Kultúrpara

2017. szeptember 25., hétfő

USA gyönyörű természeti képződményei I.

Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai 4. rész

Az Egyesült Államok bővelkedik szebbnél szebb természeti látnivalóval, melyek egyediségükkel, vadságukkal, különleges szépségükkel lenyűgözik az arra járókat. A kihagyhatatlan látnivalók sorába tartoznak a következők is: Arizona mindenki által ismert szurdoka, a Grand Canyon, a pennsylvaniai Laurel barlangok, az alaszkai Mendenhall jégbarlang, az oregoni Multnomah-vízesés és Illinois bámulatos sziklaképződményei is.

Arizona, Phoenix

Arizona sivatagi klímájáról ismert, pedig az állam felét hegyek és fennsíkok alkotják. Számos gyönyörű és különleges erdőnek, parknak, indiánrezervátumnak ad otthont. Mégis a forró és kegyetlen sivatagban találjuk a legismertebb és legnépszerűbb látnivalóját, mely a világ hét természetes csodájának egyike. Ez nem más, mint a híres Grand Canyon ("Nagy Szurdok"), melyet a Colorado folyó évmilliók alatt hozott létre. Monumentalitása lenyűgöző: 446 km hosszan halad, szélessége 6,4 km-től 29 km-ig terjed, mélysége pedig 1200 és 1829 méter közötti. Évente emberek milliói utaznak a Grand Canyon Nemzeti Parkba, hogy ezt a színes, lépcsőzetes szakadékot megcsodálják, melynek barlangjaiban, sziklahasadékaiban évszázadokon át indiánok éltek.

Pennsylvania, Harrisburg

Pennsylvania nagy részét mezőgazdasági területek borítják, emellett számos történelmi emlékhellyel és múzeummal büszkélkedhet. Az állam határos a Nagy-tavak egyikével, az Erie-tóval, melyet előszeretettel látogatnak mind a helyiek, mind a turisták. Legnagyobb városa Philadelphia, mely egykor az Egyesült Államok fővárosa volt. Itt írt írták alá 1776. július 4-én a Függetlenségi Nyilatkozatot a 18. században épület Independence Hall falai között. Különleges látnivalója az állam legnagyobb barlangrendszere, melybe a mészkőhomokból álló Laurel barlangok tartoznak. Közel 5 kilométeres labirintusszerű része bejárható. Ezek a járatok átlagosan 4 méter szélesek és 3-6 méter magasak, de egyes pontjain ennél sokkal mélyebb vájatokat vágott a víz, itt 15 métert is eléri a magasságuk. Számos lenyűgöző képződmény található itt, ezért folyamatosan geológiai kutatásoknak és oktatásnak ad otthont.  

pennsylvania.jpg

Alaszka, Juneau

Az USA legnagyobb államára a hosszú, hideg tél és a rövid nyár jellemző. A tájat magas hegységek, hegyi folyók, havas lejtők és óriási gleccserek teszik vonzóvá. A főváros, Juneau határán található a páratlan látványt nyújtó Mendenhall Glacier (gleccser). A gleccserről folyamatosan törnek le jégtömbök, melyek között háztömbnyi méretűek is akadnak, ezek a 19 kilométeres gleccsert záró Mendenhall tóba zúdulnak. Ha kigyönyörködte magát az ember a környéken, mindenképpen érdemes egy kalandos túrát tenni a gleccser völgyébe, ahonnan eljuthatunk a gyönyörű jégbarlang bejárataihoz, amiken keresztül bámulatos jégvilágba cseppenünk. Ez is folyamatosan változik és félő, hogy a felmelegedés hatására el fog tűnni, de addig is érdemes ellátogatni ide és megcsodálni ezt a türkiz színű csodavilágot.

Oregon, Salem

Ez a Csendes-óceán partján elhelyezkedő állam rendkívül színes, változatos. Akad itt alföld, felföld, hegyvidék, időszakos sivatag és gyönyörű medencék.  Kedvelt kirándulóhelyei közül az egyik legnépszerűbb a Cascade hegység. A hegységet átszeli a Columbia folyó, mely egy helyenként 1200 méter mély kanyont vájt a hegyek közé. Itt található egy óriási fátyolra emlékeztető különleges vízesés. A Multnomah-vízesés 165 méter magasból zúdul a mélybe, hogy aztán egy 21 méter magas sziklán átbukva érjen véget. A zuhatag második szakasza fölé még egy hangulatos hidat is építettek, hogy közelebbről csodálhassák a turisták ezt a meseszép, lélegzetállító látványú vízesést. 

Illinois, Springfield

Illinois állam számos izgalmas nagyvárosra lehet büszke, mint például Chicago. De ez az állam sem csupán a felhőkarcolóiról híres, akad itt gyönyörű arborétum, japánkert, és persze mesés vízesések. A Shawnee National Forest az USA egyik leghíresebb kirándulóhelye. A túrázás, a kempingezés, a horgászat, a madárles, a vadászat és a fotózás szerelmesei is tökéletes helynek találják a kikapcsolódáshoz, a szórakozáshoz. Jellemzőek a burjánzó erdők, vizes élőhelyek, mocsarak, ciprusi fák, prérik, vadvirágok, a kanyargó Ohio folyó. Kevés ennél változatosabb élővilággal rendelkező hely található a világon. A pazar látványt nyújtó Garden of the Gods, azaz Istenek kertje pedig olyan különleges sziklaalakzatoknak ad otthont, melyek évmilliók alatt formálódtak a "természet kezei" által.

Ha tetszett az összeállítás kövess minket a Facebookon is! 

Az előző részben megismerkedtünk a Nagy-tavak kincseivel, ha lemaradtál, kattints!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése