A mikrobiombarát életmód alapjai

Mire jó a mikrobiom és hogyan lehet egészségesen tartani? Az 500 gramm zöldség mindennap, változatosan című kiadvány erre a kérdésre ad választ. Petri Nóra életmódszemléletét remekül kiegészíti Schwab Richárd szakmai alapossága és orvosi tapasztalata, az együttműködésből olyan gyakorlati, mindenki számára elérhető kézikönyv született, ami eddig még nem létezett a könyvesboltok polcain. 

KÖNYVAJÁNLÓ
500 GRAMM ZÖLDSÉG 
MINDENNAP, VÁLTOZATOSAN

A mikrobiombarát életmód alapjai elméletben és gyakorlatban

Szerzők: dr. Schwab Richárd és Petri Nóra
Kiadó: Corvina Kiadó
Kötés: keménytábla, 224 oldal

Izgalmas kézhez kapni egy olyan könyvet, amelynek beharangozásától követtem a sorsát és vártam, hogy megérkezzen hozzám. Azonnal belevetettem magam a tanulmányozásába, főleg azért, mert másnap a fővárosba indultam, és gondoltam, jó lesz beszerezni azokat a kurrens alapanyagokat, amelyeket a környéki kisvárosokban esetleg kihívás lenne megvásárolni. Éppen ezért szépen egymás alá skribáltam magvakat, zöldségeket, kiegészítőket, biztos, ami tuti alapon.

Dr. Schwab Richárd (belgyógyász-gasztroenterológus) és Petri Nóra (táplálkozási tanácsadó) könyvének célközönsége bárki lehet: az egészséges életmódot favorizáló fiatal és az ötvenes éveiben járó, éppen krónikus betegségeit menedzselő idősödő ugyanúgy, mint rajtuk kívül bármilyen korosztály. Az egészséges mikrobiom aranyat ér, és ehhez a zöldségek kiváló alapot teremtenek. Az ilyen étkezésnek nem kell unalmasnak lennie! Zöldségekből sokszínű, egyszerűen elkészíthető, jól variálható ételek készíthetők el, amelyek izgalmasabbá tehetők különféle szószokkal, öntetekkel. A könyvben található receptek komoly inspirációt adhatnak azoknak az embereknek, akik elég rostot és zöldséget kívánnak bevinni a szervezetükbe.

Mire jó a mikrobiombarát táplálkozás? Segít megelőzni azokat a betegségeket, amelyek hátterében a bélfal és a mikrobiom sérülése áll, és a gyógyuláshoz is hozzájárulhat. Szó szerint lehet érteni, hogy az vagy, amit megeszel! A napi fél kilónyi zöldség támogatja a bélhámsejteket tápláló anyagcseretermékek előállítását is. Persze, önmagában az étkezés nem elegendő, szemléletváltást is igényel, amely visszafordulást jelent a természetesebb életmód felé: a cél nem az, hogy minél gyorsabban érjünk el bármit is, hanem az, hogy jó irányba induljunk el, közösen, örömteli várakozással fedezzük fel, vagy újra fedezzük fel az étkezés örömét. Hangsúlyozni kell, hogy már kialakult betegségeknél a kötet önmagában nem elegendő, ilyen esetekben kérni kell szakorvos és dietetikus segítségét is.

A könyv hasznossága a laikusoknak is érhető módon előadott elméleti és gyakorlati tudnivalók összességében rejlik. A szerzők célja az volt a mű létrehozásával, hogy a napi fél kilogrammnyi zöldség ne egy lehetetlen vállalkozásnak tűnjön, hanem olyan egészségügyi ajánlás legyen, amit könnyen meg lehet valósítani, akár mindennap is. Az alapanyagok egyszerűen beszerezhetők, legtöbbjéért nem kell nagyvárosokba vándorolni hozzá, a helyi boltokból is megvehető termékekből is színes, változatos ételeket lehet rittyenteni. Petri Nóra életmódszemléletét remekül kiegészíti Schwab Richárd szakmai alapossága és orvosi tapasztalata, az együttműködésből olyan gyakorlati, mindenki számára elérhető kézikönyv még nem létezett eddig a könyvesboltok polcain.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Megjelent Dr. Schwab Richárd belgyógyász, gasztroenterológus és Petri Nóra táplálkozási tanácsadó közös könyve „500 gramm zöldség mindennap, változatosan” címmel.

Az 50+-os generáció többségét már elérik a civilizációs betegségek: például a túlsúly, a vérnyomásproblémák vagy az ízületi és emésztési panaszok. Az utóbbi tíz esztendőben egyre többet tudtunk meg arról, hogy ez nagyrészt az életmódunkban és a környezetünkben, nem pedig a génjeinkben van kódolva. Azaz tudunk tenni ellene. Változtatni persze nehéz, és könnyű elbukni.
Ez a könyv azoknak szól, akik fellázadnak az „örökölt sors” ellen, és meg akarják őrizni egészségüket, illetve a barátaik és szeretteik egészségét. Ebben a formabontó könyvben kipróbált, hasznos és finom receptek mellett megismerhetjük azokat az elméleti ismereteket, laikusoknak szánt biokémiai és sejtbiológiai magyarázatokat, amelyek a tapasztalatunk szerint segítenek motivációt gyűjteni a változtatáshoz.
Azok a kézikönyvek adtak inspirációt, amelyeket a kezdő orvosok hordanak a köpenyzsebükben az ügyeletben: ezekben a rövid elmélet mellett sok-sok gyakorlati útmutatás található. A megelőzés egyik elsődleges terepe a konyha, ahol – akár a bulikban is – a legfontosabb dolgok történnek. Innen kiindulva próbáltunk az ínycsiklandó ételek mellett inspiráló történeteket és látásmódot megosztani a kedves Olvasóval. Kifejezetten azzal a céllal, hogy a közös étkezések során továbbadják, majd továbbgondolják őket. Ha nem is mindennap, de egyre többször.


Dr. Schwab Richárd több mint tíz éve tanulmányozza a mikrobiomot, több ezer pácienssel szerzett tapasztalatait osztja meg az olvasóval, hogy segítsen becsempészni az olvasók étrendjébe a napi fél kilogramm zöldséget egyszerűen és finoman. Petri Nóra receptjei pedig gyakorlati útmutatót adnak, olyan változatos és laktató zöldséges ételekkel, amelyek ízletesek és szemet gyönyörködtetőek. Mert a mikrobiombarát étrend nem egy diéta, hanem élvezetes út az egészség felé.

Hamarosan indul az „500 gramm zöldség” kihívás, amelyben Petri Nóra vezetésével segítünk elérni a céljaidat a zöldségfogyasztásban. Csatlakozz a „Napi 500 gramm zöldség a gyakorlatban” Facebook-csoporthoz a részletekért!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a lenti képre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!

A képek a szerző és a kiadó oldalairól származnak.



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes