Kultúrpara

2017. szeptember 27., szerda

Légy te is puha, boldog puffancs!

Könyvajánló - Sarah Andersen: Puha boldog puffancs (Sarah’s Scribbles Gyűjtemény 2.)

Sarah Andersen humoros képregénye mindenkinek mosolyt csal az arcára. Immár két kötet tesz róla, hogy kacaghassunk a furcsa, csíkos pulcsis leányzó mindennapi gondolatain. Sőt! Ma még arra is lehetőséged van, hogy a szerzővel találkozz Budapesten! 

A szerző humoros képregénygyűjteményének első kötete, a Felnőni kiábrándító is hatalmas sikert aratott világszerte, és persze mi sem hagyhattuk ki, írtunk is róla. Ha lemaradtál, kattints!

A héten Sarah Andersen megérkezett Magyarországra! Személyesen találkozhatsz kedvenc vagány írónőddel ma délután 15 órától és pénteken 13 órától Budapesten a Nyugati téren található Alexandrában. Az esemény egy kb. 45 perces beszélgetéssel indul, majd hosszú órákon át lesz lehetőség dedikáltatni. Ki ne hagyjátok! :) További részletek a Fumax Kiadó és a DTM Facebook oldalán!

A második kötet ott folytatódik, ahol az első véget ér: főhősünk, a csíkos pulcsis kis barátosnénk túljutva kislányos problémáin szembesül a fiatal felnőttek világával, annak minden kellemes és kellemetlen részletével együtt, közben nem egyszer jópofa görbetükröt állítva az emberek elé, és többször eléri, hogy homlokunkra csapjunk olvasás közben, amikor önmagunkra vagy egy barátunkra ismerünk. Például, amikor a macska keresi a tökéletes fekvőhelyet és a gazdi laptopját találja ideálisnak, vagy amikor óvatosan lépdelünk be egy tóba, mert elsőre hideg a víz, majd hatalmas placcs kíséretében landol mellettünk a vízben egy gyerek. De a következő jelenettel is biztos sokan találkoztak már vásárlás közben. :)

1124.jpg

 

Ne feledkezzünk meg a kommunikáció csodáiról és a csalódásokról, amit képes okozni. Amikor egy kedves barátodtól vársz levelet, és bumm: számla. Vagy boldogan nyitod meg az email fiókod és bumm: spam. Aztán ott a mobil, amin egy marketinges akar valami kacatot rád sózni... És az érzés megvan, amikor valaki genyózik veled, elintézed egy vállrántással? Na, de mi történik, ha egy szerettedet bántja valaki? Gyanítom, már tudod is a választ. Hát az valahogy így fest:

doodlie-time-03.jpg

 

Beleolvastam eredeti nyelven is, és szerintem a fordítás is nagyon jól sikerült. Tökéletesen adja vissza ezeket a szerethető, humoros szösszeneteket, melyek közül akad bőven, amire könnyű egyetértően bólogatni. És lehetetlen nem szeretni! Kötelező olvasmány mindenkinek! Bár több történetet akad benne, amit inkább csajok tudnak átérezni, sőt a pihe-puha plüssös pulcsitól a borítón is gyanítom kevés pasi érez kényszert, hogy perceken át simogassa. :D 

284.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron elérhető a kötet a kiadónál!

Kövess minket a Facebookon is!


2017. szeptember 25., hétfő

USA gyönyörű természeti képződményei I.

Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai 4. rész

Az Egyesült Államok bővelkedik szebbnél szebb természeti látnivalóval, melyek egyediségükkel, vadságukkal, különleges szépségükkel lenyűgözik az arra járókat. A kihagyhatatlan látnivalók sorába tartoznak a következők is: Arizona mindenki által ismert szurdoka, a Grand Canyon, a pennsylvaniai Laurel barlangok, az alaszkai Mendenhall jégbarlang, az oregoni Multnomah-vízesés és Illinois bámulatos sziklaképződményei is.

Arizona, Phoenix

Arizona sivatagi klímájáról ismert, pedig az állam felét hegyek és fennsíkok alkotják. Számos gyönyörű és különleges erdőnek, parknak, indiánrezervátumnak ad otthont. Mégis a forró és kegyetlen sivatagban találjuk a legismertebb és legnépszerűbb látnivalóját, mely a világ hét természetes csodájának egyike. Ez nem más, mint a híres Grand Canyon ("Nagy Szurdok"), melyet a Colorado folyó évmilliók alatt hozott létre. Monumentalitása lenyűgöző: 446 km hosszan halad, szélessége 6,4 km-től 29 km-ig terjed, mélysége pedig 1200 és 1829 méter közötti. Évente emberek milliói utaznak a Grand Canyon Nemzeti Parkba, hogy ezt a színes, lépcsőzetes szakadékot megcsodálják, melynek barlangjaiban, sziklahasadékaiban évszázadokon át indiánok éltek.

Pennsylvania, Harrisburg

Pennsylvania nagy részét mezőgazdasági területek borítják, emellett számos történelmi emlékhellyel és múzeummal büszkélkedhet. Az állam határos a Nagy-tavak egyikével, az Erie-tóval, melyet előszeretettel látogatnak mind a helyiek, mind a turisták. Legnagyobb városa Philadelphia, mely egykor az Egyesült Államok fővárosa volt. Itt írt írták alá 1776. július 4-én a Függetlenségi Nyilatkozatot a 18. században épület Independence Hall falai között. Különleges látnivalója az állam legnagyobb barlangrendszere, melybe a mészkőhomokból álló Laurel barlangok tartoznak. Közel 5 kilométeres labirintusszerű része bejárható. Ezek a járatok átlagosan 4 méter szélesek és 3-6 méter magasak, de egyes pontjain ennél sokkal mélyebb vájatokat vágott a víz, itt 15 métert is eléri a magasságuk. Számos lenyűgöző képződmény található itt, ezért folyamatosan geológiai kutatásoknak és oktatásnak ad otthont.  

pennsylvania.jpg

Alaszka, Juneau

Az USA legnagyobb államára a hosszú, hideg tél és a rövid nyár jellemző. A tájat magas hegységek, hegyi folyók, havas lejtők és óriási gleccserek teszik vonzóvá. A főváros, Juneau határán található a páratlan látványt nyújtó Mendenhall Glacier (gleccser). A gleccserről folyamatosan törnek le jégtömbök, melyek között háztömbnyi méretűek is akadnak, ezek a 19 kilométeres gleccsert záró Mendenhall tóba zúdulnak. Ha kigyönyörködte magát az ember a környéken, mindenképpen érdemes egy kalandos túrát tenni a gleccser völgyébe, ahonnan eljuthatunk a gyönyörű jégbarlang bejárataihoz, amiken keresztül bámulatos jégvilágba cseppenünk. Ez is folyamatosan változik és félő, hogy a felmelegedés hatására el fog tűnni, de addig is érdemes ellátogatni ide és megcsodálni ezt a türkiz színű csodavilágot.

Oregon, Salem

Ez a Csendes-óceán partján elhelyezkedő állam rendkívül színes, változatos. Akad itt alföld, felföld, hegyvidék, időszakos sivatag és gyönyörű medencék.  Kedvelt kirándulóhelyei közül az egyik legnépszerűbb a Cascade hegység. A hegységet átszeli a Columbia folyó, mely egy helyenként 1200 méter mély kanyont vájt a hegyek közé. Itt található egy óriási fátyolra emlékeztető különleges vízesés. A Multnomah-vízesés 165 méter magasból zúdul a mélybe, hogy aztán egy 21 méter magas sziklán átbukva érjen véget. A zuhatag második szakasza fölé még egy hangulatos hidat is építettek, hogy közelebbről csodálhassák a turisták ezt a meseszép, lélegzetállító látványú vízesést. 

Illinois, Springfield

Illinois állam számos izgalmas nagyvárosra lehet büszke, mint például Chicago. De ez az állam sem csupán a felhőkarcolóiról híres, akad itt gyönyörű arborétum, japánkert, és persze mesés vízesések. A Shawnee National Forest az USA egyik leghíresebb kirándulóhelye. A túrázás, a kempingezés, a horgászat, a madárles, a vadászat és a fotózás szerelmesei is tökéletes helynek találják a kikapcsolódáshoz, a szórakozáshoz. Jellemzőek a burjánzó erdők, vizes élőhelyek, mocsarak, ciprusi fák, prérik, vadvirágok, a kanyargó Ohio folyó. Kevés ennél változatosabb élővilággal rendelkező hely található a világon. A pazar látványt nyújtó Garden of the Gods, azaz Istenek kertje pedig olyan különleges sziklaalakzatoknak ad otthont, melyek évmilliók alatt formálódtak a "természet kezei" által.

Ha tetszett az összeállítás kövess minket a Facebookon is! 

Az előző részben megismerkedtünk a Nagy-tavak kincseivel, ha lemaradtál, kattints!

2017. szeptember 19., kedd

X-akták: titkos megfigyelés, okkultizmus, egy különös fantasyra alapuló szekta, sorozatgyilkosság

Könyvajánló - Kami Garcia: A ​káosz ügynöke (Az X-akták: Kezdetek 1.)

A 90-es évek egyik legnépszerűbb sorozatáért még ma is világszerte milliók rajonganak. A sorozatban két kiváló FBI ügynök, Dana Scully (Gillian Anderson) és Fox Mulder (David Duchovny) olyan ügyeket próbál felderíteni, ahol paranormális jelenségekre utaló nyomokat vélnek felfedezni. Az egyik a tudományok híve, a másik a földönkívüli élet megszállottja. Tökéletes párosítás egy ilyen lehetetlennek tűnő feladatra. Miért szeretik ezt a sorozatot? Adott egy különc páros, borzongás, izgalmak, összeesküvés-elméletek, UFO-k és számos megmagyarázhatatlan esemény. Ez a könyv visszarepíti az olvasókat a kezdetekhez, megtudjuk honnan indultak és miként váltak ők az X-akták szakértőivé.

Az X-akták: Kezdetek című két kötetes regény címe nem hazudik, hiszen a sorozathoz képest sokat ugrunk előre az időben. Az első részben a gimi utolsó éve előtt álló 17 éves Fox Mulderé a főszerep, míg a második részben a 15 éves Dana Scully múltjába nyerhetünk betekintést.

Mi vezette a fiatal fiút arra, hogy végül az FBI-nál kötött ki és a természetfeletti lett a mániája? Minden 1979-ben kezdődött. Öt és fél év telt azóta, hogy Mulder akkor 8 éves húgát, Sam-et este 9 órakor rejtélyes körülmények közül elrabolták az otthonukból. Az ifjú Fox volt vele egyedül, neki kellett volna vigyáznia rá. A nyomok sehova sem vezettek, a nyomozás zsákutcába jutott. De a fiatal fiú eldönti, addig nem nyugszik, míg ki nem deríti mi történt a húgával.

Hogy a család új életet kezdhessen más államba költöztek. Aztán egy nap elkezdődött minden város rémálma: valaki gyerekeket rabolt. Majd nyolc nappal az elrablása után az első áldozat, egy 8 éves kisfiú holtan került elő kezében egy különös fekete kővel és mellkasán egy szarkával, melyen emberi csontokból készült nyílvesszőket döftek keresztül. Mulder barátjának veterán apja megszállottja az összeesküvéselméleteknek és a paranormális eseményeknek. És van még egy eltűnt kislány is. Mulder akkor válik az eset rabjává, amikor az esetek túlságosan hasonlítani kezdenek az ő történetére: 8 éves gyerekek, mindegyiküket otthonról vitték el, az eltűnés ideje este 9 órára tehető és semmi nyom, csupán egy nyitott bejárati ajtó...

Hála Gimli apjának megszállottságáért rájönnek, hogy több államban is történtek hasonló elrablások az elmúlt években, de a rendőrség nem figyelt fel az összefüggésekre. Ráadásul hála Mulder fotografikus memóriájának egyértelmű nyomot találnak, hogy ugyanaz vitte el a lányt is, aki a meggyilkolt fiút. Így összefog két barátjával, Gimlivel és Phoebe-vel és egy rettentő veszélyes nyomozásba kezd. Az idő szorítja őket. Ha a gyilkos adott séma szerint dolgozik, akkor a lánynak csak napjai vannak hátra.

Eközben fogalmuk sincs róla, hogy a (filmsorozatból is jól ismert) Cigarettázó Férfi ráállított Foxra egy ügynököt, hogy minden egyes lépését figyelje...

Titkos megfigyelés, okkultizmus, egy különös fantasyra alapuló szekta, sorozatgyilkosság. Mind emlékeztet a híres filmsorozatra. A rajongók nem fognak csalódni. Bár elsőre furcsa volt a szkeptikus Mulder, de azt hiszem pont ettől volt érdekes a történet. Végignézhettük, ahogy egy kölyök a saját életveszélyes nyomozásán keresztül apránként elkezdi befogadni a természetfeletti és az idegenek létezésének elméleteit és elkezd hinni. 

És a végére egy kis magyar vonatkozású poén, amin jót mosolyogtam: ahhoz, hogy az őrnagy, Gimli apja Phoebe-t is befogadja belső köreibe, a lánynak egy teszten kell átmennie, ami nem más, mint egy Rubik-kocka kirakása. És mitől mókás ez a teszt? A földönkívüli életformák szerinte nem tudják kirakni. Juhú! Nem vagyok alien. :D


jaffa-kami-garcia_a-kaosz-ugynoke_b1.jpg
A könyvet a 
Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

Ha elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a Kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

2017. szeptember 18., hétfő

A Nagy-tavak kincsei

Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai 3. rész

Az Egyesült Államokban (és Kanadában) találhatóak a világ legnagyobb édesvizű tavai, melyeket folyók, egy helyen pedig szoros köt össze. A Nagy-tavak, más néven az Öt tó: Felső-tó, Huron-tó, Ontario-tó, Michigan-tó, Erie-tó. Ráadásul itt található a világ legnagyobb édesvízi szigete is (Isle Royal), emellett milliókat látnak el ivóvízzel, valamint árammal, hála a Niagara-vízesésre épült erőműnek. Természeti szépségük, a festői tájak, a sziklák, a mélyben található több ezer hajóroncs, ezek mind vonzzák a pihenés, a kirándulás, a természet és a búvárkodás szerelmeseit.

Minnesota, Saint Paul

Minnesota a "tízezer tó országa" becenévre hallgat, mert a síksági államot átszelve számos folyóval találkozunk, melyek közel tizenkétezer kisebb-nagyobb tavat hoztak létre. A vidéket régen irokéz és huron törzsek élték, ma számos indián rezervátum található a nagy erdeiben, Superior National Forestben és a Chippewa National Forestben is. Az állam büszkélkedhet a Nagy-tavak legnagyobbikával, mely a Felső-tó (Lake Superior/Lac Supérieur). Több mint 82 ezer négyzetkilométerével nagyobb, mint Csehország. Ezután a méret után már azt hiszem, nem lepődünk meg, hogy 200 folyó ömlik bele. Hatalmas, gyönyörű tájak szegélyezik, édesvizű, de viharok idején kicsit sem nevezhető békésnek. A rajta végigsöprő viharok nem egyszer hat-tíz méteres hullámokat gerjesztenek. Ijesztő. A tavat látványos sziklás félszigetek, szirtek teszik emlékezetessé. Ilyen a következő különleges sziklaformáció is, a Palisade Head.

Michigan, Lansing

Michigan Kanadával osztozik a Huron-tavon, melynek vizét a Saint Mary folyó szállítja a Felső-tóból. A tó a területen élő huron indiánok után kapta a nevét a francia felfedezőktől. A második legnagyobb az öt tó közül a maga közel 60 ezer négyzetkilométerével. A víz és a szél ereje itt is különleges sziklaformációkat és apró szigeteket alakított ki homokkőből, melyek festőivé varázsolják a környéket. Érdekessége még, hogy egyes partszakaszoknál olyan kristálytiszta a víz, hogy szinte láthatatlan, míg másutt smaragd színben pompázik. Búvárok is előszeretettel látogatják a tavat, mert mélyén több ezer hajóroncs várja a kíváncsi tekinteteket. A tó egyik legszebb képződményének tartják a Turnip Rock-ot, az "élő sziklát". Ezen az érdekes képződményen több méter magas fák és zöld növényzet látható, páratlan természeti kincs.

Wisconsin, Madison

A következő Nagy-tó a Michigan-tó, melyet gyakran együtt említenek Michigan-Huron-tóként a Huron-tóval, mivel gyakorlatilag egy vízfelületen osztozik ez két hatalmas tó. Négy állam határolja: Indiana, Michigan, Wisconsin és Illinois. 57 ezer négyzetkilométerével területileg nem sokkal marad le a második helyről. Nyugati és északi partját páratlan sziklán ékesítik, míg további partszakaszain számos homokdűne teszi felejthetetlenné a látványt. Érdemes jégolvadás után ellátogatni ide egy kisrepülős kirándulásra, ugyanis az akkor gyönyörű tiszta vízen keresztül a sekélyebb részeken szabad szemmel is látszanak a tó fenekén található hajók maradványai. Néhány éve a parti őrség készített is ezekről néhány gyönyörű felvételt. A következő képen a Rising Sun nevű fából készült gőzhajó látható darabjaira hullva, mely 1917. őszén süllyed el. (Forrás: U.S. Coast Guard Air Station Traverse City)

Ohio, Columbus

Ohio Kanadával és még három amerikai állammal osztozik a következő szépségen, mely az Erie-tó. Déli partján az erie indián törzs élt, innen kapta a nevét is. A Nagy-tavak közül ez a legsekélyebb, átlagos mélysége 19 méter, de legmélyebb pontján is csak 64 méter, ami a Felső-tó 406 méteréhez képest pindurinak tűnik. :) A tavon található szigetek láncolata igazi turistaattrakció. Három legnagyobb szigete a Pelee Island (Kanada, Ontario), és az Ohiohoz tartozó Kelleys Island és South Bass Island. Utóbbin található egy hangulatos, kicsi, párszáz fős falu, Put-in-Bay, mely nyáron rendkívül népszerű turistacélpont. 1813-ban az angol és az amerikai haditengerészet között itt zajlott csata a Nagy-tavak felügyeleti jogáért, melyből az Államoknak sikerült kikerülniük győztesként. Ennek az Erie-tavi csatának az emlékére a szigeten emlékművet is állítottak, ez a Perry's Victory and International Peace Memorial.

10241_4056.jpg

New York, Albany

Az Öt-tó legkisebbje az Ontario-tó, bár még mindig nem mondható kicsinek, a maga 20 ezer négyzetkilométerével a világ 14. legnagyobb tava, melynek közepén húzódik a határ az Egyesült Államok és Kanada között. Az Ezer sziget tavának is nevezik, mert több mint 1500 sziget található itt. Ezek közül némelyik nagyobb, de bőven akadnak aprócska szigetek is néhány fával, bokorral. A nagyobbak többségét felvásárolták, így magánkézben vannak, akadnak rajtuk hatalmas házak, de még kastélyt is láthatunk köztük. Az Erie-tó vizének legnagyobb levezetője a Niagara folyó, mely a világ egyik leghíresebb és legnagyobb vízhozamú vízeséséhez vezet. Ez a Niagara-vízesés, ahonnan a víz továbbhalad a Szent Lőrinc-folyón, hogy végül a világ legnagyobb torkolatán keresztül elérje az Atlanti-óceánt.

A Nagy-tavak ezen az öt államon túl IndianaIllinois és Pennsylvania államok területére is kiterjednek, velük a sorozat következő részeiben találkozhattok majd.

Ha tetszett az összeállítás kövess minket a Facebookon is! 

Az előző részben festői tengerpartokon jártunk, ha lemaradtál, kattints!

2017. szeptember 17., vasárnap

A Térség: egy ütős sci-fi, amit olvasnod kell!

Könyvajánló - James S. A. Corey: Leviatán ébredése

A bolygónk túlnépesedett, így az emberiség egy részének nincs választása: költöznie kell. Néhány évszázad múlva már belakták a Naprendszert: kupolás városok a Marson, egész kolóniák élnek külső bolygókon, holdakon, sziklákon, gázóriásokon kiépült állomásokon látszólagos békében. Míg végül az ember legnagyobb ellensége, a mohóság, hogy a hatalmat bármi áron megszerezzék, a teljes emberiséget veszélybe sodorja...

Az emberiség sorsa két ember kezében van: egy megfáradt, fásult, alkoholista, lecsúszott, látomásokkal küzdő zsaru, Miller és egy hatalmas igazságérzettel, megingathatatlan erkölcsi iránytűvel rendelkező kapitány, Holden kezébe kerül. De hogy jutottak idáig? Miller egy látszólag unalmas feladatot kap: egy gazdag család "elkallódott" lányát kell megtalálnia és hazavinnie. Eközben Holden egy jégbányász hajó tisztjeként egy hajszál híján él túl egy az űrhajót ért brutális támadást, majd egy hirtelen megnyilvánulásával a pengeélen táncoló egyensúlyából kibillentve a Naprendszert, háborút sikerül kirobbantania. Eközben olyan titkokra lel rá, amin a teljes emberiség sorsa múlhat és a Miller által keresett lánynak mindehhez nagyon is sok köze van. Ezen a ponton apránként összekapcsolódik a történet két szála és az események ijesztő és durva láncolatán keresztül eljutnak oda, hogy meg kell menteniük mindenkit...

De vajon képes egy maroknyi ember megmenteni a világot?

Ez a kiváló űropera tartja izgalomban a rajongókat már évek óta. A Térség című sorozatot két kiváló írónak köszönheti a világ, Daniel Abrahamnek és Ty Francknek. Személy szerint, mikor elkezdtem az első részt kicsit megijedtem, mert néhány oldal alatt nevek, beosztások, állomások, hajók neveinek garmadájával találkoztam. El is kezdtem gyors jegyzetelni, hogy ki kivel van és mit csinál, aztán hamar rájöttem, hogy felesleges volt, hiszen ezek közül a szereplők és helyszínek közül csak kevesebb, mint egy tucatnak van jelentősége és garantált, hogy az ő nevüket, posztjukat megjegyzi az ember. A szerzők nem bánnak kesztyűs kézzel a karakterekkel, számos halott, megnyomorított, sugárral fertőzött áldozat van, de azért akadnak igazi harcosok, akikért sokáig izgulhatunk. 

A világ leírása nagyon-nagyon jól sikerült. Talán ezt nevezném a fő húzóerőnek a sorozatban. Bemutat egy összeomlással, a bolygóközi háborúval fenyegetett Naprendszert, ahol több milliárd ember szóródott szét a Föld, a Mars kupolái, a Külső Bolygók, az Övben található gázóriások holdjain kiépített kolóniák között. Vannak ámulatba ejtő űrhajók, de akadnak ócskavasnak valók, ráadásul több tízezer hajó utazik nap mint nap az állomások között, hogy különböző árukat és éltető jeget szállítsanak.

A regény során ugrálunk fejezetenként egyik ember fejéből a másikba. Hol Miller, hol Holden gondolatain keresztül követjük az eseményeket, ami a két karakter sokban eltérő személyisége, gondolkodásmódja, erősen másfelé tendáló erkölcsi iránytűje miatt még érdekesebbé teszi a történetet. És apránként rájövünk, hogy valahol a kettő keresztezésénél leledzik a megoldás. A szerzőpárosnak sikerült egy igazán klassz sorozatot alkotni. Az első részt néhány nap alatt kivégeztem és már nyitottam is ki szépen sorban a következőket. Együtt izgultam a szereplőkkel, szorítottam értük a csatákban, megsirattam elesett bajtársaikat, közben folyamatosan járt az agyam, hogy mi fog ebből kisülni. Olyan atmoszférát sikerült kreálnia a két szerzőnek, hogy teljesen beszippantott.

Izgalmas, olvasmányos regény látványos helyszín leírásokkal, csatajelenetekkel, érdekes karakterekkel, kisebb-nagyobb fordulatokkal, politikai játszmákkal, állandó küzdelmekkel az életben maradásért, harccal a bajtársaik, szeretteik életéért. Nem meglepő, hogy a SyFy csatorna le is csapott a történetre. És már nemcsak a könyvek tarolnak, hanem a belőlük készült The Expanse címen futó filmsorozat is milliókat ültet le a készülékek elé hétről hétre.

A sorozat eddig megjelent köteteit a Fumax Kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelheted a képre kattintva!

leviatan.jpg

Kövess minket a Facebookon is!

Ha érdekel az özönvíz lehetséges magyarázata sci-fibe burkolva, kattints!

Képek forrása, itt és itt.

2017. szeptember 15., péntek

Az elektromos tornyok csak ormótlan acélszörnyek lehetnek?

 Az elektromos áram létszükségletté vált a mai társadalom számára, ezért már teljesen hozzászokott az ember szeme a 25-50 méter magas, rácsos szerkezetű, "A" vonalú, úgynevezett fenyő-típusú oszlopokhoz, melyeken a magasfeszültségű vezetékek haladnak. De mi lenne, ha ezek helyett szarvasok, robotok, óriások tartanák a távvezetékeket?

Ezek a monumentális acélszörnyek sok művész fantáziáját is megmozgatták, ezért számos izgalmas tervezettel találkozhatunk az interneten. Sajnos ezek közül a látványos alkotások közül csak kevés valósult meg. Némelyiknél technikai, statikai problémákba ütközött a dolog, néhol pedig anyagi megfontolásból mondtak le róluk. Nézzünk meg néhányat azok közül, melyek a tervezőasztalon maradtak és párat, melyek feldobják a civilizáció elengedhetetlen kellékeit és megtörik egy-egy hosszabb autózás monotonitását!

Oroszországban a Design Depot nevű cég rukkolt elő az ötlettel, hogy tegyék természetközelibbé a pilonokat, ezért gyönyörű szarvasokat mintázó tornyokat álmodtak meg. Sajnálom, hogy végül nem valósult meg a terv, lenyűgöző látványt nyújtottak volna ezek a hatalmas állatok egy-egy prérin.

21240b06c36ff62a13f1a56e503673bc--transmission-tower-crane.jpg

Egy bostoni cégnek, a Choi+Shine-nak remek ötlete volt arra, hogy feldobják Izland tájképét. A tervezetnek a Land of Giants-t, azaz az "óriások földje" nevet adták. A 45 méteres emberi alakot mintázó tornyok terve 2008-as. A "titánok" azóta többször is felbukkantak a médiában, de nem valósult meg a projekt. Bár azt még mindig nem lehet tudni, hogy van-e esély a megvalósításra. Mindenesetre a képek igazán látványosak!

000.jpg

001.jpg

Aki ritkán jár Magyarország autópályáin, (azok közül is az M5, M6 és M7 számú utakon), lemaradhatott a mókás mosolygós bohócokról, amelyek az MVM Csoport tulajdonában álló Mavir Zrt-nek köszönhetőek, és a pályák mellett húzódó távvezetékeket teszik emberközelibbé, vidámabbá. Szerintem nagyon ötletes és jópofa látványt nyújtanak. :)

1_31.jpg

2_5.png

A következő, Mickey Egeret mintázó 32 méter magas pilon egyenesen az amerikai Disney Worldbe vezeti az áramot Floridában. A világhírű egérfejet formáló 9 méter átmérőjű karika és a fülek is fel vannak szerelve kis világító gyűrűkkel, így az arra járók éjszaka is megcsodálhatják a vezetékek között megbúvó Mickey-t.

Buenos Airesben egy 45 méter magas gigantikus robotot alkottak meg egy négy fiatal, kreatív művészből álló kollektíva, a DOMA tervei alapján. A nappal kicsit kevésbé látványos oszlop a szerkezetre rögzített neoncsövek által éjszaka szinte életre kel, hogy leessen tőle az arra járók álla, a legkisebbek pedig üdvrivalgásban törhessenek ki a gigarobot láttán.

dc1.jpg

1ddd.jpg

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket Facebookon!

2017. szeptember 13., szerda

Egy brutálisan jó krimi elrabolt srácokkal a középpontban

Könyvajánló - Harlan Coben: Hazatérsz

Napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója, Harlan Coben ezúttal egy eltűnt fiú esetével foglalkozik a Myron Bolitar-sorozat legújabb regényében, amely brutálisan jól sikerült! Két gazdag családból származó gyermeket elraboltak váltságdíj reményében, ám egy nap az emberrablók a gyerekekkel együtt szó nélkül felszívódtak. A már tinivé érett fiú 10 évvel elrablása után váratlanul előkerül. De hol volt tíz évig? Mi történt vele? És hol a másik elrabolt srác? Ha esetleg azt hiszed, hogy csak krimis klisékkel fogsz találkozni a könyvben, elárulom: tévedsz!

Patrick Moore és Rhys Baldwin az emberrablóknak két milliót ért. Mármint ennyit ért volna, ha az emailben megjelölt new yorki parkba megérkeztek volna a pénzért. De nem jöttek. Teltek az órák, a napok és nem jelentkeztek újra. Eltűntek a semmiben a gyerekekkel együtt. A szálak kihűltek, a nyomozás elsikkadt, a családok pedig kínok, kétségek, remények, fájdalmak között töltötték a következő éveket. Myron is dolgozott egykor az ügyön, de barátja, Win, aki Rhys rokona volt, azonban sosem adta fel a keresést. Egy ismeretlen küldött neki pár üzenetet, majd az egyik üzenet jó útra vezette, és tíz évnyi kutatás után egy este megpillantotta az egyik fiút, Patricket London egyik lepattant negyedében. Tudta, hogy egyedül nem fog boldogulni, ezért segítségül hívta Myront, és elindult a "vadászat".

"Myron tüstént akcióba lépett. A földön fekve oldalra csúsztatta a lábát, és lerántotta az egyik fickót. Terepszín 2-t. Myron megragadta a férfi kést tartó kezét. Terepszín 2 színtiszta túlélési ösztönből még erősebben szorította a markolatot. Semmi gond. Myron erre számított. Esze ágában sem volt kicsavarni a férfi kezéből a kést. Ehelyett a csuklójánál rámarkolva felfelé rántotta a kezét. A penge, amit a fickó még mindig szorosan tartott a markában, Terepszín 2 torkába fúródott." 

Ettől a pillanattól felgyorsulnak a kötetben az események. Bűnszervezet, piti bűncselekmények, drogok, emberrablás, emberkereskedelem, prostitúció, gyilkosság és számos rejtély, mely megfejtésre vár. Minden, ami egy akciódús krimihez kell. Az egyik srác kiszabadításával azt hiszik közelebb kerülnek a másik áldozat megtalálásához, de számos kérdésük vár megválaszolásra, ehhez azonban fájdalmas sebeket kell feltépni. És persze az ember azt is megkérdőjelezi ilyenkor, legalábbis nekem felmerült a fejemben a gyanú: vajon tényleg ő az eltűnt fiú? És, ha valóban ő az, akkor meg tudja válaszolni a legfontosabb kérdéseket?

Hogyan történt az elrablás és hol volt tíz éven keresztül?
Mire emlékszik az elmúlt évekből?
Mit tettek vele, mire kényszerítették?
Mit tud az elrablóiról?
És a másik fiú?
Végig egy helyen tartották kettejüket?
Van sejtése arról, hogy most hol lehet?

Amire azonban senki nem számított, hogy a megkerült fiú családjával teljes titokban visszarepül az Államokba, hogy aztán ott szinte teljesen elzárják a külvilágtól. Win és Myron csapata kettéoszlik, hogy két kontinensen folytassák a nyomozást. De vajon mire bukkannak? ...

Coben ismét mesterit alkotott. Legújabb története izgalmas, pörgős, fordulatos, tele fontos kérdésekkel, megfejtésre váró feladványokkal. A szerző mindezt megfűszerezte emberi fájdalmakkal, drámával. Komoly képet ad a család, a barátok fontosságáról, erejükről, harcukról, hogy visszakapjanak valakit, aki tíz éve eltűnt és ma vadidegenként tért vissza közéjük. Ám annak, aki ilyen sokáig van távol és rengeteg fájdalmat, traumát élt át, van esélye visszatérni? Ott van még benne a rég elveszett szeretett családtag?

Ahogy Win és Myron apránként összeilleszti a darabkákat és kezd rájönni az olvasó is, hogy mi történt az elmúlt 10 évben, nő a feszültség. Érzed, ahogy gyülekeznek a sötét felhők és azt gondolod nem akarod tudni, hogy mi lesz ebből. De még mennyire, hogy akarod! Számomra a kötet felétől vált igazán letehetetlenné a könyv. A végkifejlet brutális, ijesztő, szívszorító...

A könyvet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

1_30.jpgHa elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a Kiadó honlapján!

Ha érdekel egy másik Coben regény is, kattints!

Kövess minket Facebookon!