Festői szerelmek - Még a festők is emberek?!

Könyvajánló - Nyáry Krisztián: Festői szerelmek

Hogyan éltek híres festőink?
Kiket látunk a vásznaikon?
Mennyi féle szerelem létezik?
Hogyan állít annak emléket egy festő?
Megörökíti-e egyáltalán?

Nyáry Krisztián a művészeket más oldalról közelíti meg, mint az életrajzíróik. Érinti ugyan életük jelentős állomásait, de messze nem száraz formában, hanem érdekességekkel, titkokkal, huncutságokkal megtűzdelve. Nemcsak az alkotómunkáikról, hanem szerelmeikről is ír. Húsz történetben mesél több, mint harminc festő életéről.

Életük egy-egy fontos pillanatát kiemelve ecseteli - hogy stílusosak maradjunk -, milyen szituációk, érzelmek hatottak rájuk, miben láttak inspirációt, vagy épp kik adtak nekik ihletet. Akadnak vidám, felemelő történetek, melyek lélekemelők, de bizony vannak köztük a hányattatott sorsú művészekre jellemző, szívszorító sztorik is.

Ezekkel az életrajzokkal közelebb hozza a művészeket a mindennapok emberéhez. Már nemcsak egy-egy név lesznek egy szép festményre firkantva, hanem megértjük a mögötte levő események láncolatát is. Emberi sorsok sokaságát vonultatja fel a könyvében.

Egyes művészekről meglepő, néha talán még sokkoló, elborzasztó információkat is megtudhatunk.

Lotz Károly: Kornélia kibontott ruhában

Például, hogy Lotz Károly szerelmes volt nevelt lányába, Kornéliába és leghíresebb festményei őt ábrázolják.

„Kornélia úgy hozzátapadt nevelőapjához, mint borostyán a tölgyhöz.”

Vagy egy másik érdekes példa: sokan nem ismerik Cécile Papierre nevét, de ha azt mondom, Munkácsy Mihály, máris szinte mindenki bólogat. Ugye? A 19. század végén nem igazán használtak még ilyen megnevezéseket, mint menedzser, de gyakorlatilag Cécile volt a világ első női festészeti menedzsere, hiszen Munkácsy feleségeként mindig ügyelt rá, hogy a társasági eseményeken megfelelően jelenjen meg a férje. Minden lépésüket előre eltervezte ügyelve minden apró részletre.

munkacsy_naszut.jpgMunkácsy Mihály és felesége a nászútjukon

Egy másik nagyon is ismert név a művészet világában: Szinyei Merse Pál. A Lilaruhás nő című festményét is bizonyára sokan ismerik, de nem biztos, hogy azzal is sokan tisztában vannak, hogy a képen látható hölgy a felesége volt. Aki ráadásul, amikor modellt ült férjének, épp első gyermekükkel volt várandós. Bár házasságuk megromlott, mert Szinyei a sok visszautasítás után sokáig festeni sem volt képes, ami dühkitörésekhez vezetett. És  persze az sem segített a lelkiállapotán, hogy öt éven belül vesztették el két lányukat.

szinyei.jpgSzinyei Merse Pál: Lilaruhás nő

Megismerteti az olvasót Czigány Dezső történetével is. Nehéz elhinni, hogy valaki, aki Bach-ot hallgat, órákat tölt el a vászon előtt, hogy „papírra vesse” érzéseit, képes brutális kegyetlenséggel meggyilkolni négy embert, köztük második feleségét is. Sőt! Erős a gyanú, hogy ez a szám nem fedi a valóságot, hiszen első felesége és még további nőismerősei is gyanús körülmények között követtek el öngyilkosságot.

9438628_orig.jpgCzigány Dezső: Kettős női arckép

És vajon mi történt a kedves Csinszkával Ady halála után? Egy viharos románc Babits Mihállyal, majd Márffy Ödönnel hozta össze a sors és ez a kapcsolat esküvőbe torkollott 1922-ben.

Még sok érdekes és izgalmas művész életével ismertet meg a kötet. Közelebb hozza őket az olvasóhoz, megpróbálja megmutatni milyen is lehetett egy művész élete az elmúlt évszázadokban.

A kötetet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós célból, melyet ezúton is köszönünk!

festoiszerelmek.jpgSikerült felkelteni az érdeklődésed? Akkor kattints a képre!

Kövess minket Facebookon!

 

 

 

 

 

 

 

Nyáry Krisztián YouTube csatornáján Demcsák Zsuzsa is elmondja véleményét az egyik művészről, aki a kötetben szerepel:

 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes