Kultúrpara

2017. október 30., hétfő

8 különleges látnivaló a keleti part államaiban

Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai 9. rész

Az Egyesült Államok keleti partja is számos látnivalóval szolgál. Gyönyörű természeti kincsek, mint a Fundy-öböl, a Moss Glen-vízesés vagy az Appalache-hegység lenyűgöző barlangjai, emellett kulturális attrakciókból sincs hiány: kastélyok, hidak, szobrok, múzeumok végeláthatatlan sora ezekben az államokban található.

Maine, Augusta

Ez az állam a természet szerelmeseinek kedvez elsősorban. Maine egyik legszebb és legkülönlegesebb helye a Fundy-öböl (Bay of Fundy), melyen Canadával osztozik az állam. Nemcsak gyönyörű ez a 300 kilométer hosszan elnyúló vízrengeteg, különlegessége, hogy a világon itt a legnagyobb az árapály mozgása. Az apály és a dagály közötti különbség eléri a 15-16 métert (az óceánok átlagos árapálya 1 méter!), melyet az öböl különleges alakjának és az ide tóduló nagy mennyiségű víznek köszönheti. Festői látványt nyújt, ahová ezen túl a sűrű erdők, hangulatos szigetek és tágas parkok vonzzák a turistákat.

Delaware, Dover

A kultúrára éhes utazók számára kiváló választás Delaware. Számos múzeum közül válogathatnak az ide látogatók, attól függően, hogy a történelem melyik korszakába szeretnének visszacseppenni. Többek között izgalmas művészeti, természettudományi, gyermek vagy akár mezőgazdasági múzeumok közül választhatunk. Az egyik kihagyhatatlan látnivaló a Nemours kastély és a hozzá tartozó lenyűgöző kert. A gyönyörű díszes kúria 77 szobából áll, ráadásul egy vintage autókból álló gyűjtemény is megtekinthető.

Vermont, Montpelier

Vermont területének háromnegyedét erdőség borítja. Gyönyörű hatalmas erdők, hegyi patakok, vízesések festői környezetben. Közéjük tartozik a Moss Glen vízesés Granville közelében, mely 38 méteren zuhan a mélybe, hogy menet közben sziklák tördeljék útját, ezzel téve még látványosabbá. Könnyű megközelíthetősége miatt igen népszerű a kisgyerekes családok és a fotósok körében ez az erdei szépség.

Rhode Island, Providence

Az állam fővárosa, Providence egy bájos kisváros és egy metropolisz látványos keveréke. Múzeumok, kiállítások, gyönyörű városháza, hangulatos parkok, állatkert, Velencére emlékeztető hidak és itt található a híres Brown Egyetem is. A modern és a történelmi városkép tökéletes egyvelege várja az ide látogatókat.

Maryland, Annapolis

Az állam egyik legszebb látnivalója a lenyűgöző természeti szépségű Swallow Falls Állami Park, ami kihagyhatatlan látnivaló a Marylandbe érkezőknek. Ez a festői tájakat magába foglaló hegyi park tökéletes hely túrázáshoz, kempingezéshez, ráadásul hála a Youghiogheny folyónak olyan gyönyörűségek várják a kirándulókat, mint ez a mesés vízesés, mely a Muddy Creek Falls névre hallgat. 

New Jersey, Trenton

New Jersey az Egyesült Államok legsűrűbben lakott állama, ennek ellenére nincsenek hatalmas városai. A keleti part legnépszerűbb üdülőhelyei itt találhatóak. Három főbb turista attrakciója: Atlantic City, a kaszinóparadicsom, Ellis Island, mely egykor a legforgalmasabb bevándorlást ellenőrző állami állomás volt, valamint Frédéric Auguste Bartholdi és Gustave Eiffel közös műalkotása, a Szabadság-szobor, melyért ugyan New York állam felel, a körülötte elterülő felségvíz New Jersey-hez tartozik. 

Nyugat-Virginia, Charleston

Az Appalache-hegységnek köszönhetően a vadon rajongói páratlan szépségű helyeken kirándulhatnak. Emellett örökségi múzeumok, bejárható szénbányák, egy ma már látogatható, ám régen titkos kongresszusi létesítményként üzemelő bunker, gyönyörű botanikus kertek, kalandparkok, obszervatórium és még számos izgalmas helyszín várja az államba látogatókat. Különleges látnivalói sorát sorát bővíti egy 36 méter mélyen található gyönyörű barlangrendszer, a Lost World Caverns, ahol lélegzetelállító cseppkőképződményeket csodálhatunk meg.

c700x420.jpg

Connecticut, Hartford

Connecticut, bár kicsi állam, számos egyedi látnivalóval szolgál. Ezek közé sorolható egy különleges kastély, mely egykor magánlakásként funkcionált, mára azonban látogatható, és egy múzeumnak is otthont ad. A 24 szobával rendelkező, kőből épült Gillette Kastélyt egy ismert amerikai színész, drámaíró, rendező, William Gillette építtette a 20. század elején.  A művész különböző furcsaságokat is tervezett az otthonába, mint például egy rejtett tükörrendszert és érdekes, egyedi zárakat, 47 különböző ajtót, melyek még látványosabbá teszik az amúgy is lenyűgöző otthont.

Ha tetszett az összeállítás kövess minket a Facebookon is! 

Az előző részben megnéztük milyen látnivalók várnak minket a történelmi dél államaiban, ha lemaradtál, kattints!

2017. október 29., vasárnap

Az X-akták Scully ügynöke már tiniként is sorozatgyilkosokra vadászott?!

Könyvajánló - Jonathan Maberry: Az ördög ügyvédje (Az X-akták: Kezdetek 2.)

A Jaffa Kiadó elhozta nekünk a világhírű paranormális eseményekkel foglalkozó filmsorozat, az X-akták két főhősének, Dana Scullynak és Fox Muldernek a történetét. De nem akármilyen formában! Két regényen keresztül ismerhetjük meg azt az utat, ami elvezette őket az FBI kötelékébe.

A könyvsorozat másik kötete, A ​káosz ügynöke című regény Kami Garcia írása, melyben megismerhettük a 17 éves Muldert és útját az ügynöki hivatás felé. Ha többet szeretnél tudni róla, kattints!

Az ördög ügyvédjében a főszerep a 15 éves Dana Scullyé. Aki nézte/nézi a sorozatot ismeri Dana Katherine Scully különleges ügynököt, aki a törvényszéki orvostanban kiválóan jeleskedő doktornő, aki minden x-aktában a tudományos magyarázatot keresi. A könyvben kisebb sokként ért, amikor megismerjük a tini Scully-t, akinek törzshelye egy spirituális kávézó, mely a Földöntúl nevet viseli és két nagy cimborája Corinda, a médium és Napfény, a sámán. Aha...pont ezt a Scully-t ismerjük... Na, de a sztori pont abban rejlik, hogyan lett az ifjúkorában víziókat átélő (újabb WTF?! életérzés olvasás közben) leányzóból a racionális, a tudománnyal mindent meg lehet magyarázni gondolkodásmódú orvos.

Dana látomásaival, álmaival indul a történet. Maga sem tudja mi történik és nővére, Melissa az egyetlen, akivel mer beszélni róla.

"Az álmaiban megjelenő angyalnak barátságos tekintete, gyengéd érintése és szomorkás mosolya volt. Az ágya szélén ült, és titkokat sugdosott a fülébe. Titkokat, amelyekre ébredés után soha nem emlékezett.
Az viszont tudta, hogy az ördögnek fontos, hogy ő higgyen neki. Hogy elhiggye: az ördög nem gonosz. Valójában jó, csak félreértették."

Egyik éjjel egy hidegrázós álomból riadt fel, amelyben megöltek egy lányt. És mi történik másnapra? A kisvárost egy autóbaleset rázza fel, melyben egy fiatal lány életét veszti... Ez még nem is lenne olyan különös, sajnos előfordulnak ilyenek, főleg a kissé még felelőtlen, rutintalan tizenévesek között. Mi teszi mégis gyanússá a dolgot? Ez már az ötödik halállal végződő autóbaleset egy év alatt. Erre már azért ráncolja a homlokát az ember, főleg egy kevés lakossal bíró településnél.

Dana visszahúzódó, nemrég költöztek Craigerbe, még több hónap után sem sikerült barátokat szereznie. A helyzetén kicsit sem javított, amikor első alkalommal ébren érte egy brutális vízió, amely az iskola bolondjává tette szegény lányt. Ám akad, akinek pont különcsége, egyedisége miatt tetszik a lány, és persze Danának is imponál, hogy Ethan nem tartja flúgosnak. Ezután a két fiatal nyomozásba kezd, hogy az általuk sorozatgyilkosságnak vélt ügy végére járjanak...

Nálam egyértelműen A káosz ügynöke vitte a prímet, ha nagyon hasonlítani akarnám a testvérköteteket, de ez a könyv is egy hangulatos előzménytörténet. Egy érdekes x-akta, amely biztosan megér egy olvasást, bár ez gyengébbre sikerült, mint Fox sztorija. Ami viszont tetszett, hogy ugyan nem találkozott a két FBI ügynök fiatalon, mégis volt ütközési pont a két regényben. Ettől függetlenül a sorozat rajongóinak ez a kötet is biztosan tetszeni fog.

279.jpgA könyvet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

Ha elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a Kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

2017. október 26., csütörtök

A katonai sci-fik katonai sci-fije

 front.jpeg

Kiváló katonai sci-fi, amit letenni…
legfeljebb akkor lehet, ha végigrágtad a körmöd olvasás közben.
Mondom.

2017. október 23., hétfő

Öt különleges látnivaló a történelmi Dél területéről

Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai 8. rész

Az Amerikai Egyesült Államok történetének egyik nagy fordulópontja volt a polgárháború, melyben észak és dél harcolt egymás ellen. A konfliktus várható volt: a hatalmas kiterjedésű államszövetség tagjai merőben más természeti és kulturális közegben éltek. A Dél jóléte, és egyáltalán megléte nagyban függött a mezőgazdaságtól, elsősorban a gyapotföldektől, amelyeket rabszolgákkal műveltettek meg. Az iparosodott és városiasodott Észak azonban egészen más fejlődési utat járt be. A mai napig nagyban különböznek ezek az államok a többitől, elsősorban a Mély-Dél. Ismerkedjünk most meg néhány izgalmas látnivalóval a konföderációs államok területéről!

Georgia, Atlanta

Az állam hihetetlen fejlődését a rizs és a gyapottermesztésnek köszönhette, de gazdaságának alapja a rabszolgamunka volt, így elsőként csatlakozott a rabszolgák felszabadítása elleni mozgalomhoz, majd hivatalosan is elszakadt az Egyesült Államoktól, hogy csatlakozzon a déli Konföderációhoz, és később az amerikai polgárháború fő hadszínterévé vált. 1864-ben az Unió serege számos ültetvényt pusztított el, ez a történelmi esemény a háttere a világhírű Elfújta a szél című regénynek is, melyből később film is készült Vivien Leigh és Clark Gable főszereplésével. Az államban járva számos emlékmű idézi fel a történelem ezen éveit, de feltétlenül érdemes felkeresni a Stone Mountain Parkot, ahol a Mount Rushmore mintájára, gránithegybe vésett képmásokat láthatunk. Ezek a polgárháború három déli hősének képmásai: Jefferson Davis elnök, Robert E. Lee és Thomas J. "Stonewall" Jackson tábornok.

images.jpg

Alabama, Montgomery

Alabama ugyanazokat nézetek vallva lépett a polgárháborúba, mint Georgia, de sajnos a végén súlyos gazdasági  hanyatlással kerültek ki a helyzetből. Súlyos fajgyűlölettel és üldözéssel teltek hosszú évtizedek az államban, de szerencsére ez már történelem. A mezőgazdaságot apránként felváltotta a megerősödött nehézipar, az ásványkitermelés, és még az űrprogramból is kiveszik a részüket. Turistaként is érdemes ellátogatni ide. A természet kedvelőit számos gyönyörű vízesésekkel tarkított nemzeti park várja, míg a kulturális látnivalókra éhezők mindenképpen látogassanak el a fővárosba, Montgomery-be, ahol megnézhetik a Konföderáció vezetőinek egykori központját (First White House of the Confederacy) vagy Martin Luther King egykori otthonát, mely ma múzeumként (Dexter Parsonage Museum) funkcionál. Érdemes még megnézni az állami törvényhozás épületét, mely ma Nemzeti Történelmi Emlékhely. Ez volt az első konföderációs kapitólium. Egyes részei nyitva állnak a turisták előtt. Ide tartozik a lépcsőház, a régi hivatali szervek: állami legfelsőbb bíróság, kormányzói hivatal, legfelsőbb bíróság a hozzá tartozó könyvtárral, képviselőház, szenátusi kamara, valamint a rotunda.

Mississippi, Jackson 

Mississippi másodikként csatlakozott az ellenálláshoz, és néhány év alatt a központjává is vált. Rettenetesen megsínylette az elmúlt évszázadot. Ugyan gazdasága mai napig a mezőgazdaságon alapul, de a vegyi- és építőiparban használatos nyersanyagok feltárásával és a faiparral próbálják erősebbé tenni az államot. Ugyan érezhető a fejlődés, de még mindig nem sikerült a jövedelmeket az országos átlag közelébe vinni. Ettől függetlenül azt mondják, rendkívül vendégszeretető népek lakják, emiatt és történelmét bemutató érdekes és izgalmas múzeumai miatt is érdemes egy hétvégi kirándulást tenni a fővárosba, Jacksonba. Emellett érdemes ellátogatni egy kedves kisvárosba, Natchezbe, ahol egy sikeres ír bevándorló, kereskedő, Frederick Stanton a 19. század közepén építette fel álmai otthonát. Csodás márvánnyal, hatalmas francia tükrökkel díszítette. A Stanton Hall egy gyönyörű kastély, mely harminc perces túráknak ad otthon, hogy betekintést nyújtson a kastély történelmébe.

Tennessee, Nashville 

Tennessee utolsóként csatlakozott a Konföderációhoz, majd a háború végeztével elsőkét csatlakozott újra az Egyesült Államok uniójához, miután eltörölték a rabszolgaságot, majd törvény előtti egyenlőséget és szavazati jogot kapott a fekete lakosság is. Sajnos ez sokaknak nem tetszett, 1865-ben hat polgárháborús veterán itt alapította meg a Ku Klux Klánt. Szerencsére van azért kellemes dolog is, ami erről az államról az ember eszébe juthat, például gyönyörű nemzeti parkjai. Kihagyhatatlan látnivaló Rainbow Hall ("Szivárvány terem") és a Rock Island State Parkban található mesebeli vízesés, Twin Falls, mely egy földalatti barlangból tör elő festői látványt nyújtva. Emellett a természet szerelmeseinek kötelező látnivaló a Clingmans Dome, mely az állam legmagasabb pontján található a Great Smoky Mountains Nemzeti Parkban. Felérve a kilátó tetejére lenyűgöző 360°-os kilátást nyújt a környező csodálatos dombokra és völgyre.

Louisiana, Baton Rouge

Történelme és gazdasága is azonos a legtöbb déli állammal, a polgárháborúban is kulcsszerepet játszott. Ma számos gyönyörű ültetvény található a Mississippi folyó mentén, melyeken elsősorban gyapotot, rizst és cukornádat termesztenek. Az államban járva az egyik legérdekesebb látnivalót Plantation Alleyben találjuk, mely az ország leggazdagabb vidéke, számos amerikai milliomos lakhelye, ahol az egykori luxusvillák közül több is nyitva áll a kíváncsi látogatók előtt. A nagyvárosokat kedvelők feltétlenül látogassanak el Louisiana legnagyobb városába, New Orleansba és ne hagyják ki az állam fővárosát, Baton Rouge-t sem. A fővárost francia telepesek alapították, és ma is számos csodálatos történelmi épület tarkítja. Egyik legszebb közülük az Old State Capitol. Régen Állami Kapitóliumként szolgált, most egy múzeumnak ad otthont, mely bemutatja az állam történetét.

Ha tetszett az összeállítás kövess minket a Facebookon is! 

Az előző részben megnéztük milyen látnivalók élték túl a tornádók pusztítását, ha lemaradtál, kattints!

2017. október 20., péntek

Megvan a lovaspóló? Képzeld el ezt a sportot elefánttal vagy tevével...ugye?!

 A lovaspólóról szinte mindenki hallott már. Néhány ipse lovon ülve egy ütővel próbálja az ellenfél kapujába juttatni a labdát. De el tudjátok képzelni ugyanezt a sportot elefántokkal vagy tevékkel? 

Lovaspóló

„A királyok játéka, a játékok királya.”

Azt mondják, épp reneszánszát éli a sport világszerte, szinte minden ország kiveszi a részét ebből a sportágból, ahol két csapat, négy-négy fővel lovon vágtázva próbálja a hosszú ütőjével minél többször az ellenfél kapujába juttatni a labdát. Itt is vannak játékvezetők, bírók, gólbírók. Egy szép nagy, 270 méter hosszú és 180 méter széles füves pályán játszanak négy vagy hat darab 7 perces játékrészben. Fontos, hogy az állatokra is ügyeljenek, ezért két chuck-ot (játékrészt) egy ló sem tölthet a pályán. Napjainkban a legnépszerűbb Argentínában, talán nem véletlen, hogy a legjobb pólósokat is ez az ország termeli ki. :)

Elefánt póló (Elephant polo)

Ezen már egy kicsit meglepődtem, de tényleg létezik, és igen népszerű több országban is. A listán viszont már senki nem lepődik meg: India, Nepál és Thaiföld. Az alapszabályok és a védőfelszerelések megegyeznek a lovaspólóban alkalmazottal, egy lényeges különbség, hogy míg előbbinél csak ló és egy szem lovasa van jelen, elefántok esetén ül egy játékos, aki irányítja az elefántot és egy másik, aki az ütővel "garázdálkodik".  

Teve póló (Camel polo)

Szintén megegyeznek a szabályok az eredeti változattal, de itt is, az elefántpólóval megegyezően, két játékos üli meg az állatot, egy irányít, egy pedig - jó esetben - gólokat lő. A helyszín nem meglepő, az arab vidék népszerű kikapcsolódása. Dubaiban rengeteg turista próbálja ki ezt a különös sportot. Mongóliában téli fesztivál keretein belül hódolhatunk a tevegelős-labdázós játéknak. :)

camel-polo.jpeg

Biciklis póló (Cycle polo)

Imádok kerékpározni, de nem tudom elképzelni, hogy miközben tekerek, még egy bottal is próbáljak csapkodni egy labdát. Ráadásul nem elég csapkodni, még célba is kell juttatni! Először a 19. század végén Írországban játszották, azóta a sport népszerűsége hullámvölgyeket élt meg, de ma több országban is közkedvelt. Többek között Nagy-Britanniában, Argentínában, Ausztráliában, Kanadában, Pakisztánban és Svájcban.

bba58303705d7b141ca53a7507fefcc7.jpg

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebookon is! 

2017. október 18., szerda

Lehet barátság egy darwinista, független nő és egy hívő lelkész között?

Könyvajánló - Sarah Perry: Az essexi kígyó

"Kendőzetlenségében magával ragadó regény, melyben vágy és hit gabalyodik egymásba a lápon, de az igazi csoda a barátság. Sarah Perrynek megvan az a rendkívüli adottsága, hogy elkövesse a prózával az elképzelhetetlent - más szóval olyan író, aki érti az életet." - Jessie Burton

4kultkonyv.png

November 15-én érkezik a 21. Század Kiadó új sorozatának, a KULT Könyveknek az egyik kötete, Az essexi kígyó, mely 20% kedvezménnyel előrendelhető a kiadó honlapján. A sorozat első kötete már megvásárolható, sőt, Michael Chabon Ragyog a hold című regényéről olvashattatok nálunk egy érdekes beharangozót. Ha lemaradtál, kattints!

A regény a 19. század végi viktoriánus Angliába repíti az olvasót, ahol megismerkedünk Cora Seaborne-nal és William Ransome-mal. Két rendkívüli szereplő, akik szemben álló felek a tudomány és a vallás képviseletében. Cora, a londoni özvegy, aki erős, független nő, ráadásul lelkes, amatőr természetbúvár, odavan a tudományokért, már-már megszállottja Darwin elméleteinek, Will pedig a konzervatív, helyi lelkész, aki szkeptikus az egész evolúció témát illetően.

p04yxpyt.jpgPletykák indulnak a mitikus essexi kígyóról, aki rettegésben tartja a falu lakóit. Különös halálesetek borzolják a kedélyeket. Ezen "hírek" hatására Cora Londonból odautazik a kis faluba, mert ő, a helyiekkel ellentétben, nem fél, hanem lelkesen veti magát a kutatásokba, annak reményében, hogy egy új állatfajt fedezhet fel. Will egyáltalán nem díjazza ezt a magatartást, úgy véli, az egyházközösségnek nem tesz jót, ha különös, kitalált mítoszok fertőzik a falu lakóinak elméjét.

„Gazdag, üdítő… poétikus történet a racionalitás és a babona háborújáról, vágy,
moralitás és intellektus küzdelméről és a késő viktoriánus kori társadalom
reformereinek harcáról.” - Elizabeth Buchan, Daily Mail

Az ellentétes gondolkodásmódtól függetlenül gyönyörű barátság alakul közöttük, amely lassan megváltoztatja mindkettejük életét. Miközben megismerjük őket és más fontos szereplőket, mint például Cora fiát, a szerző folyamatosan életben tartja a mítoszt, amely bár nem a legfontosabb része a történetnek, mégis mindig ott van és elárasztja az olvasó fejét kérdésekkel...

Az Egyesült Királyságban komoly hódítást végzett a regény, folyamatosan az eladási listák élét döngeti. De nemcsak az olvasókat nyerte meg, számos irodalmi díjra jelölték, melyek közül többet el is nyert: „Az Év Könyve”, The Waterstones A „British Book Award” győztese „The Sunday Times Number One”-bestseller. Az a gyanúm nálunk is ütni fog!

A KULT Könyvek további kötetei is idén ősszel érkeznek!

1. Michael Chabon: Ragyog a hold - már megvásárolható! ragyog.jpg

A Pulitzer-díjas Michael Chabon újabb irodalmi remekművel jelentkezik igazságról és hazugságról, családi legendákról és egzisztenciális kalandokról, valamint azokról az erőkről, amelyek el akarnak bennünket pusztítani...egy olyan hazugság, amely igazat mond, olyan kitaláció, ami tény; Michael Chabon legmerészebb és legmegindítóbb műve.

foldalatti.jpg 2. Colson Whitehead Földalatti vasút - október 25.

Colson Whitehead fordulatos, megindító regénye az 1800-as évek Amerikájába viszi az olvasót, ahol rabszolgatartók és abolicionisták feszülnek egymásnak szóval és tettel, s ahol a szökött rabszolgák és segítőik büntetése kínhalál – a feketék élete ugyanis sokak szemében nem annyira értékes, mint fehér embertársaiké.

 

3. Rose Tremain: A Gustav-sonata - november 20.gustav.jpg

Gustav-szonáta a barátságról szól: a szenvedélyes szeretetről, az eltávolodásról és a küzdelemről. Erőteljes és mélyen megindító mű az egyik legnagyobb kortárs regényíró tollából. 

„A szeretet és irigység mesteri elbeszélése.” – The Guardian

A regények címeire kattintva elérhetőek a kiadó honlapján!

kult-sarah_perry_az_essexi_kigyo_300dpi.jpgSzeretnél többet megtudni Az essexi kígyó című  könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel elő is rendelheted a művet!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Amelyek még meg sem jelentek, de te tudni szeretnél róluk? Nálunk ilyenek is vannak! Ne maradj le róluk, kövess minket Facebookon!

 

2017. október 16., hétfő

A tornádó-folyosó túlélői

Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai 7. rész

A Sziklás-hegység és az Appalache-hegység közötti sík területet nevezik tornádó-folyosónak. Ez a terület egészen Észak-Dakotától Arkansasig húzódik. De miért is nevezik ezt a területet így?

Az Egyesült Államokban számos hatalmas síkság található, ahol a felszínnel érintkező légrétegeket a Nap úgy felmelegíti, hogy akár 100 négyzetméteres légbuborékok, termikek indulnak meg függőleges irányba. Ehhez hozzáadjuk a magas nedvességtartalmú levegőt és, hogy a magasabb légrétegekben hidegebb van, mint a felszín közelében és máris gomolyfelhők, cumulusok lepik el az égboltot, melyek akár 10-15 km magasságig növekedhetnek. Ezekben a felhőkben, ha a troposzféra alsó és felső rétegeiben a levegő hőmérséklete között nagy a különbség, és a felfelé áramló levegő sebessége jelentős, az örvénylés tölcsért formázva kilép a felhő alján és így keletkezik a tornádó.

Ezeken a területeken nincsenek hegyek, így a hideg levegő zavartalanul szeli keresztül az államokat és hozza létre ezeket az emberéletet és otthonok ezreit követelő szörnyetegeket. Számos épületet pusztítottak el az elmúlt évszázadok tornádói, de szerencsére akadnak bőven "túlélők". Ezek közül nézzünk meg párat.

Észak-Dakota, Bismarck

Az állam legnagyobb része síkság, részben ennek és a sík vidéken kialakuló számos tornádó miatt rengeteg lakatlan területe van. Az USA legritkábban lakott állama, tarkítva néhány várossal, melyek közül a legnagyobbak Bismarck, Grand Forks és Fargo. Fargoban érdemes ellátogatni a Red River Zoo-ba, egy izgalmas és szépen kialakított állatkertbe. A főváros, Bismarck egyik látnivalója a Fort Abraham Lincoln State Park-ba, amely az Egyesült Államok első republikánus elnökének állít emléket.

Egyik legizgalmasabb múzeuma is a fővárosban található Állami Múzeum (North Dakota Heritage Center & State Museum), ahol számos kiállítás közül válogathatunk. Talán az egyik legizgalmasabb az élet keletkezéséről szóló tárlat, ahol óceáni állatoktól a dinoszauruszok korán át egészen az emlősökig mutatja be az élőlények, a természet változását.

Dél-Dakota, Pierre

USA egyik legszebb állama. Lenyűgöző természeti kincsei és fontos történelmi emlékhelyei teszik vonzóvá és különlegessé. Legismertebb látnivalója a Mount Rushmore-on, az 1745 méter magas hegyen található. Ez egy rendkívül látványos nemzeti emlékhely, ahol négy nagy amerikai elnök arcmását vésték a sziklafalba. George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln szobra 14 év kemény munkával készült el 1941-ben. Látva ezeket a mérnöki csodákat, még elképzelni is lehetetlennek tűnik, hogy a 18 méter magas fejek elkészítése közben a fő arcvonásokhoz dinamitot használtak, majd a finomításokat végezték fúróval. A történet vége kicsit szomorú, mert néhány hónappal a remekmű elkészülte előtt veszítette életét John Gutzon Borglum, az a dán szobrász, aki felelős a szoborcsoport megalkotásáért, így ő már nem látta teljes pompájában művét. Végül fia, Lincoln fejezte be édesapja életművét.

Nebraska, Lincoln

Bájos kis települések, hangulatos folyók és völgyeik, számos történelmi emlékhely, ez mind Nebraska. Aki szeretné az állam legszebb részeit látni, érdemes felkeresni Sandhills pazar kilátással szolgáló több mint 400 kilométeres panorámaútját, melyet az Egyesült Államok egyik legszebb autósútjaként tartanak számon. Ha pedig egy kis történelmi kalandozásra vágyunk a legjobb helyszín Harold Warp's Pioneer Village (pionír falu), ahol több mint 50 ezer kiállítási tárgy vezet be minket a telepes történetébe.

Az alábbi képen látható 146 méter magasságig nyújtózó természetes képződmény, a Chimney Rock ("kémény szikla") tökéletes iránymutatóként funkcionált a 19. században nyugatra utazó telepeseknek. Róluk, a környezetről, a hely történelméről kapunk számos érdekes információt az itt található látogatóközpontban. Egyes régebbi írásokból következtethető, hogy a természet az elmúlt évszázadokban faragott belőle, de pontos információ nem áll rendelkezésre.

Kansas, Topeka

Egy kansasi látogatást nem érdemes tavaszra tervezni, akkor a legszélsőségesebb az időjárás, sok a viharos erejű tevékenység. Az államban évente átlagosan 50 tornádó keletkezik. Szerencsére elég jól felkészítik a lakókat a veszélyre, ám sajnos mégis vannak nagyon szomorú esetek. A legkegyetlenebb az 1955. május 25-én Udall-ban feltámadt forgószél, mely 80 halálesetért felelős.

Kansas-ben gyönyörű nemzeti parkok sora várja az utazókat. Egyik különleges és talán legnépszerűbb a Monument Rocks, mely az amerikai kormánytól megkapta a National Natural Landmark ("nemzeti természeti jelkép") címet. Egy hatalmas síkságon szinte a semmiből nőnek ki ezek a 15-21 méter magas fosszíliák, melyekben szabad szemmel látható az egykori tengeri élet. És most kicsit a civilizáció felé kalandozva utazzunk az állam nyugati felén található Dodge Citybe, ahol egykor élt a híres Wyatt Earp és Bat Masterson, ráadásul számos vadnyugati film színhelyéül szolgált. Ez a helyszín is történelmi kalandozásra invitál: megnézhetünk egy korhű rodeót, sőt még látványos pisztolypárbajt is láthatunk.

Arkansas, Little Rock

Arkansas természeti csodáiról híres. Több mint 600 ezer hektáron elterülő tavai és az összeadva 15.600 kilométer hosszan elnyúló folyói számos látnivalóval szolgálnak. Lenyűgöző kilátópontok, mint például a Whitaker Point, ahol egy kiugró szikláról csodálhatjuk a tájat. Veszélyes és gyönyörű. Sziklák, vízesések, csodás nemzeti parkok, cseppkőbarlangok, kirándulóhelyek, dús erdőségek, festői környezet - ez mind Arkansas. A teljesség igénye nélkül jöjjön néhány kihagyhatatlan természeti látnivaló: Blanchard Springs-i barlangok, Bowers Hollow-vízesés, Buffalo folyó és az állam legmagasabb hegye, a Mount Magazine és az Arkansas folyó partján ágaskodó Pinnacle Mountain.

Akadnak rejtett szépségek is, mint például a most következő, mely reméljük sosem lesz tornádók áldozata. A St. Catherine kápolna gyönyörű, hangulatos, ráadásul csodás mesebeli környezetben található, így nem meglepő, hogy esküvők közkedvelt helyszíne ez a régies ólomablakkal ékesített kicsiny kápolna. 

Oklahoma, Oklahoma City

Csakúgy, mint a tornádó folyosó többi tagjánál, Oklahomában is a szélsőséges időjárás jellemző, ahol a tornádók száma évente meghaladja az ötvenet. Ennek ellenére számos történelmi, kulturális és természeti látnivalót kínál. Sok izgalmas helyet láthatunk, ha a híres 66-os utat (Route 66) választjuk, hogy átszeljük az államot. Rengeteg változatosságot kínáló nagyvárosok, csodás nemzeti parkok, vadasparkok, hegyi túrák, vizes kalandok, szellemvárosok várják a kíváncsi turistákat. 

Fővárosának, Oklahoma City-nek különleges látnivalója egy izgalmas, lenyűgöző látvány nyújtó, egyedi tervezésű 68 méter hosszú, 1200 négyzetméter területű trópusi melegház, a Crystal Bridge Tropical Conservatory, mely a Myriad Botanikus kert éke. 750 növényfaj, hangulatos fahidak és lépcsőzetes vízesések teszik még látványosabbá. (Fotó: Carl Shortt, Jr.)

Iowa, Des Moines

Iowa állam nem a hegyeiről ismert, hiszen legmagasabb pontja is csupán 509 méter. A hegyek szerelmeseinek ugyan ez nem kedvez, de aki a vizet szereti biztos megtalálja a számításait, hiszen sok természetes tó és számos mesterséges tó várja őket. Kiváló termőföldek gazdagítják, ezért is kaphatta a Tall Corn State („Magas kukorica állama”) becenevet. Szép erdők, hangulatos folyóvölgyek, gyönyörű barlangok, vízesések, csendes kisvárosok, látványos szoborpark a fővárosban, csak néhány dolog, amiért érdemes ellátogatni Iowába.

Az alábbi festői környezetben álló acélhíd, a Black Hawk Bridge a Missouri folyó felett ível és teszi lehetővé 1931 óta - néhány éves felújítási szünettel -, hogy két perc alatt megtegyük az utat Iowa és Missouri állam között. 

Missouri és Texas állam is a veszélyeztetett zónában helyezkedik el. Egy-egy csodás látnivalójukat még további három állam gyönyörű természeti kincseivel együtt már láthattátok a sorozat egy korábbi részében. Ha lemaradtál, kattints!

Ha tetszett az összeállítás kövess minket a Facebookon is! 

Az előző részben megismerkedtünk Amerika "legjeivel", különleges rekordjaival, ha lemaradtál, kattints!