírus pusztítása miatt, 15 évig pihent egy szerveren. Megalkotásakor úgy nyilatkoztak a kiadók, hogy a szerző története túl van minden határon, túl nyomasztó, nem reális, a valóságban ilyen nem létezhet. Hja.. mára valósággá vált: igen, akár egy egész város IS vesztegzár alá kerülhet a Covid-19 miatt. 

2020. december 26., szombat

Honnan erednek mai karácsonyi hagyományaink?

 Karácsonyfa, bejgli, szaloncukor, fényfüzér, hal. Honnan erednek ezek a szokások, és mennyit változtak az elmúlt időben?

1_275.jpg

2020. december 25., péntek

Utazások a világ túlsó felére David Attenborough-val

 Könyvajánló - David Attenborough: Utazások a világ túlsó felére

David Attenborough a 60-as évek elején talpa alá vette Madagaszkárt, Új-Guineát és a Csendes-óceán térségét, valamint az ausztráliai Északi területet, hogy filmre vegyen különleges állatokat. A kaland közben izgalmas törzsek életébe is sikerült bepillantania és könyvében mi is kapunk egy-egy szeletet erről a páratlan utazásról.

000_2.jpg

1954-ben az akkor 28 éves angol természettudós, David Attenborough hihetetlen lehetőséget kapott a BBC-től. A Londoni Állatkert számára gyűjtött különleges állatokat egy világkörüli úton, melyről filmet is készített. Ezeket a történeteket dolgozta fel az Állatkerti gyűjtőutak című kötet, melyben három utazás történetéről olvashattunk. A kötet hatalmas sikert aratott, ezért az olvasók legnagyobb örömére megszületett a folytatás, az Utazások a világ túlsó felére. Mindkét kötet a Park Kiadó gondozásában jelent meg igényes, kemény fedeles kiadásban.

Ezúttal az útja Madagaszkárra, Új-Guineába és a Csendes-óceán térségébe, valamint az ausztráliai Északi területre vitte. A kötetben ezúttal is izgalmas kalandjairól, átélt élményeiről, a megismert helyszínekről és különleges állatokról olvashatunk. Eleinte a ritka állatok felkeresése, befogása volt az elsődleges feladat, aztán már inkább a megfigyelésük természetes élőhelyükön, mellette pedig a helyi bennszülöttek mindennapjai is helyet kaptak a filmeken. A kötet segítségével kapunk egy szeletet szinte ismeretlen kulturális közegekből.

Imádtam ezt a könyvet! Hihetetlen helyeken jártak és olyan dolgokat tapasztaltak meg, melyeket azóta is csak kevesen. Ilyen például a tongai királyság a kavaceremónia, ahol abban a kegyben részesülhettek, hogy ők voltak az első fehér emberek, akik ezt élőben láthatták.

4ae18b82-f802-432f-9128-e9eb42b97ac9_cr0_0_934_934_pt0_sx300.jpegSzámos érdekes népszokás és mítosz szerepel a kötetben. És persze rengeteg különleges állat. Koronás galambok, gyönyörű paradicsommadarak, makik, pitonok és még sok más, róluk pedig számos fotó is helyet kapott a kötetben. Olvashatunk napokon át tartó túrákról a vadonban, barátságos bennszülöttekről, akik megelégedtek a sóval fizetség gyanánt. Megismerkedünk a baltakészítőkkel, a pigmeusokkal, számos izgalmas helyszín és ember elevenedik meg a kötetben a három hónapos Új-Guineai kalandról.

A Csendes-óceánon is számos izgalmas helyszínt és törzset mutat be Attenborough. Kezdve a pentecosti toronyugrókkal, a Wahgi-völgyben élő sing-singen át egészen a mualevuiak törzséig. Utóbbiaknál még egy érdekes halászszertartáson is részt vehetett a felfedezőcsapat.

Madagaszkáron sem volt ideje a csapatnak unatkozni. Lomtársziget, mesés erdők, vörös, agyagos folyók, kopár hegyoldalak, néhány különleges kígyófaj és több tucat olyan madárnemzedék, amely csupán ezen a szigeten található meg a világon. Szifakák, törpemakik, flamingók, süntanrekek, pintyek, pacsirták, indrik és még sok-sok állatról olvashatunk. És több szokás mellett megismerkedünk az ország halottkultuszával is.

A harmadik út pedig Ausztrália északi felébe vitte a csapatot. A kontinens ezen része kietlen, barátságos, és sokan csak úgy emlegetik a vidéket, hogy az "Isten háta mögött". Ebben a részben megismerjük a kéregfestők világát és számos sziklarajzot. Olyan emberekkel találkoztak itt, akik önként vállalták, hogy szinte teljesen elvonulnak a civilizációtól. S bár ezen a vidéken ezek voltak az elsődleges célok, sikerült ujjasludakat is lefilmezni. 

ff0b3f58-9e4e-47c0-81b0-82f5299fa337_cr0_0_1004_1004_pt0_sx300.jpgAz ötvenes években csupán kevés embernek volt lehetősége olyan különleges állatokat filmre venni, mint a paradicsommadarak vagy az őslakosok számunkra különös szokásait. Ma ezek közül sok mindent bármikor és bárki megnézhet az interneten, de akkoriban rengetegen voltak hálásak Attenborough és Mulligan munkásságáért. Több olyan állatot is sikerült filmre venniük, amelyet akkoriban még csak nagyon kevesen láthattak. Sok olyan népszokást is bemutat a könyv, amelyek az eltelt évtizedek alatt is feledésbe merülhettek. És persze olyanokat is, amelyek hihetetlennek tűnnek a nyugati ember számára.

Tetszett, amikor arról mesélt a szerző, hogy milyen türelmetlenül várta minden kalandnál ezeket az új felfedezéseket. David Attenborough minden mondatából süt a természet iránt a lelkesedés és a munkája iránti elhivatottság és a természet iránti alázat. Már fél évszázad és rengeteg izgalmas munka van mögötte azóta, de még mindig érződik a szenvedély, ahogy visszaemlékszik ezekre az utazásokra. Mai napig emlékszik a felfedezések izgalmára és ezt tökéletesen ragasztja rá az olvasóra. Nem egyszer kerestem rá a neten egy-egy törzsre vagy állatra olvasás közben, hogy még jobban megismerjem ezt a távoli világot. A természet és a kultúrák szerelmesei biztosan örömüket lelik a kötetben, de szerintem bárkinek élvezetes órákat jelenthet a kötet, melyet bőséges képanyaga és térképei tesznek teljessé.

attenboroughdavid_utazasokavilagmasikfelere_72dpi.jpgKöszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Fordította: Szabó Olimpia

Kövess minket Facebookon!

Egyedül a falon - Alex Honnold lélegzetelállító útjai

A valóság nem olyan, amilyennek látjuk

2020. december 23., szerda

Az idei sláger az asztalunkon: fűszeres sütőtökcsatni!

 Enyhén csípős, édes, de mégis savanykás, fűszeres, jó sült húsokhoz vagy sajtok, zöldségek mellé - mi az? Házi fűszeres sütőtökcsatni!

4_36.jpg

2020. december 22., kedd

Az emberi elmében laknak a legveszélyesebb szörnyek

Könyvajánló - Nathan Ballingrud: Szörnyvidék

Kilenc történet, ahol az igazi szörnyek az emberek lelkében laknak.
Van, aki képes ellenállni nekik és van, akit elnyel a sötétség...

monsterland-featured-image.png

Nathan Ballingrud novelláskötetében kilenc olyan történetet olvashatunk az élet olyan helyzetbe sodorta a szereplőket, ahol szörnyekké váltak. Akik szeretik az érdekes, izgalmas, félelmetes, beteg, drámai sztorikat, azok nem fognak csalódni. Az emberi elme sötét bugyraiba vezet minket a szerző, ahol megrázó élményékben lesz részünk.

Minden emberben ott lapul a szörnyeteg, ami bármikor képes kitörni. A szerző pedig nagyon jól festi le azokat a pillanatokat, érzéseket, lelkiállapotokat, amikor elszabadul a bennünk lakó sötétség. A kötet nagyon olvasmányos, pörgős és úgy beleeszi magát a fejünkbe, hogy még napokkal később is ott motoszkál egy-egy frappáns sztori. Néha az is előfordul, hogy napok kellenek, hogy megemésszük, megértsük, hogy mi is történt. Apránként adagolva kell olvasni őket, mert könnyen megfekszik az ember gyomrát.

A novellák erőssége, hogy minden szereplő hétköznapi figura. Bármelyikük lehetne a szomszédunk, a kollégánk vagy akár egy családtagunk. A cím alapján azt gondolhatnánk, hogy majd ijesztő, vérengző, földönkívüli szörnyekről fogunk olvasni. Ennél azonban legtöbb esetben sokkal egyszerűbb a helyzet, mert olyan emberekből kitörő sötétségről olvashatunk, akiket félelmeik, belső vívódásaik terelnek rossz irányba.

Mint minden novelláskötetnél, ennél is úgy jártam, hogy volt, amelyik nagyon megfogott és volt, ami kevésbé. Igazi érzelmi hullámvasút a kötet, ezért egy-egy történet után időnként muszáj volt szünetet tartanom. Ízelítőül kiemelem az egyik kedvencemet, amely A mennyország szörnyetegei címet kapta. Ez egy nagyon-nagyon elmebeteg történet, amely a maga bizarr, szórakoztató módján még tanulságot is hordoz.

Ebben a történetben a főszereplő Brian, akinek elrabolták a fiát. Fogalma sincs, hogy él-e vagy hal, de minden nap számtalanszor eszébe jut kisfia és azon morfondírozik mit lenne képes tenni azokkal, akik elragadták tőle a gyermekét.

"A képzelgései eleinte döbbenetesen erőszakosak voltak. Általában úgy indultak, hogy felkutatta a férfit, aki elrabolta a fiút, és egy szeghúzó kalapáccsal meglékelte a koponyáját."

Egy ilyen szörnyű esemény darabokra téphet egy családot. Brian és felesége, Amy is megsínylették fiuk eltűnését. Volt, hogy napokig egy szót sem szóltak egymáshoz. Briant mardosta bűntudat, mert együtt voltak a parkban, amikor Toby eltűnt. Megismerjük a párt, a problémáikat és Toby eltűnésének körülményeit. Eddig egy szomorú családi dráma, ahol egy gyermek eltűnése az apát az alkoholhoz űzi, az anyát pedig egy másik férfi vigasztaló karjaiba. De tudjuk, hogy nemcsak ennyi lesz a sztori. Főleg, mert közben vannak apró elejtett megjegyzések egy különös lényről. Először a folyónál bukkantak rá, aztán egyre több és több került elő közülük. A sajtó angyaloknak nevezte őket. Brian is talál egy ilyen sebesült ijesztő, karmos teremtményt és hazaviszi magával. Aztán a történet ezzel át is fordul valami bizarr angyalzabáló őrületbe. Tanulság: csupán egy lökés kell és bárkiből előtör az állati ösztönöktől vezérelt, sötét énje.

Ezek a történetek nagyon ütnek! Hét éve jelent meg a könyv az Államokban, amely hatalmas sikert aratott akkor és azóta is tarol. Shirley Jackson-díjat kapott és jelölték a Bram Stoker-, World Fantasy- és British Fantasy-díjakra is. Hollywoodban is szemet szúrt a történetekben rejlő potenciál és a Hulu készített belőle sorozatot, mely idén októberben debütált. A trailer nagyon látványos lett, két ünnep közötti pihenésemre mindenképp beiktatom ezt a sorozatot.

Lélektani horrorok, belső vívódások, drámák, egy-két gyomorforgató jelenet, vérengzés, karmos angyalok, vámpírok,  élőhalott feleség, időnként szürreális események. Bár a történetekben többségében megjelennek ijesztő vagy misztikus lények, a szörnyetegek mégsem ők. Minden szörnyet az emberi önzés, önfejűség szabadít a világra. Kétségbeesett emberek hibás döntéseinek sora. Ebben a kötetben a szörnyek az emberek lelkében laknak. Ez ember és a szörny között csupán egy vékony választóvonal található. Van, aki képes ellenállni a gonosznak és van, akit elnyel a sötétség...

nathan_ballingrud_szornyvidek_b1_300dpi.jpgA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Fordító: Juhász Viktor, Huszár András, Pék Zoltán, Benkő Ferenc, Horváth Norbert, Beke Cz. Zsolt

Eldobható testek - örök élet csak egy kattintásra?

A ​csendmadár

2020. december 21., hétfő

A csillagász és a boszorkány

 Könyvajánló - Ulinka Rublack: A csillagász és a boszorkány

Mit tesz egy ismert, pályája csúcsán lévő csillagász, amikor szeretett anyját boszorkánysággal vádolják? - Kepler harca édesanyja megmentéséért.

3.gif

2020. december 20., vasárnap

Meryl Streep, Hollywood királynője

Könyvajánló - Erin Carlson: Meryl Streep, Hollywood királynője

Meryl Streep, az élő legenda, Hollywood királynője. Töretlenül népszerű, pazar alakítások és díj hegyek, köztük három Oscar-díj tarkítják a múltját. De mi a titka?

Számos könyv jelent már meg a színészlegendáról, Meryl Streepről, de aki ismeri a munkásságát, biztosan nem lepődik meg ezen. Korunk egyik kiváló színésznője, aki minden szerepet képes tökéletesen magáévá tenni. Bárkivé képes átalakulni és ezt nemcsak a közönség, hanem a szakma is számos díjjal jutalmazta. Oscar-díjak, Golden Globe díjak és Emmy-díjak sora kísérte a pályáján.

Erin Carlson könyvében tökéletesen rajzolódik ki előttünk egy összetett, izgalmas nő, akit az égiek is a színpadra teremtettek. Megismerjük a '49-ben született göndör, barna hajú, szemüveges kislányt, aki érettebb volt társainál, ráadásul szókimondó is volt, ami elijesztette társait. Olvashatunk a családjáról, szüleiről, testvéreiről, a bohókás kislányról, aki mindegyiküket képes volt jelmezbe bújtatni, hogy táncoljanak a fényképezőgép előtt.

Kifejezetten tetszett, hogy ezúttal nem csupán a művésznőre összpontosított portrét olvashattam, hanem helyet kaptak benne a távolabbi felmenői is. Kapunk egy kis információt arról, hogy hol vannak a gyökerei, milyenek voltak az ősei. Még iskolás volt, amikor már látszott és hallatszott hihetetlen tehetsége. Kisugárzásával rabul ejtette a nézőket, főleg, amikor dalra fakadt.

Olvashatunk picit a Dartmouthban, Vassarban és a Yale-en töltött éveiről. Megemlíti pár szerepét, kiemeled néhányat, amelyeket kifejezetten szeretett. Már akkor is maximalista volt, így az is helyet kapott a könyvben, hogy túlhajtotta magát az egyetem alatt. Az órák, közben előadások és még dolgozott is. Hatalmas nyomás volt ez.

A kötetben olvashatunk szerepeiről, az okokról, hogy miért vállalta el a szerepet vagy épp miért utasította el. De olyan sztori is van, amikor őt utasították el. Az szerencsések közé tartozott, akinek számos lehetőség hullott az ölébe. Tehetségének hála ezeket tökéletesen aknázta ki.

gettyimages-168457855.jpgRengeteg nagy név bukkan fel a kötetben. Már a pályája elején olyan ismert művészekkel dolgozhatott, mint Jane Fonda, Robert de Niro vagy Dustin Hoffman. Több filmről is részletesen olvashatunk illetve Streep pozitív és negatív emlékeiről velük kapcsolatban. Ahogy arról is, milyen nehéz volt például Dustinnal együtt dolgozni a Kramer kontra Kramer című filmben. (Jobbra a képen: Meryl Streep és Dustin Hoffman az 1979-es Oscár-gálán)

Erin Carlson számos nagyobb és kisebb szerepet vonultat fel a kötetben, amelyek mind egy-egy újabb darabot árulnak el a sokrétű színésznőről. Olvashatunk barátságokról, melyeket a filmipar hozott el számára. Forgatás közben ismerte meg Chert is, akivel eleinte nagyon szoros barátságot ápoltak.

Akik ismerik Meryl Streep életútját, nem fognak meglepődni, hogy nem csupán egy művelt, sokszínű, kaméleon, amikor a színpadra vagy a kamerák elé áll, hanem igazi harcos amazon is. Hangosan állt ki például a 80-as évek elején a hidegháborús fegyverkezés ellen. 

Az egyik történet a kötetben, ami a legjobban leírja szakmai elkötelezettségét, az Sophie Zawistowska szerepe a Sophie választása című holokauszt túlélőkről szóló filmben. Ebben a szerepben lengyelül és németül is kellett beszélnie, az angolt pedig törnie kellett. Előtte az ilyesmi csak másodlagos volt a vásznon. Kit érdekel, hogy van-e akcentus vagy sem? (A szomorú, hogy ez Magyarországon a szinkronoknál sok esetben még mindig így van, pedig rengeteget tud adni vagy elvenni a film értékéből.) Meryl viszont időt és energiát nem sajnálva vetette bele magát a tanulásba beszédtanára oldalán. És megérte. De mennyire, hogy megérte! Bezsebelte vele a legjobb női főszereplőnek járó aranyszobrocskát. Ezt követően egyre több színész keresett fel beszédtanárt egy-egy szerep kedvéért.

A mozi mellett sosem feledkezett meg másik nagy szerelméről, a színpadról. A Broadway-en ugyanolyan profizmussal mozog a színpadon és ölti magára a változatos szerepeket, akár teszi azt a vásznon. Lenyűgözően énekel és bár a filmeken keresztül is süt belőle az energia, akik a színpadon élőben láthatták és halhatták, még nagyon mámorról számolnak be.

3226410612_e14763810b_o.jpgMeryl Streep és Kevin Cline a Kurázsi mama és gyermekei című darabban, 2006

A fülszövegben kaméleonként hivatkoznak Meryl Streepre. Aki ismeri a filmjeit pontosan érti, hogy miről is beszél a szerző. Gyerekkorában kényszerből öltött magára más szerepet, talán ennek is köszönheti, hogy mesterévé vált. Tökéletesen képes bármilyen karakter bőrébe bújni és mindig igyekszik a maximumot kihozni magából. Páratlan karrier van mögötte és reméljük még előtte is, ráadásul azon kevesek közé tartozik, aki megtalálta az egyensúlyt a magánélet és a karrier között. Négy gyermek édesanyja és már több mint negyven éve él boldog házasságban Don Gummerrel. A könyv segítségével megismerjük a gondoskodó anyát és a támogató feleséget is, aki mindig igyekezett időt szakítani rá, hogy gyermekinek normális gyerekkora legyen.

Néhány éve jelent meg szintén a Kossuth Kiadó gondozásában Michael Schuman Meryl Streep című kötete. Kicsit féltem tőle, hogy nem fog tudni újat adni ez a kötet, de szerencsére tévedtem. Ahelyett, hogy ismétlődne benne, amiket abban a könyvben olvastam, tökéletes kiegészítése lett Schuman könyvének. Fotók és mellette Justin Teodoro illusztrációi teszik színesebbé a kötetet, ami nemcsak azokat fogja levenni a lábáról, akik Streep rajongók, hanem azokat is, akik örömmel merülnek el egy erős, független, tehetséges nő életében.

merylstreepborito_20200213_0850_51.jpgA könyvet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Ha elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a Kiadó honlapján!

Fordította: Németh Dorottya

Kövess minket Facebookon!

Főkép: Vogue, Annie Liebovitz

2020. december 18., péntek

Pokoli tél

 Könyvajánló - Anders de la Motte: Pokoli tél

Az emlékek visszakísérnek a 30 évvel korábbi eseményekhez… vajon megoldódik végül?

11_18.jpg

2020. december 17., csütörtök

Az iskola Topekában

Könyvajánló - Ben Lerner: Az iskola Topekában

"A szólásszabadság romokban hever, a jobboldali politikát trollok és zsarnokok sajátították ki, a fehér férfiak önazonossági krízise állandósult. Leheletfinom szövésű regény, családtörténet több idősíkon, több nézőpontból."

Ben Lerner Az iskola Topekában című regénye a 21. Század Kiadó KULT sorozatának legújabb tagja. A könyv számos díjat és jelölést zsebelt be, többek között a Los Angeles Times Könyvdíját elnyerte 2019-ben, de még Pulitzer-díjra is jelölték. Rengeteg neves lap és oldal sorolta be az év tíz legjobb könyve közé. Köztük a New York Times, az Amazon, a brit Guradian és a Washington Post is.

Ez egy különleges családtörténet, ahol több nézőpontból és az időben ugrálva ismerhetjük meg a szereplőket. Ott van Adam, a tizenhét éves gimnazista 1997-ben, aki a vitaversenyek sztárja és álma, hogy költőként mutassa meg a világnak mit gondol, mit érez. Aztán ott vannak a szülei, Jane és Jonathan, akik a helyi pszichoterápiás központban dolgoznak.

A konzervatív kisvárosnak túl liberálisak a terápiás módszereik. Jane ennek a világnak, ahol a szólásszabadság csak nyomokban létezik és zsarnokok uralják, túl feminista nézeteket vall, Jonathan pedig a beszéd erejével próbál segíteni az eltévelyedett fiatal srácoknak. A negyedik szereplő, akit Adam gyerekkora óta ismer, apja pedig terapeutaként foglalkozik vele, Darren, aki nem képes beilleszkedni társai közé, nehézkesen kommunikál, tüzes ellentéte Adamnek.

Adam nagydumás, aminek köszönhetően a menő srácok közé tartozik. Darren gyengébb képességű, ami célponttá teszi a vagányok között. Csúfolják, ő a "falu bolondja". Egyszer egy bulin leitatják, elviszik a Clinton-tóhoz és otthagyják egyedül, részegen, kiütve a fűben fekve több órányi sétára az otthonától. Később állandó vendég lesz a bulikon, leitatják és olyan dolgokra veszik rá, amik eszébe sem jutnának, aztán egy nap a helyzet eldurvul és súlyos tettlegesség lesz a vége.

Jane országszerte ismert, híres feminista szerző, akit sok támadás ér ebben a konzervatív, rasszista, hímsoviniszta városban. Kapunk egy kis betekintést az abúzusról, amelyet apja által át kellett élnie, miközben a férje sem épp ideális társ.

Egy család életén és környezetükön keresztül rengeteg problémával találkozunk a könyvben. Gyűlölködés, rasszizmus, homofóbia, iskolai bántalmazás, abúzus, házasságtörés, kapcsolati problémák. Fehér, kiváltságos családok, akik felsőbbrendűnek képzelik magukat, amitől azt hiszik joguk van eltaposni a gyengébbeket.

Ben Lerner kiváló író, de ez a könyv minden, csak nem könnyen emészthető. A mondanivalója fontos, de a tálalás nem volt az igazi. A szerző saját élettörténetét is felhasználta, hogy egy olyan regényt írjon, ahol a mérgező férfiasságról szóló igazságok jelentik a központi elemet. Számomra nagyon küzdelmes volt ez a kötet. Általában szeretem, amikor ugrálunk az időben és az események hálója a végére alkot egy egészet, de itt valamiért inkább zavart a káosz, ráadásul számos lezáratlan szál van a kötetben. Egy család életéből kapunk elszórtan eseményeket. Végeredmény: tények és fikció furcsa, zavaros egyvelege.

A kötet a beszédről szól, annak fontosságáról. A szereplők egytől egyig csupán mellékszereplők a vita fontossága mellett. Ezek még érdekesek is voltak, de mellette sokszor éreztem, hogy elkalandozom, unom a végtelennek tűnő monológokat. Az egyetlen szál, ami igazán lekötött és tetszett is, az Darren vonala. És ez volt az egyetlen, amivel a szerző rá tudott venni, hogy ne hagyjam félbe a könyvet. Az író tehetsége nem kérdés, de sajnos engem nem sikerült ezzel a kötettel megnyernie magának.

borito_16.jpgKöszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!

A kötet elérhető kedvezményes áron a borítóra kattintva.

Fordította: Pék Zoltán

Érdemes megnézni a 21. Század oldalán a könyvcsomagokat is, ugyanis nagyon szuper irodalmi- és a KULT-könyvcsomagok is vannak kedvezményes áron, olyan kötetekkel, amiket nem érdemes kihagyni. :)

Kövess minket Facebookon!

Mindenki bajban van. Nem csak Fleishman

Milyen lehet egy őrült lányának?

Normális emberek?

2020. december 16., szerda

Egy párizsi apartman

 apartman.jpg

Egy rejtély, egy rég megoldatlan bűnügy, egy művészi hazugság, két összeférhetetlen ember. 

Dióhéjban ennyi Guillaume Musso legújabb - részemről letehetetlen - regénye, az Egy párizsi apartman története

2020. december 15., kedd

Mi történik, amikor minden elnémul? - Az éjféli égbolt

 Könyvajánló - Lily Brooks-Dalton: Az éjféli égbolt

Itt a vége. Egyedül maradunk. Nem tudjuk, mi történt. Csupán a magány maradt velünk...

2_131.jpg

Szuperképességű kutyák, akik életeket mentenek

Könyvajánló - Maria Goodavage: Gyógyító kutyák

A kutyáknak szuperképességeik vannak és ezek a történetek ezt be is bizonyítják.

Amikor valaki azt mondja, hogy a kutyáknak kifinomult szaglása van, azon senki nem lepődik meg, pedig még csak nem is a legjobbak ebben az emlősvilágban. Azonban bizonyították számos területen, mint például a nyomkövetés, a vadászat, a robbanóanyagok vagy a kábítószerek felderítése, hogy az emberrel együttműködve nincs párjuk a szagok felderítésében. Sőt még arra is képesek, hogy olyan veszélyeztetett vagy a kihalás szélén álló fajok ürülékét kiszagolják, mint például a kardszárnyú delfin, a tigris vagy a farkas.

A tudósok azonban nem elégednek meg ennyivel, szerte a világon dolgoznak azon, hogy olyan kutyákat képezzenek ki, akik segítségünkre lehetnek betegségek leküzdésében vagy egyes betegséges kiszagolásában. A szerző bejárta. világot, hogy felkutassa ezeket a különleges állatokat és ebben a kötetben olyan "bioérzékelő" kutyákat mutat be nekünk, akik a tudomány élvonalában járnak.

A szerző a kötetet három részre tagolta. Az első részben szereplő "kutya doktorokat" arra képezték ki, hogy képesek legyenek kiszagolni a rákot, a Parkinson-kórt, az agyvérzést, a vészesen alacsony vagy magas vércukorszintet. Amint ezt érzékelik, riasztják a gazdájukat.

Többek között megismerhetünk egy szervezetet az Egyesült Államokban, ahol cukorszintőrző kutyákat képeznek ki. Ez mit jelent? a Dogs4Diabetics-nél olyan kutyákat képeznek ki, akik képesek jelezni az I-es típusú cukorbetegségben szenvedő gazdájuknak, amennyiben a vércukorszintjük vészesen lezuhan. Megismerjük egy kisfiú, Clay és kutyája, Whitley közös útját és néhány alkalmat, amikor ez az okos szőrmók megmentette a fiú életét. Mindenhova elkísérte, sőt, még a gimnáziumi tablóra is felkerült. Egy ilyen képzett kutya hihetetlen megnyugvást jelent a családnak, végre nem kell éjjel óránként benézni a gyerekre, hogy minden rendben van-e, mert van egy őrangyala, aki az éjszaka közepén is azonnal riasztja a gyereket, ha vészesen elmozdult a vércukra.

Számos kutya történetével ismerkedünk meg a világ különböző pontjairól. Megismerjük többek között a zágrábi Ninát, aki epilepsziás gazdáját segíti át a rohamokon és még a roham érkezése előtt figyelmezteti őt és családját a közelgő veszélyről. Aztán elrepülünk Nagy-Britanniába, hogy olyan ebekről olvassunk, akik képesek kiszagolni a rákot. Rengetegen halnak meg olyan rákbetegségekben, amelyek túlélhetők lennének, ha időben fedezik fel őket. Egyes kutatók pedig azon dolgoznak, hogy kutyák segítségével, laboratóriumi körülmények között, nagyszámú mintát gyorsan és megbízhatóan szűrjenek ki. 

914bd4e463b34de0836b356f79256e7f_large.jpgA második részben szereplő kutyák alvászavarokkal, antibiotikumoknak ellenálló kórokozókkal és potenciális járványügyi katasztrófák megelőzésével foglalkoznak. Félelmetes volt olvasni Danielle történetét, aki bár teljes életet képes élni narkolepsziásként, minden alkalommal félve kell elindulnia egy baráthoz, nagy odafigyeléssel kell lemennie egy lépcsőn vagy állni egy ablak mellett. Szörnyű lehet úgy élni, hogy mindig körültekintőnek kell lenni, mert bármikor kicsúszhat alólunk a talaj. Gyerekként is kemény volt, de néhány évvel a főiskola előtt még jobban szorongott.

"Egy nap, miközben egy barátnőjével nevetgéltek a házuk előtt, érezte, hogy hatalmába keríti a kataplexia. Az arcizmai elernyedtek, a nyelve összeakadt, a látása elhomályosult, a feje előrebukott. Összeesett a kocsifeljárón és beverte a fejét a betonba. Agyrázkódást és zúzódásokat szenvedett."

Aztán megérkezett az áttörés. A Canine Partners for Life munkatársai ugyan még soha nem képeztek ki kutyát narkolepsziás beteg számára, de úgy gondolták működhet a dolog és néhány hónappal később Danielle találkozhatott Rollóval, a mosolygós labradorral. (A képen balra Danielle és Rollo láthatóak.) Rollót két éven keresztül képezték, de nem voltak biztosak benne, hogy beválik a lány kataplexiás és alvásrohamaival. De azóta évek teltek el és Rollo sziklaszilárd támasza lett. Elkapja, ha elesik és felállásnál is úgy áll a lány mellett, hogy tudjon rá támaszkodni. Felébreszti, amikor magától nem menne és mindenhová elkíséri, amikor sétálnak a hám segítségével húzza a lányt, így az kevésbé fárad el és azóta ritkábban is esik össze. A rohamokat ugyan nem jelzi előre, de enélkül is rengeteg segít. Tárgyakat vesz fel a földről, kulcsot, telefont, képes villanyt kapcsolni, cipelni a bevásárlószatyrot, kinyitni a hűtőt, lesegíteni Danielle kabátját vagy akár fizetni a boltban és, ami a legfontosabb: mindig jókedvre deríti a lányt.

Számos olyan baktériummal találkozunk nap mint nap, melyek egy egészséges embernél szinte ártalmatlanok, de amikor egy gyenge immunrendszerű beteggel találkoznak, az súlyos problémákhoz vezethet. Ilyen például egy baktérium (pseudomonas aeruginosa), amely főleg a kórházakban jelent komoly veszélyt. Ha kutyákat képeznek ki a baktériumok kiszagolására, sokkal hatékonyabban és olcsóbban lennének képesek kiszűrni a fertőzéseket.

A harmadik részben pedig azok a kutyák vannak, akik közvetlenül is segítenek. Ők azok, akik mentális betegeknek (szorongás, depresszió, tudathasadás, PTSD) nyújtanak segítséget. Olvashatunk olyan kutyákról, akiket arra képeztek ki, hogy a PTSD-ben szenvedő veteránt megnyugtassák, de olyanról is, aki tökéletes társa egy autista gyereknek.

A kötetben számos bájos történet kapott helyet, de egyik kedvencem Penny, a boxer-Jack Russell keverék, aki többször is megfordult egy menhelyen, de végül Kevin Turner és felesége otthonában talált szerető családra. Olyannyira összehangolódtak a gazdival, hogy amikor gyerekkori traumái miatt Kevin izzadságban vergődve rémálmából ébredt, kiderült, hogy Penny ébresztgette. Aztán ez többször megismétlődött. Korábban ezek az álmok hosszan gyötörték, de most Penny kirántotta a szenvedésből. Már ekkor tudta, hogy különleges kutya, aki aztán újra bizonyított, amikor előre jelezte Kevin szívromát, majd egyszer az utcán sétálva egy ismeretlen férfinál is jelzett, ezzel két életet mentve meg. És bár a kötet címe a Gyógyító kutyák, néhány macska is helyet kapott a könyvben. Képzetlen cicák, akik mégis képesek voltak betegségeket észlelni.

Maria Goodavage harminc éve ír kutyákról újságíróként. Ezúttal egy nagyon izgalmas és érdekes témát választott. Élvezettel olvastam ezekről az okos négylábúakról, akik profi kiképzés után páratlan dolgokra képesek. A szerzőnek hála beleshettem a világ különböző pontjain található kutatóintézetek színfalai mögé, miközben megismertem magasan képzett kutyákat és társaikat, akik vállvetve harcolnak testi és lelki betegségek ellen.

Rengeteg tudományos információ, izgalmas kutatások, különleges kiképzések és csodálatos állatok. Ez a könyv bármelyik kutyabarátot garantáltan levesz a lábáról. De biztos vagyok benne, hogy szinte senkit sem hagy hidegen a téma és sokan örülnének, ha ez a könyv kerülne a karácsonyfa alá.

5776370_5.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel vásárolhatod meg!

Köszönjük, Jaffa Kiadó!

Kövess minket Facebookon!

Tanulságos és megható történetek keményen dolgozó kutyákról

Egy mentett kutyus igaz története a boldog otthonig

2020. december 14., hétfő

A legveszélyesebb fegyver az emberi elme

Könyvajánló - Christopher Farnsworth: Halálakták

"Lendületes thriller, melyből kiderül,
hogy a legveszélyesebb fegyver az emberi elme."

Könyvmolyképző Kiadó szuper könyveket válogat a Kristály pöttyös könyvek sorozatába. Minap értem a végére a szintén ebben a sorozatban megjelent Halálakták című könyvnek, mely egy pörgős, akciódús, letehetetlen thriller. Christopher Farnsworth kiváló író. Teljesen beszippantott a kötet. Lendületes és az események filmszerűen peregtek előttem. Na, de miről is szól ez az izgalmas regény?

A főszereplő John Smith, aki egy különleges képességgel született: képes hozzáférni mások gondolataihoz. Most tuti a gondolatolvasás jut először eszetekbe, de John ennél sokkal többre képes. Nem egyszerűen olvas a gondolatokban, hanem képes kimerni belőlük egy adagot és aztán a saját fejében átnézni őket. Ráadásul képes összekuszálni mások elméjét, ezáltal befolyásolni a gondolataikat. Erről rögtön a kötet elején kapunk is egy durva ízelítőt, amikor egy ügyfele lányát elrabolják és a túszejtőkkel tárgyal. Amikor ég a lába alatt a talaj, pusztán a gondolat erejével képes elérni, hogy az egyik lelője a társát, majd a lövész leugorjon egy háztetőről. Már ezen a ponton tudtam, hogy imádni fogom a könyvet.

Ahogy haladunk előre a kötetben megismerjük John múltját. Kapunk egy szeletet a gyerekkorából, aztán arról is, hogy miként került a katonasághoz tizenhat évesen. Megtudjuk, hogy onnan mi juttatta el a CIA-hoz, ahol kiderült, hogy csak töredékét használja ki a képességének. Megtanították rá, hogy miként használja kihallgatásoknál és arra is, hogyan védje meg magát vele, hogyan használja fegyverként a saját elméjét. Jó tanulónak bizonyult és az egyik leghatékonyabb ügynökükké lépett elő.

Persze egy ilyen képesség áldozatokkal jár. Érzi mások fájdalmát, átéli a félelmeiket, a szörnyű emlékeiket és folyamatosan zajban él. Hogy képes legyen tisztán gondolkodni, kénytelen tompítani az érzékein drogokkal, alkohollal. Ördögi kör. Az is durva volt, amikor egy véletlen folytán rájött, hogy sokkal brutálisabb dolgokra képes, mint azt gondolta volna.

Miután besokallt a CIA-nak végzett munkától a magánszektorban kezdett el tevékenykedni. Olyan ügyeket oldott meg, amire senki más nem képes. Mint például egy emberrablás, ahol a túszejtő fejéből gond nélkül képes kiolvasni a helyszínt, ahova a felmentő sereget kell küldeni. Egy nap egy dúsgazdag IT-s zseni, Everett Sloan bízza meg egy munkával. Egyik volt alkalmazottja ellopott tőle egy fontos szoftvert, amit vissza kell szereznie. Ám valami félresiklik és a mellé beosztott fiatal asszisztenssel, Kelsey-vel az oldalán golyózáporban találják magukat.

A CIA ügynökeként sok mindent látott és átélt Smith, de ezúttal egy olyan ellenség vadászik rájuk, aki látszólag nincs híján az erőforrásoknak és a kapcsolatoknak. Egyetlen esélyük a túlélésre John különleges képessége. Megkezdődik a lehetetlennek tűnő versenyfutás, ahol egy idő után már nem is tudjuk ki is ebben a sztoriban az űzött vad és ki a vadász.

A különleges képesség miatt kicsit féltem ettől a regénytől, mert pont azért szeretem a pszichothrillereket, mert attól igazán ijesztőek, hogy bármikor megtörténhetnek az olvasottak a valóságban is. Bár ez a könyv inkább akció-thriller, de annak kiváló. Én valahogy nem éreztem elrugaszkodottnak John képességét. Tudósok sokat foglalkoznak vele, hogy miként lehetne az agyat aktívabb működésre bírni, így akár az sem elképzelhetetlen, hogy rohangál egy-két John a világban.

Nagyon tetszett a srác karaktere, az esze, a talpraesettsége és ahogy a szerző ezt a képességet elénk tárta. Vannak arra utaló jelek, hogy John pszichopata, de ettől talán még jobban tetszett. (Tudom, fura ízlésem van. :D ) A sztori is érdekes volt, izgalmas, pörgős, akciódús. A fordulatok is tetszettek és a szerző nem bánik kesztyűs kézzel a szereplőivel. Külföldön már megjelent a sorozat következő epizódja is. Remélem a kiadó elhozza a magyar olvasóknak a folytatást, mert örömmel merülnék el újra John Smith kalandjaiban.

8306_b1.jpgKöszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó oldalán, ahol lehetőségetek van beleolvasni is a regénybe.

Fordító: Kádár Pál

Kövess minket Facebookon is!

 

A gyilkosságok nem értek véget, amikor a férjét elkapták

A lány, akit elrabolt egy szociopata

Út a Fénybe, amely inkább a sötétséget jelenti...

2020. december 13., vasárnap

Adventi krimik Agatha Christie tollából

 Könyvajánló - Agatha Christie: Adventi krimik

A karácsonyi készülődés közepette a legjobb dolog egy forró itallal és egy klasszikus krimivel kikapcsolódni. Ebben segít ez a válogatás.

2_26.png

2020. december 12., szombat

A Cyberpunk 2077 világa

Könyvajánló - Marcin Batylda: A Cyberpunk 2077 világa

Egy különleges album, mely elrepít a Cyberpunk 2077 világába, hogy megnézhesd ezt a züllött várost, a lakóit, a technológiáit, ahol a "dekadencia, a szex és a popkultúra összekeveredik az erőszakos bűncselekménnyel, a rendkívüli szegénységgel és az amerikai álom kiszámíthatatlan ígéretével".

A napokban látott napvilágot a régóta várt Cyberpunk 2077 nevű akció-szerepjáték. A Darkhorse Books pedig piacra dobott mellé egy pazar albumot, melyet a Fumax Kiadó hozott el a magyar olvasóknak. A minőség nem is lehet kérdés, ha Fumax kötetről van szó: színvonalas, igényes, masszív, színes, hatalmas (tényleg!) és eszméletlen jól fog mutatni a polcon. Na, de mit rejt a kötet?

Mindent! Na jó, azért nem, de hihetetlen háttéranyagot ad a játék mellé. Adott ez a disztópikus világ, egy zord metropolisz, Night City, ahol minden nap a túlélésről szól, brutális kormányok és hataloméhes vállalatok uralják. A kötet sok mindenre kitér. Olvashatunk történelemről egészen az 1990-es évekig visszamenőleg. Nem sokkal korábban a Cyberpunk univerzum történelme eltért a miénktől, így egy izgalmas alternatív történelemnek lehetünk tanúi. Megtudjuk hogyan fajult a világ idáig. Klímaváltozás, konfliktus, nemzetállamok bukása és a vállalati háború vesztesei és győztesei.

A technológiákról is kapunk egy alapos ízelítőt. Fegyverek, járművek, kiberverek és olyan különleges VR-élmények, ahol más emberek tapasztalataival találkozunk. Aztán persze megismerjük magát a várost, egyes negyedeit, környékeit, melyekhez kapunk térképeket is. Megnézzük a lakókat, a bandákat, a társadalmi berendezkedést, néhány fontosabb karaktert. Végignézzük a hierarchiát egészen a hajléktalanoktól a bandákon, a nomád törzseken, a rendőrségen át egészen a MegaCorps igazgatójáig. 

Imádom a kivitelezését az albumnak. Gyakorlatilag a könyv egy cikksorozat, mely a Night City Inquirer-ben jelent meg. Egy lap, amely lázad a hatalom ellen, küzd a szabad médiáért. Ennek megfelelően még az univerzum reklámjai is helyet kaptak a kötetben, mintha tényleg egy helyi hírportálon szörfölnénk.

Nagyon látványos a játék, kiváló a grafika, ezért külön öröm, hogy rengeteg kép van a kötetben, amelyek mellett részletes információk vannak mindenfélékről. Van, amiről kicsit több és akad, amiről bőven marad még felfedezni való a játék során. Elsőre nekem nem tűnik spoileresnek, reméljük ebben nem tévedek. Le a kalappal a CD Projekt Red alkotói előtt! Páratlan és színes, izgalmas és rendkívül összetett világot álmodtak meg.

Ne csak a jóról beszéljek, a kötet hiányossága, hogy a szerző feltételezi, aki a kezébe veszi a könyvet, az ismeri a játék korábbi generációit. Ez nem mindenkinél van így. Például nekem is kimaradtak a korábbi játékok, így voltak olyan karakterek, mint például Morgan Blackhand, akiről fogalmam sem volt és jó lett volna legalább egy pár mondatos összefoglaló. De az ilyen apróságokat én elnéztem a kötetnek. (Ahogy az apró helyesírási hibákat is, mint pl. rögtön az első mondatban.) :)

Igazi cyberpunk életérzés ez a kötet. Már csak a játékot kell hozzá tesztelni, amihez szuper támpontokat ad az album. Mert már kicsit ismerjük a várost, a veszélyeit és máris kábéra tudjuk, mikor és melyik kerületeket érdemes elkerülni. És persze ízelítőt kaptunk a bandákból is, így azt is tudjuk majd kivel nem érdemes ujjat húzni. Kicsit olyan ez a könyv, mintha apró puskával készülnénk a vizsgára. Ez egy szuper világépítő könyv, ami tökéletes ajándék lehet a karácsonyfa alá. Akár a játék mellé, akár kedvcsinálónak a játékhoz. :)

3207268_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Írta: Marcin Batylda
Fordította: Rusznyák Csaba
műfaj: album kötet, videojátékos kiegészítő kalauz
formátum: keménytáblás
méret: 230x310 mm
oldalszám: 192 oldal
ISBN 978-963-470-170-5 

Kövess minket a Facebookon is!

Tokió szelleme